141 американски олимпийки в лабиринта на българската бюрокрация.

• 33 855
  • 740
  •   1
Отговори
# 405
То цедката е като кандидатстваш за помощта- одобрен веднъж....си без проблеми

# 406
Irka честит рожден ден на Лъчезара!!!Да е жива и здрава!!!

# 407
Ирка, честит рожден ден на Лъчи!  Hug Да е здрава и усмихната!  Heart Eyes

Мики, честит ви пораснал Ники!  Hug

Титина, чисто любопитство ме загризе да узная вие как се класирахте за Медикейд? Има ли трик?

Бенс, не знаех, че Ърбан Аутфитърс са на Антропософи. Магазинът на ЪА е на блок от новия на Антр при нас. Честно казано ЪА въобще не ми харесват. :емо: Влизала съм 2 пъти, ще взема пак да се мушна някой дъждовен ден.
И като написах "не ми харесват", се сетих, че на Бейби не обясних, че "харесвам" и "уважавам" нещо (в случая магазин) далеч не значи, че целия ми гардероб е от там, а в много от случаите нямам нищо, купено от въпросния магазин.

# 408
  • USA
Уинкс, като гледам вие там в Калифорнията сте си направили една цяла България, само с най-хубавото от нея  Grinning
Laughing Така си е. Много е хубаво. Като разказвам на приятелите ми в България, не могат да повярват.  Mr. Green

Атти, много интересен тест! Благодаря, че сподели.

# 409

Титина, чисто любопитство ме загризе да узная вие как се класирахте за Медикейд? Има ли трик?

Няма трик. Аз бях бременна ( доста бременна), мъжът ми остана без работа ( съответно си загубихме застраховката) по време на най-върлата криза. А и бяхме дошли в САЩ преди няколко месеца, респективно аз не бях работила тук а и след кръвоизлива почти само лежах. Бяхме само с неговата ънимплоймънт иншурънс, никакви доходи, никаква собственост ( това всичко се декларира и би трябвало да го проверяват). Ънимплоймънт иншурънса има таван, независимо, че да кажем вноските като процент от заплатата ти са били доста високи. Разделен този доход на 3-та ни ( детео също се брой) става доста нисък. Всъщност аз не се класирах за медикъйд ( не съм американски гражданин и не покривам др им изисквания), медикайд покрива само детето, но не и майката. Вкл раждането и мисля до 20 посещения на лекар преди това и едно след това за майката- не съм убедена за бройката, ходила съм само веднъж на лекар- преди това си бяхме с нормална застраховка

# 410
Честит Рожден Ден на слънчевата Лъчи! С пожелания за здраве, успехи в училище и много детски смях.
Честит да е и на Ники!

И понеже измрънках скоро да казвате и тук за рд на децата, споделям че А. на Солей имаше също РД тази седмица. Честит да му е отново и се надявам да е имал прекрасен ден...с торта. Simple Smile

Любовните трепети на Ния и Иво ме разсмяха от сърце, но се надявам моето скоро да не ги преживя. Mr. Green

...Не смятам, че съм ощетила системата- данъците които плащаме са доста високи (Трета година все си доплащаме данъци, как така не стана веднъж да ни върнат поне 1 долар  newsm78)

Стана ми интересно, тъй като не веднъж си казвала, колко пък високи данъци плащате, като Тексас  дори няма стейт инкъм такс.
За доплащането си оправете W4(ако не греша), ние плащаме малко повече, за да не се налага да плащаме накуп, пък ако има нещо за връщане е добре дошло.

Според мен определена група от бившите соц. държави не мислят, че абюзват системата, а че им се полага, щото имат настройката и са свикнали, че държавата им е длъжна. По мои наблюдения,  не малка част от местните, които го правят са просто супер мързеливи, липса на навици и отговорност.
Май и преди съм споделяла, свекърва ми е имала наемателка, на която щата и е плащал наема + други помощи, а тя използвала парите за нов ТВ и куп други глезотии.

Солей, рядко пазарувам в ЪА, последно миналата пролет едни сандали с дървена подметка, много подобни на шведските хасбиинс, пак шведски и на половин цена. Понеже си падам по mid-century периода ми харесва, че продават грамофони, плочи, разни винтидж фотоапарати и подобни.

Последна редакция: пт, 10 авг 2012, 04:54 от benson10

# 411
Честит рожден ден на Лъчи. Алекс и Ники. Здрави и весело детство.
За социалната система не ми се говори, само аз преди 4 години имах най- скапаната кола спряна пред WIC, латиноси и чудо слизаха от последен модел коли, така и не си направиха труда да научат езика, дори заради мен викаха някой който да говори английски. Една колежка доста време си използваше 4 деца в Салвадор за такс дидакшън тук, нищо , че те не живеят тук. Хванаха я, и спря.
Работата ми е доста свързана с хора от Салвадор, всички с които работя не си правят труд да научат език, да работят с компютър . Като им кажеш нещо и се чува Но компренде и се врътват, затова и много тактично вече не ги назначаваме и на работа, ако не говорят и четат на английски

# 412
За социалната система не ми се говори, само аз преди 4 години имах най- скапаната кола спряна пред WIC, латиноси и чудо слизаха от последен модел коли,
Това и на мен ми направи впечатление, само ние бяхме с над 10 годишна кола, а вътре всички наредени за фууд стампс, че и с едноседмични бебета на ръце, надявайки се сигурно да минат по-бързо.
В нашия щат с фууд стампс можеш да купиш всякаква храна от магазина (вкл. АМ и пюрета),а не можеш алкохол, цигари и да плащаш в ресторанти. Според мен си е идеално това!

# 413
Точно това за новия ТВ или скъпата кола  или както ние казваме на гол тумбак чифте пищови, си има доста добро обяснение и е хубаво човек да се позапознае преди да почне да съди. И това го казвам  без да искам да обидя някого, на мен също ми беше трудно да го осъзная и както писах винаги съм се чудела как може да разчиташ на  food stamps  и да купуваш абсолютни глупости в магазина.

# 414
Atti, принципно съм съгласна с теб. ... Но има една част от хора, които абюзват системата абсолютно съзнателно.

Титина, мерси за инфото. Имотите в чужбина не се броят за имане/доход при кандидатстване за Медикейд, така ли? Вече питам не само от любопитство. Бих могла да подам инфо на близка приятелка без застраховка и с доход в САЩ само с около $500 над лимита за МК.

Бенсън, мерси за поздравите. Simple Smile Торта имаше. От ХолФудс. Абсолютно същата гадост като костковите и сие торти.  Rolling Eyes Повече няма да повторя тази грешка. ХФ в НЙ имат божествено тирамису, но в в наше село няма.  Crossing Arms

# 415
Точно това за новия ТВ или скъпата кола  или както ние казваме на гол тумбак чифте пищови, си има доста добро обяснение и е хубаво човек да се позапознае преди да почне да съди. И това го казвам  без да искам да обидя някого, на мен също ми беше трудно да го осъзная и както писах винаги съм се чудела как може да разчиташ на  food stamps  и да купуваш абсолютни глупости в магазина.

Много съм съгласна тук. Пак всичко опира до това какво приемаме за даденост. Ние имаме някакви умения за финансово планиране и ни е много лесно да съдим хората, които идват от generational poverty + неграмотност, което въобще не е същото като бедността, която сме изпитвали в България. Най-лесно е да съдиш бедните и да се потупваш по рамото какъв си ти спестовен и работлив. То си е направо национален спорт.

# 416
  • WA, USA
Преди 5 години бях кандидатствала за Иво за Медикейд защото беше безбожно скъпо да го сложа на моята застраховка и ми искаха само 3 пейчека, банк стейтмънт, също и ако имаме пари в някакви фондове/борси. Тогава го бяха одобрили; плащах премиум $70 на месец, и по $10/35 на визита при лекар/специалист. Това беше преди кризата и огромното орязване на пари от програмата.

# 417
О, аз никой не съдя или поне се опитвам да не го правя, но все пак има нещо грешно в картината/системата, ако някой живеещ по този начин има по-висок стандарт от съседа например, който бачка от сутрин до вечер, няма време да види децата си, кара стара бричка, която яде пари за ремонт всеки месец и не си спомня кога за последно е бил на ваканция.

+ + +

Ние за два месеца сме използвали WIC за АМ на Ейдж, бяхме дали абсолютно всичките си пари за осиновяването, мъжа ми току що завършил студент, а и трябваше да се преместим в Аризона на собствени разходи, мувинг експенсес ни ги дадоха на първият работен ден.

# 418
Бенс за 2011 сме платили 32К и то след внесени и за двама ни максимални 401К+ фонд за детето.
Solley., за имотите мисля че се вземаха само тези в САЩ, искаха ни банковите сметки тук, както и договорите за наем. Имаше мисля някаква особенност за деклариране на доходи от чужбина ( ако имаш такива), беше свързано с престоя през годината ( над или под някакви дни). Бях го чела из американските форуми като се чудехме дали да заминаваме за арабските държави. Нека да си прочете добре какво пише на документа, но ако дохода и надвишава минимума мисля няма шансове - имаме приятели, въпреки ниските си доходи не можаха да вземат медикайд. Но все пак да провери.
И при нас фоод стампс дават възможност за пазарене от магазините, но мисля, че са ограничени до група стоки. Нали са имали проблеми с Катрийн пипъл тук ( дето са си накупили каквото им дойде на ум с помощите) и сега ги контролират. Иначе съм ходила да опаковам храна за хора с ниски доходи, служителите опаковаме, а компанията мачваше до 3 пъти заплатите ни. Сега текат инициативи и събираме неща за учениците.

Но шапка свалям на един от мениджърите ни. Отпуската си я прекара в Гватемала, дрилваха за вода в едно от селата там. Е това аз на този етап не мога да го направя. Иначе сме събирали пари и купувахме стада за Африка

# 419
Не знам защо, но тези тарикати на дребно не ме притесняват. Повече ме нервират тези, които лъжат системата на едро с отбор от адвокати и  wealth management consultants.  Осъзнавам, че има тарикати, които използват социалната система и въпреки това сто пъти предпочитам парите от данъците ми да отиват там, вместо по разработката на оръжия или финансирането на войни.

Солей, в моят щат собствеността не се взима предвид при Медикей за бременни, но все пак от щат до щат може да има разлика.

И понеже разнищихме вече класите, мисля че е ред на расите Simple Smile Как говорят вашите деца за различния цвят на кожата? Моят син казва, че ние сме бежови  Simple Smile Всъщност никога не използва бял/черен, за него има бежови хора и кафеви хора. Имаше и една случка преди няколко месеца в градината. Едно от момиченцата, с което по принцип добре си играят, му казало (или поне аз това разбрах), че за нейния рожден ден ще покани само други индийчета, а не целия клас. Моят син беше много нещастен, изрева един голям рев и още се присеща от време на време и повтаря как и бежовите деца обичат да ходят на РД, не само кафевите. Аз лично не знаех как да реагирам адекватно на тази случка.

Последна редакция: пт, 10 авг 2012, 06:02 от Atti

Общи условия

Активация на акаунт