Майчинството счетоводно-50

• 37 696
  • 752
  •   1
Отговори
# 195
Значи като термина ми е февруари кога най късно мога да се самоусигурявам че да си получавам 2г. майчинство?

А имаш ли изискуемия 12-месечен осигурителен стаж?

Да и по калкулатора ми даде че ми се полагат нали да ползвам 2г. майчинство но тук едно момиче ми писа че и преди да изляза болничен ще трябва да съм на т.д.

# 196
  • София-Младост
Значи като термина ми е февруари кога най късно мога да се самоусигурявам че да си получавам 2г. майчинство?

А имаш ли изискуемия 12-месечен осигурителен стаж?

Да и по калкулатора ми даде че ми се полагат нали да ползвам 2г. майчинство но тук едно момиче ми писа че и преди да изляза болничен ще трябва да съм на т.д.
Да, така е, поне ден-два преди това, за да може да влезе в сила ТД.
А калкулатора само смята, той няма ка  да знае ти на договор ли си Simple Smile

# 197
Значи ще е достатъчно дори само месец да се запиша в някоя фирма и после като си взема болничния всичко ще е наред няма да е необходимо да съм повече време на т.д. за да мога да си взема 2г. майчинство?

# 198
  • София-Младост
Значи ще е достатъчно дори само месец да се запиша в някоя фирма и после като си взема болничния всичко ще е наред няма да е необходимо да съм повече време на т.д. за да мога да си взема 2г. майчинство?
Ти дефакто продължаваш даси на трудов договор, докато той не бъде прекратен. А ако искаш 2г обезщетение, в случая минималното, прекратяването трябва да стане след като детето навърши 2г.
Сключването на ТД не е прросто записване  в някоя фирма, всеки месец тя ще плаща 16,80 здравни осиггуровки. Написах 1-2 дни, за да не се товариш и със социални осигуровки+данък за цял месец.

# 199
Ти дефакто продължаваш даси на трудов договор, докато той не бъде прекратен. А ако искаш 2г обезщетение, в случая минималното, прекратяването трябва да стане след като детето навърши 2г.
Сключването на ТД не е прросто записване  в някоя фирма, всеки месец тя ще плаща 16,80 здравни осиггуровки. Написах 1-2 дни, за да не се товариш и със социални осигуровки+данък за цял месец.
Не е точно така.
Чл.52 от КСО -  При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.
Т.е. ако трудовият ти договор бъде пректарен след като си вземеш болничен за 45-те дни преди раждане, независимо колко дни след този момент, получаваш обезщетение до навършване на 1 г. на детето (или по-точно до края на 410-те дни, за които ти се полага обезщетение).
В този случай обаче няма да имаш възможност да ползваш обезщетение след 1 г., до навършване на 2 г. от детето. Не е пречка обаче малко преди да навърши 1 г. детето да "започнеш работа". Тогава ще можеш да ползваш и това обезщетение.

# 200
  • София-Младост
Не е точно така.
Чл.52 от КСО -  При прекратяване на осигуряването за общо заболяване и майчинство през време на получаване на обезщетение за бременност и раждане на осигуреното лице се изплаща парично обезщетение до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане по чл. 50.
Т.е. ако трудовият ти договор бъде пректарен след като си вземеш болничен за 45-те дни преди раждане, независимо колко дни след този момент, получаваш обезщетение до навършване на 1 г. на детето (или по-точно до края на 410-те дни, за които ти се полага обезщетение).
В този случай обаче няма да имаш възможност да ползваш обезщетение след 1 г., до навършване на 2 г. от детето. Не е пречка обаче малко преди да навърши 1 г. детето да "започнеш работа". Тогава ще можеш да ползваш и това обезщетение.
Съгласна съм с посоченото, но питащата нявсякъде пише за обезщетение в рамките на 2г., което няма как да стане при прекратен ТД.
И да се поправя здравната вноска е 20,16, а не 16,80 както съм написала.

# 201
здравейте
имам следния въпрос
дъщеря ми навършва 2 години на 31,08,2012 и понеже не е взета в ясла искам да ползвам неплатен отпуск поне 6 месеца докато я вземат а ако не я вземат искам да ползвам 5 те месеца на таткото и след това да напусна фирмата тъй като те се преместиха извън софия и придвижването ми става доста трудно въпроса ми е дали законово може да стане това без да се налага да си ползвам платената отпуска тъй като не съм ползвала отпуска за 2010 когато излязох по майчинство 2011 и сега 2012 и искам да ми ги изплатят на куп но искам да знам дали не съм загубила част от отпуската си и как ще ми я платят при положение че от декември 2009 до излизането ми по майчинство през юли 2010 са ме осигурявали на 1000 лв и до момента не съм подписвала други документи извинявам се за многото въпроси но искам експертно мнение и законово как стоят нещата тъй като работодателите ми са много меко казано проблемни хора и искам да си оправя нещата възможно най безпроблемно но в същото време да мога да получа реално каквото ми се полага по закон
дано да можете да ми помогнете
благодаря ви

# 202
  • София-Младост
здравейте
имам следния въпрос
дъщеря ми навършва 2 години на 31,08,2012 и понеже не е взета в ясла искам да ползвам неплатен отпуск поне 6 месеца докато я вземат а ако не я вземат искам да ползвам 5 те месеца на таткото и след това да напусна фирмата тъй като те се преместиха извън софия и придвижването ми става доста трудно въпроса ми е дали законово може да стане това без да се налага да си ползвам платената отпуска тъй като не съм ползвала отпуска за 2010 когато излязох по майчинство 2011 и сега 2012 и искам да ми ги изплатят на куп но искам да знам дали не съм загубила част от отпуската си и как ще ми я платят при положение че от декември 2009 до излизането ми по майчинство през юли 2010 са ме осигурявали на 1000 лв и до момента не съм подписвала други документи извинявам се за многото въпроси но искам експертно мнение и законово как стоят нещата тъй като работодателите ми са много меко казано проблемни хора и искам да си оправя нещата възможно най безпроблемно но в същото време да мога да получа реално каквото ми се полага по закон
дано да можете да ми помогнете
благодаря ви
Ау как успя да го изпишеш това без една запетая...
Може да ползваш веднага неплатения, просто си подай документите поне 10 дни преди самото ползване и в последсвие когато му дойде времето подгответе от рано документите за отпуска на бащата.
След това при прекратяването внимавай да е вписано в заповедта, че ти дължат еди си колко дни платен отпуск.

