ВТОРОКЛАСНИК съм наесен, Първи клас ми беше лесен!

• 66 107
  • 786
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Аз малката я записах от октомври да започне да ходи в школата по англ към кварталното читалище. Отзивите за нея от други родители са добри, наблизо ми е, а и детето посещаваше преди да тръгне на училището английската забавачка към същото читалище и бях доволна. 
Малко ми е на мисъл как ще съчетаем ходенето на балет, театрално ателие и езикова школа , на всичко отгоре и целогодишната втора смяна  във втори клас, но ще се справим, само да сме живи  и здрави.

# 226
  • Sofia
Докога всъщност се записват на езиков курс за тази година?
При нас вариантите са Британика в у-ще или Европа в един клуб наблизо. Но не знам дали няма да й дойде в повече тази година - започват и италиански, ще продължи с пианото и евентуално ще иска да ходи и на балет.  Rolling Eyes Май ще каталяса.

# 227
  • София
Аз съм доста замислена за курсовете по английски, някъде бях чела отзиви, че нивото им доста е спаднало и май има нещо вярно. През юни бях записала дъщеря ми в една реномирана школа и обучението беше доста академично - писане, преписване, компютърни записи. Аз мисля, че това ще правят и в училище по 2 пъти седмично. Според мен, ако детето си учи в училище и родителите могат да го подпомагат с малко разяснения, компютърни филми, има свободно и "Muzzy in Gondoland", няма нужда от курсове тип "препиши по 5 пъти всяка дума от дъската", а това е 60% от времето на един курс. Искаше ми се курсовете да са като клуб по разговорен английски, английски обичаи и подобни. Но поне аз видях преписване на думи и гледане на филмчета от тубата. И се замислям, че трябва да са обвързани с учебната програма, например да учат една тема и в училище и на курса, а не в училище спортове, на курса дрехите... Предимството може би е задължението, на края на курса получих голама папка с оцветени букви, думи и подобни, у нас не мога да я накарам да го направи толкова дълго. Но ако го има като домашно, ще се старае. Ще видим, ние сме се подсигурили с частнен учител, което ми се вижда по-добър вариант.

Последна редакция: чт, 02 авг 2012, 11:39 от TanyaMG

# 228
  • Варна
Bibi, British council от преди няколко години затвориха офисите си във Варна и учителите, които преподаваха там направиха British academy, затова я цитирах и аз. Граматиката, която учи синът ми миналата година беше елементарна. Като се замисля мога да я синтезирам в три точки: сегашно просто време и спрежение на глагола to be, най-вече в 3 лице, използването на определени конструкции за пространаство и време и образуване на множествено число в правилна и неправилна форма. Завърши ниво Founders, тази година ще е Starters. Още не сме купили учебниците, защото ги получават през август, но на РС питах и ми отовориха, че започват с времената – минало, продължително и перфект. Английският като цяло няма особено сложна граматика, за разлика от езици като френски или немски или чешки (пази боже, 7 падежа и куп изключения) и за сега мисля, че съм повече от доволна. Понеже темата във форума винаги ми е била полезна да си сверявам часовника, може ли да споделиш вие накъде сте?

По отношение на цените, най-добре е да се направи входящ тест на детето, за да се определи нивото и после цените варират в съответсвие с нивото. Специално в нашия случай, за догодина съм платила такса от 800 лв за 120 учебни часа, което прави 6.66 лв на час. Учебниците са около 120 лв и се купуват отделно. Таксата може да се плаща и на 4 равни вноски, което е съвем поносимо. Миналата година беше с около 150 лв по-евтино, но часовете бяха по-малко. Като цяло ценатра от около 6.6о лв на час се запазва, варира самп броя на часовете.

# 229
Същата цена ми обявиха в Британика. 2 пъти седмично х 1.5 учебни часа - 398 евро, плюс 50 евро учебниците. Направи входящ тест, покри нивото за 2-ри клас, искаха в 3-ти да я запишат.
Заведох я на тест и в Алианса. Не успя да се справи с 1-ви клас въобще, разплака се и се разстрои. Но като човек с английска гимназия и няколко сертификата по английски, видях теста в Алианса - нищо общо с Британика. Нива отгоре е. Затова я записах я в Алианса, но исках да чуя и вашето мнение. В Алианса цената е за 2 пъти седмично х 120 минути, плюс учебниците - 625 лв.

