(Био)зеленчукова градина - тема 19

  • 71 424
  • 746
  •   1
Отговори
# 510
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
МХ,
Няма нужда да се учудваш.Аз всяка година практикувам така с пипера, от бабино време. Слана при нас пада чак към 7-ми ноември. Пипера си стои в градината . Даже ако си спомняте ви питах дали някой го култучи. Даже първата слана попарва върховете. Отдолу има култуци които са вързали  ивърховете ги запазват от сланата. Даже не чистя мястото сега ами на пролет.  . Тези чушки , окачени в мазето за корените траят до Нова година.Може и да ги откъснеш и наредиш ред чушки, ред вестници. Тази събота и неделя трябва да се приберат чушките.
Не се отказвай от чесъна.
Люлин ,
това лято  садих розови картофи. Сорта им обаче май се беше изродил  та станаха малки.Имаше един сорт Санте. Ама те бяха по-големи. Този сорт не бяха Санте.При тези високи температури се бяха направо спекли и след като ги извадих не ми се видяха вкусни.Но като попрестояха са вкусни. Аз много харесвам Самоковските картофи.
От картофи много се пълнее.     

# 511
  • Мнения: 2 399
Здравейте момичета!Само момичета ли newsm78
Реших да си правя зеленчукова градинка на 12 кв. м. влязох в нета да чета.Попаднах на тези теми и почетох малко и се отчаях!Че то много трябва да се знае,за да гледа човек зеленчуци!Искам на тези квадрати да гледам домати,краставици,тиквички,магданоз,джоджан,чубрика!Не знам дали това ще е възможно,но обърнах мястото с бел и го наторих обилно с оборска тор!Мъжо сложи оградка да не влиза кучо вътре!Дали това е достатъчна подготовка за пролетта не знам,може някой от знаещите тук да се смили и да ми каже Simple Smile.Важни са ми доматите,защото тези.които купувам от магазините са отвратителни на вкус.А през лятото обичаме твърде много с мъжо ракийка с шопска салатка!Та това ми е зора.Ракийката си я правим сами. Simple SmileАко и салатката мога да си я произведа сама и да ми я вкусна ще бъде супер!Ще пробвам,но нищо не знам за тази сложна дейност-зеленчукопроизводството!През зимата ще ви чета ,а пролетта ще питам!

Последна редакция: чт, 18 окт 2012, 15:17 от vichom

# 512
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 804
Здравейте момичета!Само момичета ли newsm78
Реших да си правя зеленчукова градинка на 12 кв. м. влязох в нета да чета.Попаднах на тези теми и почетох малко и се отчаях!Че то много трябва да се знае,за да гледа човек зеленчуци!Искам на тези квадрати да гледам домати,краставици,тиквички,магданоз,джоджан,чубрика!Не знам дали това ще е възможно,но обърнах мястото с бел и го наторих обилно с оборска тор!Мъжо сложи оградка да не влиза кучо вътре!Дали това е достатъчна подготовка за пролетта не знам,може някой от знаещите тук да се смили и да ми каже Simple Smile.Важни са ми доматите,защото тези.които купувам от магазините са отвратителни на вкус.А през лятото обичаме твърде много с мъжо ракийка с шопска салатка!Та това ми е зора.Ракийката си я правим сами. В къщи си имаме малък ракиджийник Simple SmileАко и салатката мога да си я произведа сама и да ми я вкусна ще бъде супер!Ще пробвам,но нищо не знам за тази сложна дейност-зеленчукопроизводството!През зимата ще ви чета ,а пролетта ще питам!

така и така си подготвила всичко, що не боднеш някоя глава балучка или арпаджик. ще си имате зелен лук напролет Simple Smile да се почне с нещо. от някоя баба може да си купиш разсад на марули/салати.
 Hug джоджен можеш да боднеш в някой ъгъл на двора или около стеблото на някоя овошка, той е многогодишен и !!се разпространява като бурен!!. магданозът е двугодишен, намери му местенце някъде, където няма да ти пречи.