# 203
Здравейте, понеже имам въпрос за платената отпуска в случай, че излезеш болнични - дали се губи или не. Търсих из форума и попаднах на този отговор. Въпросът ми е прехвърлянето за следващата година на отпуската само за 10 работни дни ли важи или за цялата?

Цитат на: _usmivka_ в Съб., 11 Авг. 2012, 08:09

Здравейте,сигурно  вече сте го коментирали,но не нмерих къде точно.Може ли да ми кажете губи ли се платената отпуската, ако си в майчинствоо и колко време след като се върнеш на работа трябва да я използаш?Къде в кой закон е обяснено,за да съм подготвена пред работ.?Предварително благодаря!

Не губиш правото на отпуск.
Кодекс на труда 2012:
чл.176
(4) (Предишна ал. 2, доп. - ДВ, бр. 18 от 2011 г., в сила от 01.03.2011 г.) Ползването на платения годишен отпуск може да се отложи и когато през календарната година, за която се отнася, работникът или служителят не е имал възможност да го ползва изцяло или отчасти поради ползване на отпуск за временна неработоспособност, за бременност, раждане и осиновяване или за отглеждане на малко дете, както и поради ползване на друг законоустановен отпуск.

Чл. 176а.
(2) Когато платеният годишен отпуск е отложен при условията и по реда на чл. 176, ал. 4, правото на работника или служителя на ползването му се погасява по давност след изтичане на две години от края на годината, в която е отпаднала причината за неползването му.

# 204
Здравейте!
В момента съм в отпуск по майчинство (детето ми е на година и половина) и съм бременна отново с термин преди края на първото майчинство. Информирала съм работодателя ми за новата бременност по тел. Нужно ли е да представям и някакъв документ писмено (евентуално бележка от лекар)? Ако да, в какъв срок? Кога и какви документи трябва да представя, за да си получавам след това обезщетението за второто майчинство?
Благодаря предварително!

# 205
  • Пловдив
Здравейте!
В момента съм в отпуск по майчинство (детето ми е на година и половина) и съм бременна отново с термин преди края на първото майчинство. Информирала съм работодателя ми за новата бременност по тел. Нужно ли е да представям и някакъв документ писмено (евентуално бележка от лекар)? не  Ако да, в какъв срок? Кога и какви документи трябва да представя, за да си получавам след това обезщетението за второто майчинство?-с 45 дневния за второто дете ще попълниш прил 12 и прил 4.Ако в момента на издаване на 45 дневния си по майчинство,обезщетението за второто ще е колкото е било за първото дете
Благодаря предварително!

# 206
  • варна
Здравейте момичета  Simple Smile аз все още не съм бременна,но се надявам скоро да се случи това щастие . Исках да попитам горе-долу колко ще получавам за болничен ако се наложи (имам един спонтанен аборт ,пък и вече съм на 38г )или ако всичко е наред и изляза нормално по майчинство, притеснявам се защото дохода ,като такъв не е лош,но изплащам голям заем ,положението е същото с половинката Simple SmileЗаплатата ми бруто е 1200лв,а нето е около 900. Исках горе-долу да се ориентирам ,ако е възможно Simple Smile

# 207
  • Пловдив
Здравейте момичета  Simple Smile аз все още не съм бременна,но се надявам скоро да се случи това щастие . Исках да попитам горе-долу колко ще получавам за болничен ако се наложи (имам един спонтанен аборт ,пък и вече съм на 38г )или ако всичко е наред и изляза нормално по майчинство, притеснявам се защото дохода ,като такъв не е лош,но изплащам голям заем ,положението е същото с половинката Simple SmileЗаплатата ми бруто е 1200лв,а нето е около 900. Исках горе-долу да се ориентирам ,ако е възможно Simple Smile

Ако си била на тази заплата 18 месеца назад преди да излезеш в болничен,той няма да ти се отрази на бъдещото обезщетение.Така може да излезеш в болничен в началото и финансово да не усетите това

# 208
Привет,
неискам да нахалствам, но моят въпрос е без отговор.
Моля ви ако имате информация да я споделите. Благодаря ви!

"Имам бърз въпрос и аз - стария ми работодател не ми е внесъл осигуровките, за 10 месеца, които са част от периода за изчисляване на майчинството. Ще взимам ли майчинство и ще се отрази ли в сумата, заради невнесените от него осигуровки? "

# 209
Здравейте Simple Smile Предварително искам да се извиня, ако въпроса не е в точната тема. Интересува ме къде и в какъв срок след раждане се подават документи за еднократна парична помощ за раждане на първо дете... каква е цялата процедура?
И още едно въпросче имам относно отпускът за бащите, който е от деня на изписвате как стоят и там нещата?
Още веднъж се извинявам, ако въпросите не са за тук.
Хубав ден на всички!

Общи условия

Активация на акаунт