Всичко живо да се пази, февруарчетата вече ходят. - Тема 3

• 61 056
  • 502
  •   1
Отговори
# 90
Не сме те забравили. Тиквата е супер.

Ти май не си идвала на варненски срещи и те няма във фейсбук групата.

Поздрави на Никол

# 91
Ами за съжаление не съм. Все така се получаваше, че не мога да дойда, но ще се радвам следващия път да се включа Grinning А за присъединяването ми в facebook нещо не ми се получава. Ако има как да ме поканите (аз съм Теодора Петрова) ще се включа  Laughing

# 92
  • Varna
Здравейте и от мен!
изведнъж ми се събраха много питанки и знам ,че това е мястото където бих получила отговори   Wink
Та значи: Кога мога да дам домат и чушка?
 Грешно ли е ако след месно пюре се даде мляко за дохранване след това?
Смъкнахте ли кошарките на по-ниското ниво?
Моята педи каза ,да не и давам да стои мног много права,но тя иска.По колко време ги държите на крачета? Кога да започна да я слагам седнала?Трябва ли да нвърши 6 м.?
Кога смятате да ги отучите от биберона?
Ами май това е Embarassed Съжалявам ,че ви засипах с въпроси ,но на моята педи и нямам доверие и предпочитам да питам вас.
Благодаря ви предварително мили мами!
Лек и прохладен ден желая на всички  Hug

# 93
Здравейте Simple Smile ние бяхме малко на планинска почивка и се завърнахме за една седмица в Сф и после пак на път Simple Smile
Тамина, моето бебче е  на 5 месеца и една седмица и миналата седмица й дадах чушка, много й хареса и даже не й стигна количеството, което бях направила. После цялата седмица слагах във всички пюренца, които правя и чушка и се радваха на голям успех. Сега съм я оставила малко да си почине. А за домата нащата педиатърка каза, че няма проблем да се дава като сокче, но аз още не съм пробвала. Мисля тези дни и това да стане Simple Smile пък да видим Simple Smile
Кошарката я смъкнахме вчера Simple Smile не че се изправя....но за всеки случай - да ни е мирна главата Simple Smile
аз не държа Плами на крачета, бързо й омръзва, но пък я слагам в мен да седи от време на време, не за дълго. А бибата мисля да я махам другия месец или поне да направя опит....много ми се иска да я махна Simple Smile
Надявам се да съм била полезна Simple Smile поздрави на всички мами и целувки на бебоците Simple Smile

# 94
И аз да се разпиша:)) От два дни се захранваме, засега съм притаила дъх и мисля че върви не-зле:)) кошарата тати я смъкна на долното ниво след първото преобръщане на Тео по корем, т.е. доста отдавна.Simple Smile Ох тази биба и аз не съм и фен ама ми спасява живота:)) и колкото и да ми се иска да я махна, не се пристрашавам още! Ох от зъби ли от кво ли ама мойто диване май намали яденето:(( вече нямаме нощно хранене, яде към 6 сутринта, ама едва ли ми е намаляла кърмата, по-скоро диването не суче заради венците:((

# 95
Чушката е сред първите храни, но след захранване с 2-3 вида други зеленчуци.

Домат
- Пюре/готвен след 8 м.  - съдържа хистамин, който провокира изявата на алергии
Суров домат може след 12 месеца – тогава изчезва чувстителността на организма към лимоновата киселина в доматите (която е основният проблем и при цитрусите, а не алергията в прекия смисъл на понятието). Съдържа ценни съставки в суров вид – например заради доброто съдържание на витамин С, може да се добавя домат към "железни" зеленчуци.

Не е грешно смесването на мляко и месно пюре на този етап. По-късно да, защото млякото пречи на усвояването на желязото в месото. Същото важи и за железните зеленчуци, смесени с млечни.

Нивото на кошарата още не сме смъкнали. Като започне да се изправя сама и стане стабилна или готова за скок, ще го смъкнем  Laughing

Биберон ще махна след годинката.

Сядане - 6 месец. Стоене на крачета - когато детето започне да стъпва на цяло стъпало.

