(Био)зеленчукова градина - тема 19

  • 71 537
  • 746
  •   1
Отговори
# 480
  • Варна-София
  • Мнения: 428
и аз много си мислих да покажа кои фирми с кои семена са се изложили тази година, но не знам дали е редно.  Hug

Добри, ще те послушам. Няма да ги разкривам.

Изчистихме доматите, останаха тагетесите. Оказа се, че двата реда между които гледах цветята, се развиваха най-добре.
http://s45.radikal.ru/i107/1210/11/d938a0e896d1.jpg
Може и добрият сорт да е причината, но вероятно съм била и по-старателна с поливането заради цветята. Пуста женска душа. Догодина между повече редове ще гледам нещо съвместимо.

Вдясно на снимката зеленията са дайкони. Зелените им листа са напълно ядивни в баница със зелено. Черпя ви с такава. Да ви е сладко.
http://s003.radikal.ru/i204/1210/c5/098206fb29be.jpg

# 481
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 888
амика1 и мен все ме напъва да кажа, кой с какво и как се е изложил, ама пусти незнайни закони, я ще ме осъдят за издаване на тайни  Rolling Eyes , я ще ме обвинят в нелоялна конкуренция или кой знае какво. не ми се берат ядове да ти кажа  Hug

за изпращането на малко от моите черита бях сериозна  Hug

....У село използваха израза:"Таа кръши люляка..."

и го вади с корен Wink а за мъжете "Оди с клоняка"


.... Имам  няколко орехови дървета, които не са хубави-дребни и костеливи. Имам желание да засея хубав орех.
В кофичка или в земята да сложа орехче. Трябва ли да го накисна във вода. Моля споделете опит.

у дома се засаждат сами  Confused падат есента и ако не успеем да ги съберем после цяла пролет, цяло лято скубем малки орехчета  Confused

 Thinkingаз май не съм чувала орехи да се ашладисват  ooooh!


похвал, похвал  Blush съжалявам само, че не се сетих да снимам стръка чери преди да обера доматките   Hug



за весето, с дъх и цвят на есен  Hug  и една работлива пчелица  Laughing

# 482
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Ммм даа,
Добри си има димитровче.Аз имам едни такива гуулеми орехи , но не съм ги бодвала в земята. На няколко години са. Кога да ги бодна, ако имам време , де.И ако ги намеря. Нещо с намирането на нещата започвах да не се справям.

# 483
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 888
Ммм даа,
Добри си има димитровче.Аз имам едни такива гуулеми орехи , но не съм ги бодвала в земята. На няколко години са. Кога да ги бодна, ако имам време , де.И ако ги намеря. Нещо с намирането на нещата започвах да не се справям.

 Joy Joy моето са смокини Wink

 Thinking тази година цъфнаха моравите димитровчета, а жълтите са още на пъпки, други години все заедно са цъфтели  Thinking ограда ставаше край мрежата ooooh!

# 484
  • Русе
  • Мнения: 12 220
  Бях зарязала градината и темата, но пък тя, градината добре се представи. След сланата обаче тази седмица всичко е попарено и я развалихме. Оставих розовите доматчета да зреят на чардака. Изчистих зеления боб, който се сети да върже последните седмици. Една кофа люти чушлета. Доста ябълки. Орехи и при нас не се виждат тази година.
   Сега ме чака една щайга зелени домати. Някой може ли да ми каже рецепта без стерилизация.

# 485
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 888
  .....   Сега ме чака една щайга зелени домати. Някой може ли да ми каже рецепта без стерилизация.

зеле, карфиол, моркови, зелени домати, целина и каквото те тегли душата (корнишони, камби, червени чушки, ябълки, круши, дюли ....) заливат се само с вода и сол (3 супени лъжици на литър вода). стават като зелето, млечно кисела ферментация. но не забравяй да претакаш.
 Wink то и за това си има чалъм. ние слагаме всичко в шишета от минерална вода (тубите с широко гърло) затваряме капачката плътно и "разхождаме" тубата по балкона. след като раздвижим водата пак отваряме капачката, да диша, на следващата вечер пак  Hug

# 486
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
!!! БЕЗ КОРНИШОНИТЕ!!!! Тях отделно, сами!!!
Без червени чушки!!!

