Тийнейджърите и домашните задължения:)

• 39 937
  • 876
  •   1
Отговори
# 120
Еха, не съм очаквала такива отговори! Малката е на 8 години - за втори клас.
Аз въпреки всичко смятам, че тя твърдо трябва да се научи на тази възраст да готви!
Как така за мен какво остава? Та аз трябва да готвя вечеря, да бърша праха и пода на останалата част от апартамента, трябва да пускам прахосмукачката в останалата част от апартамента, трябва да прибирам разхвърлените дрехи от мен и мъжа ми, да чистя банята и тоалетната, да пускам пералнята и да простирам.
Много работа остава за теб. Прехвърли и това на щерката.

Държиш ли да е отличничка момичето?

Аз предлагам с бащата да си поделите всичките задължения, които има детето, само за седмица. А, освен това да носите и шестици, да пишете домашни и да учите уроци и да участвате във всички извънкласни дейности / да не забравите и наградите/. Пък децата нека поразхвърлят малко.

# 121
Нарочно го извеждам в нов пост.

ariimeri, ти поне хвалиш ли я за успехите в училище и благодариш ли й за помощта, която ти оказва? Защото и до ден-днешен майка ми сякаш не забелязва нищо положително, което съм направила, обаче има ли повод за критика - стой, та гледай. Изобщо, като те чета, доста прилики виждам.

# 122
  • София
1. Мъжът ти ходел на работа и какво от това? Той не е на хотел, нали? Много жени ходят на работа и заедно с партньорите си поддържат дом.
2. Като гледам ти не възпитаваш трудолюбив тийнейджър, а бъдеща съпруга-прислуга на мъж. Това ли ти е целта? Защото ако искаш да създадеш прислуга, си избрала правилен подход. Ако искаш да възпиташ жена, която е равностоен партньор на съпруга си - грешен.
3. Защо е нужно да е примерна домакиня? Къщите са за удобство на хората, а не хората за удобство на къщите.

# 123
      ariimeri, "най-смислен" ми се строи аргумента: "а пък аз на нейните години...". Ако така ще разсъждаваме при възпитанието на децата, защо изобщо съществува прогреса? Да връщаме ралото, мотиката и стана, за да сме ние като нашите баби и децата ни като нас.
     Моят тинейджър има едно постоянно домашно задължение - да си почиства и привежда стаята в ред. Останалите са инцидентни - може да си изглади блуза, да изхвърли боклука или да отсервира масата, според конкретната нужда в момента. Веднъж дори се наложи да перем една тениска "заедно" - аз по телефона, той - в банята. Другите му задължения са свързани с уроците, спорта и игрите.   

# 124
Бащата много бил уморен след работа. Спокойно може да изхвърля боклука преди работа!

Избива го на възпитание човека, освен чиниите може да задължи госпожицата да му прави салата за ракията всяка вечер, ко толкоз 15 минути работа  Mr. Green Mr. Green Mr. Green

# 125
Проблемът идва оттам, че тя сама/по своя инициатива/не вършеше много от тези работи, докато в един момент баща й я задължи да изхвърля боклука и да мие чиниите всеки ден, а останалото го върши просто защото в противен случай аз съм недоволна и изнасям една бърза лекция за мързела й и това, че нищо не върши вкъщи.
Леле мале! Точно потвърждаваш как бащата си седи по цял ден с краката на масата и се чеше, сестра ти до него гледа филм, ти дремеш мързеливо в някой ъгъл и задължавате детето да ви върти къщата. Познайте мили дами кой е мързеливият в къщата им? Не е детето. Потресена съм.

# 126
Сетих се за една реплика на дядо ми - че "бил раждал дъщери, за да го гледат" (на старини). След това леля ми напусна работа и го гледа близо 10 години. Пък на майка ми не и говореше, защото тя не направила същото.
Малко остаряло ми се вижда и това с детето-домакиня.
Както казва един приятел - за всичко си има възраст и време. Но пък родители разни.

ariimeri - а дъщеря ти как се чувства от тези задължения, тя какво мисли по въпроса? Предполагам, че не всичките и приятелки имат същите отговорности? Това не я ли дразни?
Разбирам логиката ти. Но само помисли - цял живот ще ги върши тези неща - ще мисли за чистене и готвене и ще чисти и готви. Сега и е времето да лудува и играе, да учи и да се ориентира какво ще работи един ден, а не като стане на 30 да избива комплекси.
Едно е да помага, друго е да има всекидневни домакински задължения, да помни, че трябва да свърши това и онова всеки ден.
И защото въпросът ти беше за готвенето. Недей да и възлагаш всекидневното готвене. Разбери се с нея за някой ден от седмицата или месеца да ви изненада с вечеря, примерно. Или я помоли някой ден да те отмени и да сготви, каквото ти си решила. Направо ги включи и двете щерки. На 8 моята сам самичка се научи да си прави салата и таратор.

# 127
Проблемът идва оттам, че тя сама/по своя инициатива/не вършеше много от тези работи, докато в един момент баща й я задължи да изхвърля боклука и да мие чиниите всеки ден, а останалото го върши просто защото в противен случай аз съм недоволна и изнасям една бърза лекция за мързела й и това, че нищо не върши вкъщи.

А баща й , освен че разхвърля , какво друго върши ? Thinking
Ха ха ха! стискам и палци на госпожата поне съпружеските си "задължения" да упражнява. Дали го задължава или е доброволно?

# 128
  • София
Точно така смятам аз - смятам, че вече е достатъчно голяма, за да се докаже като примерна домакиня!

Ролята на детето не е да е домакиня !!! Naughty Naughty Naughty
То и на жената не е.

# 129
Отворих темата, зачетох, защото имам дъщери, пък голямата е на крачка от тийнейджърството, предпубертетна е.И без да имам тийнейджъри, още са малки, но си има задължения.Леко ме шокира това, че голямата трябва да къпе малката, която била на...цели 8 години, също да и прави закуски, обяди....Не, по пронцип съжалих момичето.Реално то си е в час, доколкото прочетох-малката по-не е в час.На 8 е ученичка, как така само ще си разтребва играчиките и от къде на къде сестра и ще и оправя леглото.Нека Заедно си поделят нещата по тяхната стая-достатъчно е.Малката не е малка нито да си намаже филията сутрин, нито да си оправи леглото, нито да си забърше на шкафа тя праха, заедно със сестра си.Така изнесено действително 80% от домакинството е прехвърлено на детето.Не е Длъжно да умее да готви също така, не на всеки му е писано да му се получават манджите.Аз не съм прехвалена готвачка, всеки го знае, пък на-къщата ми не се е разпаднала.
Не знам...по Този начин, по който сте тръгнали по-скоро да намрази детето всички тези дейности, а не да ги научи.Аз на 10 сама си бърках кексовете, ама не щото мама ме кара, а даже тайно от нея.Не ставаха, нищо, че от невръстна съм се учила-ей на-не ми се получават и до днес.Абсурдно е, горкото дете...Отглеждаш слугиня, буквално.Нека детето помага, разбира се, но тази преса и вечното мрънкане ще обърнат нещата.

# 130
Чета, чета и една дейност особено ми се наби в очите - изхвърляне на боклука  Laughing Абе, хора, вие как изхвърляте боклука? У нас го изхвърля този, който излиза от къщи. Без значение кой. На излизане му се връчва торбичка и той я мята долу в кофата за боклук, евент. отделя пластмасовите и/или стъклените неща, и си продължава пътя. Освен в случаите на по-голямо чистене, придружено с изхвърляне на много неща, никой не слиза специално да изхвърля боклук. Всеки ден от къщи излизат минимум по веднъж трима души - колкото и да е този боклук, все съумяваме да го изхвърлим и кошчетата ни вкъщи никога не са пълни. Та ми стана интересно защо изхвърлянето на боклука трябва да е специално задължение на някого  Laughing
Относно пазаруването - пазарува този, който минава през магазина, евент. който е с кола (основно мъжа ми). Сега, ако е свършила солта и трябва да се отскочи спешно, може и детето да се изпрати, не е чак такава драма.
Прането - при положение че пералнята пере, най-добре е да я зарежда този, който няма да сгафи при сортирането по цветове и материи. И да простира този, който няма да съсипе формата на дрехите. За гладенето се отнася същото. (основно аз)
Закуска може да си направи абсолютно всеки, който има две ръце, готвенето - който го влече, който може и който има време. Специално моето дете не става за тази работа (може да направи едно-две неща, но толкова), с мъжа ми се редуваме (но не по график, а както дойде), и двамата не сме перфектни в кухнята, но явно не сме и чак толкова зле, че чак детето да се заеме  Laughing
За чистенето, миенето на чинии и т.н. - хубаво е всеки да се включва, защото така става по-бързо и никой не е прецакан. Разбира се, ако майката реши сама да си върши работата, няма нищо лошо в това (в повечето случаи и аз така предпочитам). Сигурна съм, че дъщеря ми като порасне един ден и има свое домакинство, все ще намери начин да оцелее. Засега предпочитам да й обяснявам задачи, а не как се пълнят чушки. То на мен ми е досадно да го правя, пък какво остава да давам и уроци. Не казвам, че съм права. На нейната възраст домакинството беше колкото на майка ми, толкова и мое задължение. Но аз някак си не намерих мястото на домакинството в моите възпитателни методи. Дъщеря ми по-скоро не разхвърля, отколкото да подрежда. В шкафовете й обаче е хаос, с прахосмукачка и парцал не чисти. На мен обаче не ми пречи като чистя в другите стаи, да се отбия и в нейната. Та така  Grinning

# 131
Точно така смятам аз - смятам, че вече е достатъчно голяма, за да се докаже като примерна домакиня!

Ролята на детето не е да е домакиня !!! Naughty Naughty Naughty
То и на жената не е.
Peace
Като малка и аз имах задължения,е не толкова много,но наученото ми е помагало и ми помага да се справям сега сама.
Защото познавам 30 годишна жена,която моли свекърва си да й шие копчетата.
Вероятно така и е добре,но мен би ме било срам.
И въпросът е не какво прави авторката на темата,а какво задължения ВИЕ възлагате на децата си в тийн възраст? Wink

# 132
  • на майната си
Shocked, познавам жена, която точно така се държи с 12-годишната си дъщеря, но другата е далеч по-малка. Резултатът за детето е плачевен. Никога не го хвалят, винаги го навикват, мъка...
Както и да е мислех, че е единствена.
Моята дъщеря /11 год/ има задължение да учи, да се занимава с извънкласните си занимания, да си поддържа стаята чиста и подредена. Има мераци да готви, но аз ги туширам - има време за всичко, не съм родила Пепеляшка.

Друго ме притеснява, "малката" сестра е достатъчно голяма да си оправя леглото, да се къпе и да помага на кака си в приготвянето на обяд/закуска - защо тя е освободена от задължения?

# 133
Я к'ва тема! Shocked
Ей, авторке, браво бе! Хубаво е, че има такива майки, дето възпитават дъщерите си от невръстни да бъдат примерни домакини. Иначе кой ще обгрижва такива мъже като моя син, дето на 21 не си мръдва пръста за нищо вкъщи? Mr. Green Взимам я веднага за снаха такава. Каква находка само!......Добре, че имало и такива, върна ми надеждите в невъзможното днес.  Mr. Green

# 134
Чета, чета и една дейност особено ми се наби в очите - изхвърляне на боклука  Laughing Абе, хора, вие как изхвърляте боклука? У нас го изхвърля този, който излиза от къщи. Без значение кой. На излизане му се връчва торбичка и той я мята долу в кофата за боклук, евент. отделя пластмасовите и/или стъклените неща, и си продължава пътя. Освен в случаите на по-голямо чистене, придружено с изхвърляне на много неща, никой не слиза специално да изхвърля боклук. Всеки ден от къщи излизат минимум по веднъж трима души - колкото и да е този боклук, все съумяваме да го изхвърлим и кошчетата ни вкъщи никога не са пълни. Та ми стана интересно защо изхвърлянето на боклука трябва да е специално задължение на някого  Laughing
абс.същото мислех да напиша
боклука, отсервирането след хранене, оправяне на легло - това се върши в движение, даже няма какво да го споменаваме
но не е работа на едното дете да готви за другото

Общи условия

Активация на акаунт