(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 151
  • 746
  •   1
Отговори
# 465
  • Варна-София
Мисля вече за догодина.
Нали не ми харесваха моите червените ниски черита, заради киселия си и общо взето неприятен вкус, така че си взех семенца от една ПИЦА. Много закачки се изваляха по адрес на моите черита, които щели да растат направо опечени, но според мен черитата бяха сложени отгоре без да се пекат. Така че ако видите някой да е станал на трамвай във Варна, то ще е по повод нашите закачки.

Вече трета година гледам на вилата по някоя тиква-цигулка. Тази година една сама израсна, поливах я добре, успоредно със зеленчука и тя си порасна както всяка друга година. Интересното е, че тъкмо зарязах поливането и видях, че втори плод има в съседство, мъничък, а много бързо порасна без да го поливам изобщо и сега е също такава голяма тиква, само дето е тъмнозелена още на цвят. Чудно ми е от какво порасна, нито съм я поливала, нито дъжд имаше, само сутрешната роса я е поила. Чудеса.

Баща ми ме помоли да садя и късни домати. Така сърцераздирателно ми описа колко са отвратителни купешките, че за някоя и друга година мога да изменя на принципите на сеитбообръщението. Той е на висока възраст и трябва да му направя кефа.

Последна редакция: пт, 12 окт 2012, 14:07 от amica1

# 466
Ох, Веселче, орехи и всякакви убавини там на Кнежа, в Лясковец нищо не ми върви така добре, и място няма, аз помня като дете как живях - широко, широко, тук чак къщите са една върху друга, двора ми е като тунелче, къде ти 4 дка и кусур, дето имахме и орехи и всичко  Sad
Амико, пригласяме на баща ти за купешките домати  Peace

# 467
По пътя за Селановци имаше тунел от орехови дървета.
Пазеха пътя и спираха Дулняка,Мамо Гали. Sad
Естествен щит..
А картофи стават ли в Лясковец?
Кой вид плодове или зеленчуци са най-характерни за мястото ви?
И да питам:Когато се бере грозде,нали всичкото се бере,наред?
Не се оставят на лозините лошите чепки?

Амико,покажи,мила,тез ниски черита,дет били и кисели да ги обсъдим...
Да не са Буш черита или пълзящи,тъй като повдигайки ги на високо им взимаме от растежната,плододаваща сила? Thinking

# 468
Всичко си гледат тук, ама много пръскат... И почвата една такава... никаква, жълта, грозна... Още им се радвам на ореховите дървета, като минем Плевен, покрай пътя, само да не бяха някои берачи с дългите пръти...

# 469
  • Варна-София
Лош (болен) плод се маха скоростно. Няма значение дали е грозде или друго. Да не заразява другите плодове, листа и клонки.
Като бера, много обичам да забравя някоя чепка. През ноември колко е хубаво, като паднат листата да откриеш такива есенни изненадки. Пък и ако има слънце ... Ке-е-е-еф!

Ще намеря пакетчето с червени черита от агроаптеката и ще го покажа. Такова да не купувате.

# 470
  • на пъпа на Златията
Вес ,
гулем праз е тоа твоа праз. Само на листове.Къв е тоа сорт. Къс и дебел.
На мен най са ми вкусни стъблата и то да са по-,тънички. Е , поизкривих го тая година ма бива.

Извинете,

Знаете ли да има тема за домоуправители в тоя сайт?Не мога да се оправя . Или къде да видя как се пуска нова тема?

# 471
# 472
Здравейте,
Да ви покажа и моята есенната градина с  доматки:
http://www.prikachi.com/images/988/5369988J.jpg
http://www.prikachi.com/images/993/5369993A.jpg
http://www.prikachi.com/images/997/5369997v.jpg
И моркови има и тиквички, магданоз.
Вторият ми опит с тикви-само една голяма цигулка. Всичко останало е дребно. Грешката ми е че в гнездо оставих по 4 растения. Не можаха да ми пораснат тиквите. Мога да участвам в състезание за най-малка тиква.
 Имам  няколко орехови дървета, които не са хубави-дребни и костеливи. Имам желание да засея хубав орех.
В кофичка или в земята да сложа орехче. Трябва ли да го накисна във вода. Моля споделете опит.

# 473
Pisaro, хубава ти е градината, малко есенно-унила, но красива!
Един съсед купи от разсадник фиданки от орехи, казва, че са едри, с меки черупки - като капне на земята, сам се троши. Ще поживеем, ще видим.
Веселче, каква е таз пъпчива тиква? Става ли за баница или е декоративна?
Намерих много вкусна разядка с чушки - върхарки. Става и за бърза консумация, става и за зимата. Ходихме на гости, разнасях бурканчета - много я харесаха приятелите ни.

# 474
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
....Намерих много вкусна разядка с чушки - върхарки. Става и за бърза консумация, става и за зимата. Ходихме на гости, разнасях бурканчета - много я харесаха приятелите ни.

