(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 167
  • 746
  •   1
Отговори
# 390
Правила съм калкулации на продукцията си.
И едва ли искате да я знаете  Joy.Почти 70% е по-скъпо от магазина.
Аз по тази причина продавам част от продукцията и покривам част от разликата.
Имам и обяснение-раздробеното и малкото,различните култури оскъпяват.
Още като гледахме стоковата градина стигнахме до този извод.
Едно е да отглеждаш две-три неща,да ползваш механизация.
В градината пръв приятел ти е мотиката и ръцете ти.
При стоковото производство целта е бързо да се добие повече продукция.
При домашното - от малко растения да имаме продължително време плод.
Понякога се ядосвам докато заобикалям дървета,малинак и къпинак.Смесеното отглеждане на културите също усложнява работата,достъпа е по-труден,растенията си помагат,но и си пречат.
Стремежа ни към био производство също ни бави и оскъпява.
Когато отглеждаш за пазара пръскаш превантивно,влагаш средства за препарати,но риска да ти се разболее нещо е по-малък.
А био методите понякога не са навременни или са неефективни и може да се загуби цялата продукция.
Миналия ден си мислех,че всички снимки и клипчета от биоферми са правени в началото на сезона.
Ще ми се да видя такива правени през август-септември.Да видя плододаващите растения....
В събота очистихме върховете и колтуците на доматите.
Останах смаяна какво се откри-растения отрупани със завръзи  #Crazy.
Това лято се вгледах в едроплодните ,"бабешки"домати.На китка връзват по 5-6,но само 2-3 започват да растат.Другите си остават като черешки.А след като откъснем първите,останалите започват бясно да растат.
Та сега са станали като първите през юли.Едва ли ще успеят да узреят.
Но подготвяме място за лагеруване и съзряване.И с оглед голямото количество експеримента се очертава голям и трудоемък  Joy

# 391
  • Варна-София
Предлагам, ако някой прави сметки, био продукцията си да я смята спрямо цените на био продуктите от магазина. Тогава сметката може и да му излезе.
Аз след като и тази година бях със 100% био домати окончателно зачерквам химията за доматеното производство.
Но признавам, че августовските ми домати нямаха пазарен вид - имах много надупчени от нощенки, та консервирах, че и гостите помагаха.
Догодина ще си купя масло от нийм заради тези нощенки и заради ябълковия плодов червей. Дано да помогне.

Мислила съм си по въпроса за ефективността. Стигала съм до цифрата 20 декара. На 20 декара трябва да се организира едно био производство със смесени култури, за да може да изхранва от продажби едно средностатистическо семейство.

Иначе по професия съм далеч от тази сфера, така че може и да бъркам в представите си.

Последна редакция: пн, 01 окт 2012, 15:45 от amica1

# 392
  • Варна-София
Нещо не ми позволява да добавям към горния пост.
Разходите ми за РЗ защита за био доматите са почти никакви. Тя включваше: цитрусови кори, лайка, зехтин, течен сапун (Фрош по Бушката), обезмаслено мляко, сода бикарбонат, коприва, калиев перманганат (няколко кристалчета за бледорозов разтвор, пепел, кислородна вода (за промишлени количества може да се разрежда по-концентрирания водороден прекис) и чесън. Най-големите разходи са за труд, но това може да го изчисли само човек от бранша. Аз го смятам, че спестявам 3 лева за 45 минути за сеанс във фитнес зала.

Последна редакция: ср, 03 окт 2012, 08:52 от amica1

# 393
Амика,сега прочетох допълнението ти за 20 декара.
Ние бяхме стигнали до 27.
И е невъзможно едно семейство да се справя само.
Ще ти дам за пример само през месец май:
Бране на салати ,зелен лук и спанак.
Подготовка и бране на ягоди.
Разсаждане на домати,пипер,патладжан,средноранно зеле,праз,бамя.
Изграждане на конструкция на корнишони.
Окопаване на дини и пъпеши.
И покрай всичко това потягане и миене на амбалаж,подготвяне на стока и транспорт до пазар.
Обработка на почвата непосредствено преди засаждане,трасиране,сглобяване на поливна инсталация,аварии по капковото.
Денонощна охрана-повярвай,влизали са пред нас да си понаберат това-онова.Зер ние имаме толкова много...
Та според мен на едно семейство са му достатъчни около 5 декара.Засети с добре подбрани култури изискващи ръчен труд.И съм убедена,че семейството ще мизерства,изключвайки консумацията на произвежданото.

# 394
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Специалистите казват че се печели от принадена стойност която, се формира от наемен труд.
Сложих виното. В тая суша , да се начуди човек от къде се взе това грозде!Изсъхнала ми е една лозичка "болгар" " заедно с гроздето.Новите, "бодни пръчка' които бяха тръгнали пролетта са изсъхнали . 2 пъти оране , 1 резане,  1 тесане, 1 зариване, 1 отриване, 1 плевене, 4 пръскания , 2 връзвания, 2 поливания,  - приблизително  13 операции по 10 лв. за труд 130 лв .Нека да са 150  лв.
Една трета от главините ги няма, опрашването не стана добре , имаше измръзнало по кордоните, 300 кг грозде  по 1 лв на пазара 300 лв. Дедо се обръща в гроба. Малко е .От това лозе правеше 1 тон вино. Трябва да се помисли за засаждане на 25-30 лоозички. Вярно няма цена трите бидончета вино, компотите , сладкото от грозде , отбира ,  ама живеем в свят на сметките. Не може да "копаш като алтав"  и да има 50 процента разходи. ООбаче да сметнем  и  иначе . 150 литра вино , 21 буркана компот, 10 по  400 гр.бурканчета конфитюр , ракийката от джибрите,   колко ли е по полу био цени? Първо качество, не екстра . .Само 50 литра вино да се продадат на циганите по 3 лв , връща разходите. Останалото на печалба.
Вили , много негативно мислиш.
Та ми дойде в главата въпрос. Коя култура е най ефективно да се гледа? Доматите ,чушките, ... като изключим дрогата , тютюна ,
Амика,  не правиш ли квас по руски, аз му казвах сайдер  от сладко кисели ябълки.. От къде ли изникна тая дума по соц времето?
Бушката , опитай да сложиш тенекията с пипера на терасата, мисля че имаше удобна слънчева такава,   и сподели до къде си я докарала с двугодишните  пиперки?

Последна редакция: вт, 02 окт 2012, 21:17 от rorik

# 395
  • Пазете Гор
Трудно се калкулират, но винаги трябва да с имат предвид и  другите ползи от домашното производство: винаги прясна и вкусна продукция, добри сортове, никаква или внимателна употреба на растителна химия, точен момент на зрелост, лесен достъп и подобни.

Нека не забравяме и нематериалните ползи от градината. Няма да изброявам, ама нали знаете: кеф цена няма!

# 396
  • на пъпа на Златията
Агрофитнеса на Амика! Hug

# 397
  • на брега на Дунава
АЗ пък бях на море в Турция и не съм стъпвала в градината 20 дни.Какво ли е станало?Преди да тръгна доматите бяха отрупани ,зелето наливаше,чушки в изобилие и т.н.Моля се да не заваря пустиня ,че нямаше кой да полива.Ако миналата седмица не е валял дъжд,не ми се мисли...Бидонът е пълен с материал за ракия от грозде...Ще варим тази събота.
И аз съм " за " фитнеса на Амика. Hug  bouquet

# 398
моята сметка е ясна-сметка няма!-лятоска,точно когато имах най-много тиквички,на магазина бяха по 60-80 цента  Crazy ,а аз като знам моите колко вода изпиха,макар и без принадена стойност,че ни са се разболявали,ни са били капризни,по-малко от 1,80 не ги оцених  Rolling Eyes
за мен ползата е другаде-досега със земята,усещането да сътвориш нещо,па макар и само една тиква цигулка от 10тина корена  Laughing,...и най-важното ,за мен-да покажа на децата кое е стойностно...дано да има полза за в бъдеще  Praynig

# 399
Забравяте нещо, че говорим за биологично чиста продукция, а там цените са от съвсем друг порядък

# 400
  • Варна-София
MX, надявам се да са ти издръжливи сортовете.
Аз пак да похваля Рилата. От началото на септември не съм ги поливала, все чаках дъжд, надявам се (отново) утре да завали. Доматите започват осми месец и сега изглеждат така: http://s52.radikal.ru/i137/1210/27/09d4fd165e49.jpg
Грешала съм, че не съм ги поливала, има живот в тях.

Дайконът ще стане. Много се радвам. За втора година гледам на място освободено от лук. Става идеално.
http://s017.radikal.ru/i402/1210/55/7b4a3880e340.jpg
http://s50.radikal.ru/i129/1210/75/c3094c6c85b7.jpg

Салатки, самонасадили се, аз ги разсадих.
http://s017.radikal.ru/i419/1210/6f/10ef05054c92.jpg

Тук са смесени салатки, репички и балучки (само дето балучките още се чудят)
http://i023.radikal.ru/1210/fa/a253f2fd7dc2.jpg

Рорик, квас/сайдер не съм правила. Ще трябва да попроуча, че много ябълки имам, много нещо. Дадох на едни приятели да правят ябълков оцет, на тях половината, на мен половината, истински за лекарство бил ставал. Сега се утрепвам да правя фрешове (бързам за да преваря загниването от плодовия червей), ама напролет, като свършат ябълките ще си въртя палците от скука и ще си мечтая за това време.

