(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 136
  • 746
  •   1
Отговори
# 225
Хубаво нещо са сините сливи.
Тази година правя разни консервни експерименти и един от тях е сладко-кисел сос от сини сливи.
http://djemmasvetlana.blogspot.com/2012/08/1-200-100-60-2-1.html

Пробвахме го с панирани пилешки хапки и не умряхме. Предполагам, че зимата още повече ще ни се услади.

Можеш да си отметнеш, че става и с червено грозде, сорт, да го кажем "дивачка", едно такова с дебели люспи и много семки.  Simple Smile Вчера го обрах (цели 2 килограма  Simple Smile) и го приготвих на сос. Трябва да се занижи количеството оцет и да се сложи повече захар, обаче. Просто както казва Вили да се докара на вкус.
В момента има вид на най-прекрасното червено вино.  Simple Smile

Забравих да благодаря за рецептата, много се извинявам!  bouquet

Последна редакция: сб, 25 авг 2012, 16:18 от Люлин

# 226
  • Варна-София
Вили, Люлин, благодаря за споделения опит!  newsm51

# 227
Амика, чудесно грозде!!! Разменям двойна касетка стенлейки за един грозд Laughing

# 228
  • Пловдив
Здравейте!
Влизам в био-зеленчуковата ви тема с въпрос за мента в саксия, която си купих наскоро- зимата реже ли се и  зимува ли изобщо? Отглеждам я вътре засега, че целта ми беше уж да гони мравките. Понеже бяха доста растения в саксията ги разсадих- мога ли някои да изкарам на терасата /като попривършат жегите/?

# 229
  • Варна-София
Занимавала ме е мисълта да си гледам и зимата джоджен/мента, досега не съм успявала.

Днес по повод поста ти прочетох, че е възможно да се накара мента да расте в саксия и през зимата, но за целта изобщо не трябва да се оставя да цъфне и непрекъснато да се реже. На следващата година най-вероятно ще загине, защото това не е нормален начин за живот на ментите - те трябва да възстановят кореновата си система през зимата, като надземната им част загива.

Тогава се вземат от градината пак  чисто нови растения и пак не се оставят да цъфтят, ако искаме да си ги гледаме в саксия през следващата зима.

Аз имам няколко вида менти и едната (от Писаро) още не ми е цъфнала, така че може и да си прехвърля корен в саксия за зимата.

При мен задължително зимата ще се появят акари, така че ще ги посрещна на нож с цитрусова настойка.

# 230
Здравей,t_tabakova
Понеже мента,джоджен,сперминт са ми трън в очите и в градината да не звуча песимистично.
Не се надавай през зимата в саксия-няма значение вътре или на терасата да се разлисти.И като в рекламен клип-показват една дама,добре поддържана сутрин рано преди да предложи усмихнато на спящатото фемили ухайна чаша чй откъсва с нежни пръсти листенце.Едно,второ,докосва ги с любов и ги пуска в чашите,притваря очи..Сън е това..Само се подсети зимно време колко е тъмен,кратък денят и  въздухът,изсушен у дома.
Обаче.Ако сега пресадиш ментата в голяма саксия(за за фикус,палма) и оставиш на южната тераса.И поливаш,дъждуваш със спрей и както казва Амика прищипеш връхчетата,които слънцето ще разкраси в цветове ще имаш мента до ...Димитровден.И за чай и за мохито.
До първи сняг,невидимо тя ще пусне корени като змийчета.Обери листата и сушИ.Завий със слама за всеки случай.Тя ще заспи до другата пролет.Ще видиш как ще се радваш на първите пъпчици.Живинка е като нас.
...Ай стига съм писала за джоджен,дето ми превзема Градината като за ...домати! Laughing
Блгодаря ви от сърце за мненията,линковете за напуканите ми плодове.Не е мозайка.Провериха под микроскоп-от големия пек и дъждовете са се напраскали.И така и така.
Проблемът бил в мен.
Ранните домати искали хлад и постоянни летни температури точно в момента на първия завръз.
Е-много искали.Жегата точно тогава накара растенията да плододават,претрупа ги с плодове и онзи дъжд десетдневният ги наля без време.
Поне имам сочна апетитка.И смлени морковки добавих,и две глави червено цвекло за цвят.
Да си галя окото и да не питат у дома защо не е като на баба...
Сега съм  в Ренесанс.Трябва да видите Градината ми-оплевенко,почистени долни,сухи листа,полято под 30 градуса,одрусах от крилки,яйчица,тук там гъсеници,пашкули одрапах,събрах.
Даже ромите извързах,на горе.Красота и берекет.
Не се шегувам,но от наблюдения забелязах,че трябва да се стимулира доматето да стърчи нагоре.Да не го оставяш да клюмне.Здраво! bowuu
Утре ще си покажа и пиперки,и домати,и зимния скуаш,и двата пъпеша и любеничките за...детски фенери. Joy
Даже мога да разменя праз за сини сливи и грозде.
Пишете,показвайте нали сме една Градина!
Минете де!
Мисля ви с този пек.
Да минава и заминава!
Есента е хубав сезон за Зарзаватчите...
Натежаваме от радост и плодородие. Hug

# 231
  • на пъпа на Златията
Тая сутрин с кафето се разходих из блога на Авосет.
Нямала е време да  ни покаже градината си тая година. Откъсна ли я желязната птица от Земята ни. Ще съзре ли зад някоя лъскава витрина нещо в чуждия подреден град,  изгнилите си домати във вадата? Спомних си паровоза  с неприятната миризма на въглища, който ме откъсна от Земята.Като затворих очи видях позеленялата си ръка с нахапан домат от вчерашния ден. . Спомних си късче зеленина  зад стъклена витрина в Ботаническата градина  в София,  която все беше затворена.
В зеленчуковите и цветарските  магазини трябва да има пейки и  до тях тенекиите на Куркума. Дано всред подредеността   на изкуствените домати и цветя и стъклените витрини душите ни прелетят в неподредените  градини на Авосет , МХ, ... където го подрежда Природата.
Авосет,
Дано ти остане време да  се наспиш добре  за да можеш да сънуваш  градината си в този забързан свят.Бог да те пази!

# 232
Минавам да кажа,че гъсениците са се преместили от доматите върху пипера  #Cussing out.Ядат и дебелеят-има екземпляри по 3 сантиметра  Shocked,и трудно се късат.С какво ще ги моря не знам...Сега като хвръкнат пеперудите и като насерат яйца  ooooh!

# 233
  • на пъпа на Златията
Уф, половин час търсих и не можах да намеря съобщение че тази година доматите са заразени от вносни гръцки с някаква болест  от която се получават дупки в доматите и сигурно някакви гадове си снасят яйцата там за да се хранят.Сигурно трябва да се борим с болестта за да няма къде да се снасят яйцата. 

# 234
Рорик,това е Тута абсолюта-да се надяваме,че при нас е нощенка.Но ми прави впечатление,че като малки гъсениците са черни,а после стават зелени.И положението се влошава  Sad

# 235
  • Пловдив
Благодаря за отговорите за ментата, много са ми полезни! Аз прищипах връхчетата още като я взех, защото бяха почернели. Сега ще спазвам вашите съвети за по-нататък!
Мога само благородно да ви завиждам за градините и дворовете и ви пожелавам по-малко вредители!  Simple Smile

# 236
Рорик, една от причините да не пиша толкова в блога е, че искам да прекарам максимално време в градината и просто да съм си там, без да се затормозявам със снимане и т.н.
Сега даже ми се карат, че не мисля за багаж и прочие, ами си търся някой с магаре да изоре наесен .
Та така, ако оставям впечатлението, че съм си изоставила градината, изобщо не е така, даже обратното, аз по-свързана с нея не съм се чувствала. Вече овладявам положението с доматите, 2 касетки с буркани имам готови Simple Smile .

А когато си избирах университет имах малко нетипични критерии, проверявах дали има добър фермерски пазар в града, дали наблизо има ферми, където можеш сам да си береш плодове/зеленчуци...

Та така, тук някой скоро пита дали може да се гледа градина с едно ходене през седмицата, догодина ще видим дали може с едно ходене през април и после чак юни : ) .

П.П. И аз, и съседите имаме от тея гъсейници, последно не бяха чак толкова много, дано и утре да заваря всичко нормално. По зелевите имам аз много гъсеници и баба каза, че единия ред целият е изяден. Докато бях в магазина ми се обажда и ми вика, че се предавала, били милион. Пък аз й отговарям "Как ще се предаваш, отивай бързо да събираш гъсениците!Моля ти се, бързо отивай при гъсениците!" и клиентите се чудят къде са попаднали  Laughing .

# 237
и аз ,с гадините да се оплача малко  ooooh! -колорадски бръмбар ми е нападнал патладжаните и яде и с*ре,бре!много с*ре това нещо #Crazy
четох,че ръчно трябва да се събира-това и правя,засега съм намерила само едно пашкулче и го унищожих,дано да спра тая напаст  Praynig

вчера садих цвекло,бели репи и пак зеле-за бидона с киселото да има  Mr. Green
очистих тиквите и ластарите им и отдулу лъснаха 2 патладжанчета -саморасли Grinning -едни нисички,мънички,ама яки явно!/колко пъти съм минавала оттам с маркуча Whistling/,и вече цъфтят,та съм ги окопала и поляла вчера,ще им мисля найлон явно и някакви малки конструкции,че да ги покривам,макар че може и да успеят да вържат-ние имамме поне още 2месеца и половина лятно-ранно есенно време
сложих гергана за парника вчера,имам и разсад домати по една педя,да видим колко ще е успешен експеримента ми  newsm78

# 238
  • Варна-София
Мда-а-а, бъзнахте ме с тази тута абсолюта. Отивам на лов. Вчера една богомолка шеташе из доматите, че даже ми полази по ръката, дано да е оставила някой възрастен екземпляр за диагностика. Едни такива дългички антенки гледам по снимките трябва да имат възрастните.

Няма начин, догодина ще се запасяваме с масло от нийм.

# 239
и аз ,с гадините да се оплача малко  ooooh! -колорадски бръмбар ми е нападнал патладжаните и яде и с*ре,бре!много с*ре това нещо #Crazy
четох,че ръчно трябва да се събира-това и правя,засега съм намерила само едно пашкулче и го унищожих,дано да спра тая напаст  Praynig

Какви са тез пашкули!?   newsm78   Колорадския бръмбар не прави пашкули... И не съм го виждала да сере... Снимай го това нещо, дето те е насрало...

Мисля, че при мен тута абсолюта няма... Дупките из доматите, пипера, лютите чушлета и дори в зеления боб (имаше 2 дупки) са големи - в някои мога и малкия пръст на ръката да си мушна... А снимките на миниращия молец, дето гледах в гуглето са по-различни...

Та така, брах малко зелен боб, сят на 07.07 и поникнал на 12.07 според записките... Едната шушулка малко наядена от червей... Надявам се гадините да не се прехвърлят и на зеления ми боб, щот ша се ядосам вече...  Crossing Arms   Не виждам файда от пръскането с чесън против акари, но при доматите пораженията са толкова много, че може би ще трябва да повторя и потретя зеления боб... Гледам и по есенните корнишонки се намъкнали акари... После следва пипера - до там трябва да съм ги спряла...

Общи условия

Активация на акаунт