Майчинството счетоводно-50

• 38 864
  • 752
  •   1
Отговори
# 300
Здравейте момичета! Въпросът ми е следния: ще пускам малката си дъщеря на ясла от февруари 2013г. За тази цел, в яслата искат да вземам храна от 10-ти септември 2012г. за да се запази мястото до февруари. Майчинството ми изтича януари, затова ще "пазя място" вземайки храна от септември. Дали това се води, че детето е на ясла? Ще имам ли проблем с връщане на майчинство от септември до януари?

# 301
Здравейте момичета! Въпросът ми е следния: ще пускам малката си дъщеря на ясла от февруари 2013г. За тази цел, в яслата искат да вземам храна от 10-ти септември 2012г. за да се запази мястото до февруари. Майчинството ми изтича януари, затова ще "пазя място" вземайки храна от септември. Дали това се води, че детето е на ясла? Ще имам ли проблем с връщане на майчинство от септември до януари?
Хм,интересно!!!!Аз върнах майчинство за 4,5 месеца,моят случай не е такъв,но съм чела за много майки,които точно по този повод(само вземали храна,без реално посещение) са върнали парите.След като се вдигна толкова шум по въпроса,не знам как още запазват места по този начин.Защо не се запишете на детска кухня????

# 302
Все пак да задам още един въпрос.
Дали е възможно за тези 2месеца да внеса осигуровки със задна дата? Или няма такава вероятност щом съм била на борсата?

# 303
  • Пловдив
Все пак да задам още един въпрос.
Дали е възможно за тези 2месеца да внеса осигуровки със задна дата? Или няма такава вероятност щом съм била на борсата?

Няма такава възможност

НЕ СЕ СЪГЛАСЯВАЙ ТАКА!Много майки така изгоряха.Това е детска ясла,а не детска кухня.Помисли по какъв начин ще й водят храна,ако не й водят присъствие

Хм,интересно!!!!Аз върнах майчинство за 4,5 месеца,моят случай не е такъв,но съм чела за много майки,които точно по този повод(само вземали храна,без реално посещение) са върнали парите.След като се вдигна толкова шум по въпроса,не знам как още запазват места по този начин.Защо не се запишете на детска кухня????

Идеята е да пазят мястото в ДЯ,а не да взимат храна

# 304
В майчинство съм за отглеждане на дете от 1 до 2 години. Срочният ми договор изтича в края на месеца.
- След като ме освободят от работа ще продължа ли да взимам 240 лв до навършване 2 години на детето?
- Ще ми изплатят натрупаната отпуска. Тя облага ли се с данък?
- Трябва ли да се записвам в бюрото по труда?
- Имам 10 дни от 2010 г., тях губя ли ги?

Сърдечно благодаря за отговорите   bouquet

ПП - Доколко попрочетох снощи май няма да взимам майчинство до навършване на 2 години  Sad. Договорът ми е до 31.08 ако подпиша трудов договор с нов работодател от 1.09 ще се възстанови ли правото ми да получавам майчинство и това възможно ли е и ще има ли проблеми за новия ми работодател?

Последна редакция: ср, 29 авг 2012, 08:20 от Мира:)

# 305
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
В майчинство съм за отглеждане на дете от 1 до 2 години. Срочният ми договор изтича в края на месеца.
- След като ме освободят от работа ще продължа ли да взимам 240 лв до навършване 2 години на детето? не
- Ще ми изплатят натрупаната отпуска. Тя облага ли се с данък? Да, с 10% ДОД
- Трябва ли да се записвам в бюрото по труда?  Да, можеш
- Имам 10 дни от 2010 г., тях губя ли ги? не

Сърдечно благодаря за отговорите   bouquet

ПП - Доколко попрочетох снощи май няма да взимам майчинство до навършване на 2 години  Sad. Договорът ми е до 31.08 ако подпиша трудов договор с нов работодател от 1.09 ще се възстанови ли правото ми да получавам майчинство и това възможно ли е и ще има ли проблеми за новия ми работодател?

Няма проблем да те назначат на друго място и да продължиш да получаваш майчинство до навършване на 2 години на детето.По-добре е отколкото на борсата.

# 306
  • София
Здравейте ,не знам  дали тук е мястото за въпросът ми .Интересувам се какви са ми правата пред работодателя ,след изтичане на отпуска за гледане на дете до 2 години и ползвам ли по закон някаква защита от уволнение?
Благодаря ви много за отделеното внимание   bouquet !

# 307
  • София-Младост
Здравейте ,не знам  дали тук е мястото за въпросът ми .Интересувам се какви са ми правата пред работодателя ,след изтичане на отпуска за гледане на дете до 2 години и ползвам ли по закон някаква защита от уволнение?
Благодаря ви много за отделеното внимание   bouquet !
Майки с деца до 3г. възраст се уволняват само със съгласието на ИТ.

# 308
Чл. 18. (1) Детските ясли могат да приготвят храна за обяд на деца от десет месеца до тригодишна възраст, отглеждани в домашна обстановка, при спазване на изискванията на глава трета.

(2) Храната за обяд се получава по предварителна заявка от родителите срещу заплащане по цени, установени от детското заведение.

(3) Общинските детски ясли предоставят храната по цени, определени от общинския съвет в съответствие със Закона за местните данъци и такси.

Ходих до яслата и говорих с директорката и ме увери че нито тя нито аз сме в нарушение.Дано нямам проблеми.Тя ми посочи точно този член, дано съм била полезна.

# 309
  • Пловдив
Чл. 18. (1) Детските ясли могат да приготвят храна за обяд на деца от десет месеца до тригодишна възраст, отглеждани в домашна обстановка, при спазване на изискванията на глава трета.

(2) Храната за обяд се получава по предварителна заявка от родителите срещу заплащане по цени, установени от детското заведение.

(3) Общинските детски ясли предоставят храната по цени, определени от общинския съвет в съответствие със Закона за местните данъци и такси.

.

Това си е абсолютно вярно,ако яслата има разкрит пункт за раздаване на детска кухня.Заплаща се купонче и се взима храна.И с това взимане на храна не се пазят места в детската ясла

В Добрич имате ли криза с местата за ясла?Мисля,че не.Защо трябва да си пазиш мястото?

# 310
Няма никакъв разкрит пункт. Влизам си в яслата оставям 7 буркана в шкавчето предвидено за моята дъщеря и след 11:30ч. отивам и взимам храната. Пазенето на място се налага, защото групата да речем е от 20 деца или максимум 22 и ако се напълни не биха ми взели детето февруари месец. Не става въпрос  за Добрич, но където и да е според мен ако отида февруари и групите са формирани никой няма да ми вземе детето, освен ако нямам познат и по някакъв начин да влезе. В момента големия ми син (3г) посещава яслата и от другата седмица го изписват. Малката заема неговото място автоматично, но понеже аз не искам да си загубя майчинството (и точно зимните месеци е по добре да си гледам малката) ще взимам храна до февруари, което ми гарантира място.Аз така разбирам нещата. А директорката ми каза че  не сме в нарушение, което ме успокоява от гледна точка на това, да не връщам пари след време. В крайна сметка тя се води на кухня, а не на ясла.

# 311
  • Пловдив
А директорката ми каза че  не сме в нарушение, което ме успокоява от гледна точка на това, да не връщам пари след време. В крайна сметка тя се води на кухня, а не на ясла.

Ревизионния акт ще го получиш ти,а не директорката.
Мисля,че ще й водят присъствие,което ще е проблем за теб,но ще се разбере.Ако се случи нещо подобно,пиши в темата,за да са наясно и други майки

# 312
А директорката ми каза че  не сме в нарушение, което ме успокоява от гледна точка на това, да не връщам пари след време. В крайна сметка тя се води на кухня, а не на ясла.

Ревизионния акт ще го получиш ти,а не директорката.
Мисля,че ще й водят присъствие,което ще е проблем за теб,но ще се разбере.Ако се случи нещо подобно,пиши в темата,за да са наясно и други майки

Дано не се налага да пиша. Иначе тя ми обясняваше нещо за НОИ, за някакви бележки, уж че няма да има проблем. Каквото и да стане ще пиша в темата.

# 313
  • Пловдив
Колко ще плащаш за храната?

# 314
Колко ще плащаш за храната?

Честно казано незнам. Когато пусках големия, почнахме 2 седмици на кухня и беше между 1.5-2лв. нещо. Плащах таксата за яслата в зависимост колко дни взимах храна. Не е с купони. Около 2лв ще е на ден.

Общи условия

Активация на акаунт