Тийнейджърите и домашните задължения:)

• 40 006
  • 876
  •   2
Отговори
# 135
Иначе кой ще обгрижва такива мъже като моя син, дето на 21 не си мръдва пръста за нищо вкъщи? Mr. Green Взимам я веднага за снаха такава. Каква находка само!......

ааа, аз първа я пазарих Twisted Evil

# 136
да не е лудо момичето, от един бей вкъщи да се метне на друг...дано не сглупи, с промит от майка си мозък как слугинаж му е майката... ooooh!

# 137
Друго ме притеснява, "малката" сестра е достатъчно голяма да си оправя леглото, да се къпе и да помага на кака си в приготвянето на обяд/закуска - защо тя е освободена от задължения?

Не си прочела - и нея ще я карат да готви ! Sunglasses

# 138
  • София
Ох, сега ще чуем и какви синковци за чудо и приказ си отглеждат бг-мамите. Crazy

# 139
Иначе кой ще обгрижва такива мъже като моя син, дето на 21 не си мръдва пръста за нищо вкъщи? Mr. Green Взимам я веднага за снаха такава. Каква находка само!......

Но с какъв емоционален багаж идва само, помислете за комплексите евентуално  Mr. Green

# 140
Като майка на тиинове и от двата пола ще споделя следното - според нас с таткото на един тийн се възлагат две задължения:
1. да може сам да се грижи за себе си - като стане да си оправи леглото, да си прибира дрехите, да си подрежда вещите, да си пази джаджите, да си направи закуска, лек обяд например яйца.
2.да съдейства на родителите си, когато му поставят задача - например при почистване да се изхвърли боклука, да се напазари нещо леко например хляб и кисело мляко, да се обере праха.
Тези две задължения или по-точно дейностите,с които се изпълняват, започват да се заучават в предучилищна възраст, но в ншкакъв случай под формата на наказание.
Случвало се е аз и мъжа ми да проявим открит мързел - прибрали сме се  двамата едновременно със закъснение, уморени до степен самата мисъл да нарежеш два домата да предизвиква гадене. Тогава молим децата да сложат масата и да направят салатата.
Но никога не считаме, че децата ни имат задължения да поддъражат домакинството и да изпълняват нашите задължения.

# 141
.....
Но никога не считаме, че децата ни имат задължения да поддъражат домакинството и да изпълняват нашите задължения.
Точно. Че и да ги овикваш, че са мързеливи, ако не го правят.  ooooh!

# 142
на един тийн се възлагат две задължения:
1. да може сам да се грижи за себе си - като стане да си оправи леглото, да си прибира дрехите, да си подрежда вещите, да си пази джаджите, да си направи закуска, лек обяд например яйца.
2.да съдейства на родителите си, когато му поставят задача - например при почистване да се изхвърли боклука, да се напазари нещо леко например хляб и кисело мляко, да се обере праха.
Тези две задължения или по-точно дейностите,с които се изпълняват, започват да се заучават в предучилищна възраст, но в ншкакъв случай под формата на наказание.
Peace

Но с какъв емоционален багаж идва само, помислете за комплексите евентуално  Mr. Green
комплекси приемаме всякакви - само да готви Joy

# 143
И нещо много важно - нито полът, нито възрастта имат значение. Каквото е правил синът ми на 10 години, такова е правила и дъщерята.
Отделно на синът му се отдава готвенето и той готви манджи, но само по негово желание, а дъщерята набляга на подреждането, прибирането на дрехите.

# 144

Но с какъв емоционален багаж идва само, помислете за комплексите евентуално  Mr. Green

Извинете, говорите за дете.

# 145
  • по пътеката
труда краси 4овека, нали така! на 15 г. наистина младежите са достатъ4но пораснали за да им се поставят зада4ки и отговорности за ред, 4истота, обгрижване на домашни любимци, да им се презаредят ценностните системи!ъпдейтване на първите  7 г.!
ако се избегне натискът,който се влага в думата задължение и по- скоро се говори за отговорности, някак се измества и центъра на добрата воля! все пак ,ако младежът не се грижи за ку4ето си и то е негово,тоест е поел да се грижи за любимеца си, не може да прехвърля отговорността на друг, само защото му е писнало или го мързи!
това рикошира в бъдещите му решение и абдикации от семейство и деца или работа, като му дойде малко тежкън! в тая насока,младежъттрябва да знае  как се работи и  грижите за реда, хигиената в дома му не са не4ие монозадължение,  4е приносът му е също  ценен в това дело!за мене е важно да знае да се организира и да подрежда нещата си, зада4и, у4илище и хоби,поддръжка  на своето пространство, приготвяне или отсервиране на масата след храна,която и сам може да си е приготвил!закаляването на психиката, 4е не е само "мама меси ,тати носи" и "аз само за кеф4ето живея" се постига именно с нау4аването на труд и разпределение на времето ,така ,4е да му стига!
аз имам проблем то4но с един малък тйин, който поради това ,4е набляга на у4енето и системата на обу4ение е такава,4е се у4и цял ден, подготовката на уроците става късно ве4ер с нас, сме го разглезили да у4и и само това! през ваканцията  много трудно мога д а го накарам да помага, да свърши нещо само и да прояви инициатива в поддръжката на дома!  все казва, не сега, после и в момента съм зает и хайде ,този момент става, докато аз си го свърша!така,4е  този модел го приемам като крах и гледам да слагам поправките ,докато е още възможно!при силна съпротива , разбира се!
за авторката, не знам какво да коментирам извън контекста,4е тя прави нещата много агресивно струва ми се, като закон, който няма право да се престъпи и да се допусне пропуск! все пак задълженията трябва да  имат форма на пожелателност ,докато станат рутинни и естествено да се мотивира и малкия 4овек да доказва независимост и съпри4астност към домашните задължения, щом са поставени като такива! а от колко години е с толкова много задължения? newsm78
следейки темите за малките и приу4аването да си прибират игра4ки, да си правят сандви4и в детската градина, да прибират след себе си като рисуват и да се хранят самостоятелно , помагайки в прибирането на масата, някъде от към 3-4 г., прогресът във възраста  спрямо увели4аване на отговорностите е забележителен при авторката!
само таткото е пример за абдикация в слу4ая, лош пример, 4е като си на работа, може да нямаш други ангажименти!

# 146
И нещо много важно - нито полът, нито възрастта имат значение.

Още по- съгласна – като ме почваше баба ми с фразата „ти си момиченце, трябва да.......” фучах като тасманийски дявол  Twisted Evil

Извинете, говорите за дете.
по-скоро сме го ударили на уволнение Mr. Green

# 147
keraounba го е казала много точно, че тийнът се приучава на отговорност.
А да изпълняваш чужди отговорности е недопустимо.

# 148
  • out of space
Всяка божа сутрин оставям бележка със задължения за вършене.
Например:
1. Измийте чиниите
2. Преместете дрехите от пералнята в сушилнята
3. Полейте цветята

Момиче на 10 и момче на 7 имам. Двамата си се разбират кой какво да свърши и няма драми.
Какво, крада им от детството ли?!

# 149
  • София
Към момента на моите задължението им е да полагат грижи за собствените си вещи и пространство - учебници, да си прибират дрехите, обувките, след като са  яли и други подобни. Като цяло нямат строго определени домашни задължения, правят каквото им кажем, когато има нужда. Очаквам като ме няма, да могат да си стоплят ядене, да си сложат, ако трябва да си направят нещо дребно за ядене, и да си вдигнат. Обикновено сготвено ядене за обяд и вечеря има, за децата не е проблем да си приготвят сами закуска като си направят чай, мляко, намажат филия или да си направят сандвичи. Не са длъжни да чистятт, мият, търкат и прочие. Но помагат като кажа и с каквото кажа, макар да се налага понякога да повтарям, че нещо оглушават избирателно. Понякога приявяват инициатива да готвят сами или да помогнат в готвенето, особено чевръсти в разтребването стават, когато очакват да им дойдат гостенчета ( Simple Smile). Важи и за двамата в еднаква степен.

Общи условия

Активация на акаунт