Моите разбойници днес спят вече 4 часа. Чудя се какво да правя - сготвих, чистих, гладих .... аааа, събуди се бебето  Joy

# 96
  • Varna
Много ви благодаря за изчерпателните  отговори  Hug
За домата питам, понеже бях мернала няколко вида зеленчукови пюрета, но не посмях да взема понеже в състава им влизаше домат.
Моето момиченце като стъпва,стъпва на цяло ходило и всъщност винаги така е стъпвала.Много иска да стои седнала, но ще почака още малко явно.
Shada - 4 часа сън! Благородно завиждам  Embarassed Ние   спим все по -малко през деня,но пък компенсираме през нощта. Е, по-трудно ми е като е будна защото нищо не мога да свърша през деня .

# 97
Добре ме подсети за чушката,не бях я планирала между първите зеленчуци.Захраних малката с тиква,пащърнак,утре е ред на моркова.
Кошарата ние също не сме я смъкнали,като започне да става сама-тогава.
Мели също обича да стои изправена и стъпва на цяло стъпало и то доста отдавна и аз я държа да стои докато и се изморят крачетата.Нашата медиатърка също каза да не я оставям за дълго.Откакто започнахме да си правим упражненията(в началото на 6-тия месец)за укрепване на гръбнака,я слагам да седи в мен като я придъжам леко.Когато и давам пюре я слагам в шейзлонга на седнала позиция,но в количката все още е на равно,не съм махнала още коша за новородено,че по-удобен ми се вижда,иначе има да се клатушка насам натам.
За бибата нищо не мога да кажа-така и не пожела да суче и сега моментът с отказването го прескачаме.
А на dobinko само мога да завиждам за липса на нощно хранене,Мели се храни от няколко седмици през два-три часа през нощта.Тя като беше новородена по-големи паузи правеше,даже 2-месеца 6 часа спеше непробудно,но уви.Не знам зъбки ли от жегата ли???Дано е за кратко преди да се зомбирам тотално!!!!

# 98
  • София
Здравейте и от мен!
изведнъж ми се събраха много питанки и знам ,че това е мястото където бих получила отговори   Wink
Та значи: Кога мога да дам домат и чушка? - На Ади дадох домат на 10 месеца (пак ДК), има и пюрета за 4-месечни с домати, но лично аз мисля да процедирам и с Пресо като с каката (доматите са възможен алерген)  Peace Чушка, особено жълта или зелена, мисля, че може, стига да я хареса...
Грешно ли е ако след месно пюре се даде мляко за дохранване след това? - Чак грешно не, но аз давам сок, може и плод. пюре  Peace
Смъкнахте ли кошарките на по-ниското ниво? - Искам да ги смъквам (Пресо прави нещо като лицеви опори, опитва се да пълзи с изправени ръце и на колене - каката почна така чак на 10 месеца), но особено за едната ми е нужна помощта на таткото, к. пак замина командировка  ooooh!
Моята педи каза ,да не и давам да стои мног много права,но тя иска.По колко време ги държите на крачета? Кога да започна да я слагам седнала?Трябва ли да нвърши 6 м.? - По малко  Peace Ако може да седи сама, не е проблем, аз лично не съм фен на подпирането. След шестия навършен месец обикновено може да се ползват седящи колички, столчета за хранене и т. н.
Кога смятате да ги отучите от биберона? - За бибероните на шишето или за залъгалката питаш?  newsm78
Ами май това е Embarassed Съжалявам ,че ви засипах с въпроси ,но на моята педи и нямам доверие и предпочитам да питам вас.
Благодаря ви предварително мили мами!
Лек и прохладен ден желая на всички  Hug

