Да го местя ли в друго училище?

• 4 536
  • 69
  •   1
Отговори
  • София
Привет!
Ето нашата ситуация: синът ми тръгна на училище по-рано, т.е. пръви клас на шест годинки. Сам поиска, схватлив е, справя се...Малко по-бавничък е, но се справя.....Доста е емоционален и не понася поражения, плаче често -това, като особености на характера ги изброявам, защото ми се струва, че може да има значение за мненията ви....
Проблемът е, че когато го записах в училището до блока ни, но.... класът се състои от....4 деца....В началото се учудих, после дори си казах, че това е добре - като частни ученици са, но...през учебната година се убедих, че и госпожата не е много наред - не е лоша като преподавател, но малко неадекватна ми се вижда....Детето ми чете, пише, смята...Свършила си е работата все пак....
Третото ми момченце е набор 2007 и подлежи на задължителна предучилищна подготовка. Чудя се дали да не ги запиша с баткото в едно училище - не това до нас, така или иначе тук няма подготвителни групи......Не ми вдъхва доверие този мижав клас...Няма колектив, няма конкуренция, няма весели празници...Но пък е под носа ни и учителката ми е приятелка...Доста народ ме съветва да го местя, но пък роднините ми казват, че е глупаво....Аз не мога да взема решение, защото се разкъсвам между желанието си да му осигуря спокойствие и да не му отнема възможността да се научи да живее в колектив и да се доказва.....
Как мислите, какво пропускам?
Написах го много шантаво, но докато отговаряте ще коригирам неясните неща.... Simple Smile

Да добавя може би важна подробност: спряхме тренировките по спортна гимнастика по препоръка на невролог, защото ни откриха една кистичка в ляво темпорално, която ни създаваше неприятности. Увериха ни, че му е нужно спокойствие и не бива да изпада в стресови състояния, а едно местене сега....Кистата не е нещо кой знае какво, но трябва да се внимава да не расте, като лекарите са почти убедени, че няма повече да променя размерите си......Предложиха ни тенис на корт като занимание или плуване, т.е. детето не е с някакъв страховит чак проблем...

Да го оставя да изкара началния курс тук, пък после да го местя......А ако не получи добра основа тук....
А и май темата е за деца в училищна възраст - извинявам се, нека я преместят....

Последна редакция: сб, 14 юли 2012, 12:01 от GENTIL

# 1
Колко е малко детето?Казваш, че е тръгнало на 6, но ако е дете, родено в началото на календарната година- януари, февруари- никак не е малък.още преди години децата , родени в началото на календарната година са тръгвали с по-предния набор на училище.

По-големият проблем е, че казваш, че "госпожата не е наред".Ако това означава медицински проблем или само неглижиране на обучението на децата, все не е хубаво.Вярно, предимство е училището да е наблизо, но ако детето учи по този начин, няма да му се отрази добре.Във всеки случай стресът от ситуацията с госпожа " не наред" е по-голям от стреса с местенето.Аз не обичам промените, но в случая ако на детето не му е по вкуса това училище- премести го.

# 2
Как четири деца в клас? За да се сформира паралелка, не са ли нужни три пъти по толкова по закон?

Бих преместила тутакси детето си в друго училище. Не заради учителят, а заради ограничените контакти на детето. Социализацията, нуждата от среда- пъстра и многообразна, е най-важна сега, в началните ученически години. Не бих лишила детето си от възможността да изгражда вече зрели контакти и да общува в поне 20 негови връстници.

# 3
От това,което прочетох,останах с впечатление,че се притесняваш от евентуалния стрес при преместването.Но според мен,стреса за детето ще е по-малък в по-ранна възраст,тоест в 1-2 клас.
Ако го преместиш в 4-5 клас,примерно,от една страна детето ще е свикнало да учи в малка група и най-вероятно ще се почувства много странно,когато попадне между 20-30 деца.Ще си изгради грешна представа,че класа е няколко на брой съседчета,с учителка-приятелка.
От друга страна-в новия клас вече ще има изградени приятелски групи и децата много по-трудно ще приемат новия ученик.
Според мен,колкото по-рано детето попадне в нормален клас,толкова по-добре за него.

# 4
  • София
Да...И при мен нещата клонят към преместване....Трябва да го обмисля добре.....

Госпожата някак е разсеяна и...абе не ми харесва....
А е добра позната и даже преди няколко дни ми подметна, да не съм го местела...Без да знае за дилемата в главата ми...Ми как иначе - и без това не знам как са им разрешили да имат клас от четири - пет деца, а ако и моето отпадне...край с работното място на госпожата.....

Не мога да я мисля нея....Малко ми е неудобно, но...

# 5
Преди да ме приемат в гимназия съм сменила 3 класа - 1ви и 2ри в едно уч-ще, 3ти и 4ти в друго, 5,6, 7ми в трето. Местенето беше продиктувано от сменяне на квартира, т.е. освен съученици си сменяш цялата среда и всички приятели (а преди това в две различни градини, и в различен град). Никога не съм се чувствала стресирана, въпреки че наистина само аз и най-много още един двама сме новите, не като в 1 ви клас, или като те приемат в гимназия, когато болшинството не се познават. Човек така става адаптивен.
Иначе е доста странно такъв малък клас newsm78

# 6
  • София
Дотук каквото си изброила означава, че е най-добре да го преместиш. Щом учителката не ти харесва и така да се каже, свива те нещо под лъжичката", по-добре действай, докато е време! Детето ще се адаптира по-бързо и лесно, ако го подготвите за тази промяна.
Как така класът се състои от 4 деца? Да не би да имаш предвид 14? По всички наредби и разпоредби няма как да съществува такъв клас по норматив.

# 7
  • София
Четири и толкоз. Казвам истината.Правили са някакви шмекерии.....

# 8
Кое е това у-ще с паралелка от Четири деца? ShockedТакава бройка няма и в Частните у-ща.

# 9
  • София
Кое е това у-ще с паралелка от Четири деца? ShockedТакава бройка няма и в Частните у-ща.

Така е...Вероятно по списък са повече и така са им разрешили.....А реално са само четири, от които само три редовно ходят. Не мога да кажа кое е училището, не е етично, макар че това си е нарушение на закона от тяхна страна и би трябвало да се реагира....Не знам как стоят нещата и защо са направили това.

# 10
И аз не проумявам как може да има клас с 4 деца, но при това положение аз не бих оставила детето си там.

# 11
Момичета, според мен ги водят на СФО или индивидуално обучение. Ако въпросните деца са в чужбина. Може би идват лятото и се явяват на изпити. А, може и да има записани деца, които не посещават редовно часовете.

# 12
  • София
В София няма начин паралелка да е от 4 деца! Кое е това училище?

# 13
Поради причините, които си изброила, веднага бих казала - "Действай, мести." Но ме притеснява кистата. Моето дете е с киста, засегнати са краката (движи се, тича, но не може доста от нещата, които правят другите деца) и има съвсем малък проблем с фината моторика. Попаднахме на учителка, която в буквалния смисъл го съсипа. След консултация с психолог (човек с много дълъг опит с деца с проблеми) го преместих в частно училище, с доста по-малко деца и коренно различно отношение. Сега се чувства много по-добре. Та по този повод: Консултирала ли си се с психолог, какво казва неврологът за проблема, освен че трябва да се следи кистата дали няма да нарасне? Моят съвет е да поговориш със специалисти.

# 14
  • София
чакайте малко, че се обърках! За здраво дете, подлежащо на обучение в масово училище и съвсем обикновен, масов клас ли говорим тук, или за дете с някакви проблеми в развитието и обучението и специален клас или училище?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт