(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 173
  • 746
  •   1
Отговори
# 405
Вили, не съм съгласна с теб. Родителите ми години наред се занимаваха със земеделие. Не само стигаше да се изхранва 4 членно семейство ( без субсидии) но живеехме и доста на широко. Естественно всичко ставаше на принципа проба грешка. Е да тогава се ядосвах, че другите играеха а ние почти все на полето или в оранжериите, но сега от позицията на времето казвам, че по-добре е било така....научихме се на много неща

# 406
Пример-в наше село една госпожа пося краставици в края на август.На 3-4 декара.Към момента растенията са високи по педя и нямат абсолютно никакъв шанс да родят нещо.Но госпожата е изпълнила изискванията за субсидията и получава не малка сума.Общо взето си осигурява годишна минимална заплата.
От самото начало каза,че не чака плод-само изпълнява изискванията,за да вземе парите  Shocked
Това не го разбирам по никакъв начин.
Както и тези,които вземат пари/познавам двама получили по 25000 евро,за да посеят орехи преди 3-4 години/,покриват на момента изискванията,прибират си парсата и до там.Местата с орехи към момента са страшно обрасли и може да се каже,че орехи няма.

За също зная за няколко такива случая по моя край (Ямболско).
Мисля, че това със субсидиите, дори и оползотворени правилно, е много погрешна и пагубна практика. Намирисва ми на сериозен проблем до към 20-30 години. Ще ни хване на старини... ако се окажа прав.
Иначе сметките ми с разходите никак не излизат. Това го зная от преди. Само наема не мога да си избия. Но не се и опитвам. Градината ми е като терапия, а ако роди и нещо и като бонус.
Съборените ми домати се късат от плододаване. Искам да ги махна, че изоставам страшно с час от ряпата, ама те не дават.

# 407
  • Варна-София
Радост, радост, радост.
Отидохме снощи да берем "белите" ябълки. Смятахме даже набързо да ги ошетаме и да започнем червените. Мислехме, че то толкова плод през целия август и септември обирахме от земята и не смогвахме да го оползотворим, та по дървото ще да е останало нещо символично. А то се оказа, че брахме та брахме. И все хубави. Мъжо смята - около 50 кг първо качество.
Ето лошите, неоцелели на моя капризен качествен контрол: http://s018.radikal.ru/i523/1210/25/6ddfb31128da.jpg
Толкова са. И половината от тях са съборени от дървото и натъртени докато брахме.
Уговорих се с голямата щерка, всеки ден да си взема на работа една "пирфектна" ябълка и да я изяжда цялата със семенната кутийка, като хвърля "само дръжката".
http://s50.radikal.ru/i128/1210/ae/8b914c053bd8.jpg
Тук съм й ги изброила 7 - за 1 седмица.
Ако по снимките има несвойствени отблясъци, това е от светкавицата на GSM-а. На цвят са бананови.

Титина, разкажи повече за стопанството на вашите. Какво гледахте, на каква площ, през кои сезони. Как разпределяхте работата. Налагаше ли се да наемате работна ръка?

Последна редакция: чт, 04 окт 2012, 09:41 от amica1

# 408
Радост, радост, радост.
Отидохме снощи да берем "белите" ябълки. 

Това са "Златна превъзходна" - любимите ми! Стават като медени след като поседят 1-2 месеца и леко се понабръчкат eat.

# 409
За равносметка е време, казвате. Ще направя такава само за картофите.
Есенна оран и пролетно фрезоване - общо 70лв.
За препарати против мана и колорадски бръмбар - около 30лв.
Вече изваден, катрофа се сортира на три фракции -едър/за нас и клиенти/, среден/за семе следващия сезон/ и дребен за двете прасета. Като продам 200кг. по 0,50лв, примерно, съм избила разходите. А той е много, много повече.
Да не говоря за излишъците от домати, пиперки, кромит лук и праз.
Далеч съм от това да издържам семейството си от земеделие, но при добро гледане земята се отплаща с изобилие. За емоционалните аспекти също не споменавам,  Peace, там най-силен е Куркума.