# 487
  • Мнения: 17 247
А аз чакам поредната реколта. Краставичките вече имат завръз и ако не ни мине котка път до края на седмицата ще берем. Черитата имат зелени доматчета, а с др сортове започнахме одоматяването..засях и подправките+ салвията сложих и малко смилянски боб - да видим дали този климат ще  му хареса. Чесънът ми ( нали бях оградила цялата градина с чесън заради змиите) е избуял, а имам и посят в компоста- там направо расте с минути

# 488
  • Мнения: 7 782
мислех си,че само аз се опитвам да изсилвам природата  Blush
донесоха ми семена август и си сложих и гергана и албенга,та вече откъснах едно краставЕ,а първите доматки чакам да узреят тия дни
и ако не ми беше толкоз кът времето,че да сколасам с парника/да ги пази от пръскачките,че са наблизо поливните картофи на хазяина ми/,може и бая доматки да отгледам

# 489
  • Мнения: 3 365
Привет! Дайте съвет. Започнах да разчиствам градината. Една касета с пипер се чудя и мая какво да я направя. За печене не става - върхари са. Да ги нарежа на дребно и да ги бодна във фризера - пак не виждам смисъл направила съм подправка в огромни количества. блъскам си главата ама идеи нямам. Освен да взема зеле, имам още малко моркови и да го правя на салата Thinkingпатладжаните и те лудеят - раждат и цъфтят в неусвест. А най-странното е,че от тиквите цигулки имам втора реколта. Първите узряха, сега вторите започват.

# 490
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 888
Привет! Дайте съвет. Започнах да разчиствам градината. Една касета с пипер се чудя и мая какво да я направя. За печене не става - върхари са. Да ги нарежа на дребно и да ги бодна във фризера - пак не виждам смисъл направила съм подправка в огромни количества. блъскам си главата ама идеи нямам. ....

Цитат
Цитат на: Ana.Ivanova в Съб., 13 Окт. 2012, 09:23
Добри, с радост я споделям , дори ще правя още една доза, че тази привърши.
3 кг. чушки върхархи - изчистени и опукани върху котлона. Смилат се с месомелачката заедно с 1 връзка магданоз, 300 г. скилидки чесън и една шепа люти чушки/който обича люто/. Овкусява се с: 2 с.л. сол, 1 ч.ч. захар, 1 бутилка оцет и 600 г. препържено олио. Не се стерилизира.

# 491
  • Мнения: 7 782
интересно е това за патладжаните-моите не раждаха ,когато беше топло,а сега са полудели,та се чудя вече какво да ги готвя Whistling
вчера чистих зелето от гъсеници-ад!ад,ви казвам Sad зелки ,почти готови за бидона,а са ми го нападнали едни гадни зелени  и други-на раета -кафяво и черно  Sick пръсках с нийм,днеска мисля да повторя Tired

# 492
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Ммм даа,
А защо не мързеливата
Изтумбваш/ изчистваш/чушките от семето .  Опукваш чушките Ако има някъде черни изчистваш , за да не горчи.Стерилизираш бурканите на сухо във фурната.Щипка сол,щипка салицил.  на дъното.Слагаш чушките веднага като ги сваляш от котлона ,  с клъчника притъпкваш като държиш бутканите до котлона.По средат пак щипка сол, щипка салицил, пал пълниш, отгоре пак щипка сол , щипка салици, Затваряш, махаш от печката и обръщаш. Внимание!На печката дръжте и капачките по-настрани за да се разширят и те като бурканите от топлината. Изберете си буркани да са хлабави на затварачката. Защото бурканите и капачките се разширяват и няма да могат да се затворят и ще си срежете пръстите като мен. Оставете бурканите на хладно място и консумирайте първи.  ooooh!
А някои сети ли се да изскубе храста на пипера и да го завърже и окачи на някоя греда на хладно място . Чушките ще продължават да се хранят от стъблото. 

# 493
  • Русе
  • Мнения: 12 220
  Така завързвахме стръкове домати една година в мазето.

# 494
  • Мнения: 465
И издържат ли доматите до Коледа,Амбер?
В подписа ти виждам най-красивия мъжки спитц от много време насам!
Да го поливаш редовно с любов и кураж,ей! Laughing
Разчиствам градината и преоткривам есенните земедели-гъсенички,ларви,даже земните пчели натежали,бавни.Едвам кретат под росата.Мравките бързат,влачат семенца,че и някой разфасован събрат на гръб.Врабчета се клатят на храстите,чирикат доволни след всеки изскубан домат.С колците.
Влажна,хладна есен.Трета реколта с копър.Имам покарал зелен лук.От жегите белият кромит изби семена.Нарочно оставих копето,разтрих го.И ето ти чудото на кръговрата...
Чудех се на праза на Гелика-заринат в почвата за зимата или така е растял.И мазето шарено,натежало.
Запалих се  по един есенен пазар,където любители-зарзаватчии се събират и обменят плодове и консерви.Каквато благинка си отгледал,изпекъл,консервирал,твоя може да замениш за чужда.Менкаме си.Цената на 3 глави праз-2 бурканчета сладко от боровинки.А  1кг лешници опазени от катеринките смених за една жълта,пъпчива тиква от моите. Heart Eyes
Другата седмица ще се отчета на Рорик и пуканата туршия.
Току виж с дузина кафяви яйца съм се прибрала.За първата зимна баница.  chef
Та,кога ще садим чесън?За киселото зеле ви е ранко.Колко е дълго лятото в България!
Петковден мина ли?

Общи условия

Активация на акаунт