Само дете в самолет ?

• 25 460
  • 106
  •   1
Отговори
Сина ми е на  12 години навършени, живее с майка ми в България аз и мъжа ми сме в Испания .Тя има пълномощно с което може да пътува с тях.Въпроса е че сега не може да го придружи , ние с мъжа също не можеме.Има ли възможност с някоя авиокомпания тя да го испрати и да го посрещнеме.Това пълномощно ще свършили работа?

# 1
  • в едно миланско село
nikoletka00, не ти разбирам добре въпроса  Rolling Eyes
при редовни документи, детето ти може да пътува с придружител от авиокомпанията, когато последната предлага подобна услуга.  Peace

# 2
Няма да може да пътува само,понеже в пълномощното за напускана на страната е посочено,че детето може да пътува с придружител-баба си.За да пътува само,трябва да има друго,в което да е посочено,че родителите са съгласни, то да пътува само.

# 3
  • 🌅 𝙵𝚕𝚘𝚛𝚒𝚍𝚊
Детето не може да пътува само.Всички авиокомпании предлагат срещу съответната сума, услуга асистент-придружител.

# 4
до колкото знам деца на 12+ могат да летят без придружител и без помощ на персонала на авиолиниите. Бьлгария-Испания е директен полет и е възможно да разрешат, но трябва да се провери с авиолиниите, с които ще пьтува. Сьс сигурност трябва да има тази информация на сайта.

# 5
не може да пътува само без пълномощно.

# 6
  • гр.Варна, сега Германия
Ако питаш за пълномощното, не може без него. Повечето авиокомпании разрешават на деца от 12 години да летят сами, с необходимите документи разбира се.

# 7
Хайде да се изкажа като най-прясна и запозната.  Wink
Синът ми, на 6г, в момента е в България. Отиде и ще се върне съвсем сам. Лети с БГ Еър. Лау кост компаниите (обикновено) не предлагат такива услуги. Таксата за услугата е, че на детето се закупува не детски, а пълен билет и допълнителни 41.90 евро в посока, плащат се на летището. Няма нужда от никакви пълномощни. На детето се чекира багажът, след това се отива на съответното гише на летището, където на място се попълват декларации от родителите, че сме съгласни да пътува само, трябват личните карти. В другата декларация се посочват имената и телефонът на лицето, което ще го чака на летището. За връщането процедурата е същата. Единият от родителите получава пасс и изпраща детето до самолета. Същата стюардеса после му взима в страната багажа и го предава на лицето, което е посочено в декларацията.
Ние бяхме извадили от общината декларация, че сме съгласни да пътува в чужбина без нас, защото е и белгиец, струваше 1.60 евро, но никой не ни я поиска.
Това е  Simple Smile

# 8
Блонди мерси за отговора  Heart Eyes...Ще типиша на лични  Peace

# 9
Доколкото разбрах вие със съпруга ти сте го испратили до летището , но при нас ще стане обратната бабата ще го испрати.А след няколко месеца пак ние от тук.Дали ще стане ако бабата го испрати от българия за испания.ниее ще го посрещенеме тук .А за на връщане ще мислиме.

# 10
Отговорих ти на лични, а най-добре и лесно ще стане, ако майка ти просто звънне или отиде на БГ Еър (или компанията, която ще ползвате) в някое бюро и ги попита, ще й кажат всичко необходимо  Peace

# 11
да само, че има малка разлика между двата случая. Когато малолетен български гражданин  напуска друга държава и пътува за българия не трябва пълномощно. Ако напуска обаче България такова се изисква. Освен това има и разлика дали детето е български жител, т.е. български гражданин, живеещ в България или не, защото при двойно гражданство, родител родители чужденци, или дете на българи, постоянно пребиваващо в чужбина има други възможности. Аз бих посъветвала да проверите. Граничен контрол на летище София дават такава информация. 

# 12
записвам се тук,защото за коледа ще пътува синът ми-13 годишен и сам.за пръв път ни е и съм малко притеснена как ще стане.подписали сме пълномощно аз и баща му (потделно,защото сме разделени и в различни държави),че разрешаваме да пътува сам,но от българия ще го изпрати баба му.това за таксата от почти 42 евро,която се плаща на летището за пръв път го чувам (за пълния билет и 20 евро за стюардесата знаех) и останах леко неприятно изненадана.......дано успее детето ми да дойде при мен само се моля!

# 13
Какви са тези 20е за стюардесата?  newsm78 Би трябвало да няма подобна сума? Само на съответното гише на летището се заплаща, лично на стюардесата или на компанията - не.

# 14
Влизам с редакция  Twisted Evil Синът ми е излетял току-що, но се оказва, че абсолютно има нужда от пълномощно от родителите за този, който го изпраща от БГ. Звъняхме преди това на България Еър в софиийския им клон, във варненския клон и в белгийския клон, на три места чухме едно и също - че няма нужда. Затова се застраховахме с три, защото все си мислехме, че не може на три различни места да бъркат. Оказа се, че за БГ всичко може, нямам думи. Слава Богу, че свекърва ми е имала приятелка на летището, която е уредила нещата, иначе щяха да го върнат.

Ще се научим ли някога да работим както трябва и да се дава адекватна и вярна информация?  Tired

Общи условия

Активация на акаунт