Тийнейджърите и домашните задължения:)

• 41 218
  • 876
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Родителите са тесногръди егоисти и мързеливци! Повече не мога да я гледам тази тема и дори името на авторката не искам да прочитам, защото се вбесявам!  Close Такива родители не заслужават децата си. #2gunfire

# 301
Подкрепям Русалката.

Винаги съм си мислела, че моят почти тийн и разлигавен и затова не мога му възложа нищо повече от оправянето на леглото(с напомняне), подреждане на стаята(рядко), изобщо не говорим за готвене. Наскоро му показах как се мият чинии но не видях особен ентусиазъм Joy

Сега виждам от постовете,  че доста деца са така и в по-голяма възраст. Ами честно казано жалко е това. Жалко е да се оженят/омъжат и да са с две леви ръце (да не кажа нещо друго).
Права си е жената. Но наистина натоварването идва в повече на детето.
Моят съвет е детето да се учи на домакинска работа, но да не се товари винаги да е по задължение.
Например: да се учи да готви каквото иска, може пък мъжът й да харесва сладкиши Simple Smile
За едно момиче например трябва да се научи да готви, елементарно шиене, да може да пуска пералнята, да сменя чаршафи. Изобщо да знае как се управлява една къща, а не да разчита на свекървата да я учи.
Според мен задължително е когато бащата/майката вършат нещо вкъщи. да включват и децата си (а не вместо това да киснат на компа/ да чатят).
Защото иначе после на нас ще се сърдят снахите, че на нищо не ги научихме тез младежи Simple Smile)

# 302
  • София
peppia, принципно съм съгласна с това, което си написала. Но отношението, което имат към това дете у тях, отношението ме поболява мен само като чета. Буца ми засяда, честно ти казвам.

# 303
  • София
най-омразното ми е да чуя "едно момиче трябва да може да готви, да е домакиня...". Не живеем в деветнайсти век, когато за момичетата това е било най-важно, а за момчетата да могат да вдигнат цяло теле на гърба си, нито момичетата отиват в дома на свекървата. Те сега на по трийсет години още живеят сами, ти при свекърви да ги учат ги запрати!

Аз казвам: един млад човек, независимо дали е момче или момиче, трябва да може да се грижи за себе си и местообитанието си!

# 304
Andariel, права си.  Всеки трябва да може да се грижи за себе си. То и неволята учи. Което не го можеш се научава...
Аз лично обаче съм много щастлива от опита който моята баба (Бог да я прости) е споделяла с мен, това което съм научила като малка от нея ми е много ценно - да плета например, да хвърлям палачинки.. да не говорим че това е било супер приятно по това време.

# 305
Вие наистина ли мислите, че Миенето на чинии се Учи? Rolling Eyes Tired ooooh!
Какво има да показвате как се мият чинии?На мен никой не ми е показвал, а за момичетата ми, като станат на 20-ще има и нови модели миялни машини.Въпреки това, не допускам и за миг в мислите си, че като им се наложи да измият чиния няма да знаят как-смешно е направо. ooooh!
Да плете се научава този, който иска и му е приятно.На мен не ми беше и не се научих.Не съм с две леви ръце.Палачинки си мятам и без баба ми да е мятала.Апропо, дори не знаеше баба ми, че могат да се мятат,филми не е гледала много.... ooooh!

Я ми дефинирайте-да се научи да пуска пералня?Майкооооу.Едно копче.....Като се заженят младите, като си купят пералня нали има книжка с упътване бре!От една пералня до друга-има си разлики-в програми, в капацитет пране-това не е до Учене, това е до Прочитане, до питане в магазина.Или ще я научите момата на пералнята на баба и и толкоз-да си търси после пералня модел като на баба и, че на такава са я учили.

# 306
  • София
Уф,. не съм споменавала думата загубеняци напротив  Просто на тази си възраст, има нужда от светски/ социален живот и не е заслужила да мие всеки ден чиниите след като си научи (или преди, не знам).
От самото начало твърдя: темата не е пързалка
  Допуска се грешка с едно талантливо и невинно момиче.

Няма нищо лошо да ходи на дискотека да се събира с връстници, лято е  Mr. Green

Не е въпросът в това дали сте го споменали с конкретната дума,  а в това, че ходенето по дискотеки и имането на гадже  възприемате като показател за нещо . А като следствие от неходенето пък тук бе дадена ранната женитба.Много лимитирано  разглеждане  на социалния живот ми изглежда това..Той има толкова много проявления. Активен социален живот едно дете може да води и без да ходи на дискотека или да има гадже. Много са децата, които го правят. PeaceЛято е , излизат, забавляват се - на кино, в парк, на басейн. Все са контакти.

