Майчинството счетоводно-50

• 37 681
  • 752
  •   1
Отговори
# 720
Здравейте!
В момента съм в отпуск по майчинство (детето ми е на година и половина) и съм бременна отново с термин преди края на първото майчинство. Информирала съм работодателя ми за новата бременност по тел. Нужно ли е да представям и някакъв документ писмено (евентуално бележка от лекар)? не  Ако да, в какъв срок? Кога и какви документи трябва да представя, за да си получавам след това обезщетението за второто майчинство?-с 45 дневния за второто дете ще попълниш прил 12 и прил 4. Мога ли да ги изтегля отнякъде? (въпреки, че е малко рано още...  Simple Smile) Ако в момента на издаване на 45 дневния си по майчинство,обезщетението за второто ще е колкото е било за първото дете
Благодаря предварително!

# 721
# 722
Здравейте . Може ли да помоля за помощ тук при вас . Касае се за моя приятелка , която работи в банка . От другия месец я съкращават поради закриване на отдела . 12 години работи там и са и внасяни осигуровки . Детето и е голямо , няма отношение към майчинството ... но ако може да ми кажете - какво обезщетение и за какъв срок ще получава на борсата ? Има ли право на някакво обезщетение от работодателя / четох за една заплата / . Благодаря предварително   bouquet

# 723
  • Край морето... при пясъка и сините вълни
Здравейте . Може ли да помоля за помощ тук при вас . Касае се за моя приятелка , която работи в банка . От другия месец я съкращават поради закриване на отдела . 12 години работи там и са и внасяни осигуровки . Детето и е голямо , няма отношение към майчинството ... но ако може да ми кажете - какво обезщетение и за какъв срок ще получава на борсата ? Има ли право на някакво обезщетение от работодателя / четох за една заплата / . Благодаря предварително   bouquet

Ако е съкращение й дължат минимум една брутна работна заплата.
Обезщетението от борсата е в размер на 60% от дохода от последните 24 месеца.Това колко време ще получава обезщетение зависи колко е общия й осигурителен стаж:

Чл. 54в. (1) Паричните обезщетения за безработица се изплащат ежемесечно през месеца, следващ този, за който се дължат, в зависимост от продължителността на осигурителния стаж, за период, както следва:
Осигурителен стаж (години)              Период за изплащане на обезщетението (месеци)
до 3                                                                              4
от 3 до 5                                                                      6
от 5 до 10                                                                   8
от 10 до 15                                                                   9
от 15 до 20                                                                 10
от 20 до 25                                                                 11
над 25                                                                         12

# 724
  • в сърцата на децата <3
Момичета, можете ли да ми кажете следното - в болнични съм по време на цялата бременност - още в началото имах усложнения и трябва да лежа. Знам, че имам право на 180 дни болничен, но в тези 180 дена влизат ли 45 дена преди термин или не? И какво става ако не ми стигнат дните?

# 725
  • В полите на Пирин планина
Момичета, можете ли да ми кажете следното - в болнични съм по време на цялата бременност - още в началото имах усложнения и трябва да лежа. Знам, че имам право на 180 дни болничен, но в тези 180 дена влизат ли 45 дена преди термин или не? И какво става ако не ми стигнат дните?

Не влизат 45-те дни. Ако се наложи да си повече от 180 дни в болничен по време на бременността, то или се явяваш на ТЕЛК или ползваш платен отпуск, ако имаш натрупан такъв.

# 726
  • в сърцата на децата <3

Не влизат 45-те дни. Ако се наложи да си повече от 180 дни в болничен по време на бременността, то или се явяваш на ТЕЛК или ползваш платен отпуск, ако имаш натрупан такъв.
Благодаря ти   bouquet Щом са отделно тези 45 дена ще ми стигне болничния, но и без друго имам 25 дена неползвана отпуска  Simple Smile

# 727
Работодателят не е внасял осигуровките, поне година назад, има ли право майката да подаде за детски надбавки, доходът е под 350/човек.

# 728
  • София-Младост
Работодателят не е внасял осигуровките, поне година назад, има ли право майката да подаде за детски надбавки, доходът е под 350/човек.
Да.

# 729
  • UK
Въпрос извън майчинството - ако местоработата ми, внезапно и без предупреждение, бъде преместена на неудобно за мен място (в рамките на населеното място) и поради това реша да напусна, длъжна ли съм да отработя срока на предизвестие, уговорен в договора?  

Последна редакция: ср, 26 сеп 2012, 20:16 от dejie

# 730
Пантера , много ти благодаря за точния и изчерпателен отговор   bouquet Hug

# 731
  • до най-прекрасния мъж
Въпрос извън майчинството - ако местоработата ми, внезапно и без предупреждение, бъде преместена на неудобно за мен място (в рамките на населеното място) и поради това реша да напусна, длъжна ли съм да отработя срока на предизвестие, уговорен в договора?  
Да, длъжна си да го отработиш или да заплатиш обезщетение на работодателя си за срока на неспазеното предизвестие. Освен ако не се разберете с шефа ти да те освободи по взаимно съгласие, но така губиш борса, ако нямаш сигурна работа.

# 732
  • UK
Да, длъжна си да го отработиш или да заплатиш обезщетение на работодателя си за срока на неспазеното предизвестие. Освен ако не се разберете с шефа ти да те освободи по взаимно съгласие, но така губиш борса, ако нямаш сигурна работа.
Благодаря ти!
А ако в договора изрично е уточнен адресът на местоработата, това променя ли нещо?

# 733
  • София
Привет, Момичета!

Имам нужда от малко информация!

Понеже не работя вече, гледам си детето (не е прието на ДГ)

Има ли някава възможност да се самоосигурявам , за да получавам обезщетение за майчинство!

Предполагам, че ще имам второ дете!

И ако отоворът е "Да", то тогава ще напиша подробности, за да изясняване на казуса!

Благодаря!

# 734
Здравейте,имам следния въпрос.Като майка на четвърто дете имам ли право на 50% обещетение до навършване на 2г.възраст на детето тъй като започвам работа?Детето е на 1г.6м и платеното майчинство ми свършва на 07.10.,полагат ми се още 6м. неплатена отпуска които няма да ползвам.Предварително благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт