Кафене на езиколюбителите

• 23 121
  • 749
  •   1
Отговори
# 180
  • София
Лоана, мисля да препоръчам нов лек - спаначена салата. Дано помогне! Срещу Попай и сърпЪТ и чукЪТ са безвредни.

на Бейл с брадвата аз точих лиги... докато се смея!

# 181
  • n/a
Прощавайте, любезни, но днес ми е грубо вулгарен ден. Събудих Фройд и прочетох заглавието на темата пак, пак и пак ... И знаете ли какво? То е като стоките с двойна употреба. Кафенето не е проблем, но езиколюбителите ...  Thinking Още веднъж, простете.

Явлението с абревиатурването подлежи на изследване. Оставям настрана ДЗП-то, че то е твърде явно, но нали детето съзерцава Дисней чанъл, та там е много разпространено това абревиатуро-творчество. От де'й дошло? Версии? Ясно, че е с отвъдморски корен, но тези координати не са ми достатъчни. Примерно, детето ми спряга нещо от рода на АТНДМДС (Аз и Ти - Най-Добри Мама и Дете на Света) и всякакви подобни.

# 182
Събудих Фройд и прочетох заглавието на темата пак, пак и пак ... И знаете ли какво? То е като стоките с двойна употреба. Кафенето не е проблем, но езиколюбителите ...  Thinking Още веднъж, простете.

Ей така става, пиене и двойна употреба... И кучинци.

Не знам за абревиатурите. Thinking

# 183
  • София
Прощавайте, любезни, но днес ми е грубо вулгарен ден. Събудих Фройд и прочетох заглавието на темата пак, пак и пак ... И знаете ли какво? То е като стоките с двойна употреба. Кафенето не е проблем, но езиколюбителите ...  Thinking Още веднъж, простете.

Срядата е малкият петък. Простено да ти е, чадо  bishop

# 184
  • n/a
Днес вЕрно ми е петък  Shocked. Все се сещам за разни работи, за които си казвам наум, че утре (сиреч събота) банката няма да работи и с огромно усилие на волята се връщам в средата на седмицата.

Цитат
В края на август ще бъде пуснат целият втори метродиаметър от „Надежда“ до бул. „Черни връх“, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова на демонстрация на нови влакове на софийското метро.

Е те тая дума я прочетох няколко пъти ... Оттук нататък: метрорадиус, метроотсечка, метроправа, метроточка, метроокръжност, метросегмент.

# 185
  • София
то това като метросексуален иде... ама...

# 186
метросинус и метрокосинус също.

И аз имам чувството, че е петък, а нямам причини, освен дето ми се иска да е петък.

# 187
  • n/a
Метросексуалните май ги чепкахме в някоя тема ... Старост - нерадост, не помня коя беше.

Ъ? Суперското е метрокотангенс (тая най-много ме мъчеше, нейната) ...

# 188
  • Ænima/Albuquerque
Имам идея за специална награда. За Сарказъма. За специални визуални ефекти. В Новите думи ... при появата на последните страници на основната инспираторка на темите, тя публикува две изображения, които ме покъртваха от кикот.

Едното (второ по време)
Другото

Сугласна, Сарказъмът може да е немногословен, но затова пък удря право в целта.  hahaha

hahaha hahaha hahaha

# 189
Банда, имам сериозен въпрос, за разнообразие. Как мислите, Académie française да се превежда ли е по-добре в текст или да се транскрибира (тва по аналогия с Комеди франсез, нали, не друго)?

# 190
  • Mars Hotel
Да се превежда на български ли? По-добре е, според мен.

# 191
  • n/a
Добро утро,

ИрПуц, аз не съм лингвист, та моето мнение е мнение на лаик (при това не особено грамотен).
Бих го превела. Аналогията с Комеди франсез не е пълна.

# 192
Хубавинко, мерси ви.   bouquet

# 193
  • София
Банда, имам сериозен въпрос, за разнообразие. Как мислите, Académie française да се превежда ли е по-добре в текст или да се транскрибира (тва по аналогия с Комеди франсез, нали, не друго)?

превеждай или остави в оригинал. зависи от типа на текста. ако е популярен - превеждай. ако е научен - остави в оригинал или превод и оригинала в скоби.

тва мнение лично, не мога да цитирам БАН в своя подкрепа.

# 194
  • n/a
Моята читателска логика е следната. "Комеди франсез" е артистично име. Нали не превеждаме имената на Faith No More (или Фейт Ноу Мор) и подобни. За разлика от наименованията на институциите, каквато е в случая Академията. Наричаме си Европейска Комисия, Организация на Обединените Нации и т.н. Вярно, че има изключения - примерно UNICEF я пишем на български УНИЦЕФ.

Общи условия

Активация на акаунт