Как будите децата си за градина?

• 7 610
  • 71
  •   1
Отговори
Ами с две думи ще почвам вече да оставям малката при мен когато почивам и да я водя сутрин на градина аз. А баба и нещо с половин уста каза "М добре" и докато свикне няма да я разпитвам, ама какви ритуали за будене имате. Мисля да почна с песнички от компа, а и не знам колко време ми трябва ако в 8 трябва да е там, а пътя да кажем е 15 мин. Аз ще се оправя, не е това въпроса, ама ако имате някакви интересни ритуалчета и децата стават лесно, за това питам.

# 1
  • София
Будя я с думите "Който иска да става за градина - да се събужда". Тя много се страхува да не закъснее и дори и да й се спи много, веднага сяда в леглото и започва разсънването. От вечерта всичко й е приготвено, включително ластиците за коса, четката и спреят за разресване. Пускам "Супер 7" и гледа детско, докато я обличам и й правя прическата. Това е в общи линии.

# 2
Ох, мойта май рошава ще ходи. Аз не мога да я сресвам, защото гребена все се оплита и я скубя. Ще купя една четка да опитам. Имам доста неща да уча още Mr. Green

# 3
При всички положения с четка ще ти е по-лесно. Преди ползвахме и ние един детски спрей за разресване на Шаума, но го няма вече по магазините. Сега първо и мокря четката и после я сресвам. Също ако косата се среше от вечерта, на сутринта е три пъти по-бързо.

Иначе нямаме ритуали за събуждане - тя е от децата, които си стават така или иначе рано, пък и сега лятото обличането трае 1 минута - колко му е да нахлузи една рокля. За тоалет също толкова, 1 минута да си оправи леглото и всъщност косата най-много време отнема, че сега в жегите задължително трябва да е прибрана.

Мисля, че да я събудиш в 7.30 ч. е оптимално, за 20-25 мин. все ще сте готови. Пък и в ДГ и до 8.15 ч. приемат, така че освен ако ти не гониш някакъв час, няма смисъл да я юркаш.

И баща ми мен никога не ме е сресвал, ама сега криво-ляво се опитва да се справя с нейната коса, която си е голямо предизвикателство. Трикът му за измъкване е да помоли учителката да я дооправи.

# 4
Утрото се познава от вечерта - нека в девет да е заспала, пък после може тя да пусне тема "Как да събудя баща ми да ме заведе на градина".

# 5
Събужда ни баба му (като най-ранобудна, но може понякога да ползвам алармата на телефона). Ставаме, пускам му Супер 7 и му правя закуска. Закусва, мием лице, зъби, обличам го и излизаме.
Нямаме ритуали за събуждане, едно "Време е за ставане!" е напълно достатъчно.

# 6
Аз на времето помня едно радио с един петел беше и после имаше приказка. Чуех ли петела знаех, че трябва да ставам и ми се свиваше душичката.

# 7
И мен с този петел са ме събуждали, ненавиждах мелодията. Мисля, че и сега трябва да го има - виж програма Хоризонт в 6:45. На вас обаче този час може да ви е ранен.
Аз събуждам племенницата ми с погалване по ръчички или крачета. Ако не помага, почвам да и говоря, докато я галя - първо тихо, после по-високо към нормален глас, докато се разсъни.
Според мен първия ви път си предвиди повече време - докато си свикнете един на друг за събуждане, ресане, зъбки, лице, обличане, кое след кое (закуска, детско и т.н.) Виж колко ви е отнело и за следващите сутрини вече може да си смяташ точно.

# 8
Че то закусват ли? Нали в градината е закуската по принцип и затова се бърза. Защото аз и без това почвам работа в 10 и не бързам. Но заради закуската се бърза. Дори не знам до кога приемат. Ако изпусне закуската ще и купя по пътя не е проблем. А иначе не ми трябва този досаден петел. Ако трябва ще и пускам песничките и.

# 9
Аз знам, че детето може да е закусило у дома и да пропусне градинската закуска. Аз лично предпочитам да хапне у дома, защото не винаги закуските, които предлагат там се харесват на моето дете и така до обяд ще е само на плод в 10.00 часа.

При нас детето трябва да е в градината до 9.00 часа.

