(Био)зеленчукова градина - тема 19

  • 71 405
  • 746
  •   1
Отговори
# 540
  • Мнения: 154
Аз мога само да си седя в ъгъла и да завиждам на градинарските ви висоти Simple Smile
Имам и малко въпроси, както обикновено  Embarassed Имам едно червено цвекло в градината, което не виждам смисъл да вадя, дали може да си стои така в градината, докато си го изядем, тук не е особено студено, температурите падат до към -1,-2 градуса и то през нощта, денем обикновено си е над 0-та, дали да не го покривам с найлон  newsm78 Малко е доста мокро тук, обаче. Продължавам да бера домати Simple Smile, по малко, но от сърце Simple Smile Същата работа и с магданоза, не мисля да го обирам, ще го оставя, пък докато има.
Другия ми въпрос е, дали мога да си посея чубрица в саксия и да си я държа вкъщи, дали има шанс нещо да поникне, или да не хабя и малкото семе, което имам и да си чакам пролетта?!
Направих туршията на Веселчето, чакам я да стане, доста пожълтя от куркумата, и сложих yellow mustard seeds(това намерих в магазина), синап май е white mustard seeds, но за малка разлика в тоналността не мисля да се хващам Simple Smile Понеже нещо ме мързи да претаквам, дали става само с неколкократно обръщане и кламбичкане на буркана, или трябва да си извадя водата и пак да си я прелея? Сложих и зеле в буркан-голям, нарязано, само готварска сол му добавих, като се вкисли ще го извадя навън, че не искам да слагам натриев бензоат. Някой да знае друго по повод слагането на кисело зеле в буркан? Дядо ми слагаше, но не знам точно как, пък си отиде човека Sad

# 541
  • Мнения: 1 101
Аз редовно си правя зеле в буркан Peace
Понеже зеле има целогодишно..правя по 3,4 буркана от по 0.800л и като ми останат 2 правя нова партида.
Аз не слагам нищо друго освен сол..става ми за 4,5 дена и прибирам в хладилника след това.И си стои хрупкаво..а на вън се размива.

# 542
  • Мнения: 555
Terminator, Слага се хрян (корен и лист), за да стабилизира, а ако искаш да ускориш процеса - кочан царевица. Това го използваме за в бидони. Наливаме изворна вода и слагаме морска сол (преди каменна) - зелето си остава цяло до следващо зеле  (разбира се ако сме уцелили българско, гледано без много, много нитрати)  Peace

# 543
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Влизам във връзка с една молба на Веселин Ковачев.
Той е открил интересен сорт ябълки и ме помоли да постна тук листовката за тях.
Като ги видях и ги познах веднага.
Преди една година бяхме на екскурзия в СЗ България и ги видях в една градина, но сега ми бяга името на града. Докато се въртяхме край автобуса говорих с жената, ама повече им се радвах ей така. Бяха точно като тънки тополки и точно толкова отрупани с плодове като на листовката. Дали нямам някъде и снимка - ще проверя.

Ето листовката:

http://s59.radikal.ru/i166/1210/7e/909882a962c7.jpg
http://i056.radikal.ru/1210/f8/b4bbb21c00db.jpg


# 544
  • Мнения: 6 217
Много любима темичка и ми действа много успокояващо като я чета, за това се вмъквам така, без особени градинарски умения.  Blush

# 545
  • Мнения: 4 753
У наше село чушките продължават да зреят - http://storage4.album.bg/7fc/dscn8759_1d3ab_30076334.jpg

Много ми е хубаво така... Излизам и си набирам за манджата...  Laughing  Ко можеше така цяла зима...  Whistling

# 546
  • Мнения: 6 217
И у нас така - югоизток Wink.

# 547
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Ммм даа,
Виното , палнах запалката , тя гореше, затворих го. Започна да се избистря.Някъде прочетох , че от червено вино се прави бяло , като му се сложат  прьчки от бяло и обратно.Нямам такъв опит. Чушките не остана време да прибера.
Киселинноста от вино в начална  фаза ,съм чула от баща ми ,се премахва като се поставя дървесна пепел в найлонов чорап.

п.с.
Уф, прочетох по-горния даден линк за виното.Мнооого чалъми.Не мога да ги осмисля още.

Последна редакция: чт, 25 окт 2012, 15:39 от rorik

# 548
  • Мнения: 1 101
Имаше ли сред тук списващите който отглеждаше земна ябълка? newsm78

Случайно погледнах около засаденото стъбло(което вече изсъхва) пръстта се надигнала Laughing и хоп една голийка се показала...откъснах я..но под нея.уауууу мравуняк Mr. Green
Загледах се и по стеблото..по външните клонки има малки ябълки...
Това нормално ли е? Thinking
смятах да режа стеблото  към ноември..

# 549
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 780
Имаше ли сред тук списващите който отглеждаше земна ябълка? newsm78

Случайно погледнах около засаденото стъбло(което вече изсъхва) пръстта се надигнала Laughing и хоп една голийка се показала...откъснах я..но под нея.уауууу мравуняк Mr. Green
Загледах се и по стеблото..по външните клонки има малки ябълки...
Това нормално ли е? Thinking
смятах да режа стеблото  към ноември..


точно така става Simple Smile извади ги и ги хапнете, могат да се сложат в туршийката, или ги остави и напролет си ги хапнете с удоволствие Hug

и да си кажа  Blush няма да се изгубят, догодина пак ще са там  Hug

# 550
  • Мнения: 1 101
 Hug а за загубата майка ме предупреди че няма оттърване  Laughing
Май ще изрежа стъблото за да налеят грудките и по късно ще вадя Peace

# 551
  • Мнения: 748
Е тези гъсеници по марулите  не мога да ги унищожа ,давайте идеи с какво да ги моря.Хапват си марулки , а аз се пукам.
А белокрилката почти я няма след второто пръскане с зехтинената емулсия.А мъжо каза,че с този течен сапун гъсениците го ползвали за баня и викали "ох баня ох кеф"  Joy Joy Joy
Но чесно казано не ми е смешно,ядосвам се и стискам зъби.....а в агро аптеката ми казаха моспилан.

# 552
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 780
Е тези гъсеници по марулите  не мога да ги унищожа ,давайте идеи с какво да ги моря.Хапват си марулки , а аз се пукам.
А белокрилката почти я няма след второто пръскане с зехтинената емулсия.А мъжо каза,че с този течен сапун гъсениците го ползвали за баня и викали "ох баня ох кеф"  Joy Joy Joy
Но чесно казано не ми е смешно,ядосвам се и стискам зъби.....а в агро аптеката ми казаха моспилан.

 ooooh! темата наскоро някой писа за пръскане на зелето с масло от ниим и имало ефект. ще се опитам да намеря поста  Hug

# 553
  • Мнения: 7 673
аз съм със зелето и нийма  Wink -няма кьорава гъсеница  Grinning ,а май минаха повече от две седмици  newsm78

# 554
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Аз също съм със земни ябълки. Като си помисля, че всичко тръгна от 3 грудки, които ми подариха на пазара, а сега имам за целия китайски народ.
Това лято ги оставих на пълно безводие. Чак сега към есента им хвърлих малко вода. Чакам към пролетта, като ми намалеят ябълките и крушите да ги включа към фреша от ябълки. По броя на стъблата трябва там отдолу да има към 50 кила. Реално - ще видя като дойде време да ги бера. Ако им понесе този разхайтен режим ще сме щастливи всички.

Ех този нийм, приятно ми е да чувам добри думи за него. Догодина и аз ще съм в отбора.

Общи условия

Активация на акаунт