София-Х.Димитър,Ст.Караджа,Суха река и Левски Г - 3

• 83 673
  • 738
  •   1
Отговори
# 645
  • sf
 hahaha ох, ще ме уморят тия учителки .
Не им се занимава , това е истината, ама как пък са го измислили това с общината  hahaha
Свеки е учителка в ДГ, каза така " аааа нема да стане, аз с тия глупости не мога да се зинамавам, тикви-микви, който иска да си празнува вкъщи"  hahaha

# 646
По-рано е по-добре. Повечето държавни логопеди (тези на частна практика не мислят съвсем така) казват, че може и до първи клас да се изчака, с което аз не съм съгласна. Първо, на децата им е достатъчно стреса в първи клас, второ, още първия срок започват да сричат, т.е. детето вече ще ги изговаря и съответно пише грешно. Много често покрай р-то се оказва, че има лек проблем и с л-то, съскащите... А, за да кажат р, трябва определени упражнения, за да укрепне мускулатурата на езика, т.е. отнема време, не става просто с едно-две посещения да му се покаже. Моите ги водех на 5-6г., като големият ходи година и половина, малкият половин година.

Не се ли появи р-то само в ранна детска възраст от само себе си, после без логопед и упражненията най-вече няма как. Можеш да го караш да прави като кончето, това беше едно от нещата, които децата правеха с логопеда (аз присъствах на повечето уроци).

Имам позната, синът й е колкото големия ми, не само, че не казва р-то, ами и други звуци явно бърка, някои думи трудно му се разбират. Но те са му свикнали, не можела да го води, а и било много сладко неговото. ooooh! Да, ама на мама сладкото момче ще порастне и ако реши да става адвокат или преводач, ще има да се черви (както на мен ми се е случвало).

Не съм съгласна. Звуковете "Р"и"Л" се появяват най-късно в онтогенетичното развитие на детето! И да- обикновено е нарушено и "Л"и то много по-често отколкото "Р". В повечето случаи (говоря за неправилна артикулация на звук Л) нарушението се само когато звука се намира пред твърда съгласна (А,О,У), когато е пред мека (Е,И)проблем се наблюдава по-рядко. Това само по себе си дали е артикулационно нарушение?!  Между 6 и 7 годишна възраст е нармално да се започне терапия на тези два звука! Ако преди това се тръгне на логопед ще работят основно езиково, а не толкова артикулационно.
Съскавите и шушкавите звукове се появяват по-рано в развитието на детето! Така че при тях терапията може се започне по-рано. До 4 и половина - 5 години най-късно ако има проблем се започва терапия  при логопед.

# 647
  • София
Мен пък ме дразни това повсеместно празнуване на измисления Хелоуин.

# 648
  • sf
Парното ни спря. В сайта няма инфо за авария. Пфууу, тъкмо се постопли у нас и сега пак ще мръзнем. Дано го пуснат днес.  Praynig

# 649
  • София
И у нас нямаше тази сутрин като станахме  Rolling Eyes

# 650
  • София
При нас също го няма...

# 651
Моите ги водих в центалния логопедичен кабинет на Екзарх Йосиф, заради 'р'-то, държахме да го научат преди да тръгнат на у-ще, че да не останат като мен. Blush Много сме доволни!
А защо трябва да го водите в кабинета, аз си мислех, че логопеда който е назначен за съответното училище/градина ходи на място.
Поне при детето на моя приятелка ходи в градината, ама те живеят в друг град.  newsm78

# 652
  • sf
Има авария на топлопровод. Работи се, стискам палци днес да го оправят.  Praynig

# 653
  • София
В нас сутринта беше много слабо - Левски Г, вие в кои квартали нямате парно ?

# 654
  • София
Има ли забрана от общината във вашата детска градина / училище да се празнува Хелоуин?
В 69 одз ми казаха, че от общината са забранили. Питам се що за глупост е това...  newsm78
Моята щерка онзи ден каза, че директорката минала и казала - в петък с костюми - НЕ  Naughty За 5 ОДЗ става дума. А тя, милата, от кога е приготвила вещерската рокля...Та явно може да има подобно безумно резпореждане  ooooh!