# 10
Че то така ще ми е по удобно да и купя закуска, че по пътя минаваме през пазара и после има време да хапне и да я заведа. Аз хващам автобуса в 9 и 30 така, че май така ще правя. Е понякога ще и правя и нещо различно, че не е хубаво на закуски да я кара де.

# 11
Имаш няколко варианта -

Единият вариант е да говориш с баба й кога става, и как протича подготовката за ДГ и в колко часа тръгват за там - така няма да се нарушава рижимът и дисциплината на детето.

Децата си закусват в ДГ, моята дъщеря не се храни предварително, въпреки че тя си има доста добър апетит, сега лятото се случва да отрази най-много някой плод преди ДГ.

В групата на дъщеря ми има момиче, което идва след закуска - но са предупредили госпожите и те й пазят закуската.
Т.е. имате вариант да отива по-късно (да сте предупредили от предната вечер учителката) и там да си яде закуската, но другите вече ще са се нахранили, а може да ги гласят и вече за излизане - за мен това не би бил оптимален вариант. (Сега лятото поне нямат занятия, така че няма да пристига тъкмо, когато другите вече учат нещо)

При по-късното отиване може или да спи до късно, да закуси напр. и после да отива на ДГ към 9.15 да е там - другите би трябвало да са приключили също със закуската, а ти после да се пуснеш за 5 мин. до автобуса.

Или излизате в 8ч., играете 1 час в парка по хладинка и закусва там (или в ДГ с "отложената закуска"), а после на ДГ.

Но трябва да го обсъдиш първо с учителките, защото едно е всеки ден така, друго един ден тъй, два дни иначе. Помисли също дали нарушаването на режима е удачно за нея самата, най-малко часа на ставане може да запазите, за да няма после баба й трудности да я събужда в другите дни.

Аз обмислям в момента този последния вариант, че сега са сложили една заместваща, която е като цербер и поне в дните, в които тя е първа смяна да отива по-късно, ако, до утре, разбира се, не й се случи случка на въпросната госпожа...

Ако ти дават предварително графика за седмицата, може и в градината предварително да заявиш в кои дни ще идва по-късно (ако предпочетеш този вариант).

Последна редакция: пн, 09 юли 2012, 00:50 от speranzza

# 12
  • София
и аз да кажа - говори първо с градината, понеже в нашата градина заключват входната врата към 9 без 15 и децата се оставят на охраната - моето е доста чувствително и ако трябва да я оставя на охраната ще има рев, затова бързам. Но сега, лятото, може и на двора да ги намериш към 9, та да не трябва да я оставяш някъде другаде.

а за ритуала - минахме през много ритуали - отначало гледаше филмче докато се пробуди, а аз я обличах и сресвах, сега само я будя, тя дудне, че й се спи, обличаме се и тръгваме - това отнема около 20 минути, де  Wink

# 13
  • Mars Hotel
Като малка мразех сутрин майка ми да нахълта в стаята, да светне лампата и да викне да ставаме.
Затова гледам да будя дъщеря ми с нещо по-малко стресеиращо. Отивам при нея и започвам да й говоря тихичко, да я викам по име, галя я по главичката - нещо такова. Обикновено има нужда от 3-4 минути да си полежи, преди да стане, но се събужда без проблеми.

Преди й пусках филмче, но тя се заплесваше и много се бавеше с обличането, така че това отпадна постепенно и сега подготовката е много стегната - ставане, тоалетна, зъби и лице, обличане, сресване, обуване, вратата.  Laughing Не закусва вкъщи, защото обинковено не огладнява веднага след ставане.

# 14
  • София
Аз гушкам дъщеря ми и и говоря, че е време за ставане. Синът ми или се буди пръв или от най-малкия шум се буди и нямаме проблеми с него. Ние също водим децата след закуска в повечето случаи - към 8.45ч. Дъщеря ми е много злояда и почти нищо не яде в градината и по тази причина предпочитам да закуси в къщи.

Относно разресването - има доста спрейчета за разресване. Най-масово по магазините май се продава на Джонсън и Джонсън.  Peace

Светлица - И ние не пускаме филмчета по същата причина. Съвсем ще закъсняваме. Пускам някои сутрешен блок и децата много се вълнуват от прогнозата за времето. Дъщеря ми казва какво има - облаче, слънце и т.н., показва на картата къде сме ние, къде е баба, къде е морето.  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт