Автоимунен тиреоидит на Хашимото (25)

• 88 787
  • 730
  •   1
Отговори
# 540
Случайно попаднах на една от многото статии по въпроса и вижте какво пише в нея "съгласно българското законодателство страдащите от тази болест имат право на 3 месеца болнични."  newsm78 newsm78 newsm78? Някой чувал ли е за подобно нещо (дали има връзка с това, че се водим хронично болни?)  Blush

Честно казано не съм чувала, а като напиша в гугъл ми излиза само Вашият цитат и нищо друго Sad Къде го прочетохте това? Ако наистина има такова нещо, бих искала да се възползвам Simple Smile Въпреки че дълбоко ме съмнява...  newsm78

Вчера го прочетох в един сайт, но го затворих преди да успея да запомня името му.. И на мен ми звучеше странно и реших тук да попитам.

# 541
Всъщност цитатът е този:
Цитат
Лечението на териотоксична криза се провежда винаги в интензивно отделение. На болните се преопръчва да избягват психичното напрежение и стрес, да не вдигат тежко. Според българските закони всеки, страдащ от подобно заболяване има право на 3 месеца болнични.

От Уикипедия е. И се отнася за Базедова болест. Минах по диагонал на текста и мисля, че касае оперативното лечение. (но може и да лъжа)

# 542
Да се включа и аз отново при вас да разкажа как се развиват нещата при маминка. Rolling Eyes

Тя реши да се довери на лекарката, която първоначално й пусна само едно ТСХ и чийто резултат беше 19 въпреки, че аз бях против. Но на следващия преглед я гледа с ехограф като там е видяла съвсем леко увеличение на щитовидната жлеза. Спряха сега за известно време лекарството, което пиеше, за да може да се нормализира ТСХ-то.
И вече на поредния преглед майка ми най-накрая я е разпитала подробно и тя е казала какво трябва да се пусне и че не се поема от касата. Пуснаха й е талон за ФТ4 и е написала какво друго да си пусне, за да имаме яснота какво се случва. Казала й, че ако може да е Хашимото или Базедова болест и че едното се повлиявало по-бързо от лечението, а другото поне година и половина искало, но майка ми не е запомнила кое точно.
И така сега ще пускаме всички изследвания, за да видим цялостната картина. И като излезнат ще ги коментираме. Но аз се чудя защо трябваше да майка ми да ходи 3 пъти, за да й ги обяснат тези неща чак сега?! Thinking
И в крайна сметка не ме слуша много и засега там ще ходи. Какво да я правя, нали ми е майка. Crazy

# 543
Здравейте момичета,к
преди няколко дни ми откриха Хашимото.Първо ми го диагностицира близък лекар,с многогодишен стаж в Пирогов,сега пенсионер.Въпреки,че не е ендокринолог,той ми пипна само жлезата и ме насочи към ендокринолог.Това са лекарите от старото поколение,които са вече много малко.Та след като се порових из нета се спрях на д-р Начев ,който ме прегледа на ехограф ,каза "браво на колегата" и потвърди Хашимото.Прати ме на  Бузлуджа 29,централната лаборатория на Биомед и вчера си взех резултатите.В понеделник,сега е петък,пак ше ходя на преглед при Начев.Много ме притесняват високите ТАТ-4000 (референтна област 0-115) и МАТ-387(0-34.)Иначе TSH ми е 4,23(0,27-4,20),а fT4 e 13,69.Какво означават толкова високи ТАТ и МАТ.Освен това искам да попитам на колко време мога да взимам направление,за да си следя нивата,ако се налага.Сега отидох в Панацея и цената е 60 лв. за преглед и ехограф.В Майчин дом Начев прави ли ехографски преглед,има ли ограничение в направленията.Дойде ми като гръм тази диагноза,защото нямам оплаквания и сега тези високи ТАТ и МАТ.Моля,който е с такива проблеми да ми пише.Начев ше ми обясни сигурно,но все пак бих искала да чуя и мнението на други в подобна ситуация.Много благодаря.

