МНОГОДЕТНИ МАМИ

• 104 364
  • 732
  •   1
Отговори
# 450
Здравейте, момичета Simple Smile
Чета последните мнения и реших да се включа. Ясно ми е защо критикувате Радос. Аз също смятам, че трябва да се спазва буквата на закона, независимо добър или лош е, защото в противен случай настава анархия.
Разбирам, обаче, какво е подразнило Радос. Когато българин не си плати тока, на следващия ден ще е на тъмно. Когато циганин не си плати тока, му дават право на разсрочено плащане в продължение на няколко месеца.
GI, когато ти си добре, е лесно да си толерантен към другите. Когато , обаче, си притиснат отвсякъде, независимо, че имаш желание да се трудиш, тогава човешките качества, като яд и гняв изскачат наяве. Там, където си ти, човек трудещ се, осигуряващ се, плащащ си данъците, живее що годе спокойно, т.е. не мисли за насъщния. Тук не е така. И , когато някои получават привилегии наготово, някак си естествено е да се получи конфликт.
Децата ми и трите са планувани и желани, и никога не сме очаквали от Държавата помощ.
Но това съм АЗ, Слава Богу сме добре......, но не си затварям очите за разумните хора около мен, които искат второ дете, но не могат да си го "позволят", защото работят за лудо, а получават минимално възнаграждение, защото  приказката, че там, където са едно, са и две и три.....за мен не е вярна/във финансов смисъл/.
Последно и свършвам. Радос, ти си разумен човек, живееш в такава Държава, невероятна, но такава е. Ти решаваш какво можеш да "носиш " и си поемаш товара. Това е. Разбирам негодуванието ти, но не приемам методите ти. Simple Smile
Всичко добро, момичета Simple Smile Съжалявам, ако някой /и се е/са се засегнали от думите ми. За мен всичките сте ценни, и независимо, че понякога мненията са различни, това само доказва, че извършваме мисловна дейност Simple Smile

# 451
  • Не съм от тук и съм за малко
Привет, момичета, чак сега се добрах до компютъра.  Crazy  На мен трябва да изпращате имената на децата за празника. Най-добре на лични.  Peace
Пишете ми име, фамилия и възраст на децата.
Мотото на празника е:
"Колкото повече – толкова повече!"   Grinning
Конкурса за рисунка/апликация/комбинирана техника е с мото: "Моят зимен празник"
Предвиждаме произведенията на децата да послужат за украса на залата. Така че е препоръчително рисунките да са на формат А3. (Това е колкото два принтерски листа долепени един до друг.) Може да се използва цветен картон, за по-колоритно. В по-големите книжарници има всякакви цветове, не е трудно да се намери.

# 452
  • На село (близо до Лондон)
Навсякъде има "паразити" за обществото, тоест хора здрави/прави, но не щат да работят  ooooh!. Тукашните такива са руси, синеоки с бяла кожа, и са с поколения такива не работещи на издръжка на данъкоплатците. Получават жилища, неплащане за ток/вида и тен, дава им се пари за храна, облекло и тен. Сигурно в пъти повече от колкото на подобни в България. И какво от това? Изобщо не им завиждам, нито гледам колко получават .... Да си гледаш децата и живееш на сой. осигуряване хич не е песен. Дано не ми се случва, НО се радвам че го има защото не знаеш накъде ще се обърне палачинката и е добре да си в сой. осигурена държава.

но не си затварям очите за разумните хора около мен, които искат второ дете, но не могат да си го "позволят"

С това не съм съгласна много. За някои "позволяването" е да могат да осигурят кола, апартамент, образоване на децата, за други е просто обич и храна. Точно такива хора ме "съжаляваха" с трите деца, как съм щяла да ги изуча и колко/кои имота ще им дам. Аз това ако съм го мислила толкова и едно дете нямаше да имам Money

# 453
GI,точно за храната става въпрос. Неслучайно казах "насъщния". Знам как стоят нещата в чужбина, там майките имат право на почасов труд, осигуряват се за него. Работата им е съобразена с това, че ще си изпратят детето на училище и ще си го приберат. Домакиня е положително понятие, а не символ на мързел и неамбициозност.
Места в яслите не липсват, по повод на това, че майчинството им  било кратко, като период.
Да не говорим, че при сключван на брак се ползват облекчения при тегленето на заем.
Облагането им е организирано по съвсем различен начин, а не както тук десет процента на калпак. И, въобще, предполагам, че не отричаш, че там нещата са по-уредени Wink, или може би не Wink.
Но, аз вярвам в кармата и в това, че всеки си е избрал Живота. Затова гледам да не роптая. Ако бях притисната, просто щяхме да си останем с едно дете. Защото обич мога да му дам, любов, разбиране също. Само че живеем в материален свят и всичко останало е пари/за съжаление/ Simple Smile

# 454
Радос, в тази тема сме събрали, за да се подкрепяме взаимно в избора си да имаме повече деца. На никого от нас не е лесно - споделяме си кой каквото е открил за облекчаване на живота на многодетното семейство - и като помощи, и като хитри решения за организацията на ежедневието, и като методи на възпитание на цял отбор различни индивидуалности... Това обаче не означава, че сме съгласни на големи морални компромиси. Поне повечето от нас.
Да, особено сме чувствителни по теми, засягащи помощите за многодетни семейства. Повечето от нас са се сблъсквали с негативно отношение по отношение на семействата с повече деца именно в тази плоскост - че раждаме деца, за да източваме помощи от държавата. Може би това е една от причините особено внимателно да се отнасяме към публичния образ на многодетните родители и да се опитваме да живеем така, че да не даваме поводи за подобни обвинения. Няма нищо срамно в това да получаваш помощи, когато отговаряш на критериите за тях. И етническата ти принадлежност няма никакво отношение към това. Нещото, срещу което реагираха някои от нас, е двойният аршин - "те (циганите) лъжат, вземат неправомерно помощи, хайде и ние да го правим, защото животът ни е труден". Да, труден е. Но ако искаме да променим нещо, ако искаме децата ни да живеят по-добре, наша отговорност е да не влизаме в схемата, а да се опитваме да я променим.
Аз лично много се възмутих от тона на блога, който ти цитира. И продължавам да се учудвам от тезата ти:

за мен посланието на статията не е, че всеки който взема помощи е престъпник, а че всички помощи са за циганите. Нищо лошо не видях за хората с увреждания. А що се отнася до приемните семейства - идеята беше, че пак се отглеждат само циганчета, защото предимно такива са децата, които се изоставят.
Първо, очевидно е, че не всички помощи са за циганите. Повечето хора в тази тема, например, вземат детски - по обясними причини влизат в критериите за получаването им. Сред цитираните в блога помощи са помощите за деца с увреждания, за близнаци, за майки-студентки... И те ли са за циганите? Вече цитирах и едно от малкото предимства на многодетните майки - правото да пътуват веднъж годишно безплатно - но и то беше описано в блога като помощ за циганите.
Второ, никъде няма помощ по етнически признак - всеки от нас може да се окаже в много тежка ситуация (дано на никого не се случва) и е хубаво, че в такава ситуация ще може да получи поне нещо, така че децата му да не умрат от глад и студ. И тук етническият признак няма никакво значение.
Трето, изоставените деца нямат етнос. Те са просто деца - чернички, русички, жълтички - все са деца. Имат нужда от топлина, светлина, обич, храна. Нямат никаква вина, че са останали без родители по каквито и да било причини. Чудесно е, че държавата заделя средства тези деца да растат в приемни семейства, а не в домове - така освен чисто хуманния аспект по отношение на тези деца, се решава и въпросът със сигурността и благополучието на нашите деца за в бъдеще, защото в приемните семейства тези деца имат шанс да пораснат здрави, образовани и способни да работят, вместо да просят, крадат и нападат нашите деца утре.

И накрая, моля те, не обиждай себе си, не обиждай и нас.
не се считам за престъпник, в държава, където всички са такива, начело с политиците и управляващите. И в момента съм в болничен, въпреки че нищо ми няма. Мисля, че държавата ми го дължи, след всичко, което НЕ е направила за мен, и след като съм родила и отглеждам 3-ма бъдещи работници и данъкоплатци, които ще издържат новите поколения циганчета.
Ако искаме да живеем в държава, в която хората не са престъпници, първото ни задължение е да започнем от себе си. Изключително много уважавам хората в тази тема и не ги смятам за престъпници. Напротив, смятам ги за едни от най-прекрасните, позитивни и креативни хора, които съм срещала в живота си. Лесно е да си моралист, когато всичко ти е наред, но истинското изпитание за морала идва, когато си в затруднение, а хората в тази тема ежедневно доказват, че може да се живее достойно независимо от трудностите. В момента ти е трудно, обяснимо е да се притесняваш как ще се справиш с още едно дете и да търсиш всички възможни изходи. В тази тема ще намериш много хора, които ще разберат трудностите ти, няма да те осъждат, че не се справяш всеки път блестящо и ще ти споделят техните начини да оцеляват достойно. Ще мине време, нещата в семейството ти полека-лека ще се нагласят и ще видиш, че не е толкова страшно. И ще видиш, че причината за тежкото положение на семействата в България не е в майките-циганки, а в некадърното управление на държавата.

