привилегии при бременност

• 5 896
  • 27
  •   1
Отговори
# 15
  • Бургас
При жени над 35 год. освен двата допълнителни ехографски прегледа се полага и:
- серумен скрининг за алфа-фетопротеин
- скрининг за свободен бета ЧХГ за оценка на риска от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба.

Горното го преписах дословно. Това не е ли точно БХС?  newsm78

# 16
  • под дъгата
Да,това е,но аз си платих изследването като поп - 45 лв Ако искаш,никой не те задължавал да го правиш Rolling Eyes И така-платих си и си направих ooooh!

# 17
  • Бургас
Според мен лекарят, който води ЖК трябва да дава всички направления за безплатни прегледи, които се полагат, но явно не го правят. А не разбирам защо !!!
В такива случаи трябва да си казваме, важното е бебето да е добре, пък майкната им на парите.

# 18
  • под дъгата
Точно- казваш майната му,нали с бебока всичко е ок. И не съм и съжалила секунда за всеки даден лев за БХС,ФМ, ехограф и т.н. - случва ми се най-прекрасното нещо в живота!!! Майната им на парите,но не там е въпроса...

# 19
  • Шумен
Потребителски такси когато бях бременна не съм плащала. Освен АГ-то редовно минавах на комисия за болничните (неврологична, там ми беше проблема), лекарите от тази комисия всеки път ми напомняха като отида да ми заведат с номер болничния на регистратура да кажа само че съм бременна документ не са ми изкали и такси не съм плащала. В лаборатория ми взимаха по левче за взимане на кръв само. АГ-то преценяваше на колко време да ме гледа на ехограф, като цяло след 4-тия месец през месец ме гледаше и не ми е искала да си плащам прегледа, дори според нея ФМ беше излишна, но за свое успокоение си я направих и платих естествено  Laughing

# 20
  • Бургас
Между другото, и аз съм чувала за такива АГ - които си те гледат на ехограф безплатно при всеки преглед. И без това им стои в кабинета, няма да се изтърка от едно пускане в повече. Но това си е тяхна преценка.

# 21
  • Шумен
Щом лекаря преценява, че иска да те види на ехограф според мен едва ли го прави за допълнително заплащане, поне при мен беше така  Peace Но съм чувала истории на други бременни как лекаря искал да ги гледа всеки месец (при безпроблемна бременност, без оплаквания) а после ги карал да си плащат ехографа жените  ooooh!

# 22
  • София
Според мен лекарят, който води ЖК трябва да дава всички направления за безплатни прегледи, които се полагат, но явно не го правят. А не разбирам защо !!!
В такива случаи трябва да си казваме, важното е бебето да е добре, пък майкната им на парите.

Много от гинеколозите не са наясно с БХС и ФМ, какво представляват, кога се правят и пр...

# 23
Щом лекаря преценява, че иска да те види на ехограф според мен едва ли го прави за допълнително заплащане, поне при мен беше така  Peace Но съм чувала истории на други бременни как лекаря искал да ги гледа всеки месец (при безпроблемна бременност, без оплаквания) а после ги карал да си плащат ехографа жените  ooooh!
Моята е такава, но ми е първа бременност и... мерак, плащаме си по 10 лв на преглед от порядъка на 5 мин..

# 24
  • Бургас
Тук това се прави масово. Искаш не искаш, при всеки преглед те гледат на ехограф и те таксуват по 30 лв. Другото, което ме изумява е, че много лекари искат такса (обикновено 15 лв.) за издаване на болничен. Това направо си е кожодерство.

# 25
  • София
- скрининг за свободен бета ЧХГ за оценка на риска от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба.

Горното го преписах дословно. Това не е ли точно БХС?  newsm78

Може ли да ми кажеш от къде го копира това? Интересува ме къде официално е записано какви изследвания се полагат безплатно за жените нас 35 г. Благодаря ти.

В лабораторията си вземат такса 3 лв. за работа с биологичен материал - няма бременни, деца и т.н. всички пащат. При лекарите,когато си с направление, не се дължи потребителска такса. Нашата ЛЛ по принцип все отказва да взема такса, а пък за детето никога не сме давали. Мен също ме изумява плащането за издаване на болничен лист - според мен това е абсолютно незаконно.

# 26
Моята е такава, но ми е първа бременност и... мерак, плащаме си по 10 лв на преглед от порядъка на 5 мин..
10 лв? На мен ми взимат 30, а съм чувала и за повече...

# 27
  • Бургас

Горното го преписах дословно. Това не е ли точно БХС?  newsm78

Може ли да ми кажеш от къде го копира това? Интересува ме къде официално е записано какви изследвания се полагат безплатно за жените нас 35 г. Благодаря ти.

В лабораторията си вземат такса 3 лв. за работа с биологичен материал - няма бременни, деца и т.н. всички пащат. При лекарите,когато си с направление, не се дължи потребителска такса. Нашата ЛЛ по принцип все отказва да взема такса, а пък за детето никога не сме давали. Мен също ме изумява плащането за издаване на болничен лист - според мен това е абсолютно незаконно.

НАРЕДБА № 39 ОТ 16 НОЕМВРИ 2004 Г. ЗА ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ И ДИСПАНСЕРИЗАЦИЯТА

Но е доста неясно написана. Има информационни брошури, където цялата информация е систематизирана. Имам една такава в пдф формат, но не знам как да я кача.

Но всъщност, това са двете допълнителни неща, които се полагат на жените над 35 год.
Копирам ги:

- две допълнителни ехографии през бременността;
- серумен скрининг за алфа-фетопротеин и свободен бета-ЧХГ от 15 - 19 г.с. за оценка на риск от синдром на Даун и дефекти на невралната тръба

Последна редакция: пт, 03 авг 2012, 11:18 от AnMary

Общи условия

Активация на акаунт