В момента чета ... 12

• 39 814
  • 741
  •   1
Отговори
# 690
Жалко, че не ти харесва, аз доста го обичам Чудомир. Даже имам едно издание, което беше по-повод сто години от рождението /или смъртта/ му и представлява малки книжки, обособени по герои.
Любима ми е "Не съм от тия, как Сийке"  Joy

# 691
  • Пловдив
"Закърмена" съм с Чудомир от малка, баща ми много го харесва и като бяхме деца постоянно ни го четеше  Heart Eyes Колоритен, с уникално чувство за хумор, няма друг като него  Hug Преди няколко години подарих на татко разказите на О'Хенри, защото и него много харесвам, но наш'то си било по-хубаво  Laughing
"Опашки пред магазините за облекло, опашки пред зарзаватчийниците, опашки за сутринна закуска при бай Иван, който прави пача. Само пред книжарниците няма опашки." - Чудомир, 1947 г.

# 692
  • на североизток от Рая
 Къде без мен?

И аз го харесвам. Но мога да го чета само в определени моменти.
 Преди няколко дни в библиотеката държах негова книга, дълго се чудех дали да не я взема, но се отказах. Усетих, че не му е сега времето.

# 693
  • Казанлък of all places
Аз ,честно казано , за пръв път попадам на човек, на когото Чудомир е скучен. Всичко друго бих приела в реда на нещата, но този остър език , това чувство за ирония да е скучно..не знам.
Аз в момента чета Галин Никифоров - "Лятото на неудачниците" и ми се струва прехвалена тази книга. Ама и давам шанс, де.

# 694
Не точно скучен. По - скоро непълен.

# 695
  • Варна
Аз се преборих със "За разумната употреба на комплиментите". Жалко за хубавото заглавие. Очаквах ирония, интригуващ сюжет, малко английски хумор за разкош.
А то какво? Все едно чета "бременност и кърмене" във форума. Дори линията с уж мистерията около смъртта на художника се губи в тоновете пелени, капки за колики и бебешки дневен режим. Докато четях, на няколко пъти поглеждах задната корица. Да, възрастен господин. Професор...
Мне, не ми е интересно да чета дневника на една майка.

За да си оправя вкуса в устата, започнах Ги Гофет "С лято около шията".

Последна редакция: пт, 31 авг 2012, 10:57 от Приятно ми е - Богиня!

# 696
Чудомир съм чела като ученичка, препрочитах преди 4,5 години. Харесвам всичко написано от него!
Като чуя Чудомир първата ми асоциация е с разказа "Туристи" Joy

# 697
"Лятото на неудачниците" ме отблъсна леко... не знам защо... (абе знам Wink )
По повод на Чудомир - винаги са ме удивявали съвсем късите разкази, за които не ми трябва да знам какво се е случило с героите преди и след това, за които нямам нужда от описание на обстановката, мястото на събитията – просто всичко се усеща. Авторът чрез някаква магия успява да те спусне направо в случката и всичко е незнайно как близко – образи, атмосфера... Така ме зарадва това лято и Елин Пелин с (пре) прочита на разказите му.

Аз не започвам нова книга, а пак прелиствам отначалото "Земята под нейните нозе" - всичко е толкова лесно, ясно, хубаво, близко сега - песен! Simple Smile Какво ме е мъчил толкова първия път?! Откривам ценни пропуснати неща. Няма да отделям много време, но не мога и да я оставя като знам, че вътре се крият още подаръчета... Ден-два може да я преглеждам още, малко да попреписвам и после - сигурно У. У. Wink

Изкушавам се за едно фейлетонче на Чудомир, актуално и за наши дни.  
Хуморът му (и в разказите) е толкова спонтанен, естествен, не "насилен" и преднамерен...

Скрит текст:
"Наш Пенчо"

Наш Пенчо е много речовит. Де що има партийни, профсъюзни, просветни, квартални и прочее събрания, той, макар и последен, трябва да вземе думата. И за да разкраси речта си, освен със „значи“, „именно“, „например“ напоследък започна да прибавя обилно и „родният“, „родната“, „родното“ и „народният“, „народната“, „народното“ и „народните“. Така разкрасена я поднася и при частни разговори.

