(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 083
  • 746
  •   1
Отговори
# 180
  • на брега на Дунава
Ролик Може да е от годината.Моя пипер е 1.5 метра и чак сега е навързал повечко.Ще берем през септември.Само да не се пречупи от тежестта.

# 181
и аз имам много напукани домати-черита предимно-точно по този начин,хоризонтално...ама не им обръщам много внимание,и така ги усвояваме  Laughing

аз пак съм с моите карфиолени истории   Embarassed -някаква гад, rorik   Wink Sunglasses ,ми яде ли,мъчи ли,суши ли..и аз не знам,вече трето растение  #Cussing out на по 8ми,9ти лист са,много здрави и хубави,вече и на ствол наливат,а за ден-два изсушава растението,започва с пожълтяване на най-долните листа и изсъхва постепенно,засега и трите имат средина/сърце така да се каже,живо,ама какво да правя,че да ги спася не знам,а и да не ми опоска и другите  Sick

# 182
  • на пъпа на Златията
Мммм дааа,
Ето какво попрочетох. Пипера е взискателен към въздушната влага. Цветовете,  че даже завръзите увяхват и окапват при липсата и. . Значи при сухо, горещо време  време е трябвало при цъфтеж и не само , да росим пипера!!! За зеления боб знаех , но за пипера сега се усещам . Явно най чувсвителен е боба , по него трябва да се ориентираме. Ако той не връзва , трябва да росим и пипера и домата!  От опита ни тази година означава , че маните по-малко влияят на добивите от засушаването на въздуха , като че ли . Догодина при всяко поливане ще трябва и да дъждуваме, ако е горещо и сухо разбира се !
А ето какво намерих , всичко на куп.Да се доверим на нашите специалисти.Все пак са работили в нашите условия и единственото висше учебно заведение признато в света е Селкостопанска академия. Да го копнем!
Вес,
Те тука те има секакви гадинки.Познайте си ги.
http://www.stenli.net/nsrz/files/orz/books/zelenchukovi_kulturi.pdfСтелт,
те тука те пише че са важни сортовете на картофите. Някои сортове искали дълъг ден когато растат и къс когато клубообразуват.А, сега , де? Ние садим картофите рано!
Стелт ,
Та мисленето  сорт "убава чушка " е затрий време. "Семката" е важна!
Така,  че за това трябва да садим, каквото са садили бабите и сортове, които са садили те.
Това за начинаещите градинари , които питат какво да садят.
Благодаря за съобщенията за развитието на семената ми. Това значи че стават за територията на България и съм ги адаптирала. Забелязахте ли че те се развиват добре като растения.Вадите си личат . Първи никнат , най здрави стъбла. Явно най устойчиви и на сушата. Е,  изпуснахме, условията за плодоотдаване , както отбелязах по-горе,ама и година беше,  ама до Димитровден си има още 2 месеца.
Тая година изпуснах унищожението на колорадския бръмбар и теления червей , знае ли някой как да уморя тия  гадинки още от сега,като са се зарили в земята сигурно вече,  че догодина ще ми правят беля.?

# 183
rorik, сортовете картофи са ми още по-неизвестни от чушките... Баба ми садеше от нейните си и от да речем на съседката... На следващата година преценяваше от кои ще си остави семе и от кои не... Обаче ние с баща ми омешахме нещата, поради липса на време да надписваме всеки ред и всяка касетка извадени картофи...   Rolling Eyes

# 184
  • Варна-София
Вес, хоризонтално нацепване на доматите не съм виждала. Повъртях се малко из нета, казват, че може да се случи на всеки сорт, други казват, че е генетично обусловено и някои сортове са особено податливи, но при всички случаи са ядливи.

# 185
  • на пъпа на Златията
Стелт,
имаш ли картофи от на съседката и на баба ти. Че аз имах сорт "текезесарски - немски , увираха за 5 минути,ама загубих телефона на една жена  в  село монтанско дето има караулка на  сръбската границата , а и загубих семето.
Напречно гниене , сега  се сетих,  съм виждала по някои розови домати.
Вес,
доматите ти розови ли са?

# 186
Стелт,
имаш ли картофи от на съседката и на баба ти.

Имам, но вече са смес - демек не зная кои на кой са - с две думи картофи са...  Laughing   А имам и съседки - може да омешам с техните...  Laughing   Миналата година една комшийка ми даде чушки сорт "хубави"... Сях ги отделно, но после забравих в коя леха на кой са...  Laughing

# 187
Късно ли е за ряпа? Освободи ми се едно местенце , та се чудя..................

# 188
  • на пъпа на Златията
Деси,
хич не се чуди .
Както е подкарало времето  направо на Коледа от 25 градуса предния ден , ще е минус 5 градуса.
Стелт,
 я запази някое кило за семе.Важно е да са вкусни, хлебни,  явно при теб може да си улучила "наши" картофи , няма как да си ги олютила! Hug

Последна редакция: вт, 21 авг 2012, 14:41 от rorik

# 189
Късно ли е за ряпа? Освободи ми се едно местенце , та се чудя..................

Вчера сях дайкон... Късно, рано, тогава намерих време...  Laughing

Ще запазя, рорик, тая година не лютят... А ти ще ми кажеш дали съм улучила нашите и дали са вкусни и хлебни...  Laughing

# 190
Е не само това висше учебно заведение  епризнато ( ще се учудиш колко от учебните ни заведения са признати в същност).
От опит - пипер и домати не стават при висока температура и влажност- растат само на листна маса. При същата влажност и по-ниска температура са си ок. Докато краставиците буквално полудяват. Копърът и магданозът имат същото поведение като доматите, а босилекът като краставицата

# 191
  • на пъпа на Златията
Титина ,
изглежда при висока температура прегаря прашеца и нежните завръзи. Като го поръсим предполагам че го охлаждаме.Ти си на такава ширина  като в Либия , дето казваха че пипера ставал по 1,5 метра., как са завръзите?
Поне по соца мисля , че само това заведение беше признато , сега не зная.

Стелт,
... Ще запазя, рорик, тая година не лютят...
Северозападни  зевзеци!

# 192
Мисля, че доматите (Рила), които първо садих в кофички, а после в тунел в градината, точно поради по-високата влажност направиха първи завърз доста високо (на 60-70 см).... Предполагам условията в тунела са им харесали и си растяха само на стъбло и листа... Но пък станаха хубави, яки растения...  Laughing   Летните горещини, разбира се, нямат много общо с пролетните високи температури...

# 193
Мерси за пожеланията Hug
Аз като нищо ще си родя в градината,ама какво да правя все на там ме тегли,пък и си разнообразявам чакането.
Гелика ,да мисля,че е нощенка Peace При нас товя лято имаше голямо нашествие на пеперуди,не бях виждала такова чудо.Гадините бяха опасли цяла гора наблизо,та се наложи спешно да пръскат за да спасят дърветата.За пръскането- с никви химии не пръскам,каквото оцелее,отглеждам основно за прясна консумация.
Снощи пръсках за проба с смрадлика.
amica1,намерих http://www.ebay.co.uk/sch/i.html?_trksid=p5197.m570.l1313&_n … +oil&_sacat=0.Мерси  bouquet

# 194
rorik, тук всичко става високо и расте бързо. А и за разлика от Либия при мен влажността е над 80%. Пиперът ми се оказа като храст, аз режа, той избива от долу. докато не го отскубнах накрая.
Завръзите бяха повече докато времето беше хладно - май, април. Гледам и съседът с ранчото и той няма голям успех с пипера (имам съсед старец над 80 годишен е, гледа си раняо извън града, той носи зеленчуци, аз готвя- като една кумуна сме  Grinning).
а за учебните заведения, признават се програми, а още от социализма има доста признати такива. Съпругът ми е с докторантура призната от соц време.

Да Ви питам, за градините добре, ама какви подправки отглеждате?

Общи условия

Активация на акаунт