Държавата ще ваксинира 75% от 12-годишните момичета срещу рак на маточната шийка

• 16 704
  • 347
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Затова мисля, че авторката е права - на фона на това, че едно безкрайно важно и жизнеспасяващо изследване не се плаща от касата, да се дават маса пари за незадължителна и спорна ваксина е просто безумно. И определено показва, че на държавата не й дреме за здравето на жените, а за комисионните от фарм.компании.

bouquet

# 196
Затова питах, Бърди, аз имам други осигуровки за профилактика и минавам всяка година. Не съм питала ЛЛ, поради това и останах изненадана.
Значи вместо да се правят тези наистина наложителни изследвания ние плащаме за други неща със съмнителен ефект.
След 1986 г. не е отпаднала- това е сигурно. До 2007 г. си ходех откъм ЛЛ всяка година. Не съм обръщала внимание като профилактика ли ги е отчитала или е писала някакво оплакване, за да мина.

Съгл. чл.30, ал.3 от ЗЗ условията, редът и финансирането за извършване на профилактичните прегледи се определят с наредба на министъра на здравеопазването.

В тази връзка има една НАРЕДБА № 39 от 16.11.2004 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията
с последни изменения към 01.01.2012 г.
В приложение № 1а, във вр. с чл.4, ал.8 от наредбата, към нея са описани честотата на проф. прегледи на лица над 18 г.
Мамографията е за жени над 50 г. на две години веднъж. Не чета нищо за цитонамазката при настоящата таблица. Това ме ужасява, наистина.
Гледах измененията. Към 2006 г. има друг вид тази таблица- за жени от 31 до 45 години- гинекологично изследване и цитонамазка е на две години по веднъж. Така е до промяната от 2009 г.

Някак изводите от предходния ти пост ми се чинят резонни.

..............................

http://learninggnm.com/documents/Virus%20Mania%20Transcript-bg.pdf

"Все повече нараства натискът за ваксиниране в световен мащаб. Съществуват какви ли не заболявания
срещу които има или се търси ваксина. В много държави ваксинирането е задължително със закон, в
други хората се задължават и принуждават индиректно да се ваксинират. Но дали ваксините са
безопасни? Дали са ефективни? Имаме ли действително нужда от тях? Наистина ли вирусите са
толкова опасни, колкото ни се представят? И най-важният въпрос: Оправдани ли са ваксините?
Длъжни сме да се образоваме и да се научим да преценяваме цялата информация, която получаваме
наготово от медиите и медицината."

Статията е много интересна.

Е, аз това правя- опитвам се да разбера отговори на въпроси, които ме интересуват, не да споря и да си губя времето с нищо неказващи ми участници по темата.

Последна редакция: пт, 27 юли 2012, 10:32 от Judy

# 197
  • ВАРНА
Имам още около 10 години за размисъл, но така, на първо четене  -не, не бих ваксинирала дъщеря си.

# 198
Привет на всички.
мнението ми за тази ваксина е ясно-чудесно медицинско откритие, не случайно цур Хаузен получи Нобелов награда, но!
1. Цените са прекалено високи. според самия д-р цур Хаузен Виетнам се е договорил да плаща 20 долара на шот/виж интервюто му във вестник Труд от преди 2 години/
2. По-добре би било да се ваксинират момчета-пак в същия вестник-защото те са преносителите на вируса и така ефектът ще е много по-голям
3. в България ваксинацията явно ще е далавера на фармацевтичните компании.
аз имам 3 вече дъщери. ще ги ваксинирам със сигурност, но когато има по-добри, по-хуманни и по-евтини ваксини
за нас, жените над 30 остават само профилактиките! не е ли тъжно???
правя си редовно ХПВ тест и треперя, но всеки път съм отрицателна
www.hpv-bg.com
успех на всички и поздрави от Саламанка

# 199
За щастие, някои от нас - жените над 30, са осъзнали, че болестите не са нещо отделно човека, което може да бъде избегнато или пък има универсален начин всички хора да бъдат спасени.
Профилактиката на душата е твърде занемарено нещо в наши дни, защо повече хора не си правят? Безплатно е.