# 544
demana1, здравей! Почти всички ходим при д-р Начев, така че - добър избор. Стойностите на ТАТ и МАТ са обичайно високи - като за Хашимото, да не те притесняват толкова. ТСХ трябва да се смъкне. В Майчин дом също може да ти направи ехограф, там цената май беше 50лв и после като ходиш само за коригиране на дозата цената е 10лв. Отиваш там, сядаш и чакаш да ти дойде реда, без записване на час, от 8 сутринта. Моите първи впечатления от д-р Начев бяха, че говори много бързо и малко трудно му разбирах, но вече свикнах и малко преувеличава нещата и те стряска - на мен ми говори за операция при 60% от случаи като моя, после за необратими последици, ако не си следя левкоцитите, погна ме за бебе (че аз още нямам) и така Mr. Green Подготви се!  Wink
За направление - мисля 2 пъти годишно ТСХ от личен лекар. Но не знам как стои въпроса, ако си диспансеризирана. Аз се опитах, но не успях да се диспансеризирам, според личната ми я нямало диагнозата в списъка и не можело, но има момичета, които са диспансеризирани. Друг вариант е направление от личната за ендокринолог и той да ти пусне ТСХ и ФТ4. Аз веднъж така бях направила. Но беше голямо размотаване и вече предпочитам да отида и да си ги платя.
Успех и пиши пак!

# 545
Seti Beti,благодаря ти за бързия отговор.Гледам да не мисля за Хашимотото,но не е приятно да разбереш,че си болен.До вчера нямаш никакви проблеми и изведнъж ти казват,че си болен,макар че има и много по-тежки болести.Но болестта си е болест и трябва да се внимава.Моите първи впечатления са същите.Д-р Начев говори толкова бързо,че нищо не му разбрах и хубаво,че преди това бях прочела нещо за Хашимото,че иначе едва ли шях да се ориентирам за какво става дума.Освен това написа нещо на листа от ехографския преглед,но въпреки усилията ми не  можах да го разбера.Така,че ме остави в неведение и затова реших да споделя притесненията си.Хубавото е,че при прегледа в понеделник няма пак да плащам,то предишния преглед бе 5 минути.Така,че съм подготвена за следващата среща,благодаря за напътствията.Ще докладвам как е минала.До скоро в нета!

# 546
Нищо му няма на Хашимото-то вече 4 години си другаруваме с него и нормално забременях и доже ТАТ и МАТ спаднаха в пъти докато бях бременна.
И тъй като ми е време за пускане на хормоните на щитовидната да попитам нали нямаше значение по кое време от цикъла е и да ми препоръчате лаборатория с някакъв пакет с по-нормални цени?

# 547
  • SOFIA
За отчет днес от прегледа при Начев:Намали ми дозата на половинка  от мойте 25 еотирокс, на каката постави същата диагонза  Sad  и ще пие по 25 еотирокс. Питах го и за малката,той е на мнение че най вероятно съм го предала и  на нея но нямало смисъл да  я изследвам докато не навърши 10 год.

# 548
За отчет днес от прегледа при Начев:Намали ми дозата на половинка  от мойте 25 еотирокс, на каката постави същата диагонза  Sad  и ще пие по 25 еотирокс. Питах го и за малката,той е на мнение че най вероятно съм го предала и  на нея но нямало смисъл да  я изследвам докато не навърши 10 год.
Не се притеснявай, мила! Hug С Хашимото се живее.  Вярно, че си е болест, но има къде, къде по-тежки болести и изпитания в живота. А и не се знае, как ще се развият нещата и може след време изобщо да нямате нужда от лекарства. Искрено ти го пожелавам и на теб и на децата. Hug

Ето, намалили са ти дозата. На следващата контрола, ако ТСХ е пак ниско може още да я разредят, а защо не и да я спрат!  bouquet Искрено ти го пожелавам.

Видях по-назад, че сте писали за болничните. Един ден се рових по разни закони в здравеопазването, бях открила нещо, постнах го, но не помня къде. Tired

Освен за базедова болест и операция имаше и за други заболявания на щитовидната жлеза, като ендокринолог даваше болничен до определен срок, оттам нататък вече се явява болният пред комисия и тя ако прецени, тогава се отпуска пак определен срок.
Също при някои болестни състояния имаше и право на ТЕЛК< ама какво и що беше забравих.

