Майчинството счетоводно-50

• 38 862
  • 752
  •   1
Отговори
# 210
  • Варна
Искам да попитам колко назад се изплащат майчинските. Сега на 3-ти август в ной са ми подадени последния болничен и 45-дни преди раждането. Болничния го изплатиха и 5 дни от юли месец, тъй като 45-те дни започват от 25-ти юли. Сега кога трябва да получа парите за август и септември, защото 45-дневния се води до 7-ми септември. Ще чакат да мине месеца или как....при положение, че всичко е подадено на 3-ти август.

# 211
  • В полите на Пирин планина
Здравейте Simple Smile Предварително искам да се извиня, ако въпроса не е в точната тема. Интересува ме къде и в какъв срок след раждане се подават документи за еднократна парична помощ за раждане на първо дете... каква е цялата процедура? - Трябва да получите акта за раждане на детето и тогава се подава деклрация в Дирекция Социално подпомагане по постоянен адрес.
И още едно въпросче имам относно отпускът за бащите, който е от деня на изписвате как стоят и там нещата? - Нужно е да има поне 12 месеца осигурителен стаж и към момента на излизане в отпуск да е осигурено лице. Отпускът започва от деня на изписване на детето от родилното отделение.
Още веднъж се извинявам, ако въпросите не са за тук.
Хубав ден на всички!

Привет,
неискам да нахалствам, но моят въпрос е без отговор.
Моля ви ако имате информация да я споделите. Благодаря ви!

"Имам бърз въпрос и аз - стария ми работодател не ми е внесъл осигуровките, за 10 месеца, които са част от периода за изчисляване на майчинството. Ще взимам ли майчинство и ще се отрази ли в сумата, заради невнесените от него осигуровки? "

Нужно е да се провери дали е подал данни за декларация обр.1. Ако-да, то няма да има проблем с обезщетението.

Искам да попитам колко назад се изплащат майчинските. Сега на 3-ти август в ной са ми подадени последния болничен и 45-дни преди раждането. Болничния го изплатиха и 5 дни от юли месец, тъй като 45-те дни започват от 25-ти юли. Сега кога трябва да получа парите за август и септември, защото 45-дневния се води до 7-ми септември. Ще чакат да мине месеца или как....при положение, че всичко е подадено на 3-ти август.

През август се получават суми за м.юли, съобразно подадените документи. Дължимите обезщетения за м. август ще се получат през м.09.2012.

# 212
Lady Brinne ,
"Нужно е да се провери дали е подал данни за декларация обр.1. Ако-да, то няма да има проблем с обезщетението."

Понеже месеците са от 2011 и 2010 г. със сигурност е подадена тази декларация от тяхното счетоводство, нали така?
Или ако не - в НАП ли трябва да проверя?

Благодаря!

# 213
Lady Brinne ,
"Нужно е да се провери дали е подал данни за декларация обр.1. Ако-да, то няма да има проблем с обезщетението."

Понеже месеците са от 2011 и 2010 г. със сигурност е подадена тази декларация от тяхното счетоводство, нали така?
Или ако не - в НАП ли трябва да проверя?

Благодаря!

Според Н-8 работодателят е длъжен най-късно до месеца, следващ този, за който се отнася възнаграждението да подаде тези данни / в случай, че не са платени същите /. Така, че би трябвало да са подадени. Но дали са? В НАП и в НОИ има информация за подадените данни в Персоналния регистър.

# 214
Благодаря,
ще напиша молба ако може да ми отговорят, не че ако не е подал нещо мога да направя, но.....

# 215
Благодаря,
ще напиша молба ако може да ми отговорят, не че ако не е подал нещо мога да направя, но.....

Можеш да си извадиш ПИК в НОИ, а също и в НАП има такава услуга за код, с който да проверяваш данните, за твоето ЕГН, които са подадени, а също и обезщетенията в НОИ.

# 216
Здравейте,
Една приятелка е бременна, но няма трудов стаж, и се интересува, дали ще има право на майчинство?
Благодаря предварително за отговора:)

# 217
Здравейте,
Една приятелка е бременна, но няма трудов стаж, и се интересува, дали ще има право на майчинство?
Благодаря предварително за отговора:)

Ако няма изискуемия по КСО 12-месечен осигурителен стаж и не е осигурено лицето, то няма да има право на обезщетение от НОИ. Би могла да получава социално майчинство, ако има доод на член от семейството до 350 лева - 100 лева до навършване на 1 година на детето.

# 218
  • София, България
Мами, един малко неориентиран въпрос от мен. Ходих днес в работата да си оставя болничния /за проблемна бременност/ и една колежка ме шашна с инфо, че на друга колежка /детето и на 1.6м и тя вече работи/, са и казали, че ако иска да има второ дете, трябвало да изчака 2 /две  #Crazy/ години, защото иначе нямало да получава майчинство. Според мен нещо не е разбрала, но кажете има ли такова нещо или се е объркала  newsm78 Че мойто предното е в момента на една годинка и тя ми твърди, че можело да не получавам майчинство след раждането  newsm78

# 219
Мами, един малко неориентиран въпрос от мен. Ходих днес в работата да си оставя болничния /за проблемна бременност/ и една колежка ме шашна с инфо, че на друга колежка /детето и на 1.6м и тя вече работи/, са и казали, че ако иска да има второ дете, трябвало да изчака 2 /две  #Crazy/ години, защото иначе нямало да получава майчинство. Според мен нещо не е разбрала, но кажете има ли такова нещо или се е объркала  newsm78 Че мойто предното е в момента на една годинка и тя ми твърди, че можело да не получавам майчинство след раждането  newsm78

Няма такова нещо. Някой чул-недочул  Stop

# 220
  • София, България
 Peace Лейди Брин, мерси, и аз така си помислих, ама все пак реших да проверя  Wink

# 221
Peace Лейди Брин, мерси, и аз така си помислих, ама все пак реших да проверя  Wink

Може би са и казали, че ако няма две години трудов стаж след връщането и на работа майчинството и ще е по малко, понеже дохода през втората година от майчиството пада ( в случая на 240лв) и така на тази база ще получава по ниско майчинство  newsm78 за следващото дете. Може би това са имали в предвид.

# 222
  • Край морето... при пясъка и сините вълни

Може би са и казали, че ако няма две години трудов стаж след връщането и на работа майчинството и ще е по малко, понеже дохода през втората година от майчиството пада ( в случая на 240лв) и така на тази база ще получава по ниско майчинство  newsm78 за следващото дете. Може би това са имали в предвид.

И това което ти казваш не е точно така.Първо не се смята на 240, а на МРЗ...още повече ако двете майчинства се застъпват ще получава сума като първото...

# 223
  • София, България
Благодаря ви и на вас. Агнесана, може би точно това са и казали. Пантера, няма как да се застъпят, защото детето в момента е на 1г.и 8м.. Демек дори и сега да забременее, пак ще е навършило 2 години, преди тя да излезе в майчинство  newsm78

# 224

И това което ти казваш не е точно така.Първо не се смята на 240, а на МРЗ...още повече ако двете майчинства се застъпват ще получава сума като първото...

Аз се извинявам за неточността в сумата, просто исках горе долу да обясня това, което аз знам и което и при мен беше вариант. В случая с колежката и, няма застъпване на майчинства  Hug

Общи условия

Активация на акаунт