Та ми дойде в главата въпрос. Коя култура е най ефективно да се гледа? Доматите ,чушките, ...
Май че зелените подправки. Една китка копър - 50 стотинки и нагоре. Коренче босилек в саксийка - няколко лева.

Вили, нещо не мога да разбера. Обикновено проблемът на промишленото производство е монокултуризмът. Разнообразието от култури, които изброяваш, човек може да си ги гледа в домашната градинка, но ако едно семейство трябва да се издържа от земеделие ще трябва нещо да редуцира от това многообразие, докато се постигне някакъв разумен минимум, достатъчен да осигури:
1. сеитбообръщение
2. по-равномерно разпределение на усилията.
Май и юни са действително най-натоварените месеци, затова на част от площите може да има лук за глави (дори многото поливане влошава съхраняемостта му), грах  (хем мързелива, хем полезна култура), със сигурност ти можеш да дадеш още примери.
Ти от миналата, ако не от по-миналата година постави въпроса, че трябва да си осигурим време за съзерцание, което аз направо прегърнах като идея. Нещо трябва да преосмислиш. Да не се претоварваш. Знай, че много те ценим и каквото сме казали е от грижа за ближния.

Последна редакция: ср, 03 окт 2012, 10:05 от amica1

# 401
Това дето го писах  е за времето преди...вече 10 години  Laughing
Млади бяхме,самонадеяни,неопитни,здрави...и най-вече вярващи,че нещата могат да се получат.
Тогава държавата се почесваше и по никакъв начин не помагаше...
Сега нещата се в другата крайност...
Пример-в наше село една госпожа пося краставици в края на август.На 3-4 декара.Към момента растенията са високи по педя и нямат абсолютно никакъв шанс да родят нещо.Но госпожата е изпълнила изискванията за субсидията и получава не малка сума.Общо взето си осигурява годишна минимална заплата.
От самото начало каза,че не чака плод-само изпълнява изискванията,за да вземе парите  Shocked
Това не го разбирам по никакъв начин.
Както и тези,които вземат пари/познавам двама получили по 25000 евро,за да посеят орехи преди 3-4 години/,покриват на момента изискванията,прибират си парсата и до там.Местата с орехи към момента са страшно обрасли и може да се каже,че орехи няма.
Не смея да попитам Лукче до къде докараха своя проект за корнишони и зелен боб.Иска ми се да вярвам,че са брали продукция....
Объркани са нещата,а храните ще стават все по-скъпи,все по-неистински..
И болката и мъката,които са загнездени в сърцето ми никога няма да заглъхнат съвсем.Защото покрай всичко това ние с мъжа ми пропуснахме детството на децата си.Това каква цена има?

# 402
  • Варна-София
...И болката и мъката,които са загнездени в сърцето ми никога няма да заглъхнат съвсем.Защото покрай всичко това ние с мъжа ми пропуснахме детството на децата си.Това каква цена има?

Съвсем съвременно откровение. Аз в един момент смених работа, защото усетих как децата растат без мене. Но да гледаме към идните поколения, чувала съм, че внуците даже повече се обичат. Да живеят бабите!
По нашия край даже не се вика "баба", а "маминка". Че то и мен моята маминка ме е гледала повече от майка ми. А като ме пита една съседка, "как е баба ти", аз не разбрах за какво говори и после стана едно объркване, пръсна се грешен слух и започнаха да пристигат съседки с бели китки с четен брой цветя. После много се смяха.  

Последна редакция: ср, 03 окт 2012, 11:32 от amica1

# 403
А като ме пита една съседка, "как е баба ти", аз не разбрах за какво говори и после стана едно объркване, пръсна се грешен слух и започнаха да пристигат съседки с бели китки с четен брой цветя. После много се смяха.  

Ооо, не, Амико  Joy Joy Joy
Страшни дюли имам, кога да ги обера, да ги оставя ли още да зреят, или им е време?
Моето дете изяде едно парче и взе, че ги хареса  Heart Eyes

# 404
  • на брега на Дунава
Като стана дума за бабите LaughingМоето внуче /на 9 месеца / расте в Германия и яде само фабрични пюрета и каши. Дори плодовете им са " гумени". Цялото лято глася в бурканчета разни вкусотийки , че по Нова година  ще отида да го науча да се храни с нормална храна Grinning  Мисля си ,че сме страхотни късметлии да можем да отгледаме в градините си нормална слънчева храна .Тя няма стойност,защото е безценна.  bouquet Не калкулирайте стойността на труда си щом е за домашна консумация.Баба казваше , че бил от "максул" .Не знам какво значи , но за нея означаваше ,че не се брои. Ако сметна парите за  бензина до Балкана , плодовете и зеленчуците ми сигурно са златни. Но знам какво има в чинията ми и с какво храня семейството си. Ако трябваше да печеля от това , щях да мисля по друг начин вероятно. newsm78

Общи условия

Активация на акаунт