Коригирам се. Намерих си поста - писала съм в Базедова болест. Цитирам целия пост:

Цитат
В разни статии го пише, но иначе човек трябва да се зарови и да чете закона за здравето и да търси точки. Не са упоменати всички болести - конкретно мисля, а има разни приложения където трябва да се търси.
Иначе в наредба за експертизата за работоспособността е упоменато:

Цитат
ЕКСПЕРТИЗА НА ТРАЙНО НАМАЛЕНАТА РАБОТОСПОСОБНОСТ
 Чл. 56.  Експертизата на трайно намалената работоспособност включва определяне на:
 1.  степента на трайно намалената работоспособност в проценти спрямо здравия човек;
 2.  потребността от чужда помощ и срока;
 3.  срока на инвалидността и датата, на която изтича определеният срок на инвалидност;
 4.  началната дата на трайно намалената работоспособност (дата на инвалидизиране);
 5.  причинната връзка между увреждането (смъртта) и трудовата злополука, условията на труд, при които е работило освидетелстваното лице, включително при военна и гражданска инвалидност;
 6.  противопоказаните условия на труд;
 7.  трудоспособно ли е лицето за работното си място и необходимостта от трудоустрояване;
 8.  характера на заболяването - професионален или общ;
 9.  препоръки за по-нататъшно наблюдение и рехабилитация, режим на живот и обучение - при деца до 16-годишна възраст.

Чл. 57.  Степента на трайно намалената работоспособност се определя въз основа на подробна клинико-експертна анамнеза, задълбочен клиничен преглед, насочени лабораторни и функционални изследвания и данните от наличната медицинска документация, даващи представа за функционалното състояние на заболелия орган и организма като цяло.

Чл. 58.  (1) Установеното увреждане, стадият на неговото развитие и обусловеният функционален дефицит се съобразяват със съответната отправна точка съгласно приложение № 1.  Ако приетата точка предвижда диапазон "от ... до ...", процентът на намалената работоспособност се съобразява със степента на установения дефицит.
 (2) Когато установеното увреждане не е посочено като отправна точка в приложение № 1, но обуславя значителен функционален дефицит, за критерий се взема най-близката по съдържание точка, като в експертното решение се вписва "във връзка с точка ..." и се прави подробна обосновка.
 (3) При наличие на множествени увреждания, посочени като отправни точки в приложение № 1, крайният процент на намалената работоспособност (социалната адаптация) се определя по Методиката за прилагане на отправните точки за оценка на трайно намалената работоспособност в проценти съгласно приложение № 2.
 (4) Увреждания, които не са посочени като отправни точки и не обуславят функционален дефицит или дефицитът е незначителен, не се вземат предвид при определяне процента на намалената работоспособност.

И съответно в Приложение 1, цитирам:

Отправни точки за оценка на трайно намалена работоспособност в проценти - приложение 1:

Цитат

Раздел II
Болести на щитовидната жлеза
1. Щитовидна хиперфункция (тиреотоксикоза), Болест на Базедов:
      1.1. средно тежка форма - рефрактерна на лечение или с хронично-рецидивиращ ход с органни увреждания без   траен функционален дефицит: 40 - 60 %
      1.2. тежка форма (значителна загуба на тегло, пулсова фреквенция при покой над 120 удара/мин., тиреотоксично   сърце, изявена (клас 4 - 6) ендокринно асоциирана офталмопатия); в оценката на окончателния процент на трайно   намалена работоспособност се вземат предвид и процентите, определени за функционалния дефицит на   сърдечно-съдовата система и зрителния анализатор: 70 - 80 %

Забележка 1. При деца до 16 години процентът при всички форми на заболяването се приравнява към т. 1.2.

2. Щитовидна хипофункция (микседем):
      2.1. добре компенсирана със заместително лечение: 0 %
      2.2. при незадоволителна компенсация въпреки заместителното лечение в зависимост от отражението върху общото  състояние и усложненията: 20 - 50 %
      2.3. при вроден хипотиреоидизъм в зависимост от психосоматичното състояние у деца (кретенизъм, наносомия,  костна дисплазия): 60 - 100 %

3. Карцином на щитовидната жлеза:
      3.1. след отстраняване на папиларен или фоликуларен тумор 1 - 2 стадий до 5-ата година: 50 %
      3.2. след отстраняване на недиференциран и медуларен карцином или на папиларен и фоликуларен карцином в 3 - 4  стадий, от първата до 5-ата година: 60 - 80 %

Забележка 2. При определяне на окончателния процент на трайно намалената работоспособност се вземат предвид и процентите, определени за остатъчните органни увреди и усложнения, включително вследствие на проведеното лечение. При деца до 16 години процентът на намалената възможност за социална адаптация по повод карцином на щитовидната жлеза се движи в границите от 80 до 100 %.

