Баба гледа детето - предимства и недостатъци? Вашето мнение?

• 21 373
  • 295
  •   1
Отговори
# 90
 Още когато дъщеря ми беше на 1г. започнах да работя. Разбира се, наложи се да си вземем детегледачка. Бабите и двете са в други държави, съответно беше невъзможно да се надявам на помощ от тяхна страна. Свекър ми /бившия/ и баща ми живеят тук, но има огромна разлика между баба и дядо. /би трябвало всички да сме наясно/ Та, жената работи от понеделник до четвъртък /вкл./, а в петък грижите са поверени на някой от дядовците /обикновено ги редуваме всяка седмица/, като бързам да отбележа, че това е по тяхно желание. В събота малката е при баща си, в неделя при мен. И така. През ваканции обикновено се изпраща при бабите /отново по тяхно желание/, но не продължава повече от 10-15 дни. И не го правя от финансова гледна точка, напротив! Винаги давам пари, за да имат, пък те ако искат да ги ползват.

Тази година за пръв път я пуснах, вече кажи-речи, цял месец при свекърва ми, защото ми се изпили мозъка. Тя е много префърцунена жена. Разговаря с детето все едно е на 30г., не и дава голяма свобода /никаква дори/, държи да се храни здравословно /сиреч с треви, листа и семе Mr. Green/ и общо взето най-голямото забавление за детето, когато са заедно, са книжките. ooooh! Mr. Green  Като се сетя аз какви лудории съм правила при бабите си, ми идва да се обеся. А бе... не мога да се оплача, но за мен /екс/ свекито трябва да поотпусне малко юздите.

Майка ми, пък, е другата крайност. ''Бабата'' по цял ден готви, каквото на щерката и е скимнало, без значение ще се яде ли, няма ли. Разходки по цял ден, игри по площадки, събирания с братовчеди, приятели и прочие. Ей на тва му се вика готино детство. Blush А бе... мама! Heart Eyes

Но като цяло-не. Не разчитам особено много на грижите на бабите и мисля, че така трябва.

# 91
Дъщеря ми я гледа детегледачка от както стана на годинка. От жената съм мнооого доволна, не я глези, добре я гледа и малката много я слуша, повече отколкото слуша нас, въпреки че жената никога не й се кара за нищо.
но понеже темата е за бабите - майка ми е в друг град и няма как да я гледа, когато обаче ходим на гости, често ги оставям да се гледат и й имам пълно доверие. тя е доста оправна и не се шашка, а и като цяло при нея няма "не мога". от друга страна си мисли, че от всичко разбира най-добре от всички и често сме на различни мнения по разни въпроси. като цяло не смее обаче да действа противно на моето мнение, защото веднъж си призна че е давала мед на малката, още като беше малко бебе, въпреки че знае, че съм против, и тогава имахме един скандал по случая. та оттогава или не смее да си прави каквото иска или не си признава  Laughing
свекито е друга работа - в един град сме, но когато стана въпрос, че трябва да се връщам на работа, каза че не може да я гледа, не можела да я вдига, тя много плачела и т.н. общо взето просто не й се занимава, но това е друга тема.
ако обаче беше поела гледането на детето, със сигурност голям проблем с разглезването щяхме да имаме, тя просто не умее да се наложи на малката (а тя няма още 2 години  #Crazy) и за всичко й отстъпва. а другия минус е, че тя пък е точно обратното на майка ми по отношение на самоинициативността - за всяко най-малко нещо ще ме пита и/или ще чака аз да го направя, дори и сменянето на памперса, докато още бяхме с памперси  ooooh!
така че, въпреки че нямахме избор в случая (яслата никога не е била сред вариантите), добре се подредиха нещата  Peace

# 92
Мъжът ми е бил пратен при баба на 6 месеца и са го гледали до към 7годишен. Отгледан е с много любов, научен е да уважава родителите и семейството си, много обича детето. Но... Коя баба би научила внука си да си прибира, да помага в кухнята или да чисти ?!? И сега аз се прибирам капнала от работа и почвам да готвя или чистя, а той си седи кротко с книжка да диванчето или играе някоя игричка със слушалки на ушите. Ако го накарам да свърши нещо става и го върши (обикновено с побутване), просто е отгледан с мисълта че любимия внук има една единствена задача - да си играе. Няма такова нещо като "споделяне на задълженията". За него се вършат от жената, а той може "да помогне за нещо ако го помолят". Няма да обяснявам колко много му е пречило това както на предишните връзки, така и на нашата...

Малката я поощрявам за всяко нещо за което има желание да помага, защото това е момента. Ако някога имам син ще го възпитавам по същия начин както момичето.

Бабите са полезни когато им оставиш внучето за ден, два, седмица. Оставиш ли ги за по-дълго обаче става страшно  Peace

# 93
Коя баба би научила внука си да си прибира, да помага в кухнята или да чисти[/b] ?!? И сега аз се прибирам капнала от работа и почвам да готвя или чистя, а той си седи кротко с книжка да диванчето или играе някоя игричка със слушалки на ушите. Ако го накарам да свърши нещо става и го върши (обикновено с побутване), просто е отгледан с мисълта че любимия внук има една единствена задача - да си играе. Няма такова нещо като "споделяне на задълженията". За него се вършат от жената, а той може "да помогне за нещо ако го помолят". Няма да обяснявам колко много му е пречило това както на предишните връзки, така и на нашата...

аз съм в същата ситуация с моя мъж, само дето баба му е живеела с тях и всъщност не мога да кажа че тя го е гледала само. прибирала го е от детската, водела го е по площадки, ей такива. но при наличието на 2 жени вкъщи, двамата мъже (той и баща му) нищо не пипват. и са си така и до днес. през акъла никога няма да му мине да свърши нещо вкъщи и дори не забелязва неща, които не са в ред. прибира се, опъва се на дивана и си гледа телевизия  #Cussing out

# 94
  • София
Мalina, BellA, познавам и много мъже, отглеждани само от родителите си и с подобно поведение.

Никога не бих предпочела детегледачка пред баба. Може би има 5% баби, които наистина не са в състояние да гледат внуци, но ми е трудно да повярвам колко много са недоволни от собствените си родители и тези на съпрузите си. Не стига че са отгледали вас , искат да гледат децата ви, а вие само обяснявате колко са непохватни. Не забравяйте, че вие давате пример на децата си за отношението към бабите им и дядовците им и един ден, когато пораснат и имат собствени деца може и те да обясняват как не могат да ви имат доверие.
 Моите родители винаги са ме възпитавали в любов към бабаите ми и дядовците ми. Баба ми и дядо ми по бащина линия помагаха много в отглеждането ми и аз имам много хубави спомени от тях, които никога  няма да забравя. Децат ми си ги гледаме основно с мъжа ми. Но през лятото изпращаме по един месец първо едното дете, а после другото при свекърва ми, която живее в друг град. През останалото време един ден в седмицат първо едното, а после и другото ми дете прекарват при майка ми. Имам доверие и на двете(и на майка ми и на свекърва ми) и не искам да  лишавам децата си от тази връзка. Знам, че след мен и мъжа ми, те са тези които обичат децата ми най-много. Че може да извършат някое „прегрешение” – да им дадат шоколад или да ги поглезят – може, но това не е повод да не се доверя на тях в отглеждането им.

# 95
  • Някъде на път....
..... Никога не бих предпочела детегледачка пред баба. Може би има 5% баби, които наистина не са в състояние да гледат внуци, но ми е трудно да повярвам колко много са недоволни от собствените си родители и тези на съпрузите си. Не стига че са отгледали вас , искат да гледат децата ви, а вие само обяснявате колко са непохватни.....

Зависи от детегледачката и зависи от бабата, нали?
А ако ти си в тези 5%, които си посочила?
Има и друго нещо - просто бабите на внуците ни може да са предоставили грижите по отглеждането на децата си на техните родители и така стигаме до факта, че не са отгледали собствените ли деца лично те и следователно има от какво да сме недоволни, нали?
Леле, как съм го написала... дали някой ме разбра....  newsm78

# 96
  • София
 Разбрах те, t_ilieva. Ясно писах, че баба ми и дядо ми са се включвали активно и са ме гледали като дете, но това не означава, че сега не се доверявам на майка ми да гледа собствените ми деца,  защото видиш ли тя няма опит.
 Най-важното за мен е, че тя има желание за това.

# 97
  • Някъде на път....
desy_net, само желание не е достатъчно, нужен е и подход.  Peace
Ако виждаш, че се правят много неща, които ти не одобряваш, колкото и да има желание човека насреща - няма как да си доволна, нали?  Thinking

# 98
  • София
 Дай  конкретен пример - от какво не си доволна?

# 99
  • Някъде на път....
От предлагането на газирани напитки например (и настояване да се пият от 5 и 7 годишни деца, били много вкусни), от гледането на турски сериали също така, от оставяне на децата да играят без надзор и после оплакване, че са направили еди каква си беля, което е недопустимо, едва ли не.... ей такива едни неща...
Лични наблюдения!  Peace

# 100
  • София
 Т_ilieva, безалкохолните са твой проблем - децата ти са достатъчно големи(горе долу колкото моите) за да могат сами да отказват газирано.
 Турски сериали - и нашите баби( с добро образование и двете - лекар и учител) следят турски сериали, за да има после какво да обсъждат с приятелките си, като излезнат на кафе. Вкъщи турски и български сериали не се гледат. Та аз прощавам това прегрешение.
 В моето детство съм благодарна на майка ми, че никога не се оплака от свекър си и свекърва си за това как ме гледат. А дядо ми ме научи да чета и пиша на 5 години, както и ме занимаваше с рисуване. А от баба ми наследих едни, за някои смешни умения, които днес почти не ползвам, но все пак ги имам: да шия, да плета на една и две куки - английски и др. ластици, да меся питка и да точа баница. Спомням си точно в периода, когато шиех бях изрязала едно много красиво цвете от роклята на майка ми, с която тя трябваше да ходи на сватба и не знам по каква причина е стояла в къщата на баба ми. Майка ми  не е обвинила баба ми, че ме оставила без надзор, а аз отнесох сериозен скандал насаме.

# 101
  • Някъде на път....
desy_net, въпрос на гледна точка явно!  Peace
И, това, че наблюденията ми са лични, не означава, че се отнасят точно за моите деца.  Wink
Пък ако се отнасят до моите, явно наистина проблема е в мен, не в настояването на някоя баба да се свърши нещо, което родителите не одобряват.... Whistling

# 102
  • София
 Явно.  Peace

# 103
мисля, че при избор между баба и детегледачка, почти всеки би избрал баба, дори да има някакви забележки по гледането на детето, най-вече защото заплатата на детегледачка не е малка и в тези времена си е трудно да плащаш една заплата.
поне аз ако имах избор, 100% щях да избера бабата (не че мъжа ми при тая алтернатива щеше да се съгласи изобщо да плаща на детегледачка). обаче това със сигурност щеше да ми коства повече нерви, но така или иначе 2 години, докато дойде време за детската, все щяхме да ги преживеем  Peace

# 104
Но... Коя баба би научила внука си да си прибира, да помага в кухнята или да чисти ?!?

Да не слагаме нещата под общ знаменател. Мъжа ми също е гледан от баби - от едните си баба и дядо на село е научен да работи здраво, там винаги има работа. От другата си баба е научен на сериозна дисциплина и ред - тя е такъв човек, всичко да е по конец, всичко се върши под определен час, всичко да е на мястото си ...

Свекърва ми всяка вечер като прибираме дъщеря ми, държи (както и аз) преди да тръгнем да си е прибрала играчките (тя е на 2 години), макар че това прибиране още е голям зор и често се прави на ударена малката, но мисълта ми е, че има баби и баби - по принцип всички баби глезят, но има някакви допустими рамки. Аз никога не съм видяла свекърва ми да я глези прекалено, да й позволява непозволени неща, да й дава да яде непозволени неща. По-скоро бабите от позицията на времето вече са много по-уравновесени (не всички разбира се), не се връзват са глупости, много по-спокойно приемат нещата и не се ядосват за глупости... вече са си дали сметка какви грешки са допуснали с децата си, какво са пропуснали с тях и се опитват да компенсират с внуците. За това понякога и най-строгите родители стават невероятно глезещи баби и дядовци Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт