Майчинството счетоводно-50

• 37 777
  • 752
  •   1
Отговори
# 150
Днес ми казаха ,че след 2те години отпуск по майчинство по закон  и се полага да имам право да мина от работа на смени ( 1ва, 2ра) на 5дневна раб.седмица по 8 часа. Има ли такова нещо в кодекса, защото не бях чувала досега??

Има ли вариант да мина по някакъв начин на 5дневна раб.седмица, или трябва да моля шефа и да разчитам на снизхождението му ?Simple Smile

# 151
Днес ми казаха ,че след 2те години отпуск по майчинство по закон  и се полага да имам право да мина от работа на смени ( 1ва, 2ра) на 5дневна раб.седмица по 8 часа. Има ли такова нещо в кодекса, защото не бях чувала досега??

Има ли вариант да мина по някакъв начин на 5дневна раб.седмица, или трябва да моля шефа и да разчитам на снизхождението му ?Simple Smile

Привет,
добре е този, който ти е дал тази информация да се аргументира с конкретни текстове от трудовото законодателство. Работното време във всяка фирма се определя от ръководството в Правилника за вътрешният трудов ред и/или Заповед за работното време. Единственото законово правило при определяне на продължителността на работните графици, респ.смени, е да се спазват задължителните междудневна почивка /12 часа/ и междуседмична почивка /36 часа при работа на смени/.
Казано с други думи ако цялата фирма работи на смени, работодателят няма законово изискване да те върне на работа на 5 часова работна седмица от понеделник до петък с 8-часов работен ден например.

# 152
  • Балчик

Мисля , че има вариант  работодателя да го направи това действие , като се позове на чл. 120 от Кодекса на Труда, дори без да те уведомява. Peace

# 153
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Днес ми казаха ,че след 2те години отпуск по майчинство по закон  и се полага да имам право да мина от работа на смени ( 1ва, 2ра) на 5дневна раб.седмица по 8 часа. Има ли такова нещо в кодекса, защото не бях чувала досега??

Мисля , че има вариант  работодателя да го направи това действие , като се позове на чл. 120 от Кодекса на Труда, дори без да те уведомява. Peace

чл.120 по-скоро няма общо.
Шана е права. И при всички случай разчиташ на "снизхождението" на шефа.
Не знам в какви часове са ти смените, единствено не трябва да полагаш нощен труд и извънреден труд, без твое съгласие:
КТ
чл.140 ал.4 т.3
Нощният труд е забранен за: 3. (изм. - ДВ, бр. 52 от 2004 г.) майки с деца до 6-годишна възраст, както и майки, които се грижат за деца с увреждания независимо от възрастта им, освен с тяхно писмено съгласие
чл.147 ал.1 т.3
;

# 154
благодаря за отговорите!
ама чл.120 от КТ май не ми върши работа. Той е повече ако работодателя има желание.. а то аз ще натискам за тая промяна.Ще търся друга вратичка .Мерсии пак:)

П.П смените ми не са в никакво нарушение, предприятието ми е общинско и държат на тези неща. Няма нито нощен , нито извънреден труд.
Просто имам 2 смени от 12 до 21ч , 2 последователни дни, които няма да са  и удобни вече с дете на 2 години

# 155
  • Балчик
благодаря за отговорите!
ама чл.120 от КТ май не ми върши работа. Той е повече ако работодателя има желание.. а то аз ще натискам за тая промяна.Ще търся друга вратичка .Мерсии пак:)

П.П смените ми не са в никакво нарушение, предприятието ми е общинско и държат на тези неща. Няма нито нощен , нито извънреден труд.
Просто имам 2 смени от 12 до 21ч , 2 последователни дни, които няма да са  и удобни вече с дете на 2 години

Останах с впечатлението ,  че работодателя ти желае да ти смени начина на работа. Peace

# 156
  • на последния етаж
Въпросът ми не е за тук, но не мога да намеря подходяща тема. Какво може да се предприеме срещу работодател, който не е представил болничен в НОИ? Става въпрос за мъжа ми, който напусна местоработата си през Май тази година, като изпращаше болничните листове за месеца на предизвестие по куриер. Последният болничен обаче не е представен, видно от справката по ЕГН в сайта на НОИ. Та - можем ли да направим нещо в случая и ако да - какво? Предварително благодаря!

