(Био)зеленчукова градина - тема 19

  • 71 426
  • 746
  •   1
Отговори
# 495
  • Русе
  • Мнения: 12 214
  Веселче, тебе и на Антарктида да те пратят  пак сигурно ще успееш да скъташ едно топло и уютно местенце с нещо зеленко.  Hug

  Доматите чак до Коледа не устискаха май. Обаче беряхме известно време от мазето домати. Но и ние не сме от старателните де. Някой може и да ги докара до повечко.
Шпица, наистина е един от най-добрите по нашите земи, надяваме се да го покажем и по света след някоя друга година.

# 496
  • Мнения: 1 752
Почвам да копая, есенния фитнес  hahaha И аз откривам поникнал лук и чесън, хич не е малко, пропуснала съм го при ваденето... Гледам тиквите по съседните градини, как изведнъж пораснаха и навързаха, как можах да оскубя моите, ще се изям от яд  ooooh!
Вчера се радвахме с детето на една богомолка, голяма, дебела, красавица   Embarassed Само се чудя, хапе ли това животно?

# 497
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
Ще ви кажа нещо под секрет: писнаха ми доматите. Някак не ми вървят доматените салати, а всички търсят зелеви, цвеклови, морковени, от ряпа и целинова шума. Това последното е невероятна комбинация, с добавка шарлан и балсамов оцет. Това дайкона е отлична работа като вкус, изглежда непретенциозна култура, догодина ще бодна 30 бройки за проба. То като класическите репи ли е - подготвя се разсад, който се засява в средата на лятото?

Утре обирам всичко доматено и оскубвам, за да копая. Ще направя един бидон проста сурова туршия, ще туря в една щайга което бива да дозрява, а другото ще смеля и ще стерилизирам с малко нарязани върхари. Получава се нещо като паприкаш, ама нали съм си по засуканите манджи, та го ползвам за заливка на пица, обилно наръсена с сушен риган и босилек. Отгоре сирене според случая. Оня ден ми донесоха една бака овче сирене, мазно като високооборотна грес.

И моите тиквички подкараха някаква си тяхна втора младост, зелени и сочни, много цвят, ама няма завръз. Тъй си кротуват в ъгъла, с едни перести огромни листа колкото капата ми и красиви и нежни, като излети от восък цветове. Напомнят ми на пенсионерска любов - малко опрашване, с повечко цвят и много търпение.

# 498
  • Мнения: 7 699
Напомнят ми на пенсионерска любов - малко опрашване, с повечко цвят и много търпение.
hahaha Joy Joy

а в тази сурова,проста туршия няма ли чушки?и малки дини слагат на места newsm78

# 499
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Само зелена севрия в суровата туршия
Утре отивам да  Чистя градината и се чудя от къде да почна. Тревата в лозето е колкото мен.Трябва до Димитровден да оплевя изора орежа, и зарина.  Има да се сади и чесън. Май трвбва да се сади като е пос-студено , да не го хване чесновата муха, ама най сигурно си е да се полее ссъс соленокисела вода.
Вес,
Тия дни е Пртковден , след една седмица Димитровден

Последна редакция: вт, 16 окт 2012, 22:42 от rorik

# 500
  • Мнения: 154
И аз посадих чесън, но сега кога да го чакам, да го завивам ли като застудее? Не ми е много ясно.

# 501
  • Мнения: 26
Здравейте!
Имам въпрос. За трушия от домати, трябва ли последните да са започнали да почервеняват? Миналата година трушията ми стана горчива. Ползвах напълно зелени домати.
Моята градина е напълно замряла. Почти нищо не расте. Въпреки, обилното торене с компост и зелена тор, се готвя да отчета 3 поредна година провал с китайското зеле. Е, ще го ям такова каквото е. Почвам го след седмица.

# 502
  • Мнения: 30
Петковден беше на 14.10, в неделя, празник на гр.Троян. Чествания, речи, заря - пир по време на мизерия.
Чесъна ми поникна.  Terminator, полей го, ако искаш да изникне по-бързо. Няма нужда от завиване през зимата, той е устойчив на студ.
Добре де, защо салатата айсберг, предлагана на пазара, е формирала огромни глави, а в нашите градини е по-скоро переста?

# 503
  • Мнения: 9
Аз напролет имах само 2 марули айсберг, но и двете направиха много големи глави, едната беше по-голяма от пазарските.
Може би различни семена, различни сортове ?
Моите семена не бяха от Сортови семена, ама забравих името на фирмата.

# 504
  • Мнения: 4 753
Чесън садя рано напролет... Градината ми още е пълна с какво ли не... Нямам място и желание да се чудя къде да го садя чесъна... През зимния сезон ще почета малко за комбинирането на различните култура, пък да видим специално чесъна къде ще го набода... Някъде там...

За туршия от домати. Не слагам, защото не ям, но баща ми предпочита леко руйнали домати, а не чисто зелени.

Дайкон сях тази година директно в градината... По няколко семенца в гнездо... После скубах тези, които поникнаха по много и преместих в гнезда, където не поникна нито едно... Не помня кога точно го сях, забравих да си запиша, но е в края на август или първите дни на септември.... Вече има готови за вадене репи...