рорик, а защо без чушки в туршията? аз слагах червени чушки или камби, но спрях, защото ми се струва, че стават много по-солени от останалите зеленчуци. не съм питала защо, реших че е някаква моя грешка  Hug

# 513
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Добредошъл/а !
Сейни салатка сега, балучка, скилидки чесънче и ето ти салатката за ракийката докато станат доматите. Не зная айсберга ще иззимува ли, сейни и от него . Покрий с найлойнче  за да пази топлината през ноша. . Тези 12 м2 са си 2 реда домати.Още февруари питай че тогава залагаме кофичките с ранните домати.
Добри,
Без червени чушки. Смиват се при естествената ферментация.
Даже севрията предварително ги осолявам за да поемат повече сол. Другите зеленчуци по-бързо поемат солта и зелените чушки не им стига сол. Осоли зелените чушки за един ден и това прави. нАРЕЖДАМ ЗЕЛЕНЧУЦИТЕ . Наливам вода изливам я .подгрявам  със сол на вкус.Изстудявам .
А корнишоните  в съчетание с другите зеленчуци съсипват туршията.Придобива отумбачен вкус. 

Последна редакция: чт, 18 окт 2012, 09:29 от rorik

# 514
  • Мнения: 2 399
Ооооох,ето че трябва още от сега да питам-ми какво е балучка??Ами марулята сега ли се сади??Моля да ме извините за невежеството!  bouquet

# 515
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 804
Ооооох,ето че трябва още от сега да питам-ми какво е балучка??Ами марулята сега ли се сади??Моля да ме извините за невежеството!  bouquet

арпаджик са най-дребните лукчета за садене, балучката е по-едра, но не колкото истинския лук  Laughing от арпаджика ще стане един стрък зелен лук и ако го оставиш лятото може да стане на глави; балучката изкарва повече зелени стръкчета  Hug

http://grad.bg/files/obiavi/p_20120911_101018_85752.jpg

сега е време за салатата, тя няма да измръзне зимата  Hug

моите салати не поникнаха  Confused и трите вида, не знам дали е от семената или от мравките, но няма нищо. братовчедката (жива да е) ми даде десетина стръка разсад маруля и сега малчо си ги полива и пее "изгубила Веселинка коланче.."  Joy в чест на баба си Веса, която ги е отгледала Simple Smile

# 516
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Балучка са малки червени лукчета колкото орех, може и арпаджик .Ще пробвам и айсберга  че не нагарча. .Виж някъде на по-предната страница за луковата муха. Прочети по-горния пост че го допълних. Даже е късно за салатките. Вземи от някъде разсад.
Добри , земята през нощта става студена и за това е трябвало да покриеш с найлон. Хем затопля хем пази влагата.
Забегвам  след обяд в градината и да затворя виното.
Момчетата тук се вясват за да кажат наздраве. Зачезнаха някъде.

# 517
  • Мнения: 2 399
Много благодаря за инфото,сигурно ще сложа балучка,а и салатки.Ще скокна до пазара да видя дали има и какви.А на тия 12 кв.м/3 на 4/ колко корена домати ще засея????10-15???Имам приятелка агрономка,която обеща да ми даде семе доматено и аз да си направя разсад.Ама не живеем в едно нас.място,та ще ми е сложна организацията.За сега събирам кофички от кис.мляко Laughing Laughing Laughing

# 518
  • Мнения: 7 697
при нас ,най-после започна да вали есенно  Grinning
малко снимки http://mamagemelar.snimka.bg/nature/2012-stopanstvo.685160.28770054
зелките ми /дето ги пръсках с нийм ,заради гъсениците/,май са добре
патладжаните ми са луднали

# 519
  • Мнения: 465
Я,каква зелка! Laughing
Мамогемелар,туй е от сорта с тънките листа,нали?За кисело зеле.И се е свило ниско,близо до почвата.Хубост!А не като моето-щръкнал кочан нагоре и зелката клекнала.Като че ли иска да бяга.От летния припек бе.Знам аз.Другата седмица ще си покажа есенните зелки,които поникнаха от отрязаните кочани.
А ти ни покажи портокалите. Heart Eyes
Брането започна или му е ранко?
Как да ви пратя от дъждовните облаци,как?Ще ми изгният луковичките-минзухари,нарциси,ирисите.
Питах Хосе Мигел на колко метра надморска височина е градината ми.Той вика-на морската.Джапаме с гумени ботуши.
Мананди да каже как се сади ориз! Hug
Суровата туршия вкисна до парното.Къде горчи,къде киселее.Аз разрязах за всеки случай зелените домати и брюкселското зеле.Цвеклото ще скубя днес-избиват нови,крехки листенца от главите.Подсеща ме.
На новата градинарка-Добре дошла! Hug
Ако иска изненади напролет да пробва да посади салатки вертикално в джобчета от найлон.Стават.И по-далече ще бъдат от плужеци и трамвайчета. Закачени на стобор,на тераса.
Ужасно горчи целината за глави.С вкус на синап е. Crazy
Да ви питам-в магазините продават консерви с миниатюрни,кисели корнишонки.С размер на палец,че и по-дребни.От сорта ли е или има чалъм.Хрускави.леко бодливки.Завити с шунцица...Blush

