141 американски олимпийки в лабиринта на българската бюрокрация.

• 33 429
  • 740
  •   1
Отговори
# 135
So what?, имам предвид да речем баща американец, който извежда от страната дете с американския му паспорт, където дори и имената не могат да подскажат на граничния офицер, дали майката на това дете е български гражданин.  В подобна ситуация не знам как могат да изискат да видят акт за раждане или какъвто и да е друг документ освен международен паспорт. Ако бащата доброволно предостави информацията- прекрасно, но ако е решил да излъже няма да му е много трудно.

Agent, в ЕСГРАОН на общината, в която е родено/ регистрирано детето срещу 10 лв. получаваш дубликат в рамките на няколко часа. Води се единна система, но това не означава, че можеш да получиш дубликат от която и да е община.  

# 136
Ирка, това писмо в рамка ще го сложа, но пак ще си извадя дукИменти, за да не сърбам БГ попара.

Агент, ако не ме лъже паметта Гелeнце е раждана тук. На сайта на каунтито се поръчва и плаща в наше село.

Марлелка, и на мен ми е много мил Данчо, но като гледам китайците...

Последна редакция: нд, 29 юли 2012, 07:49 от vanhorne

# 137
Цонннн-ке,не ти е до главата,затуй не те влече. Има случки на изпуснали самолети и останали в Бг макар и 3 екстра дни,фатално не е,но при положение че полагаме чутовни усилия да спазим закона,и не можем поради липса на консистентно инфо от елементарен характер,влечението ми минава в една друга категория,не толкоз' романтична, за жалост.
*
айс ейдж 4 голяма тъпня според Стефан,на баща му по-е харесал, аз отказах и си легнах 3мин след бебето в 745пм Mr. Green
*
Живи  и здрави Алек и Лилия. Алекс Солеин се гласи да попълни терибълс 2с тодлерски орди подир някоя и друга седмица..

# 138
  • The QC to be!!!
И то мен Честит Рожден ден на децата и хубав празник на семействата им.   ura
Ако не ме лъже паметта (че много остарях да му се невиди), Алекс на Солей ще го поздравяваме другата неделя... Понеже ще съм на път, Анет, мерси, че подсети и от сега поздрави на малкият-голяма батко и на Солей-ното семсейство. А Солей  Hug да се разпише тук как мина пътуването и какъв беше съвета по темата на границата. Дано всичко друго да е отшумяло или поне да е по добре. Praynig  Praynig  Praynig

# 139
 Честит празник на Лилия! Здрава и щастлива да расте!

Лена1, детето все пак трябва по някакъв начин да е влязло в Бг. ако е с американски паспорт е регистрирано в полицията, ако е било с по-дълъг престой задължително и така, но може би е възможно това което казваш, стига никъде да няма инфо че другият родител е бг. гражданин.

Да кажа, че в Whole Foods има лаптоп лънч бокс по $24 в 3 цвята и чантички на крокодил креек, които побират лаптопа. Има и много красиви многократни торбички.

редактирах съкращението.

Последна редакция: пн, 30 юли 2012, 17:24 от so what?

# 140
какво е WF?
аз поръчах от реюзит,пратиха ми грешен цвят,сега чакам да успеят да опаковат и пратят лилаво вместо синьо ooooh! Ния ползва  лаптоп 1.0 3 години без почивка и още в жив,но му загуби кутиите та сега аз го нося,много съм доволна от тях и си заслужават парите отвсякъде.
Тази година не сменяме раници (някои и до колеж ще си ги носят),дете 2 си има нов лаптоп от мин.година и съм отвъд сет,само чакам да си ги приберат пак в школото че да мирнем Mr. Green
*
Ако някой има ?? към консула-думайте,че пак ще му пиша преди да замина

# 141
# 142
  • WA, USA
А губят ли си лънчбокс често? Нали ни предстои училище тази година и малко не ми е ясно как 5 годишно, или поне моето 5 годишно, ще се грижи за нещо като, което не го засяга особено.

# 143
Само за информация  Crazy

Оказва се, че не може да се превежда и легализира оригиналния акт за раждане (БГ) на детето, а се издава дубликат с квадратен печат отзад, който може да се превежда, легализира, етц. 5 лв за дубликат нормална поръчка, 5 лева за квадратен печат.