# 410
Ana, Колко кг картофи трябва да засадиш за да получиш добив 100кг и на каква площ?

# 411
Аз сея върху 200 квадрата около 30 килограма семе.Прибираме около 500 килограма качествени картофи.Но и поливаме.

# 412
# 413
  • Варна-София
Въх, мари Божке-е-е, Стелт! Супер! Кога сложи семката в земята на Рилата?

# 414
  • на пъпа на Златията
Амика ,
Ами и моите домати са почти така. Онзи ден направих 20 кг домати и още толкова бях изпуснала.
Като съм ги пръскала всичко на всичко 4 пъти и то много пестеливо. Сложих ги  една седмица преди да спрат дъждовете. Мисля че беше около 24април. Трябваше им поне още едно пръскане , ама и така се отчетоха и то не само Рилата и селските големи и биволското сърце - селското. Само розовите се оказаха по-капризни . 

# 415
  • Пазете Гор
Нека не забравяме, че личната градина увеличава домашната консумация на зарзават в пъти, което е важно.

Аз ще приложа груби изчисления за спанака и някои добиви от пчелина на баща ми, но без пчелните продукти.Пакет от 450 гр гръцки био-спанак струва 4.00 в магазина. Такова нещо отглеждам по около 25 килограма годишно практически без разход (семе за 2 лв и кубик вода за още толкова). Не го продавам, а подарявам около половината.
Около пчелина има три стари ореха и много сливи. Без никакви усилия се събират около 200 кг орехи (понякога и в пъти повече), които, продадени веднага правят около 200-300 лв. Не знам за добива от сливите, но ми е споделял, че печалбата от продадената на приятели ракия е 700-800 лв годишно. Тези пари покриват разходите по транспорт и подхранване на пчелите с излишък. Тези суми са сравнително малки, разбира се, но нека имаме предвид, че пенсията му не надхвърля 300 лв. Човекът си помага с приходи.
Баба и дядо с 2 декара градина в периода 1960-1980 успяват да купят апартамент и две коли.

А тез хубавини как да калкулирам?

# 416
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

ако се затрудняваш да ги "калкулираш" дай ги насам  Crazy ще ги чакаме с вилицата  Whistling

не на всичко може да се сложи цена

# 417
Точно тези домати не помня кога точно ги сях и садих... По-късно ги сях от първите и по-рано от разсада навън... Бяха в кофички в стаята уж на топло, но им беше тъмно и изостанаха от разсада... Уж ранни, но ги засадих в градината последни само, защото ми беше жал да ги хвърля, забутах ги до оградата и там имаха малко по-друга среда от останалите.... Късно ги нападнаха акарите, бяха тревясали, а поливането им беше както дойде, докато се полива пипера течеше и при тях... Напоследък все е мокро покрай тях... За съжаление не ям зелени домати, пък тези няма да узреят и практически не ми трябват...

# 418
  • Пазете Гор
За зелените домати знам три варианта за консумация:

- сурови в сурова туршия
- конфитюр
- стерилизирана консерва кьопоолу.

Последният вариант при мене всъщност е лютеница, само че зелена. Смлени печени зелени и получервени пиперки, смлени предварително бланширани зелени домати, печен патладжан, малко сварен морков, много стрит чесън, чубрица на око, олио за блясък, сол на вкус, магданоз според нуждите и малко захар.

Нищо  от градината не бива да се хвърля.

# 419
  • на пъпа на Златията
Стелт,
Има една салата дунавска или ловджийска. Разликата между двете е че в едната има зелени домати. Превъзходни са в нея.Някои я правят с топла марината аз в студена и слагам каквто се сетя. Със съвсем малко олио.
 Куркума,
Като ги гледам тия червени чушки - сурова домашна червена чушка пълнена  със сирене. Не опитвайте купена - не става за ядене така.

Общи условия

Активация на акаунт