Тийнейджърите и домашните задължения:)

• 39 911
  • 876
  •   1
Отговори
# 60
Думата "задължения" звучи плашещо за повечето възрастни и направо ужасяващо за тийнейджърите. Моят тийн помага и то доста, но нищо не е негово задължение. Например аз правя нещо и му казвам "хайде моля ти да свършиш това и това" и той го върши. Понякога и сам се сеща, не се и налага да казвам. Неща като да пусне прахосмукачка, да простре или прибере дрехите, да подреди наоколо, да купи едно-друго....

# 61
Майката е доста мързелива, и затова държи дъщеря и всичко да поеме вкъщи щом се кани и готвенето вечер да остави в нейните ръце. Горкото дете. Явно го подготвя да направи кариера като домашна прислужница.

# 62
Незнам аз си представям нещата по следния начин
- На 15 години независимо дали е момче или момиче трябва да може да обгрижва себе си.
-Да има своя стая, и тя да си се грижи за реда и чистотата на стаята си
-Да има грижа за своите дрехи. Да си има ден за пране и да си ги простира и прибира собствените дрехи.
-Задължително да си измива след хранене поне своите прибори. Или пък да има график за миене на чинии и  всеки член от семейството да си минава по реда.
- като огладнее да си направи нещо за ядене сам/сама или нещо за пиене и след това да си измие приборите и чиниите.
- като ходи на екскурзии и други пътувания сам да отговаря за багажа който ще си вземе.

При желание за повече джобни пари да извършва и други дейности за семейството ( измиване на прозорци, чистени на други стаи или други такива ама това вече е по желание и договорка с родител и през ваканциите)

Готвенето е по скоро, ако има желание и настроени и достатъчно време.
Малко ми е странно наистина да къпе сестра си. Все пак дете на 8 години би трябвало да се къпе вече само.
А за пазаруване аз лично много обичах да пазарувам, защото нашите така изчисляваха нещата, че рестото си оставаше за мен ( което си е допълнителни джобни).

# 63
 И когато дъщеря ти се изнесе/сигурна съм, че няма търпение/, всички домашни задължения автоматично ще се прехвърлят на малката дъщеря...А това дете излиза ли изобщо, има ли приятели?За тях е важно не само на какво ги учим, а и контактите с приятели.Не забравяй, че възпитаваш дете, а не обучаваш домашна прислужница...

# 64
  • гр. София
Та, дълго се чудих къде да пусна темата. Първо си мислех към Семейни отношения, но там липсваше бутона ''нова тема''...не разбрах защо. Въпроса ми е какви домашни задължения възлагате на своите тинейджъри. Аз съм с дъщеря на 15 години и винаги съм се чудела какви задължения се възлагат на другите тинейджъри от страна на родителите им, защото с моята дъщеря имаме сериозни спорове относно това. Задълженията, които възлагам на моята дъщеря са: всеки ден да се мият чиниите и да се хвърля боклука, веднъж в седмицата да минава с прахосмукачка в стаята си, също така веднъж седмично да бърше праха по мебелите и да бърше пода, да къпе сестра си, да прибира прането и да го сгъва, когато има такова, да оправя леглата в стаята си, стаята й винаги да е прибрана/дрехи,принадлежности/, да приготвя закуска и обяд за себе си и сестра си всеки ден, да оправя масата и да приготви нещо за пиене всяка вечер, да ми помогне с готвенето. Да, но според мен трябва да започне да готви, защото за нейната възраст смятам, че другите тинейджърки са започнали да готвят. Какво мислите вие и ако имате тинейджър, какви задачи му възлагате?