Доматите и пипера в мазето, надолу с главата ли да навържа на греда или мога да ги набутам в щайги и подпра на стената? От пипера скубя по малко на ден, колкото могат да изядат кокошките... Зрели домати също бера всеки ден... Дано времето се запази хубаво поне до края на месеца...  Grinning

# 505
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
Прогнозата е за хубаво време до края на месеца .Дори ще завали малко.И моята градина не е чистена, но още има домати и чушки.Ето снимка от неделя :
 http://prikachi.com/images.php?images/867/5386867Z.jpg
Дожаля ми да ги бера и ги оставих да видя какво ще стане .Големият ми въпрос е дали зелето ще стане ,защото сега е такова : http://prikachi.com/images.php?images/874/5386874S.jpg
и такова : http://prikachi.com/images.php?images/877/5386877x.jpg
Мъжът ми ме подиграва с това зеле и каза ,че за нова година можело  и да стане. Grinning
 rorik Каква е тази соленокисела вода , че пролетта пустата муха ми съсипа хубавия чесън и се наложи спешно да го изядем на зелено и да правим кисел ,макар че много не го обичаме на туршия.
Доколкото си спомням пролетта айсберга ми имаше страхотни глави,н не си спомням какви семена сях.Сега от сушата не ми изникнаха семената и преди седмица посях нови. И тях ги няма още.
В градината ми на Балкана все ще е красиво :
 http://prikachi.com/images.php?images/892/5386892e.jpg

# 506
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
МХ,
Още тогава ти казах. Или саламура от кисело зеле или сол и оцет на вкус.
Но някой имаше някои съображения. Сега и аз се чудя какво да правя. Есенния чесън е по-устойчив на разваляне, става и по -голям , поне при мен е така.
Мястото ми е сухо и неподготвено. Трябва да оплевя, скопая и да полея с обикновена вода, за да е влажно мястото. Да изчакам ,   да попие и тогава да полея със солено кисела вода.Знае ли някой къде зимува мухата?
МХ,
Това мойте чушки ли са? Че и моите са такива. Сега ми дойде на ум да не връзвам цялото растение а само клонки, в мазето да не мръзнат.
Пише че мухата прави едно поколение. Трябва да се е излюпила вече от какавидата която е в земята и спи някъде на топло.Не трябва да се тори с оборска тор.  Пише че страда зимния чесън.При мен беше обратното заболя повече пролетния.  Още февруари излиза и плюе листата. Слиза в скилидките.Прави какавиди в земята и се излюпва. Скилидките сега трябва да се обеззаразят, ама не пише с какво. Трябва да се третира с препарат растението когато е 20-тина сантиметра.
Комшията много пръска с препарати и все не успява да отгледа есеняк. За това от 2 години не го сади.Направи ми впечатление че по-здравите стръкове са по-устойчиви.
Значи
1.Трябва да се садят само по-едрите скилидки, крайните .Червейчетата се придвижват към скилидките по средата. Скилидките да се накиснат в солно-кисела вода. 2.Да се сади възможно най-късно.
3. Преди садене мястото да се полее съссолно кисела вода.
4.При поникването , след като са поникнали всички скилидки да се полее  с лейката пак със солно кисела вода. През април , когато масово излиза , пак.
Някой каза нещо започвата. Ама тя от топенето на първия сняг, от пролетните дъждове  мисля  ше се измие.
Айсберга , не му ли се ядат листата. ? Не като другите салати , да загорчава.Вярно главата е повкусна, но мисля че няма проблем да се ядат листята

Последна редакция: ср, 17 окт 2012, 13:26 от rorik

# 507
  • Мнения: 465
Брей,умна гадина била таз лукова муха.Тц,тц...
Миниращата муха зимувала и в луковицата и в почвата.
3-4 поколение годишно,сакън да не се загуби семката! Sick
Четете:
http://www.farmer.bg/news_view.php?id=2978
МХ,гледам зелките ти.Някои са изправили външни листа нагоре,стърчат орнаментално.
Една руска баба ми даде съвет лятото да подбутна завиването с 3-4 поредни дни поливане.
За да се свива средата трябвало да не позволяваме на растението да се "вдърви".
Терминатор-миналата година бучках чесън преди Денят на Благодарността.Хубаво разгледай скилитките.Има 2 вида-с твърдо средно стъбло и обикновен.Завий за всеки случай със сламата хартисала ти след украсата за Халуин. Laughing

# 508
  • Мнения: 2 033
http://biozemedelie.com/biozemedelie/bio-kartofi/
Една статия за картофите.

Някой садил ли е лилави картофи? Много са вкусни. Мисля догодина да посадя малко.

# 509
  • на брега на Дунава
  • Мнения: 117
rorik Твойте чушки са .Има и други и изобщо не щат да се съобразяват с това,че идва зима.Цъфтят и вържат.
Относно чесъна ще спретна някаква солено-кисела вода ,защото сега няма зелева чорба ,а не ми дойде на ум да отделя и всичката замина в канала.
При нас вишните цъфтят според времето -понякога твърде рано и доста продължително.Така че не улових периода на летеж на луковата муха.А и не ми се пръскаше ,защото там бяха зеления лук ,салатките , спанака и точно през пролетта ... нали това е най-вкусното нещо.Ще направя трети опит и ако не се получи, ще се откажа от чесъна.Лошото е ,че синът ми много го харесва ,а е и полезен.
Вес,полях ги обилно зелките.Дано станат.Ако имаме топло време до средата на ноември -има надежда .Впрочем миналата година ставих едно зеле през зимата и напролет имахме вкусни малки зелки за салата.Въпреки лютата зима си беше зимувало под снега и ставаше за ядене.
И при мен китайското зеле не стана.Дори не поникнаха семената.

Общи условия

Активация на акаунт