Майчинството счетоводно-50

• 37 787
  • 752
  •   1
Отговори
# 135
  • на североизток
А може ли да си студент задочно за магистър и да си на трудовата борса едновременно?

# 136
♥Elfita♥ Благодаря за бързия и изчепателен отговор Simple Smile

# 137
Viva_123, благодаря!  Flowers Bouquet
п.п. Значи ако сега реша да искам още болнични вече трябва да е от ТЕЛК, нали?

# 138
Момичета, за чия сметка са здравните осигуровки по време на 6 м неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г възраст ? За сметка на работника или работодателя?

# 139
Здравейте,сигурно  вече сте го коментирали,но не нмерих къде точно.Може ли да ми кажете губи ли се платената отпуската, ако си в майчинствоо и колко време след като се върнеш на работа трябва да я използаш?Къде в кой закон е обяснено,за да съм подготвена пред работ.?Предварително благодаря!

# 140
  • Пловдив
Момичета, за чия сметка са здравните осигуровки по време на 6 м неплатен отпуск за гледане на дете до 8 г възраст ? За сметка на работника или работодателя?

za rabotodatel sa

# 141
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,сигурно  вече сте го коментирали,но не нмерих къде точно.Може ли да ми кажете губи ли се платената отпуската, ако си в майчинствоо и колко време след като се върнеш на работа трябва да я използаш?Къде в кой закон е обяснено,за да съм подготвена пред работ.?Предварително благодаря!

Не губиш правото на отпуск.
Кодекс на труда 2012:
чл.176
(4) (Предишна ал. 2, доп. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск.

Чл. 176а.
(2) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 4, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

# 142
pantera666 благодаря за точния отговор!

# 143
Здравейте! Въпросът ми е, ако реша да прекъсна отпуск за гледане на дете до 2г. - какви документи трябва да подам при работодателя и в НОИ /за сега детето няма да посещава ясли/? Полага ли ми се 1/2 обезщетение?

Благодаря!

# 144
  • София-Младост
Здравейте! Въпросът ми е, ако реша да прекъсна отпуск за гледане на дете до 2г. - какви документи трябва да подам при работодателя и в НОИ /за сега детето няма да посещава ясли/? Полага ли ми се 1/2 обезщетение?

Благодаря!
прил.12 в тридневен срок, прил.4 за 1/2 обезщетение.

# 145
Здравейте всички.Надявам се тук да намеря отговори на няколко въпроса
На 21 години съм, имам момче на почти 3 години.
На 08.10.2011г. ми изтече 2-та година майчинство.
После бях в неплатен отпуск до 16.04.2012г.
От следващия ден 17.04 започнах нова работа на непълно работно време от 4 часа и 155лв. основно месечно възнаграждение.
От 01.07.2012. вече не работя там и се самоосигурявам като плащам само здравна осигуровка в размер на 16,80лв.
Миналата седмица установих че съм бременна
Ако продължа да си внасям само здравната осигуровка ще получавам ли майчинство???

# 146
От следващия ден 17.04 започнах нова работа на непълно работно време от 4 часа и 155лв. основно месечно възнаграждение.
От 01.07.2012. вече не работя там и се самоосигурявам като плащам само здравна осигуровка в размер на 16,80лв.
Ако продължа да си внасям само здравната осигуровка ще получавам ли майчинство???

По това което сте написали вие не се самоосигурявате, а си плащате здравните осигуровки като безработна...Самоосигуряването е като управител на фирма/ земеделски производител и т.н и сумите определено са други,а не само здравна осигуровка... При положение че си плащате здравните осигуровки и не сте на трудов договор нямате право на майчинство за 2 години, а на социално майчинство за 1 година ако брутния ви доход на член от семейството е под 350лв.

# 147

По това което сте написали вие не се самоосигурявате, а си плащате здравните осигуровки като безработна...Самоосигуряването е като управител на фирма/ земеделски производител и т.н и сумите определено са други,а не само здравна осигуровка... При положение че си плащате здравните осигуровки и не сте на трудов договор нямате право на майчинство за 2 години, а на социално майчинство за 1 година ако брутния ви доход на член от семейството е под 350лв.

При положение че мъжът ми взима чисто 740лв и го осигуряват на 900-950 полага ли ми се изобщо социално майчинство??
Има ли вариант той да взима майчинство или трябва аз да работя в този случай??
Благодаря предварително

# 148
Зависи колко точно му е брутния доход (900 / 3 = 300 лв. на човек) , при положение че вие нямате доходи и имате сключен брак.Той няма как да взема майчинството.Най-добре е някой да ви назначи на трудов договор фиктивно и да си получавате майчинство 2 години.

# 149
  • София-Младост

При положение че мъжът ми взима чисто 740лв и го осигуряват на 900-950 полага ли ми се изобщо социално майчинство??
Има ли вариант той да взима майчинство или трябва аз да работя в този случай??
Благодаря предварително
При брутен доход на семейството ви от 950лв имате право на помощ за бременост и раждане и след това до 1г. на детето. Прехвърляне може да има, само ако вие ползвате отпуск за бременост и раждане, а като безработна нямате право на такъв.

Общи условия

Активация на акаунт