Shocked Shocked Shocked
Направо онемях.........И аз бих го осиновила това дете......Моята в къщи почти нищо не пипва, докато не повторя 2-3 пъти минимум, защото си прави оглушки, а поякога и не ме чува даже. Другото е да ми отговори механично "Да" или "Добре" без да знае на какво и после ми казва "Ама ти не си ми казала..."  ooooh! А за сещане сама да свърши нещо - абсурд! За нея винаги е подредено и чисто в стаята й, в гардероба, бюрото... Най-много да си приготви нещо за ядене понякога, с 300 зора да си оправи стаята. и леглото с подканяне си оправя даже. Много нерви и разправии имаме на тая тема, но ........засега голяма промяна няма  Sad

# 65
Малко си се поизхвърлила със задълженията, въпреки че няма да съм толкова крайна като другите. Твърдо смятам, че да къпе сестра си не е нейна работа (още повече, че едно дете на 8 години според мен би трябвало вече да се къпе само). Закуската също смятам, че трябва да я приготвя майката. Да приготви обяд не е уточнено какво е- ако яденето е сготвено и от нея се иска само да го извади от хладилника и да ги сипе в чиния не е чак такова задължение. Да направи нещо за пиене също не е уточнено - ми това в моето семейство значи да разбие една кофичка кисело мляко на айран - нормално е да се възложи на детето. Масата се слага и вдига от всички - най-добре всеки да си прибере чинията. Да мие чиниите всеки ден на цялото семейство също ми се вижда прекалено. Да измие чиниите на нея и на сестра и от обяд и от закуска - това е ОК. Чистенето също е ОК - ако се зачете човек внимателно детето си чисти само неговата стая.

Аз като бях на 15 имах задължения следните задължения - независимо от сезона всяка събота чистех цялата къща без баните (прах, прахосмукачка, парцал за под). Всъщност майка ми беше разпределила половината къща на мен, другата на брат ми, но той някакси тихомълком си би отбой и остана всичко за мен. През зимата задълженията ми бяха силно намалени, тъй като тогава ходех на училище. През лятото обаче освен чистенето простирах прането и го събирах, сгъвах (понякога го гладех, но по-скоро доброволно), готвих или доготвях вече започната манджа по обяснения по телефона от майка ми (първи стъпки все пак), помагах в слагането и вдигането на масата. Чинии не си спомням да съм мила (и досега мразя), боклукът май го хвърляше баща ми. Въпреки това обаче винаги съм имала по-скоро помагателна функция в домакинството.

# 66
  • София
Не бих я осиновила, че ни е малко малка разликата в годинките, но бих й плащала да върши у нас тези неща, дори и два пъти по-рядко  Joy
А сега малко по-сериозно, на  15 вкъщи бях като на хотел, едиствено съм си приготвяла храна и съм си почиствала и мила съдовете след като се наям, твърде много ми се струват тези задължения за горкото момиче. Сега и е време да се забавлява и да излиза с приятели,а домакинските задължения рано или късно ще и дойдат до главата.
А малката като е вече на 8 защо трябва някой друг да я къпе?  Shocked Странно ми е, още от първи клас спортувах, ходех по лагери с отбора, къпехме се и се обличахме сами, дори сами си перяхме екипите. Не знам сега някаква мода ли е, но като отида да плувам и видя в съблекалнята как разни майки къпят и обличат 9-10 годишни деца, направо ми иде да ги попитам защо още го правят. Особено като вкарат момченца на тази възраст в женската съблекалня за да ги къпят и обличат  Shocked, ми то очите му вече шарят на всички посоки и попива гледки, а майка му още го третира като бебе.

# 67
  • София
...Твърдо смятам, че да къпе сестра си не е нейна работа (още повече, че едно дете на 8 години според мен би трябвало вече да се къпе само). Закуската също смятам, че трябва да я приготвя майката....
Peace Точно това се канех да напиша, а то вече някой го написал. Laughing
И друго: това със сестрата нещо не ми е много ясно. Значи сестрата ти идва и вместо да помогне нещо в домакинството, сяда пред компа да си гледа сериали, щото си нямала в къщи. Shocked А ти и правиш компания, докато Пепеляшка къпе дъщеря ти ли? Mr. Green И изобщо това всъщност твоя или доведена дъщеря е? Rolling Eyes
Колкото до готвенето - ако тя сама изяви желание, ОК. Но по скоро като забавление, а не задължение. Моята понякога сама си рови из готварските книги и си прави експерименти. Понякога става за ядене, понякога -не. Joy Аз подобни мераци на тая възраст не съм имала, то не че и сега имам особено. Embarassed   Започнах да се уча да готвя след като родих първото дете: кашички, пюренца и така постепенно се научих да приготвям някои по-прости неща. Но може да се мине и без това. Wink С риск да скандализирам някои ще кажа, че не смятам , че изобщо е задължително една жена да може да готви. Laughing