— Родните облаци, казва, тази есен са доста сухи, а трябва, значи, да се сее. И както се е застудило например, родната слана скоро ще падне.

— Да, казвам, и родната инфлуенца може да се появи.

— Няма, казва, такава опасност, значи, защото народната медицина е на своя стражеви пост.

— Ти, казвам, за всеки случай нахлувай родната вълнена фланела, за да си сигурен.

— Именно, именно, прав си, например, прав си, значи…

Мисля си, ако все така напредва в украсата на речта си наш Пенчо, скоро ще почне да казва „родната ни родина“ и „народния народ“.

# 698
  • на североизток от Рая
  Развеселихте ме с Чудомир. Laughing

Трябва да си наумя кога и аз да започна да препрочитам Йовков, Елин Пелин, Чудомир.
 Но съм забелязала, че ги чета през зимата. Сигурно ме стоплят. Толкова обичам Йовков и Елин Пелин.  Heart Eyes Дъщеря ми докато четеше за матура преди няколко месеца, с голям интерес ровех из тетрадките й и четях разработки и всичко, което е писала на ЗИП-а по бълг. език. На нея й правеше хубаво впечатление, че обръщам внимание на това, което чете.

angelina.bgk , Лятото на неудачниците четох съвсем скоро. И аз мисля, че е прехвалена.  В тефтера ми пише оценка 8/10.

БогинЬО, "С лято около шията" ме измъчи. Пак в тефтерЯ ми пише - ужас! Скоро я четох.
 Тук назад в темата сигурно има и коментар.

Споделяйте, че  си записвам!  Hug

# 699
  • Варна
neli mar4, и мен ме дразни, но ще я дочета.

Защо напоследък няма нищо хубаво за четене?!?!?!?

# 700
  • на североизток от Рая

Защо напоследък няма нищо хубаво за четене?!?!?!?

Има, има.
 Виж напред в темата. Напоследък препоръчах някои книжки. Е, то не  е сигурно, че което харесвам аз, ще допадне и на теб. Но предполагам, че и ти ще харесаш тези книги. Peace

# 701
  • Казанлък of all places
Боги, аз не смея да измърморя сещу Маккол-Смит,че много хора го харесват, а аз подходих с открито сърце към него, зер британец, очаквания и какво ли не още , но не. За пореден път се убеждавам,че вкуса ни е сходен.
Не чети нищо друго от него, все по-зле става.  Mr. Green

Ти ми отвори очите някога за Фолет, дали бих могла да ти преоръчам аз нещо на Олга Токарчук, ако не си я чела?

# 702
Нещо много ми стана трудно с "Музей на невинността".  Rolling Eyes Ще гледам да я довърша до неделя, че да не я мъкна и нея на морето.

Исках да попитам някой дали е чел "Последният чай"?

# 703
  • на североизток от Рая
 "Последният чай" нали е от българска авторка. Сега не се сещам името й.
 Но вчера в Хеликон видях книга с това заглавие и много ми хареса обложката.
 Зачудих й се, но не ми се даваха пари за четиво, което не знам дали ще ми хареса.

Ще чакам коментарите ви.  Hug

# 704
  • София
Аз не започвам нова книга, а пак прелиствам отначалото "Земята под нейните нозе" - всичко е толкова лесно, ясно, хубаво, близко сега - песен! Simple Smile Какво ме е мъчил толкова първия път?! Откривам ценни пропуснати неща. Няма да отделям много време, но не мога и да я оставя като знам, че вътре се крият още подаръчета... Ден-два може да я преглеждам още, малко да попреписвам и после - сигурно У. У. Wink

Това е една от най-най-любимите ми книги.  Heart Eyes Четох я на англисйки, а езикът на Салма Рушди е толкова красив... Има азбаци, които и аз често си препрочитам. Сега много искам и на киндъла да си я сложа, но не я откривам безплатна, а не ми се дават пак пари, за нещо, което съм купила на хартия.  Blush

Общи условия

Активация на акаунт