Инфото е по данни на ЕСГРАОН Младост, изключително мили, любезни и отзивчиви служителки, които искрено се радваха на доброто ми настроение и смях като чух инфото, дотам, че "нормалната" поръчка вместо 5 дни отне 5 мин за същата цена.
(в ситуацията се озовах т.к. не мога да изровя на 2 континента БГ оригинала на акта за раждане на А.)

Питах също така какъв е смисъла от легализация на акт за раждане на деца, раждани в чужбина, които така и така ползват БГ акт за раждане само пред БГ власти (т.е. в ситуации, в които превод/легализация/апостил изобщо не е нужна). Отговориха ми (не особено убедено или убедително) че може да възникне ситуация, а която да ми трябва легалзиирано, та да не се циганя и разсъждавам, а да си го преведа и легализирам.

# 144
Soley,мерси
*
Руми,Ния загуби кутиите на 2та година с края,всички до една изчезнаха 1 ден и не се намериха (имат голям бин за лост н фаунд) та мисля че някой просто ги прибра.Ст не е губил,но аз 1во много дудна по темата,2ро рядко слагам капаците и 3то съм им промила главите да не хвърлят нищо та няма много къде да загубят части; отваря,яде,затваря,нищо не вади и не мести; в реюзит кутиите са 24 кинта и имаха фри шипинг,друг е ? че не познават много цветовете,но пък са много мили,почти като тез' в посолството #2gunfire
*
Нищо не разбрах от на АП сценария,но май важи за деца с БГ акт за раждане,нашите не са от тез Mr. Green

# 145
Нищо не разбрах от на АП сценария,но май важи за деца с БГ акт за раждане,нашите не са от тез Mr. Green

Е, като им вадихте ЕГН-та не се ли озовахте и с БГ акт за раждане в ръка, издаден на основа на АМ акт за раждане с БГ ЕГН на него?

Цялата галиматия с апостилиране на БГ актовете произлиза от моето желание да се презастраховам, че няма в някакво бъдеще да ми поискат и този документ с апостил, защото честно казано страшно ми писна от цялата работа.

# 146
АП,нямат ни егн,ни нищо любимците; чистоплътни америк са и имат само амер.паспорт и акт за ражд,отказвам 10те ми дни почивка да минат по институции,а  и съм мнооооо мързелива принципно аз..

# 147
Руми, Ейдж не е губил лънчбокс (и шишета за вода) до сега. Нашата е с прегради, като му давах с отделни кутийки отваряше само една и каквото има в нея само това ядеше, другите не ги пипаше.

Раница и ние няма да сменяме, трета година ще и е и още поне три планирам, само да не я загуби, де. Simple Smile

Честит Рожден Ден на Лилия! Здрава и умерено палава!

Като знаете, че някое дете има РД подсещайте и нас тук, не всички сме "приятели" във ФБ. Peace

# 148
# 149
  • WA, USA
Купих му раница с вграден лънчбокс отпред, да видим как ще е като дойде и дали ще е достатъчно голяма да му събира партакешите. Хич не ми се нрави тукашната система на даване на хвърчащи листове за домашни. Спомням си че ние си имахме работни тетрадки и там се случваше всичко и отделно тетрадка за писане, много по-пригледно и лесно за запомняне. Нали работя с "проблемни" деца и това ни е най-големия проблем - как да ги науча да се организаират за училище. Ама то и аз бая зор щях да видя, ако по 4 предмета ми дадат 10 листа, върви се оправяй - всичко им е на топка в чантата.

АП, и мен се опитаха да ме убеждават едно време с Иво, че най-добре да съм си платяла за този допълнителен печат, ама аз им казах че не ми трябва и да си го задържат. Най-големия майтап беше като чаках една седмица данните от ЕСГРАО-на да се преведат в системата където издават актовете за раждане. Двете места са съответно на първия и втория етаж в една и съща сграда. накрая пак се опря до връзки Embarassed ееех как мразя тази шуро-баджинащина!

Общи условия

Активация на акаунт