# 68
  • София
ariimeri не искам да бъда на мястото на дъщеря ти.
Да тинейджърите трябва да се научат да помагат,но мисля,че си попрехвърлила границата.Съгласна съм с това,че е трудно да накараш един тийн да свърши всичко това.И аз имам две деца с аналогична разлика,но не вменявам всички тези задължения на по-голямото.Карам ги да си оправят стаята и да я поддържат,но чак да се учим на готвене и да къпе по-малкото Stop.
Ти вероятно на 15 години си изпълнявала всички тези задължения и ти е било особено приятно... newsm78

Последна редакция: вт, 31 юли 2012, 01:00 от Just...a woman

# 69
  • Пловдив
Не мога да не се сдържа и да не вмъкна отговор от същата тема в Нашият дом:

Цитат
за къпането и аз не го разбирам
но със всичко останало съм напълно съгласна!
детето а по точно вече(15г) младата жена има достатъчно сили и енергия да върши тези неща!
да се забавляват 15 годишните по дискотеки могат да харчат пари могат да правят секс могат а да мият чиниите не могат така ли ! ха ха ха
вие ако искате разглезени некадърни деца егоисти аз не искам!
В тази възраст са млади здрави! нищо им няма ! В крайна сметка тези задължения които изброяваш ти не са нищо сложно и тежко!
никой не я кара да работи 8 часа на полето на 38 градуса жега или в градината или да бере плодове и зеленчуци пак казвам на жега кал дъжд и с зъл шеф на главата!
много хора на нейните години имат много по сериозни задължения!
А това момиче как ще научи цената на хляба? тя знае ли колко се работи(особено ако си на село или в малък град) за 1лв! Знае ли?
а що се отнася до 8 годишното дете То също вече не е малко и може лека полека да свиква с дребните домашни задължения, те не са нищо сложно и трудно!
примерно да полее цветята сгъне и прибере прането да не разхвърля излишно и др е напълно по силите на 8 годишното!

# 70
tonitabrandtner, това, последното чий цитат е? Безумие!
Знам колко е важно, но и трудно един тийнейджър да се накара на работа. Но това вече е прехвърляне на майчинските задължения. А това със сестрата е пепел в очите. Я вижте по кои часове пише т.нар. сестра - 21 - 23. Какво прави по това време там? Не се изживявам като следовател, но мразя да ме вземат за канарче. Като е сериозна темата, нека и майката да бъде искрена.

# 71
  • Пловдив
Време, майката е пуснала абсолютно същата тема в Нашият дом. Аз първоначално влязох в този раздел на форума за нещо съвсем друго и ми направи впечатление темата - отговорът е оттам.

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=671587.0

# 72
Да, и там мненията не се различават. Но ето това ме изуми: 

цитат на ariimeri
Всъщност тя набляга достатъчно над учебниците - през последните две години ходи на пет национални олимпиади, национално състезание по бг, ключови компетентности /национално състезание/ по природни науки, и я наградиха за Ученик на годината в областта в природоматематически профил, има шест медала от худ. гимнастика, в момента тренира волейбол, и миналото лято взе с много висок резултат английски изпит на кеймбридж  FCE, в момента учи немски.

Чудесно за детето! Но освен всичко това и всички тези домашни задължения???

# 73
  • Пловдив
Това трябва да е някое супер дете, за да насмогне с всичко. Просто много неща не ми се връзват в историята

# 74
  • София
Нещо не е наред в писаното от авторката. При такова натоварване това дете трудно би постигнало подобни успехи, най-малкото защото има доста разход на време и цялата работа хич не ми се вписва. А ако е вярно, аз бих хванала въпросната потребителка и бих й хвърлила един възпитателен пердах и бих извела детето от тази къща.

Общи условия

Активация на акаунт