Майчинството счетоводно-50

• 38 864
  • 752
  •   1
Отговори
# 645
  • В полите на Пирин планина
Здравейте отново!
Преди време зададох тук в темата следното питане, на което ми отговорихте, за което съм много благодарна.  Hug
Моето питане е леко в страни от темата, но все пак...Embarassed
Предстои ми с изтичане на втората година от майчинството си да напусна настоящата си работа (по безброй причини). Работата е там, че настоящият ми шеф в никакъв случай не би ме освободил, освен с предизвестие от моя страна или по взаимно съгласие, което ще ми даде право на минималното обезщетение за безработица. Въпросът ми е възможно ли е познат да ме назначи фиктивно във фирмата си на срочен договор в полза на работодателя и да ме освободи след седмица - две, за да мога получавам 60%, докато си намеря нова работа. - Може и 7 раб. дни са достатъчни.И другото ми питане е в тези 60% от дохода за 2 години назад включва ли се размерът на майчинството, което съм получавала през първата година? - включва се доходът, от който е изчислено обезщетението, т.е. средната ти брутна заплата
Благодаря предварително!

Четейки КТ и сайта на КСО ми хрумна едно "по-елегантно" решение на моят проблем, а именно: Да бъда назначена по чл.68, ал.1,2 от КТ(до завършване на определена работа) и след няколко дни да бъда освободена по чл.325, т.4 (за завършване на определена работа). Питанията ми са:
1. При този вариант ще имам ли право на въпросното 60% обезщетение за безработица? - да
2. Ползвам ли се от закрила като майка на дете до 3 години ( за да не навреди това на работодателя, който ще ме назначи фиктивно) - не се ползваш и няма да навреди на работодателя ти
3. Има ли нещо, което не съм обмислила или пропуснала при този вариант? - според мен вариантът е напълно работещ

Извинявам се, че отново Ви занимавам със себе си и моят казус, но се страхувам да попитам в НОИ, т.к.  възнамерявам да ползвам вратичка в закона, което не е много редно. Embarassed Освен това съм лаик в областта и ми е нужно компетентно мнение.
Благодаря предварително!  bouquet

# 646
Lady Brinne , нямам думи с които да изразя благодарността си!
 Hug  Hug  Hug

# 647
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Момичета, ноември месец детето ми става на 2г. и ще си взема платения отпуск, който съм натрупала по време на майчинството. След това мога да взема неплатен за 1г., тъй като с таткото нямаме брак, нали така? А на каква сума ще бъда осигурявана през този период? Предполагам на минималната, но все пак да попитам. Благодаря предварително за отговорите  Hug
МОжеш да ползваш 6 месеца и бащата да ти прехвърли неговите 5 месеца...със или без брак. За този период ти се внасят само здравни вноски, а отпуска се признава за трудов и осигурителен без да се внасят осиг. вноски.

Много благодаря за изчерпателния отговор   bouquet

# 648
Здравейте,

Предстои ни местене в чужбина. Аз съм в майчинство, но не ми се искаше поне още година да напускам работа. Помня, че майчинството (логично) е обвързано с живеене в България и се чудех какво трябва да направя в този случай - как да осведомя държавата, че няма да съм тук, макар че си се водя на работа или няма такъв вариант?

# 649
  • София-Младост
Здравейте,

Предстои ни местене в чужбина. Аз съм в майчинство, но не ми се искаше поне още година да напускам работа. Помня, че майчинството (логично) е обвързано с живеене в България и се чудех какво трябва да направя в този случай - как да осведомя държавата, че няма да съм тук, макар че си се водя на работа или няма такъв вариант?
Няма такова обвързване, може да си гледате детето къде на вас ви е удобно.

# 650
  • на земята
Здравейте ,нали след подаването на болничния се изисква 14 работни до изплащането ?или бъркам  newsm78

# 651
  • София-Младост
Здравейте ,нали след подаването на болничния се изисква 14 работни до изплащането ?или бъркам  newsm78
15 след подаване в НОИ Simple Smile

# 652
  • на земята
Ала-Бала   bouquet Ами ако са подадени два на един път  newsm78  

# 653
  • София-Младост
Ала-Бала   bouquet Ами ако са подадени два на един път  newsm78  
Пак така, но според периода...кажи какво те притеснява най-добре, с дати и прочие...

# 654
Здравейте!
Аз имам следното питане. От кой ден започват майчинските? Знам, че има 45 дни болнични преди раждане, още толкова след това от болницата и 42 дни от педиатъра. След това ли започват или от друга дата? Трябва ми, защото искам да си увелича отпуската до 2 години на детето. За информация на 3.10 ще прави годинка. И искам да съм сигурна, че няма да изпусна срока и да се наложи да ходя на работа. Благодаря предварително.
П.С. Какво всъщност трябва да представлява молбата и има ли допълните документи?

# 655
  • Пловдив
Здравейте!
Аз имам следното питане. От кой ден започват майчинските? Знам, че има 45 дни болнични преди раждане, още толкова след това от болницата и 42 дни от педиатъра. След това ли започват или от друга дата? Трябва ми, защото искам да си увелича отпуската до 2 години на детето. За информация на 3.10 ще прави годинка. И искам да съм сигурна, че няма да изпусна срока и да се наложи да ходя на работа. Благодаря предварително.
П.С. Какво всъщност трябва да представлява молбата и има ли допълните документи?

две седмици преди 3 ти октомври представяш в работата документите,които са описани на първа страница

# 656
  • София-Младост
Здравейте!

две седмици преди 3 ти октомври представяш в работата документите,които са описани на първа страница
Само ще вметна, че не РД на детето е определящ, а по-скоро термина, от него се брои 1 година...или най-точно 410 дни от датата на първият болничен.
Казвам, го защото се пишат дати по документите, да не стават грешки.

# 657
  • Пловдив
Здравейте и аз пак с въпрос :
Започнах работа след майчинство, но сега съм в болнични 10дни , та исках да питам как се плащат сега болничните, на каква база и колко дни плаща държавата, колко работодателя? Благодаря ви   bouquet

# 658
Здравейте,
Скоро приеха сина ми в ясла и аз трабва да прекъсна майчинството си. Има един малък проблем, тъй като офисът на фирмата , в която работя престана да функционира и аз съм на договор докато изтече майчинството и използвам полагаемия отпуск за двете години майчинство. Скоро разбрах, че има вариант да ме съкратят по определен член, за да мога да се регистрирам в бюрото по труда и да получавам сума около 9 месеца, докато намеря друга работа.
Може ли да ми кажете кой член от КТ беше и кое е по добре да взема отпуска или работодателя да ми го изплати.

# 659
  • на земята
Ала-Бала,ами първия болничен ми е от 1 август до 14 август,следващия е от 14 август до до 13 септември ,тези двата са подадени на един път на 1 септември.пускам ги без прекъсване ,както ми казаха,счетоводителката ги пусна наведнъж на 1 септември ни вест ,ни кост,проверих всичко ок с болничните,питам заяото другите които са пуснали на тази дата са им преведени,та затова,то имаш и почивни дни  newsm78  по принцип счетоводителката ги пуска най късно до 5 число,но тогава ги пусна на 1 септ.

Общи условия

Активация на акаунт