Относно логопеда - моята дъщеря има проблем с високо небце, недоразвита горна устна - цялата минала година /3-та група/ ходи на логопед в 130-то СОУ - еми не мога да кажа че имаше някакъв смисъл. Домашните й бяха да разрежи една картинка на 3 и да я събира - упражнение, което тя прави с много по-сложни неща за изряазване. Тази година я заведох на друга логопедка, която й даде упражнения за дишане, за език - нещо, което миналата година не е правила, а е трябвало. От няколко месеца ходим и при ортодонтм който й дава упражнения за тренировка на езика, устните и някакво задно небце, което било мускул, но при нея било много високо и пропускало въздух не знам си къде...реаално въздуха излиза през носа, а не през устата. От там част от звуците се завалват, шъшкат, жужат. Но и ортодонта и "новата" логопедка се припокриват в програмите си, които са й изготвили. Слушам какво тренират сега - логопедката си закрива устата и казва думи, като натъртва на звука СССС. Ако има ССС в думата - моята да сложи едно камъче еди-къде си. Еми тя слага камъче и за ССС и за ШШШШ. при ЖЖЖ и ЗЗЗ не слага, но не прави разлика между С и Ш, примерно. И няма как да каже ШАЛ и САЛ, като на нея й звучат еднакво...
Онази дама от 130-то работеше и с още едно момченце едновремено, веднъж седмично за 30 мин, на всичкото отгоре никога не идваше навреме, часът ни беше от 8,30 - т.е. на градина я водих закъсняла и "закусила" и редовно беше в болнични...абе направо ме е яд, че загумихме цяла година, ама...
Аня, в нашата градина няма логопед, дори въпросната жена не минава да ги диагностицира, а си слага час за диагностика в началото на годината някъде на стената на 130-то и ти ако заведеш детето - заведеш, ако не - спасявай се.

# 655
  • София
Момчетата бяха на частна градина, там минаваше частен логопед, но ни идваше доста покрай таксите им. После аз си бях в къщи и не ми пречеше да ги водя следобед, а и като присъствах виждах какво правят и упражнявахме, даже помагало бяхме купили.
Като тръгнаха на у-ще, малкият беше 2г в предучилищната в у-ще, от 5 годишен, отидох да говоря с логопеда, той бил малък, графикът й бил запълнен, щом тя така преценила, догодина ли, втория срок ли ми беше казала да отида пак, ако евентуално има място... Та, звъннах на логопеда от централния кабинет и пак си го водех на Екзарх Йосиф. Ходи само първия срок и беше готов. Simple Smile При него беше само 'р'-то, беше вече повтарял някои упражнения покрай брат си, а и ние вече знаехме за какво да се 'ослушваме'. Wink

# 656
И на мен не ми харесва това масово празнуване на Хелоуин. Още повече, че на Деня на народните будители изобщо не се обръща внимание.

# 657
  • София
Според мен пък, ако не се празнува Хелоуин, то тогава да не се празнува и Св.Валентин. И той не е български празник.

Другото е, че децата изобщо не празнуват някакъв празник. За тях това е много забавен ден, в който се обличат в "страшни" костюми, получават куп бонбони и се забавляват от сърце. А съм ЗА забавленията  Crazy И бонбоните  Embarassed Те са вредни са децата, предлагам да се дават на майките.

Във вторник ще водя почти 4 годишното си отроче на логопед във връзка с неказването на "р" и ще ви пиша.

# 658
  • София
Момичета, пуснаха ли парното? Ние тази сутрин все още нямахме. На студено ли ще се прибираме довечера или да тая надежда, че вече са отстранили аварията?

# 659
Аз водя дъщеря си на частен логопед, много съм доволна от нея, но имам възможност да я водя само веднъж седмично. Ако е както казвате, по.добре да търся вариант частния логопед да посещава градината, но не знам дали ще се съгласи. Според мен ще има смисъл ако се събера група от деца в градината и тогава да се извика външен логопед, но не знам ръководството до колко ще откликне на идеята и дали ще се съберат и други деца.

Общи условия

Активация на акаунт