4. Високостепенна и ретростернална струма, преценена в клинични условия като иноперабилна, с компресивен синдром, съпътстващи заболявания и напреднала възраст, които са контраиндикации за операция: 50 - 100 %
5. Тиреоид-асоциирана офталмопатия (без изявени тиреоидни нарушения):
      5.1. клас 4 - 5 - 6 по Европейска тиреоидна асоциация (ЕТА) в активен стадий: 50 - 90 %
      5.2. клас 4 - 5 - 6 (по ЕТА) в неактивен стадий: 40 - 70 %

Болничните се определят от комисии - ЛКК, ТЕЛК, НЕЛК. Явно от тях се определят дните, в зависимост степента на увреда на органа на пациента. За всеки нов болничен се явява пациентът на комисия. Доколкото разбрах, временна нетрудоспособност не може да има повече от 18 месеца. Нещо такова.

Някой запознат ако има нека да коментира. Това разбрах от прочетеното.
Иначе в доста статии е упомената Базедова болест и болничните, че са в рамките от 1 месец до 6 месеца и в зависимост степента на заболяването се определя и временната нетрудоспособност.
Личен лекар май може да издава болничен до 1 месец в рамките на 1 календарна година, но за ТЕЛК и НЕЛК и определяне на временна нетрудоспособност, нещата стоят различно.

Аз, като бях болна от хепатит имах 6 месечен болничен и се издаде от отделението където лежах 10 дена. Явявах се на контролни прегледи и след тях ми удължаваха болничният. Просто като пример го споменавам.
Може би личен лекар би дал насоки как се процедира в такива случаи.

Последна редакция: пт, 28 сеп 2012, 21:10 от Merelenda

# 549
Понеже повечето участници отсвирват новите попълнения (моля не се обиждайте), които нямат време да изчетат всички стари теми, реших да споделя с вас една мисля добра статия, която открих днес и се надявам да бъде полезна на някого
http://media.silabg.com/grija-za-shtitovidnata-jleza-news407.html

# 550
Момичета, бременна съм в началото на 6-ти месец и сега си взех контролните изследвания на ТСХ и Фт4. ТСХ е супер- 1,21, ФТ4 също е в реф. граници (12-22), но ме притеснява, че този месец е почти на долна граница 12,87 в сравнение с предишните месеци когато беше съответно 15-16, а доколкото знам е добре да е на горната. Начев ми каза предния месец да продължавам с 0.75, защото ТСХ е по-важно и "няма много какво да се направи в случая за ФТ4". Ще ида все пак другата седмица при него, но да искам да чуя и мнението на някого, който е бил в същото положение.

Hug

# 551
  • София
alllure не веднъж сме коментирали,че често при бременност ФТ4 е на долна граница, аз също бях така,споко човек Peace

# 552
Понеже повечето участници отсвирват новите попълнения (моля не се обиждайте), които нямат време да изчетат всички стари теми, реших да споделя с вас една мисля добра статия, която открих днес и се надявам да бъде полезна на някого
http://media.silabg.com/grija-za-shtitovidnata-jleza-news407.html
Не сме те отсвирили, недей така! Тук всеки ако знае нещо дава мнение.  Hug

Питала си за ендокринолог- За София, момичетата тук предпочитат доктор Начев. Координати на предпочитаните ендокринолози има на първа страница на темата.
Не си писала от кой град си, ако търсиш за определен град. Peace
За Селен се смята, или по-точно някои ендокринолози смятат, че понижава антителата ТАТ и МАТ. Това не е доказано и доста ендокринолози не считат за необходимо изобщо да се пие Селен. Моите доктори, с които се консултирах не са ми споменали. Както гледам има и други момичета в темата, които не пият нито Селен, нито други добавки (тези, които не са бременни).
Но има и такива, които приемат. Евентуално те могат да споделят резултат.
При мен антителата спадаха само с основното лекарство, без прием на Селен и се повишаваха след като направя рецидив на заболяването.

Статията е интересна и потвърждава писаното от нас по темите.

alllure, чудесни резултати! Hug

Последна редакция: сб, 29 сеп 2012, 14:51 от Merelenda

# 553
При мен също Селенът не е влиял очевидно на резултатите, а само Пропицилът. Пила съм Селен през годините, на интервали от по 2 месеца, с известни почивки между тях. В момента не приемам абсолютно нищо за Хашимотото. Другата седмица съм на контролен преглед и кръвни, та бих могла да попитам дали се налага прием на Селен.
Аз не съм при Начев, но съм много доволна и от своята ендокриноложка.

P.S. Момичета, снощи видяхме пола - мъж е, а аз съм доста доволна от това! Sunglasses Hug

# 554
  • до една звездичка
Ето и от мен един интересен линк в съботния следобед:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1563545

Общи условия

Активация на акаунт