За другото съм напълно съгласна  и съм го написала - нужна е навременна промяна в поведението на родителите, включваща силно намаляване на  натоварването на девойката с домакинска работа , оценяване на постигнатото от нея в училище и в спорта, подкрепа в следването на мечтите й.

# 307
  • Пловдив
Пепия, въпросът е всичко да е с мярка, а не да се прехвърля всичко това като задължение върху детето. Моята стая и вещи си ги оправям аз, в останалите дейности гледаме да балансираме - днес аз, утре някой друг и така.

# 308
Ако наистина ситуацията е реална/в което вече силно се съмнявам/, първото, за което се сещам е една римска сентенция „бисери пред прасета”
Да имаш дете, което на 15 да е постигнало всичко това, и да му намилаш ката ден, че е мързеливо, защото не готви мусака, след като на всички ни е ясно колко труд и целеустременост са нужни, и то години наред, за да се стигне до медали, олимпиади, сертификати и т.н., значи просто живееш в паралелна система.

Готвенето НЕ е женска работа. Била е някога-във времената, когато жените не са имали право да гласуват. Към днешна дата кой да готви в една двойка е въпрос на договорка между партньорите,  но категорично възрастните отговарят за осигуряване на ‘манджите ‘ само на децата.

„Изкуството да бъдеш родител" на Фицхю Додсън – наистина е най-великата книга за отношенията родител-дете

# 309
  • София
децата откъм учене вкъщи и без това съвсем естествено се разделят според влечението си, дори ако щеш по пол момичетата се въртят повече покрай майките си, а момчетата покрай бащите си. Аз не дърпам сина си да му казвам "ела да се научиш да готвиш", нито казвам на дъщеря си "момиче си, трябва да можеш да готвиш", но понякога са ми помагали, дори си признавам, че те повече предпочитат да готвят с баща си, отколкото с мен. Но все пак, щерката повече я влече да готви и подрежда, а синът се присламчва към баща си, като трябва да се ремонтира нещо вкъщи. Аз лично не искам да им насаждам полово-обвързани ролеви модели, по които евентуално може би някога, някакви трети лица ще ги преценяват като бъдещи роднини. За мен това е обидно спрямо децата ми. Това, което аз искам е, като завършат училище и отидат някъде да учат или да работят в друг град, държава и където си решат, да зная, че могат да се погрижат за битието си, а не да не си перат дрехите по цял месец, а чиниите да мухлясват в мивката, защото я няма мама или никое гадже не е сглупило да се занимава с това. Peace

# 310
Добре де, готвенето не е женска работа. Това не значи, че не е ценно умение.
(а и най-добрите готвачи са мъже знаете).
Всяко нещо което се усвои е плюс.
Минус е натоварването (не е сега времето за такова нещо и то с нищо не допринася, освен че се отхвърля работата на другите членове на семейството).

# 311
  • В царството на мечтите
Не знам как не ме е върнал мажа ми като не мога да шия и едно копче.  newsm78
Значи като живеех при нашите преди да се съберем с мъжа ми помагала съм в чистенето, майка ми лятото ми е оставяла да сготвя нещо ама да ми е било задължение.
Не знам ама много ми се иска тази тема да не е истина

# 312
Няма нищо лошо и да не усвоиш начина на чистене на майка си.Това не значи, че не чистиш.Къщата ми е аптека и без да съм манияк на темата, но не по правилата на майка ми и баба ми, а по моите.Аз съм решила как точно да държа прахосмукачката, не ми е показвала баба.Аз съм изградила за моето семейство вкус, различен от на нашите-както стил на готвене, харесвани блюда,всичко.Баба ми пържеше, у нас пържено не се яде.На баба ми манджите бяха вкусни, също, да, но-и моите не са зле.Аз не умея да готвя Нейните неща.Не ми е нужно.Ние не ядем такива.Няма нищо по-сладко да тръгнеш и от прост сандвич за мъжа си, когато сте млади, влюбени, не си търсите кусури и се учите заедно и градите дом заедно.Една научена на Всичко девойка, освен да запретне ръкави и да каталяса-извинете-ама друго едва ли ще и се случи.От мусака, шетня и грижи се остарява бързо.Кел файда, че е научила тънкостите на мусаката и миенето на чинии, ако мъжа и не харежва точно мусака, и и купи миялна машина.Аз па да ви кажа.

# 313
  • София
Мъжът й ще харесва "мусаката на мама"!  Laughing

# 314
  • Пловдив
Аз също предпочитам да върша нещата по моя си начин, макар че съм взела някои неща и от майка ми, които са ми допаднали

Общи условия

Активация на акаунт