(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 051
  • 746
  •   1
Отговори
# 150
Все се каня да питам Мананди, дали тъстът му има успех със "свалянето на доматите"? На моите стъблата им са прави и твърди, опитах да оформя спирала, но се попукаха, та да сподели малко хитрости. Плий-й-й-й-йз!

Това се чудех и аз... Имам на всеки колец вързани по 4 стебла домати... Дебелички са, здрави, не виждам как ще ги закопая, освен да ги опъна да лежат... Да, ама до тях е другия колец... Гледах, чудих се... Трябва да вадя някак и колците... ММ каза, че ще изпопадат доматите от отлкоз дърпане и теглене и че не се наема с тази сложна операция... Отказахме се...  Laughing

Да се оплача, че акарите ми нападнаха и зеленият боб... Трябваше да се сетя, че от доматите ще се прехвърлят на най-близкото... Чесънът дали ще свърши работа там?   newsm78

# 151
  • Варна-София
Пробвай с чесън без да отлагаш. Бързо и лесно става. Изчакай седмица да видиш резултата и разкажи.

# 152
вчера трябваше да реагирам бързо при карфиола-едни дупчици,едни червейчета...зелева муха сигурно  newsm78 ,обаче никакъв чесън не намерих вкъщи и пръсках с нийм+веро,да видим какво се е получило-казват,че е силен инсектицид  Praynig

черитата ми са с колове по3 метра вече,не знам к*ъв е тоз сорт,ама направо летят...
искам да се оплача от българските семена  Sad Sad -много ниска кълняемост ooooh!

# 153
Mamagemelar ,с чесън пръскат с/у акари.
И аз имам проблеми с едни гадни гасеници,дето са надупчили доматите,сега гледам се прехвърлят и на чушките.Отделно нашествие от миризливки,въобще #Cussing out
Преди седмица пръсках с веро и зехтин,но да ти кажа нямаше ефект.
Съседката пръска с нуреле,карантина 3 дни newsm78

# 154
Mamagemelar ,с чесън пръскат с/у акари.
И аз имам проблеми с едни гадни гасеници,дето са надупчили доматите,сега гледам се прехвърлят и на чушките.Отделно нашествие от миризливки,въобще #Cussing out
Преди седмица пръсках с веро и зехтин,но да ти кажа нямаше ефект.
Съседката пръска с нуреле,карантина 3 дни newsm78

Гъсениците най-вероятно са нощенки... И аз ги имам по доматите, а гледам и от лютите чушлета има надупчени 2-3... За сега не пръскам с нищо... В съседката също имаше на доматите, но тя не ги беше видяла дори...  Laughing   Чудя се само за догодина дали няма да ми напакостят много... Миналата година ги нямаше... Търсих феромонови капани, но у наше село такова животно нема - били скъпи и не ги зареждат...

За сметка на доматите, зелето го пръсках вече 3 пъти - два пъти с Моспилан и веднъж с Актара... Хвърчи си белокрилката и си пита ушите... Бълхите и те скачат, а на зелевите пеперуди не можем да им смогнем... Те постоянно снасят яйца и люпят малки....   Crazy

# 155
Да,обаче от доматите ми здрав не остана.
Гадините ги дупчат още малки и зелени,та почти нямам вече узрял домат.  #2gunfire

# 156
Да,обаче от доматите ми здрав не остана.
Гадините ги дупчат още малки и зелени,та почти нямам вече узрял домат.  #2gunfire

Пръскай тогава, няма какво да губиш...
http://agronet.bg/community/blog/o-N-o-N-N-N-N-o-N-noctuidae-.html - Борба с надземните нощенки (noctuidae)

http://agronet.bg/agro/plant-protection/397-noshtenki-noctuidae-jivot.html - Какъв е начина на живот на по разпространените видове нощенки?

http://agronet.bg/agro/plant-protection/396-noshtenki-noctuidae-zalenchuci-.html - Нощенки (Noctuidae) по зеленчуковите култури.

# 157
Девойки,няма да стане с пръскане. Thinking
Гледах в зеленчукова градина на Ботаническата организирани бригади-привечер с едни метли тръскат растенията.От тук-от там,лекинко,с почукване по доматите.Изпуснали популацията на пеперудата заради горещините.То жега ли бе?Като приберат реколтата и ще чоплят почвата около растенията със ситно гребло.
Ще събират пашкулите.Виждали се били с просто око.Надникнете и вие,ще видите:
http://www.ext.colostate.edu/pubs/insect/05517.html
Гледах мами и дечковци с мрежи за пеперуди.
И какво като са нощни-сръчкай ги,пък да видиш дали не летят денем.Терор!
Обрах всички напукани домати за апетитка.На бавен огън ще ги опека и тогава ще сгъстявам.
Похвалих ли се с оранжевите чушки?
Една филипинка в офиса ме зарадва-лианките на сладките картофи стават за салата.
Леко бланше и с копър и чесън.И с орехчета.И приятели...
Щерката изпуснала едно пакетче увивен боб на земята,заринала с краче и сега ни храни... Joy
В Градината винаги се крият изненади.
Трябва само да разтвориш книгата и.

# 158
И на изложба на пеперуди ходих.
Цветя ли-дай им сливи и грейпфрути.
http://prikachi.com/images.php?images/907/5158907n.jpg
И аз се намазах със сладък сок.Пърхах от пеперуди!Навсякъде... Laughing

# 159
  • Варна-София
И моите домати са надупчени от нощенки, скакалци и много малко (тази година) миризливки.

Засега ги оставям така, но ще чета всичко, което сте публикували и догодина ще се въоръжа на първо място с масло от нийм и ще проуча всичко за пашкулите, за които писа Вес.

# 160
Аз ще се въоръжа със снимки на тия нощенки в задния джоб, да не взема да напердаша някоя невинна гад...  Laughing

# 161
da dam отчет набързо- нийма си свършил работата! Simple Smile
намерих изтровени - смачкани и разлигавени ,като разплути, гадините по листата Simple Smile
амика,от къде ще го купуваш,че да споделя с нашите?-аз го имам покрай една анти-въшкова акция,дето ми я натресоха щерките ми,в малки шишенца,не особено скъпо,но ако ще е за градината,ще трябва да се снабдя с количества...

# 162
Мананди,помагай с името.Корейци са.Странни листа?
http://prikachi.com/images.php?images/677/5149677J.jpg
Веселче, от къде ги намираш тези екзотики?! Не съм виждал такова нещо тук. Не си и падам по странностите. Липсват ми българските неща. Ако местният климат и земята ми позволяваха щях да сея само такива. Тези от детството ми от градините на село.
Няма кой да питам в момента покрай мен. Все инженери далече от земята и небето. Дядото ще го видя след месец като се върна от България.

Все се каня да питам Мананди, дали тъстът му има успех със "свалянето на доматите"? На моите стъблата им са прави и твърди, опитах да оформя спирала, но се попукаха, та да сподели малко хитрости. Плий-й-й-й-йз!
Амика, дядо ми има предимно черита. Те са с тънки и по-гъвкави стъбла. Другите стават доста дебели и твърди. Незнам как може да се приложи тази техника при тях.

При нас заваля отново. Беше сушаво повече от месец. Последната седмица вали та се кине. Садих китайско зеле. Малко му е рано. Дъжда ще го погуби. Ама като се върна Септември пък ще е късно. Което оцелее, оцелее. Ще пресаждам след месец и ще се моля това да не е 3-ят пореден провал с тази култура.
Тъкмо краставиците и тиквичките тръгнаха и... нас няма да ни има. Комшията ще се облажи. Ама по-добре той отколкото да гният на корена.

Аз също имам разни гъсеници и червеи. За щастие ми нападат предимно черитата. А те са многобройни, има и за тях, остава и за нас  Simple Smile.

Последна редакция: пн, 20 авг 2012, 04:13 от manandy

# 163
Под "сваляне на доматите" имате предвид растат, растат, надминават си колчето и почват надолу да растат, все едно водопад пада ?
Ако е това, да знаете, че със всички домати става, само тел и колове да нямаш като мен.
Моите конструкции нали са нефелни, та отдавна доматите ги изкачиха и сега "слизат".

http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/uni2/IMG_4202.jpg
http://i212.photobucket.com/albums/cc93/_avocet/uni2/IMG_4215.jpg

Вчера в 8 часа вечерта реших кетчуп да правя, малей, заспах над тенджерата  Laughing .
А уж си бях наредила зимнина да не правя. Еми, провалих се. Дотолкова, че днеска след работа ще правя мариновани патладжани и сладко от кайсии/праскови/каквото намеря на пазара .
Че ми се въртят и разни еретични мисли за туршия ...

Моя пипер, понеже е много късен, чак сега навърза както трябва, на рорик чушките са един път !
Само дето няма да си ги опитам, ама здраве да е, поне мине се не мине и ходя да си ги гледам .

# 164
Ох, думата зимнина след вчерашният ден ми идва в повече. Вчера направих 17 средни бурканчета с пържен патладжан с доматен сос;19 средни бурканчета с подправка и 13 компотени буркана  с  домати. Вечерта едва имах сили да припълзя през банята и в леглото. Crazy

Общи условия

Активация на акаунт