(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 099
  • 746
  •   1
Отговори
# 195
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
...Да Ви питам, за градините добре, ама какви подправки отглеждате?

двуцветна салвия, босилек (в саксия, защото искам да го прибера наесен), девисил, мащерка, джоджен и нещо диво  Laughing неразпознаваемо, цвета е като на джоджена, а мирише на нещо средно между мента, маточина и джоджен Wink и лофант/агастаче също, както и дърво смрадлика  Hug
от едногодишните - къдрав магданоз и копър Sunglasses
забравих розмарина и малката лавандула тоскана  Blush

# 196
Копър, магданоз, джоджен, леощян, босилек, розмарин, калоферче, дърво арония и дърво жожоба.

# 197
Копър, магданоз, джоджен, леощян, босилек, розмарин, калоферче, дърво арония и дърво жожоба.

и калоферче са ми обещали  Blush но не съм му намерила още мястото  Hug
леощян  Thinking какво е? това ли?

# 198
Да-това е леощян-подходяща за риба подправка.
Калоферче мога да дам на всеки, който иска.

# 199
Мммммммм това всъщност не е ли девисил? Thinking
От подправките отглеждам джоджен, магданоз, чубрица, естрагон, босилек, индрише, мента,копър, маточина, риган и девисил.

# 200
Да-това е леощян-подходяща за риба подправка.
Калоферче мога да дам на всеки, който иска.

cecunka e права  Hug девисил и лющян се оказаха едно и също  Laughing като джоджен и гьоз(ъ)ум  Joy Joy
само не питайте колко обикаляхме с една комшийка да търсим гьозъм в Резервата. добре, че се сетих да питам за какво е и така разконспирирахме джоджена  Hug

Wink а девисила става и за плънката на гергьовското агънце. мммммм  Hug

# 201
Аз го ползвам и за бобена паста  девисилът.

# 202
  • Варна-София
Девесил за миди - задължително. Малко вода, чаша бира, девесил, черен пипер, сос чили,  краве масло, главичка лук, няколко скилидки чесън, сол ... сосът ври отдолу, Мидите сурови, но идеално измити, няколко пъти се разбъркват (трудно е), че да се попарят и овкусят отвсякъде и да се отворят. Сервират се обилно полети с лимон, в този сос - пие се, гребе се с черупките като лъжичка - незабравима мидена фиеста.

Индришето го ползвах жестоко тази година. Направо опосках няколко растения.

Последна редакция: ср, 22 авг 2012, 15:48 от amica1

# 203
Освен за сладка и компоти за какво др използвате индришето.

Амика веднага си записвам рецептата ти за мидите

# 204
  • Варна-София
Против комари, по Веселчето. Натърквам се с листенца, после мъжо започва: Ау колко хубаво ти мирише косата ...
Има смисъл една жена да се зареди с няколко силни растения.
Всъщност за комарите ... не мога да ти кажа със сигурност. Не ме хапят много, но може и да не съм им сладка.

# 205
Тук са мутанти, нищо не им помага- ни цитронела, ни босилек, ни лавандула, ни индрише... ама поне заради тях имам куп факли и градината придобива хавайско звучене  Mr. Green

# 206
  • Пазете Гор
Подправките са моя начин да използвам цветните лехи за нещо по-осезаемо. Всред цветята сея копър, босилек, мащерка, розмарин. Имам още и магданоз, чубрица, целина, риган, кориандър, джоджен, мента, калоферче, девесил (или лющян).

Индрише използвам в сливовите и дюлевите компоти.

Време е за засяване на марули. Разправят, че с повечко гледане можело да са готови за ноември, ама не ми се вярва. Засадени през септември, обикновено марулите ми са готови някъде в края на март-началото на април.

# 207
  • на брега на Дунава
И аз отглеждам доста подправки.За съжаление при мен ,не знам защо ,`те направо подивяват.Джоджена вече ми е превзел цветната леха.Голямо рязане падна.Не мога да го изкореня.Така стана преди пет години с ментата.Сега внимавам къде ги сея,за да ги контролирам.Нямам калоферче .Искам да си посея сминдух , самардала и някалко вида мента.Имам само една мента, а разбрах ,че има много видове с различен аромат.Имам салвия , машерка,исоп,тарос,майорана,даже и жълт кантарион,от който ще си правя лекарство за стомаха.Девисила ми е огромен.Магданоз имам обикновен и къдрав.Сях коренов ,но не изниква вече две седмици.Днес отивам на Балкана и ще стоя до края на другата седмица  Hug PeaceРяпата поникна -четири вида -черна ,бяла ,червена и бяла дълга .Някой знае ли как изглежда новопоникнал пак чой ,че не знам дали той изникна или нещо друго  newsm78 Червенее това ,което никне.

# 208
МХ, аз знам как изглежда, ако сортът ти е за червен, може и да червенее.
В блога имам снимки, ее, даже успях и да ги намеря.
Тук http://avocett.blogspot.com/2012/01/blog-post.html има няколко снимки на пак чой.
Аз забравих да сея моя, същото и с едни репички, където юни/юли се сеят.
Вътре като се разрежат били като диня.
Ще ги видим другото лято.

# 209
  • Варна-София
Новина! В морето най-после се появи рибка. Местните патриоти казват, че черноморската риба е особено вкусна, много по-вкусна от всичката риба на света.
http://s018.radikal.ru/i520/1208/a4/ea962721302a.jpg

Черпя със свежа августовска закуска. Става и за брънч, и за лек обяд, и за предястие, и за почерпка на ненадейни гости. Тракийският мискет е вече меден и на вкус, и на цвят.
http://s014.radikal.ru/i329/1208/ae/5d500499fe52.jpg

Съседът пред мен си изкорени доматите. Казва, че не били вкусни и му изсъхнали. Аз му казвам, че има акари, а неговата диагноза е, че годината не била доматена.
Поканих го да дойде да види моите домати, да му покажа, разкажа.
Зрели: http://s010.radikal.ru/i313/1208/27/6e8e65422cf5.jpg
След месец-два - пак ще има: http://s019.radikal.ru/i644/1208/e7/3a5274e99e5d.jpg

Общи условия

Активация на акаунт