(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 068
  • 746
  •   1
Отговори
# 165
  • на брега на Дунава
И аз си мисля за зимнина ,но следващата седмица.Сега се върнах от Балкана и съм доволна от градината .Домати няма много ,но растенията са здрави и високи над два метра.
http://mgx6.snimka.bg/nature/avgust-2012.696462.28164764
Някои ,както казва Авосет, преливат като водопад надолу ,а други съм вързала и по дърветата .Още цъфтят усилено и вържат,но кога ще станат не знам .Зелето ми е красота :
http://mgx6.snimka.bg/nature/avgust-2012.696462.28164972
Патладжана ,който отглеждам за първи път и имам голямо желание да стане ,за сега се държи като цвете :
http://mgx6.snimka.bg/nature/avgust-2012.696462.28164800
http://mgx6.snimka.bg/nature/avgust-2012.696462.28165418

Последна редакция: пн, 20 авг 2012, 11:52 от МХ

# 166
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
хапвам си салатката от розови, червени и жълти домати, хвърлям по едно око на прасковите в купата до мен и си мисля колко по-добре щеше да е яко бях маааалко по-подредена и си записвах къде, какво съм садила и от къде/кого съм го взела  Blush

градината се отплаща добре, чушки има на воля и за салатката и за запържени с лук и доматки Simple Smile;
с доматите положението е различно, розовите се чудят от какво да се разболеят по-напред  Confused така бяха и миналата година, червените едри се отчитат добре - четирите особено едри са има-няма по 5 кила на рибарския кантар  Whistling
Скрит текст:
(над половин кило на бройка, ако махнеш рибарската лупа)
;домат-чушки има много, но не ми харесват, жълтата слива не е жълта и е с жилава ципа Confused един от чери видовете не ми харесва никак, другите са много и вкусни - ще продължаваме с тях, че малчо само тях тачи  Peace чушки рибки има и за съседите  Crazy от няма и десет стръка
от купуваните семена не съм доволна  Tired не са каквото трябва, а ако случайно приличат на вид не са такива на вкус или боледуват от всичко  Confused

домат-чушка, жълти сливи и розови няма да сея догодина  Crossing Arms няма да сея и бял калинков гороглед, защото от десет стръка само един е такъв  Tired другите са някакви твърди, безвкусни и дребни  Confused

ooooh! забравих ли нещо?

# 167
  • Варна-София
da dam отчет набързо- нийма си свършил работата! Simple Smile
намерих изтровени - смачкани и разлигавени ,като разплути, гадините по листата Simple Smile
амика,от къде ще го купуваш,че да споделя с нашите?-аз го имам покрай една анти-въшкова акция,дето ми я натресоха щерките ми,в малки шишенца,не особено скъпо,но ако ще е за градината,ще трябва да се снабдя с количества...
[/size]

Ще го поръчвам оттук: http://www.amiti.org/neemazal.html
Признавам, че първоначално се интересувах заради миризливките. Реших, че няма да ми свърши работа точно за тях, защото ларви не правят, обаче междувременно се запознах и с другите му приложения, разбрах, че в доста сайтове на английски маслото от нийм се споменава с добро, така че догодина ще си взема.

# 168
Рориковия пипер за семе е готов - да извадя ли семките  или да го оставя да си изсъхне, както е цял?
Ама и въпрос зададох  Crazy надявам се ,че ме разбрахте

# 169
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Деси ми чете мислите.
Моят пипер е узрял.
Изтумбете чушката.Хванете за дръжката с палеца и показалеца и средния, натиснете навътре, после същото на кръст. Изтръскайте чушката , защото вътре остават още семена, даже с тъпото на ножа оберете от жилките.. Оставете така да изсъхне с дръжката. Гледайте да няма остатъци от чушката. Като изсъхне тогава орулете семената.
Ако ви е трудно така , с ножче изрежете отстрани на чушката , като внимавате да не срежете сърцевината със семето и пак с ножчето отстранете колкото е възможно остатъците от чушката .Надпишете сорта и годината и че е била сушава,  отстрани на вестника  и завийте с втората половина от вестника .Отделните бележки ги отвява вятъра. Наредете вестниците на пейка най добре , в остъклена тераса че да не вее вятър и да ги разпилее, може и да ги огрява слънцето.Да са завити под вестник!!!
 Над една педя и 4 пръста  пръста , гладка , островърха, по-тясна  са магарешките уши. До 1 педя са капиите, може да са островърхи , а може и да са с леко завити краища. .Около 10- 12 см  широки гладки островърхи са слонското ухо, пак около 10-12 см  с тъпо дупе и къдрави са селските.
Ако сте сигурни точно кои са  моите може да събирате семе и от по-малки. Забележете семената , какви са едри, макар че чушките са по-малки. . Дори и тази година да не са станали поради екстремните условия догодина ще станат. Такива семена няма да купите от пазара за семена.
Успех !Събирайте повече, че после ще трябва да ги пресявате.
.