# 455
  • София
Много хубаво ми подействахте тази сутрин, момичета! Heart Eyes Радвам се, че се запознахме с goris и се надявам на бъдещите срещи да се включват и още нови майчета!  Hug

Съжалявам, че си редактирам поста...по принцип не би трябвало човек да трие веднъж написаното, но прегледах отново отговора на радос и....ми стана обидно. Нямам какво да добавя след отговора на Кабо, само се надявам нейното послание да стигне до майката, защото, радос, това  
Цитат
И в момента съм в болничен, въпреки че нищо ми няма.
не ти прави чест. Naughty

Последна редакция: пт, 26 окт 2012, 01:07 от sweetkids_mama

# 456
По темата от последните страници-с брак или без, ако вие Радос сте отговорни родители, ще намерите начин да отгледате децата си по достоен начин! Очевидно търсиш начини как да се включиш в разни соц.плащания...ако сте затруднени е напълно нормално, но ако е само защото не искаш да си "прецакана" (спрямо малцинството) -за мен е напълно непонятно..

Мислех си, че поне в тази темичка са все положителни и интелигентни хора, и мога да споделя нещо, което ме вълнува, без да последват разни квалификации. Разбира се, че сме отговорни хора, и се грижим за децата си както можем. А дали сме затруднени ... мислите ли, че щях толкова да се ровя ако разполагах с излишни средства.
Радос, никъде, ама никъде в поста ми НЯМА обидни квалификации спрямо теб. Нужно ли е да обяснявам това което е написано? Дала съм 2 възможни причини да търсиш варианти за ползване на социални плащания за семейството си-да си в реална нужда от тях(както описваш по-надолу) или да искаш да ги ползваш заради това че се дразниш че някой друг ги ползва...пък ще ме извиняваш, но това че си в болничен без нужда ми лъха повече на втория вариант Thinking. Само после като родиш, да не кажеш че майчинството ти е по ниско и държавата ти го е взела-нали знаеш че като си в болнични, за база за майчинство в съответния месец се изчислява по ниската сума на болничния...

За отговорното родителство няма какво да коментирам-то е такова с брак или не-и ТОЧНО ТОВА съм написала!
 Хубав ден!

# 457
  • София
Благодаря за отговорите ви.
Вчера имахме разговор с баткото. Обещах му, че няма да му се карам повече за забравените вещи и ще му дам срок до нова година да положи усилия и да намери начин да си пази нещата. Ще се заредя с повечко "мента, глог и валериан"  Laughing и каквото стане.

# 458
Честит имен ден на всички в темата! Живи и здрави бъдете!

Flowers Roseза нашата малка Звездичка Криси, Лилибон Hug

Скрит текст:
Виктор Додов е един различен тинейджър в 10кл. Болен е от мускулна дистрофия тип Дюшен – Бекер – безсилието на медицината.  Родителите му срещат редица трудности. Не само бюрократични. Едно обикновено къпане на момчето е съпроводено с много физически усилия – както на родителите, така и на самото дете. Превръща се в изпитание за всички. Това състояние може да се подобри ако детето има подходящ за целта стол. Цената му е непосилна за родителите. Струва 804лв.
Ние, техни приятели, решихме да я съберем и да подарим този стол на Виктор. За целта събираме пари по с/ка в Банка ДСК – IBAN  BG43STSA93000012570710, BIG  STSABGSF Диана Върбанова Гошева – за Виктор. Когато се набере необходимата сума, акцията за Виктор ще се прекрати. А когато столът е вече при Виктор – ще ви покажем и снимка. Благодарим ви!

Последна редакция: пт, 26 окт 2012, 09:02 от Мама Цоцоланка

# 459
  • София
Честит празник на именниците! Hug

Лилибонче, никога няма да забравим Криско! Heart Eyes

Lukasa, радвам се, че сте си поговорили с твоя първокласник! Този период с разсеяността май го минават всички в първите класове! Wink

Във връзка с празника: изпратих имейл с покана за спонсорство до следните фирми:

Издателства: Клевър Бук, Златното пате, ИК ПАН, Милениум, Дамян Яков

Играчки: Феликс Тойс, Еон Тойс, Комсед, Хиполенд.

Други: Лавена (със серията Бочко Wink).

# 460
Лилибон, ние винаги ще носим Криси в душите си, той е едно от нашите деца. Нека е светло на душицата му. Прегръщам те силно.  Hug

И понеже в живота добрите и лошите неща вървят ръка за ръка:

Честито на всички именници и строители! Да ви помага Св. Димитър винаги и навсякъде.

Радос, малко ми е кофти, че отстрани изглежда като че ли сме ти се нахвърлили. Не е така. Всички сме минали по твоя път. Нито една тук няма материалните възможности на сем. Бекъм (например) и въпреки това е решила да роди и отгледа повече деца. Разбира се, че ползваме и някои помощи, които ни се полагат. Например, почти всички ползваме намаление на таксата в детската градина, някои от нас се възползват от правото на безплатно пътуване, други пък получават детски (но те не са свързани само с многодетните семейства, а със средния доход на семейството) и т.н. Тук си споделяме много неща, опитваме се да си помагаме, доколкото можем, но досега не се е случвало да търсим привилегии, на които нямаме право. Ще ти кажа и още нещо: ние сме с 4 деца, преди 2 години мъжът ми остана без работа, а аз бях във втората година на майчинството, т.е. получавах 240 лв. на месец. И тъй като на мъжа ми месеци наред не му дадоха необходимите документи, за да се регистрира на борсата и да получава нещо от там, изкарахме зимата (от януари до май!!) на моето майчинство. Не питай как - и аз не знам. Намериха се приятели, които ни подадоха ръка и ни помогнаха според възможностите си, макар че и на тях не им беше никак леко. Момичета от този форум, някои от които дори не съм срещала на живо, се опитаха да помогнат на мъжа ми да си намери работа. Това никога няма да го забравя. Както и никога няма да забравя обаждането на едно момиче от тази тема, което директно попита: Кажи от какво имаш нужда, паля колата и идвам!.... Но дори и в този момент не помислих да търся помощи, макар че тогава 100% имах право поне на детски надбавки. Но реших, че ние можем да се оправим, с помощта на приятели и близки, но има хора, които няма на кого да разчитат. И е по-добре тези пари да отидат за тях....
Стига толкова, много дълго стана. Но мисля, че ме разбра. Добре дошла си тук. Споделяй болки и радости, ние ще те подкрепяме. И понеже попита: не си единствената, която ще има трето дете, а не е сключила брак с бащата на децата си. Имаме приятели (мъжът е колега на мъжа ми от университета), които си живеят така. Даже децата им вече пораснаха - големите са студенти, а най-малкото е в 7 клас. Simple Smile Но никога не е ставало дума майката да търси помощи като "самотна майка", макар че познай къде работи - в Социални грижи! Мислиш ли, че нямаше да се "уреди", ако беше поискала?!
Не се сърди на неуредиците в системата ни. Има шанс да я променим, ако започнем първо ние да спазваме правилата. Сега гледай по-малко да се ядосваш и разстройваш - по-важно е човечето в теб да се чувства спокойно. Пожелавам ти спокойна бременност до края, леко раждане и здраво бебе. Това е най-важното, нали?! А всичко останало ще се подреди някак си.
Hug

# 461
  • София-Велинград
Здравейте момичета! Flutter
На днешният ден преди 16 години се роди най-хубавото за мен бебе Wink Wink,днес това бебе е вече голям 16 годишен младеж.Гледам го и не мога да се начудя,кога изминаха тези години.Помня деня в който го хванах за ръчичка и го оставих в яслата.Помня деня в който за първи път прекрачи училищният праг.А сега гледам пред мен един младеж,по висок от мама и тате,и да ви призная изпълвам се с гордост че това е моето малко някога бебе.Но и ми е тъжно ,знам че само след 3 години,това дете ще изхвърчи от домашното гнездо,ще полети към своите мечти(а те за жалост не са свързани с живот в нашата страна).Днес  аз днес му пожелавам,да бъде жив здрав,умен ,разумен и да следва соя път в живота.
На вас една голяма виртуална почерпка!!!!!

# 462
  • София, България
Момичета, съжалявам, че това се превърна в една от темите във форума, в която не ми се пише повече. Пожелавам ви всичко хубаво и ще се оправяме с трите си деца и без вашата помощ.

Кабо Алма, поста ти е много хубав и издържан. Въпреки противоречивото отношение към нашето решение на близки и приятели, никой от тях не е дори намекнал (въпреки че много коментари се изказаха), че сме взели това решение, за да източваме помощи от държавата. Затова и ме изненадва, че някой нормален човек около вас, въобще може да си го е помислил. Първо сме много малко и второ - 35-те лева месечно едва ли са достатъчен стимул, за да се нагърбиш с отглеждането на още едно дете. Не е като в други европейски държави, където за трето дете се полагат по-големи привилегии отколкото за първите две деца. Относно циганите - не знам дали те го правят заради помощите, или заради ниската си сексуална култура. Каквато и да е причината, аз продължавам да мисля, че те обременяват обществото ни. Не че са виновни, че държавата е на това дередже, имаме си много други проблеми, а и в много европейски държави има цигани, но държавите си се справят. Та те не са основния проблем на обществото. Но ме дразни, че при наличието на толкова много други проблеми, държавата въобще се занимава с циганите.

А относно моя болничен - благодаря ви, че сте съпричастни, но да ви изложа вариантите, за да видим вие кой бихте избрали:
1. Оставате по майчинство (на 240 лв), които първо са крайно недостатъчни за нищо, и дори не са равни на МРЗ, и второ намаляват базата за последващото майчинство. В същия този момент жилищния ви кредит увисва (защото размера на вноската е равен на заплатата ви) и таткото освен отглеждането на цялото домочадие трябва да се нагърби и с това плащане.
2. Зарязвате едногодишно бебе, което дори още не може да ходи, в детска ясла, със стотици непрекъснато сополиви деца (ако евентуално са го приели), връщате се на скапаната си работа, където да си тровите нервите (защото бременна не сте в позиция да търсите нова работа), и освен това през седмица пак ще излизате в болничен да си гледате бебето. Но, опс, извинете, болничния тогава ще е истински, така че всичко е ОК.
3. Излизате в болничен заради бременноста си, получавате си 80% от заплатата, грижите се за едногодишното си бебе, прибирате си баткото от училище на обяд, обслужвате си домакинството, плащате жилищния кредит, но опс, пак извинете, този вариант пък не е достоен и не ви прави чест. Така че изберете някой от горните два.

Редактирам се, защото сега прочетох горните два поста. Пролетна фея, абсолютно неразбираемо е за мен, в ситуацията в която сте били, да мислиш, че някой друг се нуждае повече и да кандидатстваш поне за детски надбавки. Не бих измъчвала децата си в лишение, за да може държавата да дава парите от данъците, които внасям години наред, за някой друг (няма да казваме кой).
Гонджа, за съжаление, все повече млади хора отлитат към другите страни. Много проучвания доказват, какви ще са основно живеещите в България след 50 години. И в чужбина е тежко, живяла съм там. Но поне децата там имат шанс.Успех на младежа!

Секонд, проверила съм, за месеците в които си болничен, се взима базата за болничния, а не самото обезщетение, така че не се притеснявай.

Последна редакция: пт, 26 окт 2012, 10:34 от радос

# 463
  • София
Здравейте момичета!

Да са живи и здрави всички малки и големи именци в темата!  bouquet

Гонджа ЧРД на твоето малко-голямо момче!  Hug Да расте здрав и достоен човек!

Радос миличка съчувствам ти и НАИСТИНА разбирам колко ти е трудно , но избора дали да се озлобим или да останем все така позитивни и обичащи го правим НИЕ . Това е право което никой неможе да ни отнеме.

# 464
Гонджа честит ти рожденник. Да е здрав и все така да ви радва   bouquet
Честито на всички именници - малки и големи.
Ех как ми се идва на празника, но уви, може би догодина  Simple Smile
Мислех повече да не зачерквам темата, но не мога радос стига с тия цигани и престъпници и така нататък. Решението да имаме деца /независимо колко на брой/, се дължи на собственото ни желание и удовлетворение, никога не съм си и помисляла, че раждам деца на държавата и виждаш ли тя ми е длъжна  #Crazy. "Стотиците сополиви деца" са на родители, които предпочитат да работят, за да си изкарат прехраната, отколкото да въртят варианти как да заобиколят законите. И защо да му се не знае, като си толкова запозната и ти харесват много други държави, но не и нашата, не си потърсите щастието някъде там?! Отдавна вече границите са отворени!!!Повече няма да пиша по темата, защото това което си мисля минава много границите на добрият тон  Whistling. Приемам, че хормоните ти сега бушуват   Peace

Общи условия

Активация на акаунт