Тийнейджърите и домашните задължения:)

• 39 911
  • 876
  •   1
Отговори
# 105
Къпането на по-малката сестра изобщо не го коментирам ! Naughty

Не съм против децата да имат участие в домакинството , но задължения - не !
Задълженията са на възрастните .
Има време за децата , като порастнат , ще си имат собствени задължения ( домакински ).
На този етап трябва да учат ! Peace

Аз на тази възраст - 15 г. си перях сама дрехите , даже и тези на сестра ми , но не ми е било задължение , просто ми харесваше и го правех по собствено желание . Също и с чистенето - много обичах да чистя и да подреждам , от много малка , но никой не ме е задължавал ! Naughty

# 106
Някои хора си раждат деца да им шетат из къщи, да им наливат питието вечер, и да има на кой да си изливат негативния заряд.
И аз (както и много хора),  съм се грижила за по малкия ми брат, но не ми е втълпено, че това е задължение.

# 107
Проблемът идва оттам, че тя сама/по своя инициатива/не вършеше много от тези работи, докато в един момент баща й я задължи да изхвърля боклука и да мие чиниите всеки ден, а останалото го върши просто защото в противен случай аз съм недоволна и изнасям една бърза лекция за мързела й и това, че нищо не върши вкъщи.

# 108
  • София
Проблемът идва оттам, че тя сама/по своя инициатива/не вършеше много от тези работи, докато в един момент баща й я задължи да изхвърля боклука и да мие чиниите всеки ден, а останалото го върши просто защото в противен случай аз съм недоволна и изнасям една бърза лекция за мързела й и това, че нищо не върши вкъщи.

ooooh!

# 109
Духът от бутилката направо е еволюирал в сапунка Mr. Green
Понятието 'примерна домакиня'...примерна... в 21 век ми звучи абсурдно.
Домакинската или още ‘къщната’ работа в едно семейство е солидарна дейност, в която всички трябва да се включват, в зависимост от това кой какво може да върши. Миенето на чиниите, като едно от неприятните задължения, трябва да се разпределя между всички над 12г. Ако 15 момиче всеки ден мие чиниите на цялото семейство, това е несправедливо точно толкова, колкото ако ги миеше само майката или само бащата. Детето да си поддържа стаята подредена и чиста е стандартно изискване на родителите /и също толкова стандартно изклинчено от страна на поколението / . Мисля, че на 15 човек трабва да е усвоил и да прилага елементарни битови дейности, които са по-скоро белег за начална независимост, отколкото задължения. А това да си направиш закуска, като отвориш хладилника, намажеш филия с масло и още нещо и да си направиш айран, просто не е за коментар. Но...да караш тийнеджър да се учи да готви, когато просто не иска, само защото всички останали на тази възраст могат да готвят, е колкото невярно като твърдение, толкова и безмислено като начинание.

# 110

А баща й , освен че разхвърля , какво друго върши ? Thinking

# 111
На мен ми е прекалена грижата за другото дете, това е твърдо извън нормата. И това, че бащата бил преуморен, проблемът в случая е в бащата, да, той е на хотел.

С това съм съгласна. На 8г. можеш да се включваш по-активно от събирането на играчки. За бащата - без коментар.

Задълженията, които възлагам на моята дъщеря са: всеки ден да се мият чиниите и да се хвърля боклука, веднъж в седмицата да минава с прахосмукачка в стаята си, също така веднъж седмично да бърше праха по мебелите и да бърше пода, да къпе сестра си, да прибира прането и да го сгъва, когато има такова, да оправя леглата в стаята си, стаята й винаги да е прибрана/дрехи,принадлежности/, да приготвя закуска и обяд за себе си и сестра си всеки ден, да оправя масата и да приготви нещо за пиене всяка вечер, да ми помогне с готвенето.

Не смятам, че оцветеното  е задължение на детето. На мен дори не би ми харесало детето да прибира моето и на баща си бельо.
Едно време са раждали по много деца, щото нивата е искала работна ръка. Явно има нещо подобно в съвременен вариант.

