Кафене на езиколюбителите

• 23 148
  • 749
  •   1
Отговори
# 660
  • Mars Hotel
Трезвен.

# 661
Колебах се между махмурлия, това и наспан.  hahaha Мерси.

# 662
  • в морето до колене
Тавряз значи трезвен, доколкото на мен ми е известно.
Но не знам дали е турцизъм, или диалект...

Упс, изпреварила ме е Све.

# 663
Турцистично звучи. Rolling Eyes

# 664
Мисля, че е диалект от родния ми край.  Laughing  Не съм го чувала от познати турци.

# 665
  • в морето до колене
Само това намерих по въпроса:

1) използва се в Северна България - в някаква тема за диалектни думи в някакъв форум..

2) Суфиксът "-ез" е типично ирански и отсъства при славянските и тюркските езици. Неговият ирански  характер личи от присъствието му в персийските думи "перваз", "гериз" (кариз на персийски), "нерез" (мъжко прасе), Пероз (победоносен - име на персийски владетел), тавряз (трезвен), "чапраз" (метална тока), "намаз" (молитва), "сербез" (смел), "кафез" (кäфäс на персийски), "мелез" (мäлäс на перс.), "некез" (кенес на персийски - скъперник), герез и хороз (петел), пенез (обица), кирез (череша).  На персийски "нäфäс" означава "дишане, дъх, човек със затруднение в дишането". Този суфикс липсва в славянските езици и езиците на околните балкански народи и е силен белег за иранизъм. - в някакъв сайт за прабългарите...

Така че явно е диалектен остатък от персийските заемки в езика на прабългарите  Crazy поне на мен така ми уйдисва  Peace

# 666
  • гр. София
Ох, не мога да ви насмогна с изчитането. А и как ще мога като през два поста спирам и се хиля по пет минути  Laughing

РозЕ, чакам те в Бурунди! (нямаше ли едно крими на Дж.Х.Чейс с подобно име?)  Mr. Green

Малко по-късно подробно ще разкажа епопеята с отмъкването на шоколадовите бамбонкички от хладилника на Ники  Sunglasses

Розе, опортюниста на семейната драма в коя тема се намира, че с тая занищонеставащафорумскатърсачка  нищонеможедасенамери, както се убедих за 1834 път?

При свекървите е, но видях, че Хърмаяни ти е отговорила  Grinning

Фак(т), колега, неоспорим фак(т)!
Мухахахаха  smile3532 smile3532 smile3532

А аз толкова съм се вживяла в темата, че снощи сънувах, че съм на изпит, тип английски гимназиален, ама в Америка. Всичките теми бях за книги, които не бях чела, освен една, която беше за "Под игото". Адски гадно усещане.  Crossing Arms
И аз сънувах нощес, че съм на изпит. Ама по математика. Истински кошмар! Падна ми се задача от типа на "Един басейн се пълни от две тръби. От едната тръба за еди си колко време се излива еди си какво количество вода, от другата тръба.... За колко време ще се напълни басейнът?".
Само да уточня, че математиката ми е на ниво таблица за умножение (затова учих и вишу, в което няма математика). Та този сън си беше истински кошмар!  ooooh!

# 667
Хорър! Мразя пълнещите се басейни!

# 668
Няма нищо сложно в пълнещите се басейни... (проста математика)!
освен това като се напълнят, и ако водата е топла...
ако има и по една студена напитка.. и като се топнеш вътре.. ееееех,... удоволствие...
Така че не говорете лошо за басейните!

# 669
Явно аз съм математикът на випуска. Дайте задачата насам. Ако не е на ниво над 8-ми 9-ти клас, решила съм я одма и довечера ще си изкарате шестиците на сън.

# 670
Добре, много често си задвам въпроса защо в БАН непрекъснато въвеждат нови и нови правила в езика. Повечето хора не им обръщат внимание и не говорят и пишат по нормите на БАН. Според вас на колко време трябва да се осъвременява езика?

# 671
Няма нищо сложно в пълнещите се басейни... (проста математика)!

Въпрос на гледна точка, аз до ден днешен настръхвам от такова условие на задача. Добре, че не ми се налага да се сблъсквам с тях.  Mr. Green Предпочитам таблицата за умножение.

Добре, много често си задвам въпроса защо в БАН непрекъснато въвеждат нови и нови правила в езика. Повечето хора не им обръщат внимание и не говорят и пишат по нормите на БАН. Според вас на колко време трябва да се осъвременява езика?

Е, чак пък непрекъснато... А пък езикът не е компютър, че да се ъпгрейдва на някакви регулярни интервали, той си се развива и устойчивите тенденции в това развитие се отразяват в някакъв момент. Така си мисля аз.

# 672
  • Mars Hotel
Бахахаха, само пишман математици сме тук. Аз съм на ниво разкриване на скоби.  Mr. Green Изпитвам истинско възхищение и страхопочитание към хора, на които таз наука им иде отръки.

# 673
Ех, пушка бях до седми клас, после се омаза ситуацията. Учителят е важен, учителят.  Tired И аз страхопочитам математиците и леко им завиждам.

# 674
  • в морето до колене
Бахахаха, само пишман математици сме тук. Аз съм на ниво разкриване на скоби.  Mr. Green Изпитвам истинско възхищение и страхопочитание към хора, на които таз наука им иде отръки.

Абе пак си по-добре от мен. Щом ми поправяш грешното изваждане на 85 от 100  hahaha  hahaha  hahaha

Иначе по цял ден работя с цифри, ама живи да са "елката" и Excel newsm20
без тях 200+200 не мога да сметна понякога  Blush

Общи условия

Активация на акаунт