# 230
  • В светлината на слънцето
По темата за езиците - Теди ходеше във Фарос, докато беше предучилищна. Аз лично съм много доволна от наученото, но и нямам лична база за сравнение с Британика. Така че незнам кое е по-доброто. В първи клас обаче се наложи да прекъсне, защото започна немски в училище. Немският им е по системата на Гьоте институт, тъй като са второто училище в София, което стартира тази система. Само мога да кажа суперлативи - уникално добра система.  Peace Децата буквално проговориха за една година, като само едно имаше предварителна база с немски език. От тази есен ще добавят и английски като втори език в училище. Той най-вероятно ще е на училищно ниво, така предполагам. Thinking Та още се чудя дали да я насилвам с допълнителен английски във Фарос. newsm78 Да не я объркам повече така.  Thinking По-добре да научи един език, но като хората. А с немския засега нещата вървят отлично. Засега той ни е напълно безплатен, защото Гьоте поемат всичко по обучението на децата.

# 231
lulumba, а кое е второто училище по системата на Гьоте? Имам спомен, че е нашето (73-то), обаче учебниците не са на Гьоте (купувахме ги отделно). Вие с какви учебници сте?

Manzhelka, по кои учебници учите в Британика?

Алекс1, може ли и теб да питам по кои учебници се учи в Алианса?

Гого ходи три години в Интелект, сега ще е четвърта. Там твърдят, че учат по същите учебници като Британика, затова се интересувам Simple Smile

Аз съм доволна като цяло от Интелек, цената ме устройва, също може да се плаща на 2 или 4 вноски. Като "стар" клиент получаваме и отстъпка. Но тази година учителката (която дойде от Британика Simple Smile), ги товари доста с домашни и граматика, което пък на мен не ми харесва - искам да се научи да говори най-вече, има време за граматиката и правилата. Тази година обмислям смяна или индивидуални уроци, затова питам толкова.

Bibi, как върви цената на индивидуалния урок като идва у дома учител? На дете или на час, независимо колко са децата е?

# 232
  • София
Аз за Алианса мога да се включа, но не знам дали ще съм ви полезна. Дъщеря ми като беше на 5г мина предучилищната група за 6 годишните. Страхотна подготовка, жестока учителка. Много добре си изпипваше материала и детето много бързо напредна.
На 6 години (бяхме предучилищна възраст в градината) продължахме с ниво първи клас - попаднахме на друга учителка (не позволиха на предишната за продължи с децата ни) #Cussing out Не че не придоби нови знания, но бяха в пъти по-малко отколкото предната година.
Приключихме с Алианса.
Една година си дадохме почивка от Английския, но и тази няма да я записвам. Указа се, че в училище нивото е доста високо и на този етап няма да наливам излишни пари в курсове за език. Предпочитам да са насочени към малко спорт, танци и арт.

# 233
я кажете при първи език английски, какъв втори език бихте избрали в перспектива? Ако може и да се обосновете с две думи Simple Smile при нас аха-аха да беше френски, той пък проявява някакво невинно любопитство към руския, та се замислих - чисто теоретично към момента.

и да запитам как ги стимулирате и упражнявате в концентрация? Моят син не може да препише и десет думи без нито една грешка, все някъде нещо обърква на различно място. И подценява писмените условия на задачите - поглежда отгоре и решава, че е схванал, че е лесно; а всъщност от невнимание допуска някаква елементарна грешка. Това с времето ли се изглажда, или трябва  по-специално да набляга?

# 234
Учат по нова система "First Friends" на Оксфорд, поне това ми обясниха.

# 235
lulumba, а кое е второто училище по системата на Гьоте? Имам спомен, че е нашето (73-то), обаче учебниците не са на Гьоте (купувахме ги отделно). Вие с какви учебници сте?

Училището е 93-о. На този етап всичко, което предоставиха от Гьоте е безплатно. Но първата година работиха по някаква специфична система - без писане, така че индивидуални учебници нямаха. Класът беше разделен на две групи и часовете вървяха по два в комплект. В първия учеха новите неща, във втория - повтаряха за затвърждаване. Ученето бе по-скоро под формата на игри, песни, стихчета, диалози и т.н. На този етап усвояваха езика на говоримо ниво. От есента ще започнат с учебници и писане. Те също идват от Гьоте. Нямам идея за тях дали ще се плаща и колко. Ще разберем наесен.  Simple Smile

# 236
  • Варна
Manzhelka, по кои учебници учите в Британика?

[

На Оxford university press може би (сега съм в офиса, учебниците от миналата година - у дома),  като се замисля книгите приказки бяха на Оксфорд:
http://pixhost.me/avaxhome/a6/57/001a57a6.jpeg
http://ecx.images-amazon.com/images/I/51%2BDuee66kL._SS500_.jpg
Но пък изпита за сертификатите е на Cambridge. Ето малко повече информация от сайта:
http://bg.britanica-edu.org/course/starters-c187.html
Ако искаш довечера мога да снимам нашите учебници и да покажа.

