Майчинството счетоводно-50

• 38 864
  • 752
  •   1
Отговори
# 630
Благодаря ти,pantera666!Ще се надявам тогава да съм слу4ила на добър работодател!

# 631
  • София
Хайде аз леко невежата отново да попитам. Утре ( 21.09.2012г. ) ми изтича първата година майчинство. Преди 2 седмици си пуснах заявлението за отпуск за втората година и попълних декларация за майчинството при счетоводителката. Като ми изтече утре първата година какъв е срока счетито ни да се накани да ми занесе документите, разбира се ако сте наясно със сроковете. Благодаря много !

# 632
  • София-Младост
Хайде аз леко невежата отново да попитам. Утре ( 21.09.2012г. ) ми изтича първата година майчинство. Преди 2 седмици си пуснах заявлението за отпуск за втората година и попълних декларация за майчинството при счетоводителката. Като ми изтече утре първата година какъв е срока счетито ни да се накани да ми занесе документите, разбира се ако сте наясно със сроковете. Благодаря много !
Да се накани...
Другият месец чак...в срок от 2 дни след плащане на осиг. вноски.

# 633
мерси за отговорите ! златни сте  Laughing

# 634
  • София
Да се накани...
Другият месец чак...в срок от 2 дни след плащане на осиг. вноски.

Благодаря за бързия отговор. Да се накани в смисъл, че така ми беше оправила документите, че болнични ми връщаха, заради непредставена декларация ( когато още болничните трябваше да ми изплащат ) ей заради тези неща съм и много бясна. Мудна е. Звъня ми да ме пита дали помня къде била оставила декларацията ми  newsm78, аз да съм знаела тя къде си държи нещата....

# 635
Здравейте,

Бих искала да помоля за малко разяснение.
Имам осигурителен стаж над 10 години. После ме съкратиха и получавах помощи до юни месец. След това си внасям здравните осигуровки всеки месец и продължавам да съм безработна. Преди десетина дни разбрах, че съм бременна. Имам познати, които ще ме назначат при тях на работа, като си плащам разходите естествено.
Въпросът ми е, има ли значение откога ще ме назначат на трудов договор по отношение на получаването на 45 дневните болнични, които дават преди термина. Четох някъде, че при започване на работа за болничен се изисква минимум 6 месеца стаж а за отпуск 9 месеца. Не ми се плащат излишни пари за осигуровки, аз така или иначе ще получавам помощи върху минималната работна заплата. Трябва ли да имам 6 месеца трудов стаж при познатите ми за да получа болничните, или могат да ме назначат примерно 2-3 месеца преди термина?

Поздрави на всички!

Последна редакция: чт, 20 сеп 2012, 21:56 от MaMyHaTa

# 636
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте,

Бих искала да помоля за малко разяснение.
Имам осигурителен стаж над 10 години. После ме съкратиха и получавах помощи до юни месец. След това си внасям здравните осигуровки всеки месец и продължавам да съм безработна. Преди десетина дни разбрах, че съм бременна. Имам познати, които ще ме назначат при тях на работа, като си плащам разходите естествено.
Въпросът ми е, има ли значение откога ще ме назначат на трудов договор по отношение на получаването на 45 дневните болнични които дават преди термина. Четох някъде, че при започване на работа за болничен се изисква минимум 6 месеца стаж а за отпуск 9 месеца. Не ми се плащат излишни пари за осигуровки, аз така или иначе ще получавам помощи върху минималната работна заплата. Трябва ли имам 6 месеца трудов стаж при познатите ми за да получа болничните, или могат да ме назначат примерно 2-3 месеца преди термина?

Поздрави на всички!

Щом ще си на минимално обезщетение има два варианта според мен.Ако можеш да си вземаш болничен, познатите те назначават, ти си вземаш болничен до  раждането и си плащаш само здравните о-ки пи тях в размер на 20.16лв и ще си получаваш болничния от НОИ.Вариант две е да те назначат няколко дни преди да вземеш 45-дневния болничен и пак ще си получаваш майчинството 2 години.Имаш достатъчно стаж и няма нужда да имаш определен стаж при твоите познати.

# 637

Щом ще си на минимално обезщетение има два варианта според мен.Ако можеш да си вземаш болничен, познатите те назначават, ти си вземаш болничен до  раждането и си плащаш само здравните о-ки пи тях в размер на 20.16лв и ще си получаваш болничния от НОИ.Вариант две е да те назначат няколко дни преди да вземеш 45-дневния болничен и пак ще си получаваш майчинството 2 години.Имаш достатъчно стаж и няма нужда да имаш определен стаж при твоите познати.

Благодаря за светкавичният отговор!
Ако почна от октомври при познатите и ми дадат болничен, трябва ли да изчакам някакво време преди да го ползвам или може например още на следващата седмица да излезна в болнични?

Поздрави!

# 638
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Трябва да имате отработени 1-2 дни при вашите познати, за които ще платите осигуровките и можете да вземете болничен.Естествено ако лекарят е съгласен да ви издава.

# 639
Трябва да имате отработени 1-2 дни при вашите познати, за които ще платите осигуровките и можете да вземете болничен.Естествено ако лекарят е съгласен да ви издава.

Още веднъж благодаря за помощта!
А лекарят ще издава болничен и хоро ще играе!  Grinning

Поздрави!

# 640
Здравейте, ще се радвам ако получа отговор от тук и не се налага да ходя до НАП
В трудови правоотношения съм с двама работодатели на по 4 часов работен ден.В непрекъснат болничен съм поради рискова бременност от самото начало.На 21 Септември излизам в 45 дневен болничен.Искам да прекратя трудовият си договор с единия работодател.Вследствие на което имам следните въпроси.
1. Може ли да прекратя договора си и по какъв начин? Възможно ли е просто да не предоставя 45- дневния болничен на въпросния работодател да се водя 1 ден на работа и да напусна по собствено желание? - Не може да си на работа при единия работодател, а при другия да си в болничен. Добре е или да се разбереш с въпросния работодател да напуснеш по взаимно съгласие и изобщо да не вземаш болничен 45 ди преди термин или да подадеш предизвестие, така че то да изтече в деня преди излизане в болничен за бременност и раждане. Н пречи да си в болничен и да тече нпредизвестие.
2. Ако прекратя работата си при единият работодател майчинството ми няма да се промени тъй като доколкото разбрах то се определя на база 24 месеца преди 45 дневния болничен.Но за 4 часов или 8 часов работен ден ще ми се изчислява през това време стажа? - Ще се изчисли на база осигурителните доходи за периода, независимо по колко правоотношения са. и евентуално втората година се предполага, че ще получавам 240 лв. Ще получаваш
3. Възможно ли е втората година ако желая да работя при втори работодател отново да сключа договор за 4 часа? - Да
Благодаря предварително
Една твърде неприятно нелюбезна госпожа от НОИ категорично ми даде да разбера, че напусна ли сега майчинството ми ще се намали със сумата, която получавам по втория трудов договор.Аз няколко пъти се опитах да обясня, че майчинството ми вече би трябвало да е изчислено, но тя си настояваше на нейното и държеше да напусна работа след изтичане на 410 ден
Чак не знам защо имат приемни дни за консултация  Rolling Eyes да не говорим, че дори нямаше стол на който да седна  Crazy

# 641
  • Пловдив

Една твърде неприятно нелюбезна госпожа от НОИ категорично ми даде да разбера, че напусна ли сега майчинството ми ще се намали със сумата, която получавам по втория трудов договор.Аз няколко пъти се опитах да обясня, че майчинството ми вече би трябвало да е изчислено, но тя си настояваше на нейното и държеше да напусна работа след изтичане на 410 ден
Чак не знам защо имат приемни дни за консултация  Rolling Eyes да не говорим, че дори нямаше стол на който да седна  Crazy

Стол не дават,за да не се застояваш много  Mr. Green
Нелюбезната госпожа греши,защото не се гледа на колко договора си в момента,а ти гледат през 24 те м осигуровките

# 642
Здравейте отново!
Преди време зададох тук в темата следното питане, на което ми отговорихте, за което съм много благодарна.  Hug
Моето питане е леко в страни от темата, но все пак...Embarassed
Предстои ми с изтичане на втората година от майчинството си да напусна настоящата си работа (по безброй причини). Работата е там, че настоящият ми шеф в никакъв случай не би ме освободил, освен с предизвестие от моя страна или по взаимно съгласие, което ще ми даде право на минималното обезщетение за безработица. Въпросът ми е възможно ли е познат да ме назначи фиктивно във фирмата си на срочен договор в полза на работодателя и да ме освободи след седмица - две, за да мога получавам 60%, докато си намеря нова работа. - Може и 7 раб. дни са достатъчни.И другото ми питане е в тези 60% от дохода за 2 години назад включва ли се размерът на майчинството, което съм получавала през първата година? - включва се доходът, от който е изчислено обезщетението, т.е. средната ти брутна заплата
Благодаря предварително!

Четейки КТ и сайта на КСО ми хрумна едно "по-елегантно" решение на моят проблем, а именно: Да бъда назначена по чл.68, ал.1,2 от КТ(до завършване на определена работа) и след няколко дни да бъда освободена по чл.325, т.4 (за завършване на определена работа). Питанията ми са:
1. При този вариант ще имам ли право на въпросното 60% обезщетение за безработица?
2. Ползвам ли се от закрила като майка на дете до 3 години ( за да не навреди това на работодателя, който ще ме назначи фиктивно)
3. Има ли нещо, което не съм обмислила или пропуснала при този вариант?

Извинявам се, че отново Ви занимавам със себе си и моят казус, но се страхувам да попитам в НОИ, т.к.  възнамерявам да ползвам вратичка в закона, което не е много редно. Embarassed Освен това съм лаик в областта и ми е нужно компетентно мнение.
Благодаря предварително!  bouquet

# 643
  • В сърцето на един мъж и половина, и една госпожица
Момичета, ноември месец детето ми става на 2г. и ще си взема платения отпуск, който съм натрупала по време на майчинството. След това мога да взема неплатен за 1г., тъй като с таткото нямаме брак, нали така? А на каква сума ще бъда осигурявана през този период? Предполагам на минималната, но все пак да попитам. Благодаря предварително за отговорите  Hug

# 644
  • София-Младост
Момичета, ноември месец детето ми става на 2г. и ще си взема платения отпуск, който съм натрупала по време на майчинството. След това мога да взема неплатен за 1г., тъй като с таткото нямаме брак, нали така? А на каква сума ще бъда осигурявана през този период? Предполагам на минималната, но все пак да попитам. Благодаря предварително за отговорите  Hug
МОжеш да ползваш 6 месеца и бащата да ти прехвърли неговите 5 месеца...със или без брак. За този период ти се внасят само здравни вноски, а отпуска се признава за трудов и осигурителен без да се внасят осиг. вноски.

Общи условия

Активация на акаунт