(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 130
  • 746
  •   1
Отговори
# 210
Как различавате повредите от миризливки и тези от гъсеници по да речем домати, пипер?  Thinking

Имам домати, на които повредите просто са засъхнали и продължават да растат и зреят... А имам и такива, които направо са изгнили отвътре и са станали на пихтия... Чудя се дали не ги нападат различни вредители... Миризливки се разхождат и из пипера... Май част от дупките са техни и обвиних несправедливо горките гъсенички... А иначе гъсениците са като епидемия, вчера хванах над 10, докато брах домати...

# 211
  • Пазете Гор
Моите миризливки са съсредоточени върху малините. Почти върху всяко плодче има бръмбар. Случвало ми се  е неведнъж да сдъвча, когато пътьом си вземам някоя малина. Не е приятно. Не знам какво точно правят върху плодчетата, видима вреда не съм забелязал. В момента грижата с малините  е слънчевият пригор, ама то слънце ли е, чудо ли е. Ей на, преди малко ходих за магданоз до градината, а от стената на къщата лъха топло като от фурна.

Та за миризливките разправях. Тия в малините са едрички, кафяви на цвят. Има и в пипера, обаче са зелени. По интереси са се разпределили.

Трима души от различни краища на страната ми се оплакаха, че не могли да разсадят късно зеле - разсадът изгарял за няма и ден. От Видинско, Ямболско и Пазарджишко. На, проблем. За зелевите сарми се притеснявам, мда.

Наздраве.

# 212
Късното зеле ще е проблемно, да. Завили вече глави, а изгарят. Всеки ден поливам, а като се прибера, всичко клюмнало, все едно с вряла вода полято. На вейковия боб наметнах бял чаршаф, цъфти, мъчи се да прави шушулки. Къпините и аронията изсъхнаха, дребни и сбръчкани. Пиперът е със  слънчев пригор тук - таме. Само доматите се радват на оскъдни поливки - наливат едри и здрави плодове, а сърцевината е като кристали.

# 213
Мойто късно зеле се хвана и расте... Гледам, че и из комшиите зелето се е хванало... Обаче мойто не мога да го отърва от зла гад - бълхите и гъсениците яко го ядат... Може и по някой охлюв да си клъвва, но не съм ги сварвала из лехите...

А кво правят смрадливките върху цветовете на магданоза?   newsm78    Накикерили се по найсетина на цвят...

# 214
  • Пазете Гор
Магданозът е повече от полезен за мъжката мощ, stelt77, а миризливките го знаят по-добре от нас.

Я сега питай пак!  Grinning

# 215
С други думи си правят оргиите там, щот не ги виждам да ядат от него...  Laughing

# 216
  • Варна-София
Повредите от миризливки - зелени и кафяви са лесно различими.
Зелените наистина ходят по доматите и оставят жълти точки, тъканта под които е суха и гъбеста. Неприятни са такива домати за ядене.
http://s011.radikal.ru/i318/1208/ad/e847d1135a6e.jpg

Кафявите миризливки при мен ходят по къпините. Климатът тук е по-подходящ за къпини, но предполагам, че повредите са същите и при малините. След посещението на миризливка отделни зрънца на плода са напълно изсмукани и засъхнали. Куркума, сигурно колкото обвиняваш слънцето за засъхналите малини, толкова трябва да обвиняваш и кафявите миризливки.

# 217
моля,помагайте Praynig Praynig
търся из нета ,но не намирам или не търся добре  Embarassed
черно-сиви яйчица снася,по карфиола,после ли,преди това ли...яде му  листата-жълтее и умира растението
а по зелето ми/хвана се много добре,пу-пу!/,намирам жълти яйчица -чистя механично заразеното листо,не съм пръскала още с нищо,че не виждам гад,а само яйчица  newsm78

# 218
Миризливките не правят ли дупки? Листата на пипера ми са перфорирани, кръгли, правилни, еднакви по големина дупки... Из чушките също има такива дупки... Не видях червеи, само миризливки се мотаят... Обаче в една надупчена чушка се бяха завъдили някакви дребни глисти... Не ми стана ясно кой е снасял яйца вътре, та са се излюпили зверовете, но предположих, че пораженията не са от тях, настанили са се в жилището наготово...

# 219
а по зелето ми/хвана се много добре,пу-пу!/,намирам жълти яйчица -чистя механично заразеното листо,не съм пръскала още с нищо,че не виждам гад,а само яйчица  newsm78

Карфиол не съм гледала и не разбирам, а в зелето ти снася яйца зелевата пеперуда... Ще се излюпят и гъсениците, няма да си останеш само с яйца... И ядат ли ядат...  Crazy   
Яйцата няма смисъл да пръскаш... Ти пръскаш, те хвърчат по теб и снасят...  Е тук видях нещо за борба с гъсениците - http://gradinar.net/722-Ekoborba-srestu-zelevata-peperuda   А амика пишеше и за разтвор от доматени колтуци+долни листа на домати...  Това, когато зелето стане по-голямо и ръчното събиране на гъсеници и яйца е мисията невъзможна...

# 220
  • Варна-София
...зелевата пеперуда... Амика пишеше и за разтвор от доматени колтуци+долни листа на домати...

Работа върши всякаква зеленИя от домати. Рецептата на руснаците е за студена настойка с "ботва", тоест листа, стъбла ... всякаква зеления. Пробвайте върху гъсениците още като са малки, бързо става.

Ето тук я има тази рецепта (№3, само дето аз "изпирам", тоест силно намачквам листата, а не ги режа, защото ми струва по-малко усилия) плюс още няколко полезни варианта за други случаи, плюс рецепти с тютюн и зеления от картофи.
http://netgarden.ru/biological-protection-frames-of-plants/tobac … oes-a-potato.html

Успех!!!

Миризливките не правят ли дупки? ...

Струва ми се, че миризливките, докато са малки нимфи могат да ползват чужди дупки по доматите. Ако няма дупка на домата си стоят отдолу на дупето и си смучат сокове оттам. Влязат ли в дупка я задълбочават, защото просто си смучат.

Стелт, огледай се дали нямаш скакалци. Тази година миризливки почти нямам. Основните вредители са ми нощенки и скакалци. Не пръскам, но консервирам скоростно.

Редовно поливам дайкона. Бързам да порасне, за да не е фатално за него нападението на земни бълхи. Правят си дупчици, не пропускат. Не пръскам с нищо.

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 07:58 от amica1

# 221
Искам да ви кажа, че получих сини сливи от ани иванова и са чудесни!
Ани, благодаря ти!    bouquet Hug

Нашата слива явно е същия сорт, обаче тази година нямаме никаква реколта.  Sad

Да питам, тазгодишната леща готова ли е?
Във ФБ има в момента една инициатива да се изкупи продукцията на едно био стопанство, но на въпроса дали лещата е тазгодишна отговор не са дали. Ако искате леща, можете да се включите. По 3.50 килото е. Аз откакто взех от Метро една с гъгрици и съм малко скептична, но може би ще си поръчам от тази.

Последна редакция: пт, 24 авг 2012, 12:28 от Люлин

# 222
  • Варна-София
Хубаво нещо са сините сливи.
Тази година правя разни консервни експерименти и един от тях е сладко-кисел сос от сини сливи.
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2012/08/1-200-100-60-2-1.html

Пробвахме го с панирани пилешки хапки и не умряхме. Предполагам, че зимата още повече ще ни се услади.

# 223
Аз правя нещо подобно с домати-изварявам до сгъстяване,прибавям захар/или сварен и пасиран лук/,оцет,сол,лют червен пипер,чер пипер,мащерка.Помощниците ми дегустират до напасването на вкуса  Mr. Green.Ползваме го освен при месата и върху ориз със зеленчуци,гювечета с "остатъци"от хладилника,пици,спагети....щях да забравя-с паниран карфиол  е върха.

# 224
  • Варна-София
Тази година ще си отядем с хубаво грозде.
Може и годината да e особено добра, а може и да е помогнало млякото, с което толкова редовно пръсках в добавка към обичайната РЗ програма.

Русалка: http://s16.radikal.ru/i191/1208/fa/f17a7057b20d.jpg
Най-ароматното ми десертно, което вероятно е Брестовица: http://i066.radikal.ru/1208/d6/cb833dce6f84.jpg
А простият Димят е станал голям като десертно грозде: http://s44.radikal.ru/i105/1208/72/0baa5030c390.jpg
Направо да ти е съвестно да отиде за вино.

Общи условия

Активация на акаунт