Редактирам се, на Оxford са - Incredible English, даже намерих една част сканирани:

http://elt.oup.com/student/incredibleenglish/?cc=bg&selLanguage=bg

Последна редакция: чт, 02 авг 2012, 13:55 от Manzhelka

# 237
Училището е 93-о. На този етап всичко, което предоставиха от Гьоте е безплатно. Но първата година работиха по някаква специфична система - без писане, така че индивидуални учебници нямаха. Класът беше разделен на две групи и часовете вървяха по два в комплект. В първия учеха новите неща, във втория - повтаряха за затвърждаване. Ученето бе по-скоро под формата на игри, песни, стихчета, диалози и т.н. На този етап усвояваха езика на говоримо ниво. От есента ще започнат с учебници и писане. Те също идват от Гьоте. Нямам идея за тях дали ще се плаща и колко. Ще разберем наесен.  Simple Smile

Благодаря! Да, при нас е на същия принцип - няма писане и четене, само думи, игри, песни, стихчета, също така имаха диктовки Simple Smile - под формата на рисунки - тя казва дума, децата трябва да я нарисуват. Ние имаме 4 часа седмично, плюс той ходи на платена към УН занималня още 3 часа седмично, където затвърждава. Всяка седмица имат тема и я дъвчат във всичките 4 часа, примерно темата е Храни. Засега съм доволна от учителките по немски - и основната, и тази в занималнята. Гого се справя лесно с езика, вървят му езиците и без много усилия помни всичко. Днес съм планирала да проверя какво е запомнил от немския Simple Smile

я кажете при първи език английски, какъв втори език бихте избрали в перспектива? Ако може и да се обосновете с две думи Simple Smile при нас аха-аха да беше френски, той пък проявява някакво невинно любопитство към руския, та се замислих - чисто теоретично към момента.

Не мисля, че има правило по този въпрос Simple Smile Мога да ти кажа от личен опит с ученето на три езика - два на високо ниво (испански в езикова гимназия и английски с частни уроци години наред) и един интензивно с мъка две години (немски - от който помня толкова малко, че не си заслужава Simple Smile). За мен английският език е по дифолт задължителен, така че изобщо не гледам перспективата без него  Mr. Green Ако питаш мен, вече втори език не е предимство, трябва да се насочат поне към 3 броя, за да имат шанс извън България. На въпроса ти конкретно - ние избрахме немски поради обстоятелствата, просто най-близкото, удобно и що годе добро училище до нас е с разширено изучаване на немски. Ползата от немския е, че в Германия и Австрия обучението е безплатно Simple Smile Ползата от испанския (към който смятам да го подбутна след 4-ти клас) е, че го говорят над 250 млн души. Полза от френския не виждам, освен да общуваш с французите-шовинисти (а, и ако имаш намерение да ставаш лекар, там се търсят доста  Laughing), а и никога не съм го харесвала този език, макар да го учих и него в испанската като единствен възможен втори, докато бяха заедно с френската гимназия (извинявам се на любителите му). Ползите от руския според много хора са големи, тъй като е все по-рядко изучаван език, от друга страна е доста труден език откъм граматика. Според мен всичко зависи от това какви идеи за развитието си има детето, какви предпочитания и какви възможности. Аз лично съм ОК с немския, защото това е вариант да учи някой ден в Европа (не ми се иска да залитне към САЩ или Русия, че са далече). Има значение и какви възможности за образование в горните класове и университета дава всеки език. Например в Испания е едно от най-добрите бизнес училища. Ей-така си размишлявам...

Manzhelka, благодаря ти! Значи са различни. Ние учим пак по система, която следва Cambridge рамката, но първите две години бяхме на Оксфорд по Cookie and Friends, а миналата - на Happy Trails (на National Geographic Learning - http://elt.heinle.com/cgi-telt/course_products_wp.pl?fid=H2S& … pline_number=301#).

Последна редакция: пт, 03 авг 2012, 04:20 от SZA

# 238
  • На планетата Земя
тити, по мое мнение трябва да се учат на тази възраст "трудни" езици, немски например.  Peace

Мозъчетата им сега цъкат, материалът влиза в главите като в бездънна яма.  Laughing

# 239
SZA, и при нас така се получи с немския. Харесах училището заради учителката, базата и близостта до нас. И на една от предварителните родителски срещи се оказа, че са са сключили договор с Гьоте институт и от нашите първокласници започват с интензивен немски. Директорката ни попита разбира се, дали нямаме нищо против, защото бяхме заварено положение - тоест първият випуск по тази система в училището. Само един баща не беше съгласен с немския и прехвърли детето си в друго училище с английски. Иначе и нашите имат такива тематични седмици, рисуват. Абе доволна съм от системата им. А и точно като теб смятам немския за добра перспектива в един по-късен етап.  Peace

Общи условия

Активация на акаунт