сподели рецептата тогава. може и ние да опитаме Simple Smile

....Ще намеря пакетчето с червени черита от агроаптеката и ще го покажа. Такова да не купувате.

и аз много си мислих да покажа кои фирми с кои семена са се изложили тази година, но не знам дали е редно.  Hug

Мисля вече за догодина.
Нали не ми харесваха моите червените ниски черита, заради киселия си и общо взето неприятен вкус, ...

да ти пратя от моите черита? високи са, а вкуса е като на истински домат Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 475
Добри, с радост я споделям Hug, дори ще правя още една доза, че тази привърши.
3 кг. чушки върхархи - изчистени и опукани върху котлона. Смилат се с месомелачката заедно с 1 връзка магданоз, 300 г. скилидки чесън и една шепа люти чушки/който обича люто/. Овкусява се с: 2 с.л. сол, 1 ч.ч. захар, 1 бутилка оцет и 600 г. препържено олио. Не се стерилизира.

# 476
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Добри, с радост я споделям Hug, дори ще правя още една доза, че тази привърши.
3 кг. чушки върхархи - изчистени и опукани върху котлона. Смилат се с месомелачката заедно с 1 връзка магданоз, 300 г. скилидки чесън и една шепа люти чушки/който обича люто/. Овкусява се с: 2 с.л. сол, 1 ч.ч. захар, 1 бутилка оцет и 600 г. препържено олио. Не се стерилизира.

хиляди благодарности  Hug

Simple Smile Simple Smile Simple Smile последното най-много ми харесва Simple Smile Simple Smile: )

# 477
  • Пазете Гор
Слабо е откъм орехи тая година при мене. За добре година броя такава, дето така се комбинират условията, щото да има много орехи, да са сладни, а ядките да са с светла ципа. Сега орехите са малко дребни, вярно - сладки са.
По-надолу от мене, към църквата, в двора на едни пройдохи расте орех, да му се не нарадваш. Орехите колкото детско юмруче, трошат се в шепа, а ядките излизат с едно движение цели, четворни. Пет пъти крадох семе, и не се хваща, не ще.

Едни познати в новозагорско не можеха да изгледат лозе от пустите орехи. Лалугери ли, катерици ли, но някой упорито засяваше в редовете с памид орехи. За една година ставаха над два метра. Иди копай.

# 478
  • на пъпа на Златията
Аз пък в лозето на  по 2-3 места имам дудлета , и ясен от дърветата през улицата. Близо до главината са. На 2-3 пъти ги режа  и не зная как да ги махна.
Куркума ,
 хубавите орехи не са ли ашлама. Не става  мисля от орех . Вземай едно дивяче иащладисвай, опитай де. Не зная дали става , само предполагам.
Колко време ври виното ? 17 - 18 дни минаха откакто го сложиш. Хубаво завря.
Дедо едно време казваше че трябва да се затваря на 40-тия ден . Поне така си спомням . Комшията каза че чел дебели книги и трябва да се затвори на 21 -я.
И още нещо си спомням от Дедо. Ако се отточи преди тия 40 дни и се затвори се получавало истинското шампанско. Така викаше Дедо. Сине наведи се над бурето. Ако го затвориш когато ти шушне по-силно на ушенце, отдели го за Нова година и внимавай като го отваряш - силно гърми , отива на тавана. . . .Затваряше го в  еднолитрови бутилки като ония лимонадените шишета с  телта и гумените тапи.
Ако по-слабо ти шушне няма да гърми толкова.
Ако си упуснал момента след като е превряло , му слагаш едно оризово зърно , ма не е шампанско.
Имах някъде запазени бутилки , тапи  и телчета  от шампанско. Трябва да пробвам  ако го улуча да ми шушне. .  Малко ненадеждно ми се струва .
Ммм дааа,
Етруските в Тоскана казват били преселени траки от Балканите. Та те изнасяли вино за Франция . Намерен е потънал етруски кораб с 30 тона вино.
Та стигнахме до там французите да ни забраняват да казваме на шумящото вино шампанско , щото разбираш ли това е френска марка. Като гърците с гръцкото сирене и както и разбрах тук , американците с гръцките орехи .
Хмь хмь , ... Кога Орфей е пиел и свирил на арфа, кога франките са се научили да правят вино!
Ама френско , било.

# 479
  • При розите и топлата вода ......!
Привет!
Отдавна не съм писала, но ви чета. Hug
Градината вече е изчистена и наторена, готова за оран, но е невъзможно заради сушата.
http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.28733246 Чакаме дъжда, но все ни подминава.
Мазето е пълно http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.28733247,
http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.28733256,
отоплението осигурено, http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.28733291, а  това тук осолихме за пъстърма. Правите ли такова нещо?
Ето го и моят праз. http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.28739048
С две думи сме готови за зимата. Wink
Днес правихме нова оранжерия, че на старата Момчето все си удря главата, ама само 4 кола в ъглите сложихме. http://gelika.snimka.bg/daily/gradina-2012.665040.28739258 Дълга ще е тази работа май.

Общи условия

Активация на акаунт