# 112
Просто не мога да не отговоря в тази тема.
Първо, не смятам, че темата е пързалка, защото майка ми ме третираше точно подобно на това момиче, даже от по-ранна възраст. Двете със сестра ми /3 години по-малка е/ имахме ангажимент ежедневно да прахосмукачим цялата къща, да бършем прах, да подреждаме, да носим вода, от 13-14 годишна започнах да готвя и това си беше основно мое задължение, докато бях вкъщи /учех вече в друг град/. Отделно поддържах добър успех в училище, излизах на дискотека и т.н., така че е напълно възможно да се съвместят нещата. Като се ожених свекърва ми беше впечатлена, че "нямало на какво да ме научи".
Обаче - като резултат и до ден-днешен мразя домакинската работа. Върша я, приятно ми е като ми е чисто и подредено, обаче го правя с нежелание и не ми идва отвътре. Да не говорим, че има периоди, в които не ми се подхваща нищо, само при мисълта, че съм задължена да го направя, и ми се отщява.
Та не е лошо детето да има основни домакински умения, но да е с мярка и да не са й вменени като основни задължения. Другия вариант /който и аз съм обмисляла за по-нататъшен вариант/ е да има основни задължения да помага - примерно да изхвърля боклука, да си оправя стаята, а напр. миенето на чини и готвенето да се заплащат като увеличение на джобните. Помисли си по това, защото е хубаво да има принос към семейството, не е малка вече, но труда си е доста. Помисли си.
Видях ти последния пост - еми, от позицията на детето ти го казвам, гадно е непрекъснато да ти дуднат. Децата в тази възраст са чувствителни. И досега си имам разправии с родителите ми на тази тема. Аз много обичам да чета, ама като си помислех за упреците за несвършената работа, хвърлях книгата и почвах.

# 113
Направи ми впечатление, че в стаята на момичето леглото не е едно. То трябва да оправя леглата. Извинявай, но дете на 8г. може да го направи. Ако трябва да получи малко помощ, това е друго.

# 114
За мен това си е жив тормоз над детето . Rolling Eyes
Да не би този мъж да не й е баща , биологичен ?  Thinking

И хич не вярвам , че има такива успехи в училище , при толкова работа в къщи ! Naughty

# 115
Еха, не съм очаквала такива отговори! Малката е на 8 години - за втори клас.
Аз въпреки всичко смятам, че тя твърдо трябва да се научи на тази възраст да готви!
Как така за мен какво остава? Та аз трябва да готвя вечеря, да бърша праха и пода на останалата част от апартамента, трябва да пускам прахосмукачката в останалата част от апартамента, трябва да прибирам разхвърлените дрехи от мен и мъжа ми, да чистя банята и тоалетната, да пускам пералнята и да простирам.
Много работа остава за теб. Прехвърли и това на щерката.

Държиш ли да е отличничка момичето?

# 116
Еха, не съм очаквала такива отговори! Малката е на 8 години - за втори клас.
Аз въпреки всичко смятам, че тя твърдо трябва да се научи на тази възраст да готви!
Не е пързалка темата. Наистина върши всички тези неща.

Нали приготвя закуска и обяд за себе си и сестра си - значи ЗНАЕ да готви все нещо.
Изброеното Е прекалено много работа за едно дете, което в тази възраст трябва да набляга много на ученето, за да си осигури бъдеще И на извънучебно общуване с връстници, за да усвоява и поддържа социални умения.

Ако искаш изцяло да поеме задълженията на домашна помощница е друг въпрос. Това ли са основните умения, които ще и трябват в живота оттук нататък? Ако смяташ, че е така, нямам аргументи.

# 117
Държиш ли да е отличничка момичето?
Ми как? Иначе освен, че е мързелива, ще я обвинява и, че е глупава.

# 118
т.е. това е един вид наказание. само че всяко наказание си има : 1.причина, 2.последствие и 3. срок
може да мие чиниите всеки ден - за 1 седмица примерно /, за да осъзнае, че нищо не се получава даром и ако тя иска да се излежава в подредена и приятна обстановка, някой друг трябва да се е погрижил за това/. и с това наказанието приключва и минавате на солидарно разпределение на задачките, в който и малката може много успешно да се включва и то не само като започне да се къпе сама.

# 119
Добре, момичето е на 15, до сега нищо ли не е  вършила ???
Първите 7  години   newsm78 ,и вторите 7, нищо ли не е научила, че сега изведнъж всеки ден трябва да мие чиниите и да къпе сестра си?

Общи условия

Активация на акаунт