ВТОРОКЛАСНИК съм наесен, Първи клас ми беше лесен!

• 66 107
  • 786
  •   1
Отговори
# 210
  • Страната на чудесата
И Цвети е така с катеренето, баща и я поощрява и тя се катери толкова високо, че мен ме е страх да погледна дори, не ми се мисли ако трябва да я свалям от някое дърво. Сега е на село при баба си и имат овощна градина-направо е като катерица, от клон на клон.Разбира се, изподрана и ожулена е и тя, но това е един вид каляване, така, че аз съм доволна.
А риболова, той е страст на цялото семейство, така,че тя вече е печен рибар-слага си стръв, засича-изобщо, сериозна работа. Но от навършване на 5 годинки е с нас по язовирите, засега не е падала във водоем, но определено ходенето за риба с малко дете си е екстремно преживяване Laughing

# 211
  • В светлината на слънцето
Моите явно не стават за рибари.  Thinking И двамата всяват повече смут, отколкото да ги интересува самото занимание. Интересът трае едва 5 минути и след това настава лудницата. Ще си ходим сами пък. Mr. Green

# 212
Имам предвид за едни особени промени - най-вече в психологически аспект...

Дразнене, повишаване на тон, за дори незначителни неща, го забелязвам и аз. Тази сутрин ръмжа, защото не можел да си приглади косата с вода и продължавал да е рошав. Буквално за секунди от яд започна да плаче...ъх... Все си мислех, че е рано, особено за момчетата, предвид, че племеника ми е на 10 и тепърва бурно го започва този период.

Може да не ви се вярва, но аз го отдавам донякъде и на ваканцията.  Simple Smile И двамата нямаме търпение, другата седмица училището да започне и се надявам, че емоционално нещата ще си дойдат на мястото.

# 213
  • В светлината на слънцето
Кейси, и аз имам някакво усещане, че ваканцията в известна степен пренасища със свобода, която просто избива в някаква посока.  Thinking

# 214
  • Страната на чудесата
Вчера моята госпожица ми се обади по телефона и с най-жалният от жалните си гласове ме моли:"-Мамо, моля те, кажи на баба да НЕ ми купува книжка" Laughing
В Трявна са на почивка и тя си прочела книгата(последна от задължителните), баба и решила да и подари нова, но детето ме моли да не и подаряваме книга-явно се е пренаситила и има нужда от свободен режим Thinking

# 215
Моето дете днес за пръв път ми каза, че изкарва страхотно лято и това е най-хубавата му ваканция (не че има огромна база за сравнение  Laughing, но похвалата си е похвала).
И се замислих за нещо - на децата през ваканцията им трябва едновременно и ред при спазване на задълженията ( четене, писане или който каквото е решил да дава като занимания) и много, ама много разнообразие.
Защото много бързо ги хваща скуката, а оттам и мрънкането.
Тази година (за разлика от предишните) ние ходим много на туризъм, ходим в планината, посещаваме забележителности, почиваме на различни места от тези на които сме ходили в последните години. И аз виждам ефекта върху детето. Оказа се, че не е знаел какво е коприва и как действа  Embarassed.  Всичко му е интересно, всичко е ново, всичко му харесва. Ако се застоим повече от седмица на същото място - става вече безинтересно. 

В тази връзка , за почиващите в планината силно препоръчвам алпийските тролеи. Ние се спускахме на такъв до пещерата Дяволското гърло, до Триград, както и на един по голям след Смилян. Има и на Пампорово, предполагам и на други места. Голям адреналин . Заведохме го, оставихме го да види как става и да реши иска ли. Страх го беше, но се реши и след това просто не опираше в земята. Такова вълнение беше, сърцето му щеше да изскочи. След това го оставихме да се спуска, колкото пъти пожелае, докато се насити.

# 216
  • Варна
Тай, aко на детето му харесват въжените тролеи (то може ли да не харесат някому  Peace), можете да посетите някой от въжените парковете в страната. Голямо забавление пада. Ние сме ходили само на КАТЕРИчка на Беклемето до Троян, но го препоръчвам горещо. Има възможност и за семейни билети.

http://www.facebook.com/#!/photo.php?fbid=359504140769143&set=a.359479084104982.100885.100001286807438&type=3&theater

Последна редакция: ср, 01 авг 2012, 15:37 от Manzhelka

# 217
  • София
Ние се върнахме предсрочно от Варна. Доскуча им адски на децата. После бяхме един ден до Жеравна, хареса им на децата доста. Сега ще проуча къде около София, наблизо може да се ходи на планина, да разнообразим оставащия месец и половина.  Rolling Eyes

# 218
Ние ходим на минералния басейн на Белчин баня. На 50 км от София е, 5 лв е входа и за възрастни, и за деца. Не излиза от водата, голямо забавление е.

Но продължава да отказва да чете и пише... няма оправия!

Да питам - вашите деца учат ли допълнително английски, освен в училище, и къде?

# 219
  • Варна
Да питам - вашите деца учат ли допълнително английски, освен в училище, и къде?

Синът ми ще бъде втора година в Британика, много съм доволна - вече чете адаптирани книжки и търси сам в гугъл написани си негови неща на английски, а до миналия септември не знаеше и една дума.

Учеха и в училище по 1 час седмично, но в учебника им, макар и да струваше 24 лв (на Oxford е) ги караха само да оцветяват. В резултат - нищо, по същата причина можех да кажа, че е учил и китайски. Честно, предпочитам часа по английски в училище да е по БЕЛ или Математика, поне ще научи нещо, иначе е супер загуба на време.

# 220
  • sofia
Ирен ходи във Фарос и определено много и помага за у-ще. Имаха страхотен концерт юни месец.

# 221
  • София
За езика - моите учат английски (в т.ч. и пишат) от 5-годишни в къщи, с учителка, с учебници на Лонгман. Доволна съм много. Мисля още 3-4 години така да караме, пък после ще мисля за курсове. Сега така ми е добре - идването в къщи ми пести време, попаднахме на страхотна учителка, обучението е индивидуално и т.н. плюсове. Може би е по-скъпо, ама ...
И нашият учебник в училище е на Оксфорд. Аз не разчитам много, много на английския в училище ( за съжаление Sad).
Живот и здраве от 4-5 клас ще ги напъвам с втори език. Още не сме измислили какъв да е той. Плами се е метнала на майка си  Flutter Flutter Flutter и много ги чува езиците. Покрива нивото на около 130  % по думите на учителката, но с Цвети е по-тегавко и все я изчакват (особено с писането), но пак тестовете й са с оценки между 70 и 95 %.
Езиците са едно от нещата, за които ще съм безкомпромисна в т.ч. и българския.
По темата с курсовете. Нашата г-жа е била учителка в няколко такива и най-много от всички хвали Фарос. Най-вече като система на обучение и отношение. Негативно се изказа за Британика. Мнението й може би е субективно, но аз също не харесвам системата, по която Британика обучават деца в пред - и начална училищна възраст.

# 222
  • Варна
По темата с курсовете. Нашата г-жа е била учителка в няколко такива и най-много от всички хвали Фарос. Най-вече като система на обучение и отношение. Негативно се изказа за Британика. Мнението й може би е субективно, но аз също не харесвам системата, по която Британика обучават деца в пред - и начална училищна възраст.

Не, че искам да ви убеждавам в противното, но какво всъщност не ви харесва в системата на Британика? Аз пък имам обратните впечатления от Фарос по познати деца - по-евтино е, ама като гледам колко знаят и качеството не е много на ниво. В Британика един учебен час ми излиза 6.60 лв. Харесва ми, че децата ги карат да мислят - домашните им с кръстословици, объркан словоред, да намерят скритите думички и т.н. Естествено всяка нова дума се пише по определен брой пъти. Говорят само на английски, миналата година имаха четири проекта - два у дома с предварителна подготовка и последваща презентация на курса и два изненадващи, през които децата трябваше да пишат съчинение с обем до 80 думи. В рецензията на сина ми дори беше написано, че е писал повече отколкото е трябвало, беше нещо на тема кой съм аз, да разкажа за себе си, какво мога да правя и какво не и т.н.. Завърши курса с А с 97%. През годината четоха две книжки и имаха допълнителни домашни върху тях. Вярно, че имаше ужасно много писане през годината, в началото дори домашните по английски бяха повече отколкото тези по български в училище, но идеята е, че на него винаги му е било интересно да ходи на курса. Дори ме е питал, защо в училище не може да е толкова интересно. Имат интерактивни дъски, госпожата обяснява новите думи чрез една кукла-птица (казва се Нортън), постоянно влизат в Интернет и имат двустранна комуникация с учителката. Имаха и три карнавални урока- учат тематични думи за което, за хелоуин, коледа и великден, играят игри и трябва да облечени тематично. За мен най-важното е, че виждам резултата от положените усилия, защото като човек завършил английска гимназия знам колко е важно да се знае език. За сравнение децата на познатите ми от Фарос и Европа завършиха с далеч по-малко умения, но се радваха, че им е било по-лесно. За Варна мога да похваля и Бритиш академи, но там излиза доста по-скъпо от Британика, а и Британика ми е точно до офиса. За немски съм чувала отлични отзиви за Берлиц, въпреки, че аз бих записала детето ми като втори език в Гьоте институт.

# 223
  • sofia
Всичко горе описано го имаше във Фарос тази година. Радвам се, че можем да сравняваме и че захванахме темата.
За справка- каква е цената в Британика? Аз записах детето във Фарос, защото ми е близко.

# 224
  • София
Manzelka, понеже и аз съм човек завършил Алианс, английска (и испанска) гимназия и множество други знайни и незнайни езикови курсове  Mr. Green, точно затова не им харесвам системата Grinning. Според мен им куца граматиката. Аз съм привърженик на това, че не трябва да се наизустява, а да се обяснява на децата, пък били и те на 5 г. Поне при нас тази метод дава повече плодове, изпитани в реална обставновка в чужбина. Не оспорвам резултатите нито на сина ти, нито на което и да било друго дете от обучаващите се там, напротив прочетеното може само да ме радва.
Когато проверявах преди 2 г. цените бяха идентични, като на Британика бяха малко по-високи от тези на Фарос.
За мен най-добрите курсове са на British council http://www.britishcouncil.org/bg/bulgaria.htm , ама и парите са им бая. За толкова малки деца не е необходимо според мен.
Толкоз по темата с езиците от мен, че я разводнихмме.

Общи условия

Активация на акаунт