Последна редакция: пн, 20 авг 2012, 23:33 от rorik

# 170
А,благодаря за инфото на нимазала.Някъде из чуждите сайове дали няма да го има?Догодина обезателно ще го пробвам.
st. Dobri ,домата чушка и още 2-3 странни сортове дето съм сяла и  на мен не ми харесват.
Консервирането това лято ще го пропусна Sunglasses

# 171
калисто, Hug сега видях подписа ти.Остави консервирането и се отдай на новия живот и усещането около него.

# 172
Семе от чушки отбирам зимата, когато започна да ям сушени чушки... Сега само ги нижа, пък после ще ги мисля... Вече имам няколко върви, обаче са смесени - големи, малки, прави, по някоя крива... Имам едни от баба ми - тривърхи им викаше, че дупето им завършва с три тъпи връхчета - симпатични чушлета, екстра за пълнене... Баба ми все такива ги записваше - тривърхи, дълги, остри, за пълнене, дебели - видове всякакви...  Laughing   Само да не ги бях толкоз подлютила...  Crazy

Ето тук виси една тривърха - http://storage4.album.bg/4d8/dscn8656_3f31d_29865546.jpg

# 173
  • на пъпа на Златията
А, да това е гороглед.
Да,  де от връвта , ама после трудно се познават, кой какъв сорт е? Ако насееш само гороглед/както му казвам аз селски/ който е тънкокор ,  няма ли да ти се иска да сложиш във фризера , по-тлъстичка от магарешките уши ,  за лютеница през зимата.

# 174
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
А, да това е гороглед.
... 

ooooh! а моя гроглед "гледа" нагоре Thinking прилича на изтеглена камба (как им се викаше на тез чушки?) но стърчи 
Laughing голяма комбинация са ми с чушките на Рорик - тези стърчат, другите висят Wink и са като на дедо Петко....  Laughing нали такова беше описанието Рорик  Hug

аз съм хитра Wink запазила съм си половината от семенцата дето Ририк ги изпрати и ще имам и за догодина. и никак, ама никак няма да се мъча с непроверени купешки щуротии  Crossing Arms

# 175
При чушките не сея на сортове... Сея каквито ми харесат за пълнене, пък те стават и за рязане и за печене и за всичко... Така или иначе садя лехите една до друга, въобще не се затормозявам да ги деля на сортове, да сея на сортове и прочее... Тази година и без това имам за задача да деля лютите от нелютите, а то си е бая занимавка... Лижем, дъвчем, нам кво прайм...  Laughing   Догодина рибките ще ги садя в съседите...  Laughing

# 176
Ох,разсмя ме,Стелт Laughing
Загледах се във фотосите на МХ.Нали ми е мъка с тез напукани домати и търся причината.
Моля ви сложете в темата снимки на напречно-разцепени плодове за анализ.
Вили,Ан,Рорик сещате ли се как изглежда мозаечен вирус на плод,не на лист?
И ми е хубаво,хубаво,че ще си имаме бебе с темата!
Калисто леко и бързо да се разкръстиш! Hug

# 177
  • При розите и топлата вода ......!
калисто, това по доматите ти е нощенка. Аз пръсках два пъти това лято и сега почти не съм срещала. Мисля че пръскахме с Актара. Нурелето не е с 3 дни карантинен срок, а с по- дълъг. Не пръскаш ти нали? Naughty
Събрах семе от чушките на Рорик -от всички сортове.
cecunka_td, ти като консервна фабрика си го подкарала.
МХ , верно ти е красота зелето. Е аз не мога да отгледам зеле и това си е. Embarassed
Тази година съм много доволна от добивите от пипер. При нас пипера се разваля. Хваща го някакво съхнене, съхнат цели корени и пипера не узрява. В моята градина обаче се запазва. Особено тази година го наторихме обилно с оборска тор и той се отблагодари. Усилено правя туршии. Днес изварих пенжур- печени чушки с домати. Сега вече съм оставила да зрее за лютеница и печени за фризера, но това ще е септември.

# 178
  • Варна-София
Калисто, популярно е в чужбина като neem oil. Тук май само фирма Амитица съм срещала да го предлага с търговско наименование "Нимазал". Еко-био-органик - точно за чакания нов живот.

# 179
  • на пъпа на Златията
 ....а моя гороглед "гледа" нагоре ...
Още "Калинков" на коя Калинка са го кръстили , не зная.
Добричко,
Беше като на дедо Вано , ама не е грешка   и дедо Петко беше коцкар. Живот.
Вес,
Къде мъ тураш у питането за некви вируси.Баба на всичко викаше гад.
Амика , да каже за гадовете.Ама е на вилата и не може да се включи. Според мен точно когато са зазряли са преполяти и за това са се пукнали, доматите .
Гелика и аз имам един , два стръка с такова съхнене , ама го отнасям на набежките на някоя къртица.
Тая година , пипера ми не е родил много, просто не се опраши добре от жегите   или такова ми е усещането от това, че израстна висок . Дали пък не изчезнаха пчелите.Друга година , преди да пръскам все минавам през пипера и ги гоня и се вдигаха рояци.Тая година ги нямаше хич.
Стелт,
 има значение , макар че лехите са една до друга.Иначе се обезлютявт с оцет и захар.

Последна редакция: пн, 20 авг 2012, 23:27 от rorik

Общи условия

Активация на акаунт