Майчинството счетоводно-50

• 38 864
  • 752
  •   1
Отговори
# 660
  • В полите на Пирин планина
Здравейте и аз пак с въпрос :
Започнах работа след майчинство, но сега съм в болнични 10дни , та исках да питам как се плащат сега болничните, на каква база и колко дни плаща държавата, колко работодателя? Благодаря ви   bouquet

3 работни дни са за сметка на работодателя, които той плаща на база 70% от осиг. доход. Остатъка се плаща от НОИ. Базата са предходните 18 месеца. Периода в отпуск за гледане на дете влиза с МРЗ, която е била в сила тогава.

Здравейте,
Скоро приеха сина ми в ясла и аз трабва да прекъсна майчинството си. Има един малък проблем, тъй като офисът на фирмата , в която работя престана да функционира и аз съм на договор докато изтече майчинството и използвам полагаемия отпуск за двете години майчинство. Скоро разбрах, че има вариант да ме съкратят по определен член, за да мога да се регистрирам в бюрото по труда и да получавам сума около 9 месеца, докато намеря друга работа.
Може ли да ми кажете кой член от КТ беше и кое е по добре да взема отпуска или работодателя да ми го изплати.

Прекратяването на трудовия договор трябва да е по инициатива на работодателя, за да вземаш по-дълго време обезщетение за безработица - http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Ако ползваш отпуската, то това време се зачита за трудов стаж, ако се изплати неизползвания отпуск просто получаваш обезщетение.

Ала-Бала,ами първия болничен ми е от 1 август до 14 август,следващия е от 14 август до до 13 септември ,тези двата са подадени на един път на 1 септември.пускам ги без прекъсване ,както ми казаха,счетоводителката ги пусна наведнъж на 1 септември ни вест ,ни кост,проверих всичко ок с болничните,питам заяото другите които са пуснали на тази дата са им преведени,та затова,то имаш и почивни дни  newsm78  по принцип счетоводителката ги пуска най късно до 5 число,но тогава ги пусна на 1 септ.

01.09.2012 е почивен ден / събота / и няма как тогава да са предадени болн. листове в НОИ. Най-рано на 03.09. са подадени, което означава, че не са изтекли 15 работни дни и няма причина за притеснение, че не са изплатени. Ще се получи за сега само обезщетението, отнасящо се за м. 08.2012.

Последна редакция: пт, 21 сеп 2012, 20:49 от AnMary

# 661
  • Пловдив
 Lady Brinne  Благодаря ти за бързия отговор   bouquet
А от НОЙ как се изплащат пак на 70% върху МРЗ ли?

# 662
  • София-Младост
Lady Brinne  Благодаря ти за бързия отговор   bouquet
А от НОЙ как се изплащат пак на 70% върху МРЗ ли?
80% от среднодневно брутно за периода, но не повече от среднодневно нетно.

# 663
Здравейте,
Скоро приеха сина ми в ясла и аз трабва да прекъсна майчинството си. Има един малък проблем, тъй като офисът на фирмата , в която работя престана да функционира и аз съм на договор докато изтече майчинството и използвам полагаемия отпуск за двете години майчинство. Скоро разбрах, че има вариант да ме съкратят по определен член, за да мога да се регистрирам в бюрото по труда и да получавам сума около 9 месеца, докато намеря друга работа.
Може ли да ми кажете кой член от КТ беше и кое е по добре да взема отпуска или работодателя да ми го изплати.

Прекратяването на трудовия договор трябва да е по инициатива на работодателя, за да вземаш по-дълго време обезщетение за безработица - http://www.noi.bg/benefits/benefits/101-unemployment/625-pokso

Ако ползваш отпуската, то това време се зачита за трудов стаж, ако се изплати неизползвания отпуск просто получаваш обезщетение.

Работодателят при всички случай ще прекрати трудовия ми договор, защото офисът вече го няма.
Прекратяване на трудовия договор поради намаляване капацитета на работа май гласеше въпросния член от кодекса на труда, с когото ще мога да се регистрирам в бюрото.
Все пак благодаря

# 664
Здравейте! Отново се обръщам към вас, защото вие ще ми дадете най-точните отговори  Simple Smile Имам дъщеричка на 1 г. и 2 м., термина ми беше на 15.08.11, но родих на 29.07.11 и от НОИ-то ми плащат за обезщетението до 14.08 и след това на 11-12 септември счетоводителката ми каза, че подала декларация чл.53, но въпросът ми е как мога да проверя в сайта на НОИ дали наистина е подадена такава декларация?  Осигуровките са внесени на 10.09, ако има от това значение. Също така да попитам кога горе-долу ще получа остатъка от август месец?

