(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 168
  • 746
  •   1
Отговори
# 375
Хе! Къде бързате да прибирате? Още не е свършило хубавото време. Днес при мен бе 31 градуса.
Да ви покажа какво най-сетне откъснах онзи ден. Вече бях загубил надежда, че ще има.

# 376
 Grinning И аз почнах да скубя, пък се поспрях. Зеления боб, дето цяло лято ядем микрошушулчици колкото малкия ми пръст, като направил едни гиганти, ще кажеш, съвсем други растения са в лехата... Цвеклото ми е чудесно, жалко, че е малко. Тази година купените ми семена като цяло се представиха с много малко растения, ще събирам повече домашни за догодина.
Рано ли е да се садят малините?

# 377
Според мен не е ,Мамо Гали. Thinking
В градинските центрове наоколо предлагат в кутийки с коренчета обаче.Ти,от прораснала отделна пръчка или ще зариваш наклонено стъбло?
Не зная кой метод по-бързо ражда плодове...
При вас е лято обилно да поливаш,ежедневно и в двата случая.
Вискяр,разрових сайта ти и много съм впечатлена! Hug
Не само от жълтата любеничка.
Луците са ми слабост.Догодина отново ще се опитам да отгледам слонски чесън.Тази година не успях да го докарам по-слонски от размер на топче за голф,с една-две скилитки.
А трябваше-ехей да ми напълни дланта.Може би има някаква тънкост в поливането.Иначе си имаше масивно средно стъбло.И за пясъчният ,зимен лук разкажи повече.
От тук:
http://xn--b1amgyd9f.com/Viskyar's%20Allium.html
Сигурно берете гроздето.Затуй не пишете.  Laughing
Чудя се (в българското ми село) защо асмите прекарват зимите и се отрупват,а лозето-половината фира?Може би близостта до къщата пази завет?
Да не забравя да ви питам правилно ли е да се вари ракия от компоти с кайсия?
...Тук захладня и богомолките жужат с крилца любовно.Женските потриват доволно щипки.
Ох,да не си мъж-богомолец.Да ти изпият мозъка от любов.... Crazy
Пишете,споделете,да живнем есенно.... Hug

# 378
Ами ние варихме, не само от кайсиеви, ами от всички налични изостанали в годините компоти, не й разбирам, ама казват, хубава ракия станала...

# 379
  • Варна-София
Аз имам известни душевни терзания. Растенията сигурно си мислят, че ме е обхванал остър пинтилък. Да взема да спестя през това ужасно и сушаво лято цели 8 кубика вода в сравнение с миналата година. Като се прибрахме в града наистина си мислех, че трябва да си направя график за поливането на дърветата. Сега като отчетохме водомера - това ме закова. Да мъча така растенията   Banghead Banghead Banghead

Червеното винце къкри с тиха ферментация. Бялото - с бурна. Добре вървят нещата в мазата.

Вeс, всяка година мъжо прави инвентаризация за стари компоти и сладка и много се радва като събере материал за ракия. Отработена схема.

Последна редакция: пт, 28 сеп 2012, 14:51 от amica1

# 380
Здравейте ! Къде изчезнахте, много сте заети да прибирате реколтата явно Simple Smile !

Някой от вас може ли да ме подсети за името на едно растения - цъфти в жълто, като се пречупи стъблото излиза жълт сок и дядо си мажеше очите с него, та знам, че се ползва като лекарство за очи ? Като плевел е в градината, много лесно превзема пространството.

Благодаря ви предварително !

Тази година имаме повече дюли от предишната - като питам баба какво прави , все нещо с дюли - компот, мармалад, желе, сладко... И от физалиса би трябвало да е направила сладко (ама за това трябва да го видя, за да съм сигурна, че аз обяснявах, обяснявах кое точно е физалис, ама знае ли се от какво е направила сладко  Laughing) , а от томатилотата би трябвало да е направила салса.
Има 50% вероятност да е направила салса от физалиса и сладко от томатилотата, но не мисля, че е голяма грешка, все ще се изядат.

Обрала е узрелите домати - 7 касетки, а моите касетки са бая големи. От вкъщи само ме базикат "лесно ти е на тебе, отгледа я всичката тая продукция и ни остави нас да я ядем, пък ти се отърва."
А как ми се иска да си ги видя доматите, ама айде, ще ги видя в буркани, та пак е нещо .

# 381
Някой от вас може ли да ме подсети за името на едно растения - цъфти в жълто, като се пречупи стъблото излиза жълт сок и дядо си мажеше очите с него, та знам, че се ползва като лекарство за очи ? Като плевел е в градината, много лесно превзема пространството.

Змийско мляко?

# 382

Змийско мляко?
очиболец?

# 383
Змийското мляко е, много благодаря !

# 384
Не съм виждала по моите ширини змийско мляко,Авосетт.
Признавам си,че надничам по чуждите градини.Имам съсед мексиканец с най-продуктивната малка градина-5Х5 метра.Томатилото му като чемшир разклонено.Има-няма петдесетина забулени в шушулки зелено-жълти плодове.Още не са готови.Като при физализа чакал да изсъхнат люспите.И два корена домат-по 2 метра.Отрупани,майко!Подпрял ги е от страни с три колеца като скеле.
Красиви и странни са лютите му чушки-в определем момент сами се сбръчкват.Оранжеви и тъмночервени.Ох,щом на мен са люти.Каза ми,че ги суши на фурна с дръжките и семките,не ги ниже.
Хладни и къси са дните тук.Тиквичките и есенните краставици лекинко заспиват.Бера роми и последните Big Beef.От студа ли станала толкова сладки,не зная? Laughing
Поливам целината,магданоза за глави,праза и сладките картофи.Чак ми е криво за цената на купешките моркови-1$ половин моя кошница...
А колко поливане падна през юли-август.А трудът?
Може би не съм права,не смятам правилно.
Четох статия защо в Америка ограничават собственното зеленчукопрпоизвоство.Увеличаме популацията на дивите животни,гризачите разнасяли болести,цените на имотите,мрън-мрън...
И в края разбираш,че било национална политика за развитие на фермерските стопанства.А те търсят бърза печалба,магазините целогодишна свежа продукция, масовият клиент капризен-налита на кръгло,бавно развалящо се...И един порочен кръг.
Да ви попитам,вие калкулирали ли сте реалната цена на зарзавата си? Thinking

# 385
Да ви попитам,вие калкулирали ли сте реалната цена на зарзавата си? Thinking

Не... Домашното, което е излязло от собствените ми ръце и съм му треперила и радвала цяла година, няма цена... Моето гардже си е най-хубаво...  Laughing 
Освен това не ми се струва редно да калкулирам труда в градината си... Все едно да пресмятам грижата към децата си, дома си и т.н. в пари...

# 386
Безценен е собственият зарзават, Веселче Hug

# 387
Някой правил ли е опити да "зазими" чушки? Както са в тенекията, да ги прибере на хладно, да не мръзнат? И на пролет пак да ги изкарам. Те май не са едногодишни?
Толкова измъчени няколко чушки имам (от на Рорик!), че ми се ще да им увелича живота.

Няма слънце при мен. Това е извода за моят първи опит в градината. Ако имаше сега още два месеца топли и с дълъг ден - щях да съм номер едно  Laughing
Чушките тръгнаха, доматите зреят. Септември...
Морковчетата ми колкото палец на дебелина, толкова и на дължина. Освен това надупчени - някой се е увирал да ги яде. Хич не се получи с никакви кореноплодни, не знам защо.
Бобовите шушулки някъде се изпариха, кой ги изяде?
Един алабаш изядохме. Един, ма много убав!  Laughing
Паталаджаните излязоха шаренки, на райета, като с пижамки.
Краставици няколко ядохме, дебели и с големи семки. Не обичам такива хич, ма тия, дали щото са си мои - харесаха ми.

Все си мисля за бейби зеленчуците, дето Веселчето каза, може би те са за мен, та да зреят лесно. Само трябва да проуча дали не са някакви хибриди или обратното - да са прародители на сегашните грамаданковци.

# 388
Веселчето, и мен като и теб ме заболя сърцето, като влязох в магазина и видях "безценното" си цвекло по долар 4 бройки Sad А само като се сетя, колко пари за вода хвърлихме, хем тук вали много, а първоначалната инвестиция в градината?! Но ние пари за хобита не пестим Simple Smile)))
Тук доматите растат на поразия, отнякъде се е хванала домат в двора пред къщата, даже две доматчета има, забелязах го сега като се прибрах, вярно растението е високо 40см, но нито е поливано, нито торено  newsm78 И да се оплача от чери доматчетата-тия растат като развързани, другата година няма да садя толкова много, няма какво да ги правя. Растенията са ми над 2 метра високи и със страшно много разклонения и връзват много.

# 389
  • Варна-София
Вчера направих зелена салата. Първата. От моите зелени салатки.
То хубаво, ама нагарча. Че взех днес да попрочета малко за горчивината на зелената салата и се оказа, че няма какво да се мръщя. Тя била даже хем полезна, хем модерна:

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=1328494

Общи условия

Активация на акаунт