# 157
Въпросът ми не е за тук, но не мога да намеря подходяща тема. Какво може да се предприеме срещу работодател, който не е представил болничен в НОИ? Става въпрос за мъжа ми, който напусна местоработата си през Май тази година, като изпращаше болничните листове за месеца на предизвестие по куриер. Последният болничен обаче не е представен, видно от справката по ЕГН в сайта на НОИ. Та - можем ли да направим нещо в случая и ако да - какво? Предварително благодаря!
Може да пуснете жалба в НОИ с/у работодателя.

# 158
  • София, България
Да се включа и аз с още едно малко въпросче. Мъжлето ще поеме майчинството, първият ми работен ден /след изтичане на отпуска за гледане на дете до 1 година/ трябва да е 16-ти август. Документите, които са необходими за него, доколкото разбрах са: Декларация по чл.53, Заповед от работодателя и Акта за раждане. Въпросът ми е: Какво следва да се направи с тия документи - да се занесът в НОИ ли? Ако да - в какъв срок - преди 16-ти август, или през сетпември?

# 159
  • София-Младост
Да се включа и аз с още едно малко въпросче. Мъжлето ще поеме майчинството, първият ми работен ден /след изтичане на отпуска за гледане на дете до 1 година/ трябва да е 16-ти август. Документите, които са необходими за него, доколкото разбрах са: Декларация по чл.53, Заповед от работодателя и Акта за раждане. Въпросът ми е: Какво следва да се направи с тия документи - да се занесът в НОИ ли? Ако да - в какъв срок - преди 16-ти август, или през сетпември?
Всичко се носи от работодателя в НОИ.

# 160
  • София, България
Така де, но кога - наистина ли през следващия месец  newsm78

# 161
  • София-Младост
м.09 до два дни след изплащане на заплатите... тогава работодателя ги предава в НОИ. А вие вече предполагам сте ги подали до работодателя. Само ще добавя, че детето не трябва да посещава ясла.

# 162
Здравейте! Въпросът ми е, ако реша да прекъсна отпуск за гледане на дете до 2г. - какви документи трябва да подам при работодателя и в НОИ /за сега детето няма да посещава ясли/? Полага ли ми се 1/2 обезщетение?

Благодаря!
прил.12 в тридневен срок, прил.4 за 1/2 обезщетение.

Много благодаря за отговора!   bouquet
От човешки ресурси искат да подам молба /свободен текст/ за връщане на работа, някой знае ли какво трябва да пише в нея, т.е. трябва ли да се цитира член от КТ или нещо подобно?!  newsm78

# 163
  • София, България
м.09 до два дни след изплащане на заплатите... тогава работодателя ги предава в НОИ. А вие вече предполагам сте ги подали до работодателя. Само ще добавя, че детето не трябва да посещава ясла.

Детето не посещава ясла. А документите ... какво да подаваме, то е частна фирма, счетоводителката знае, казала е, че щяла да ги подготви ... Но явно понеже знае, че има време и се подмотва. Само копие от акта за раждане май трябва да и отнесем  newsm78

# 164
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Детето не посещава ясла. А документите ... какво да подаваме, то е частна фирма, счетоводителката знае, казала е, че щяла да ги подготви ... Но явно понеже знае, че има време и се подмотва. Само копие от акта за раждане май трябва да и отнесем  newsm78

Щом е казала че ще ги подготви, съпругът ви ще ги подпише и ще й даде копие от акта за раждане.Наистина има доста време до септември.

Общи условия

Активация на акаунт