# 665
  • София-Младост
Здравейте! Отново се обръщам към вас, защото вие ще ми дадете най-точните отговори  Simple Smile Имам дъщеричка на 1 г. и 2 м., термина ми беше на 15.08.11, но родих на 29.07.11 и от НОИ-то ми плащат за обезщетението до 14.08 и след това на 11-12 септември счетоводителката ми каза, че подала декларация чл.53, но въпросът ми е как мога да проверя в сайта на НОИ дали наистина е подадена такава декларация?  Осигуровките са внесени на 10.09, ако има от това значение. Също така да попитам кога горе-долу ще получа остатъка от август месец?
https://benefits.nssi.bg/detailedegn
В рамките на 15 работни дни броени от 11-12.09

# 666
Ала-Бала, благодаря за отговора!   bouquet

# 667
Здравейте,

Работодателят при всички случай ще прекрати трудовия ми договор, защото офисът вече го няма.
Прекратяване на трудовия договор поради намаляване капацитета на работа май гласеше въпросния член от кодекса на труда, с когото ще мога да се регистрирам в бюрото.
Все пак благодаря

Не виждам какво не стана ясно от написаното от мен по-горе  newsm78
Не мога да напиша конкретното основание, по което ще те освободи работодателя, защото той може да ти предложи друго работно място в предприятието, например. Според мен даденият линк е напълно изчерпателен по темата.
Моля, все пак.

# 668
Здравейте.Имам едно питане и се надявам ако може да ми отговорите или поне да ме насочите към кого да се обърна.
В момента съм в майчинство.Водя се на работа в една фирма.Имам възможност да замина в чужбина.Фирмата,с която ще замина ще ми пусне договор.Трябва ли да отида да си прекратя първия договор.

# 669
Здравейте.Имам едно питане и се надявам ако може да ми отговорите или поне да ме насочите към кого да се обърна.
В момента съм в майчинство.Водя се на работа в една фирма.Имам възможност да замина в чужбина.Фирмата,с която ще замина ще ми пусне договор.Трябва ли да отида да си прекратя първия договор.

Ако в трудовия ти договор няма изискване да не сключваш втори трудов договор, то можеш и да не прекратяваш настоящия си договор в момент, а също така да си получаваш обезщетението за гледане на дете от НОИ.

# 670
  • на земята
Да на 03 септември са подадени,а обещетенито щом е само за август те и двата болнични са от август, другия е половината пак от август..?

# 671
Да на 03 септември са подадени,а обещетенито щом е само за август те и двата болнични са от август, другия е половината пак от август..?

Ще се изплати първия болничен лист и частта от втория, която се отнася за м. 08.2012 г. Остатъка ще се изплати след изплащане на заплатите за м. 09.2012 и подаване на данните в Персоналния регистър.

# 672
  • на земята
Lady Brinne ,благодаря   bouquet

# 673
Здравейте!
Имам нужда от помоща Ви!
Смятам от месец Февруари да си ползвам неплатения отпуск за отглеждане на дете до 8 г. възраст, но не съм много наясно с възможностите!
Моля, запознатите мами да ми помогнат!

1.Съпругът ми е управител на ЕООД, като такъв има ли право да ми прехвърли 5 месеца / от своите 6/ неплатен отпуск за отглеждане на дете до навършване на 8 год. възраст?
  2.Ако има това право, мога ли да ползвам наведнъж моите 6 месеца + прехвърлените от него 5 месеца, тоест 11 месеца последователно с едно заявление?
  3.Този неплатен отпуск е осигорителен, но води ли се трудов стаж?
  4.Ако се води трудов стаж, то следва ли , че след него ще имам начислени дни за платен отпуск?/ тоест , ако от м. февруари до м. декември 2013г. съм в неплатен отпуск, за този период дават ли се дни платен отпуск?/

Извинете за многото въпроси, но съм доста объркана!

# 674

Ако в трудовия ти договор няма изискване да не сключваш втори трудов договор, то можеш и да не прекратяваш настоящия си договор в момент, а също така да си получаваш обезщетението за гледане на дете от НОИ.

Благодаря.А може ли и двата да са на 8 часа.Няма ли след време да ме карат да връщам майчинството за месеците,в които се застъпват договорите.
И още един въпрос-проблем ли е да ми пуснат договор при положение,че се водя по майчинство.

Общи условия

Активация на акаунт