# 200
Днес като преглеждах темата сама се хванах в грешка. Писах, че детето е понесло ваксинациите, но всъщност той много остро реагира на коклюша и не го ре-ваксинирахме. Решението беше взето след обсъждане на риска с личният лекар. Тогава коклюшът беше почти изчезнал в България, а и детето беше над 6 месеца.
Миналата година синът ми се разболя от коклюш, оказа се че в Австралия си го има. Той го прекара нормално и не беше нищо по-различно от грип. За съжаление същото заболяване може да е фатално за бебе.
При решението за ваксинации трябва да се отчитат много фактори - смъртност, честота на заболяването, вид ваксини. В нашия случай се оказа, че прилаганата в България ваксина е "жива" и съдържа някакъв белтък, който провокира тежка реакция (в нашия случай 41 градуса и задух). Имало и друга ваксина - синтетична, но не се покривала от Здравната каса.
Темата е много обширна и можем да си приказваме с месеци, но все пак трябва да е ясно, че никой не може да задължи родителите да ваксинират децата си.
Правите декларация, че се отказвате от безплатната ваксина и с това приключва драмата.
Добре е обаче, това решение да е наистина информирано. Все пак, нека не забравяме, че едра шарка няма благодарение на ваксината.

# 201

Мамографията е за жени над 50 г. на две години веднъж. Не чета нищо за цитонамазката при настоящата таблица. Това ме ужасява, наистина.
Гледах измененията. Към 2006 г. има друг вид тази таблица- за жени от 31 до 45 години- гинекологично изследване и цитонамазка е на две години по веднъж. Така е до промяната от 2009 г.

Аз питах НЗОК какво включва профилактичният преглед - оказа се, че цитонамазката не се включва в него, тя се правила по преценка на личния лекар и то ако има рискови фактори. Ето какво включва профилактичния преглед
Скрит текст:
При провеждането на профилактичен преглед на здравноосигурено лице, пациентът може да попадне в рискова група, с оглед профилактиката на социалнозначими и приоритетни за страната заболявания. В тази връзка, личният лекар  формира следните рискови групи: Сърдечно-съдови заболявания, захарен диабет, злокачествени новообразувания.
Над 18-годишна възраст: жени и мъже - ежегодно се извършва:
1. Изчисляване на индекс на телесна маса
2. Оценка на психичен статус
3. Изследване острота на зрение
4. Измерване на артериално налягане
5. Електрокардиограма
6. Изследване на урина с тест-ленти в кабинет за:
- Протеин
- Глюкоза
- Кетонни тела
- Уробилиноген/билирубин
- pH
- определяне на кръвна захар в лаборатория при наличие на рискови фактори.
От 30 до 45 години (жени и мъже) - ПКК - веднъж на 5 години.
При мъже над 40-годишна възраст  се изследват холестерол и триглицериди веднъж на 5 години.
От 46- до 65-годишна възраст (жени и мъже)  се прави пълна кръвна картина – веднъж на 5 години.
При мъже над  46-годишна възраст и жени над 50-годишна възраст се правят изследвания на холестерол и триглицериди – един път на 5 години.
При профилактични прегледи се извършва изследване за PSA при мъже над 50-годишна възраст - веднъж на 2 две години.
Пак, съгласно тези изисквания, при лица над 65-годишна възраст - мъже и жени, се назначава и изследване на ПКК (ежегодно), холестерол и триглицериди (един път на 5 години). Изследването на холестерол, триглицериди, кръвна захар и ЕКГ, мамография и PSA в рамките на календарната година, направено по друг повод, не се провежда повторно по време на профилактичния преглед.
При провеждане на профилактичния преглед, при жени от 50 до 69 години включително, личният лекар, след клинично изследване на млечните жлези, насочва с медицинско направление здравноосигурената жена за мамография на млечни жлези -  веднъж на 2 години, към лаборатория по образна диагностика, оборудвана с мамограф и сключила договор с НЗОК.
Всеки общопрактикуващ (личен) лекар е длъжен да постави на общодостъпно място в кабинета си информация относно вида и честотата на профилактичните прегледи и изследвания, на които подлежат лицата над 18- годишна възраст.
Информация за прегледите и изследванията, които се полагат на здравноосигурените лица над 18-годишна възраст при извършване на профилактичен преглед, е публикувана на сайта на НЗОК в меню „НРД 2011 – за медицински дейности” - Приложение № 15”.
За здравноосигурените граждани над 18-годишна възраст – независимо дали са диспансеризирани или не, НЗОК заплаща един задължителен профилактичен преглед годишно.
Като много други сбъркани неща се намират пари за разни фармацевтични компании (комисионите са голям стимул), но за профилактика няма.
По темата не бих ваксинирала дъщеря си.

# 202
  • София
Не мога да отрека изцяло ваксините, но не мога и пак изцяло да ги приема. За най-страшните инфекциозни болести, особено детските инекциозни бих предпочела ваксина, но имам много въпросителни относно някои нови ваксини, особено свързани с последните години.

Профилактика и обичайно човешко мислене за мен са дне противоречащи си неща като цяло. Като цяло профилактиката не е много на почит сред човешките индивиди, защото не може да се пипне, не може да се измери. Принципът на Парето действа и при профилактиката и болестите - 80% от средствата се използват за лекуване, вместо за профилактика. Имаше и нещо, че 80% от пораженията се причиняват от 20% от болестите.

# 203
Аз не знам какви рискови фактори трябва да има, за да те пратят за цитонамазка и колпоскопия, при положение, че именно чрез тези изследвания се установява наличието на нещо и се прилага лечение, биопсия и ДТК, ако се налага, например, когато говорим за т.нар. ранички. Или друго.  
Отношението ми към тази ваксина за момента е "не". Но при всички положения за мен е задължително веднъж годишно да се правят горните изследвания, минимум.
Не ми се влиза по темите за хора, които се борят с РМШ, не само защото би било травмиращо, а и защото не ми е необходимо, за да си направя профилактика. И защото знам как изгубих моя приятелка и колежка, на 35 от РМШ.
За ваксината съм скептична, но за останалото съм категорично "за".
Изобщо съм "за" всякакви профилактики.

Andariel, аз понеже съм по профилактиките, реших да отида на дерматолог заради едни бемки, папиломи. Появиха ми се през бременността.
Та тогава докторката ми каза, че у нас профилактиката не е на почит. У нас от рак на кожата умирали повече хора, от колкото в Австралия, макар там да са по-застрашени и предразположени. Просто хората там ходят на профилактика редовно и всичко се хваща на време. Докато у нас за тези неща е много слаба профилактиката. Това са думите на лекарката.

Последна редакция: пт, 27 юли 2012, 14:13 от NinoTino

# 204
Някъде назад се предположи, че ще изтикат ромите да ги ваксинират. Как ще стане това, ако там е най-големият брой неосигурени, като фактът, че ще плаща касата за ваксината изключва неосигурените от програмата.... newsm78

# 205
Всички деца до 18 години са осигурени.

Тази тема вече почва да противоречи и на елементарното ми самоуважение.

# 206
о, да простете..някъде се прокрадна освен 12годишните момичета и млади жени..явно интерпретациите на медиите объркват все повече...простете за Вашето себеуважение Laughing

Стратегическата цел на Програмата е снижаване на заболяемостта от рак на маточната шийка чрез имунизационна защита на момичетата и младите жени от онкогенни папиломавирусни инфекции.

..но къде е публикувана тази програма?!?

# 207
Блю, разковничето може да се крие в думата "стратрегическа", понякога е твърде ненужно да се влиза в конспирации. Тези деца в бъдеще ще са млади жени.

# 208
http://www.zdrave.net/document/institute/Web_pages/rabotnaRMS.pdf
Това успях да намеря, но май е някакъв работен вариант.

# 209
http://www.zdrave.net/document/institute/Web_pages/rabotnaRMS.pdf
Това успях да намеря, но май е някакъв работен вариант.
Благодаря.

Цитат: Осигуряване на имунизационно покритие на момичетата от основната целева група, включително и при уязвими групи от
населението

изобщо съм далече от конспирациите...

Общи условия

Активация на акаунт