# 99
  • Varna
Много се радвам, че продължавате да ми отговаряте.
Аз пробвах да добавя чушка един ден в пюрето, но май не и хареса.
За домата и аз подозирах ,че доста по късно.За това и попитах.
Спящатата залъгалакта имам предвид.Тя моята щерка уж не е много фен, но все пак заспива по-лесно като е в устата и.Успокоява я и се кротва.После като заспи го изплюва.През деня много рядко и го давам вече.Мислех да и го отнема съвсем,но много я сърбят венците и като че ли и е по-добре с него.Незнам и аз   ooooh!
Давате ли прясно изцеден сок?Дали не трябва някаква термична обработка преди да се дават? newsm78

# 100
  • София
Залъгалката почнах постепенно да я махам с Ади, като й се показа първото зъбче, т. е. на 9 месеца  Peace Изхвърлих я окончателно, ког. беше на годинка и 1/2. Мисля и с Пресо така да процедирам, само сигурно ще я оставя до 2 гг. за нощния сън. На мнение съм, че горе-долу тогава  изчезва нуждата да задоволяват смукателния си рефлекс (като това също става постепенно).

Прясно изцедени сокове още не давам, само парченца плодове в мрежичка от вр. на вр., ама ги попарвам преди това.

# 101
Със сина ми залъгалката я махнах към 2,5 г. Стана много бързо, без драми. Казах му, че трябва да я дадем на едно съседско бебе и той се съгласи и готово:) Но най-големият майтап и шок за мен беше като  един ден синът ми се върна от ясла с чужда залъгалка  Mr. Green

# 102
Аз сок мисля да включа доста по-късно,защото първо не притежава хранителната стойност на целия плод,нито пък се конкурира с водата.Така че предпочитам плодово пюре вместо само сока.

# 103
Със сина ми залъгалката я махнах към 2,5 г. Стана много бързо, без драми. Казах му, че трябва да я дадем на едно съседско бебе и той се съгласи и готово:) Но най-големият майтап и шок за мен беше като  един ден синът ми се върна от ясла с чужда залъгалка  Mr. Green

hahaha hahaha hahaha ох деца....

Иначе като нямаме нощно хранене да не мислите че спя непробудно цяла нощ? Нееее, то ставане да искаш вече даже не гледам по кое време, като се съмне знам че е време за хранене, иначе я се извърти на нейде, заклещи се и не може да си измъкне крак или ръка, я е жаден, тези зъби и те не се показват, та вечер биберона е на почит....изобщо не ми завиждайте!  hahaha

Иначе за новите храни при захранването, четох някъде, че е хубаво да се предлагат по пет дни, за да може детето да реши дали я харесва или не, т.е. да се даде шанс на храната, за да получи оценка!:)

Аз ще започна да махам залъгалката като се покаже първото зъбче, забелязвам че бебо порасва и се променя, но при него сукателния рефлекс е доста силен, както аз съм била като бебе....та ще видим, като дойде ред на тази задачка ще го мисля сега на дневен ред е захранването, сядането, зъбите....

# 104
Здравейте. Laughing
Сашко вече е неудържим,пълзи като пехотинец. Laughing
Нивото на кошарата вече трябва да го свалим,защото той отдавна се набира и то доста добре,а снощи пълзейки на пода взе да се набира и на секцията и добре,че го видях навреме защото дървения рафт щеше да се стовари върху му.
Чушка не съм давала още,а домат таткото даде без да ме пита,та е посмукъл и това.От два дни му давам плод в мрежичка,смуче като невидял, и реве като свърши.Иначе със захранването сме до никъде,с изключение на по-течните и сладки тиква и пащърнах друго не му допадна.Обмислям да минем на захранване водено от бебето,защото много добре смуче пърчета диня,пъпеш,круша подадени от ръка.Откакто навърши 4месеца тотално отказа нощното хранене но от месец се пробужда нощем,мрънка,аз давам биба или малко вода и пак заспива.А така хубаво си смеше,пардон спяхме. Grinning
Иначе може и със залъгалка и без нея,не мисля,че изобщо ще забележи ако я махна.Виж ако му махна шишето с вода не виждам как ще заспива/успокоява,последното отдавна го ползва за тази/тези цели вместо обичайната залъгалка.Баткото пък изобщо и не ползва биба та тази драма при нас я нямаше.

Общи условия

Активация на акаунт