# 520
  • Мнения: 1 101
Весе защо горчи целината?Така ли трябва?Че сега като те прочетох и се усетих че мойта я бера листенца за салатката от зеле и май ми нагарча newsm78
За портокалите май е рано..поне при нас..още са зелени плодовете..
Аз хвърлих семена на Рукола и вече се показа за 4 дена Party
И арпаджика имах останал но поизсъхнал вече..почти само шума..но го боднах и той се показва Laughing

# 521
  • Пазете Гор
  • Мнения: 5 181
На киселото зеле най-много ценя годността на листата му да се свият в сарми. Големи, крехки, с тънки жили. Колкото и да е голям листа - свивам го в една сарма. По-големи от юмрука ми стават понякога, ама досега никой не ме върнал сарма. Та туй му  гледам на зелето.

Нагарчат понякога листата на целината. Имайте предвид при употребата в прясно състояние - просто слагайте по-малко. Ароматът на целината е много силен и салатките нищо не губят от малко количество. Не търсете в нея магданозения ефект. Wink

Късно е да се разсаждат марулки. вярно, топло е, но...Горе-долу същият успех се постига с максимално ранно засаждане напролет.

Божке, каква суша е! Умират кълновете на пшеницата, оня ден на три метра изкоп багера вдигаше прах. Лоша работа.

# 522
  • Мнения: 2 033
http://www.google.bg/search?q=kale&hl=en&client=firefox- … =1280&bih=642

Някой гледал ли е това чудо?
Днес един човек продаваше kale за 4 лева корена. Принципно са био производители.
Аз не взех. Мирише си на зеле.

# 523
  • Мнения: 9
Аз имам кейл в килограми  Laughing . Съседът му вика "фалшиво зеле".
Имам 2 сорта - къдраво и cavolo nero.
Къдравото е най-издърживото растение, което съм гледала, разсадих го на есен, поливала съм оскъдно, не го ядат гъсейници, не спира да изкарва нови и нови листа.
На прощалното ми парти съвсем буквално си изпращах гостите с по едно солидно чувалче от него.
Баба вече ме пита какво да го прави, понеже пак е събрало много, тва зеле многогодишно още малко  Laughing .

За вкус - като на зеления, ама е играчка да му се махат жилките. Иска повече време да се задуши, отколкото спанака, ама като краен резултат - не виждат огромна разлика, а добивът е в пъти повече от спанак.

Каволо нерото съм го съживявала поне три пъти, гъсейниците го ядат като невидели, но расте бързо и дори корени, ошмулени до последното листо, след 2 седмици бяха като нови. По-нежно е, няма нужда да му се маха жилката.

И двете са много красиви, пак ще ги гледам със сигурност, но в по-малки количества, понеже баба все намила "мари, баба, тва фалшивото зеле верно много има, ама барем да беше бучнала и малко истинско  Laughing " .

# 524
  • Мнения: 286
Здравейте, идвам в темата ви, понеже искам да ви попитам за туршиите. За първа година правя и исках да е от онзи основния тип - марината само с вода и сол, кипната и после изстудена,  и се заливат зеленчуците. И направих вече една, с разни зеленчуци, като сложих 40 г сол на 1 л вода и става много добре. Сега й е 7ми ден и освен чесъна и зелените домати (продупчени) другите зеленчуци се хванали вече, даже почнахме да ги ядем Simple Smile

Не знам колко ще й е трайността...

Искам да направя подобна туршия , но с вода, сол и ябълков оцет. Колко сол и оцет да сложа? (От 2 часа ровя нета и така и не можах да стигна до сигурен отговор. Tired)
Моля ви помогнете!

Общи условия

Активация на акаунт