(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 71 315
  • 746
  •   1
Отговори
# 705
Аз знам, че орехова шума не се слага на компост, защото има някакво вещество, което подтиска разлагането на веществата и не става тор. Да знаете съседът как грижливо сортира шумата, не преувеличам като ви казвам, че седат със съседката и листо по листо отделят листата от ореха и от сливата  Laughing .

Хъм.
Това с ореховата шума ще ви кажа от опит дали е така след няколко месеца. Ще имам база за сравнение, защото всичката орехова шума е в по-близкия до ореха компостер.
Знаех си аз, че нещо бях чела за ореховата шума, но не помнех какво.
Дали не го пишеше и в самата инструкция на компостера? Thinking
Въпреки че аз не съм достатъчно веща, все още нямам готов компост, а започнах да го пълня пролетта. Може би заради жегата не успявах да го поддържам влажен непрекъснато, а и не го разбърквах особено, то това много трудоемко, повече от копаенето, дори.  Crazy

Салатките са така прекопани от сляпото куче, че вместо един ред има една купчина салатки.
А до тях - абсолютно готов за консумация бейби спанак.
Държа да отбележа, че това е първият ми сполучлив спанак, пролетното садене при мен не му понася, може би защото много късно се разтапя снега и късно го сея.
Спанакът ще издържи ли под снега или да го почваме?  newsm78

# 706
  • Стара Загора
rorik, че преди 20 години ГМО, не ми се вярва. Той дядо им казваше бели, ама айде, светложълти бяха на цвят. Аз съм пораснала само с такива малини, чак ми е странно, че не мога да намеря някой, който да е гледал бели/светложълти малини.

И аз си спомням, че като бях малка в градината на един дълъг ред с червени малини имаше само един храст с бели. И като че ли имаха по-различен аромат от червените. Но после нашите махнаха всички малини. Наистина няма как да са били ГМО.

# 707
Бели череши и бели сливи има също отдавна, но за бели малини сега чувам.  Grinning

# 708
Имали сме бели малини много отдавна, наистина имат различен вкус и аромат.Харесвах ги повече от червените.Компот и сладко сме правили, но не се хареса, определено за хапване бяха по-вкусни.

# 709
  • Пазете Гор
По това време може да се свърши работа в градините - внасяне на оборски тор, садене на овошки. Като гледам прогнозите, няма да навреди и да се посади чесън и балучки за зелено напролет. Препоръчвам също да се прегледат запасите (ако има такива  Grinning)от лук и чесън, че да се заровят в градината покаралите глави. Да няма зян.

Струва ми се, че темата ни трябва да получи малко тематично разширение. Ето какво предлагам за няколко нови посоки:

-  домашно отглеждане на животни: кокошки и мисирки, зайци и прасета, кози и лами. Домашните животни са задължителни и много ценни в една устойчива система. Също така продуктите, получени от тях са от изключителна важност за човека. Не на последно място грижата и общуването и с тях дава допълнително усещане за смисъл и хармония.

- преработка и използване на всякакви природни продукти, като от личното стопанство, така и от дивата природа - тука можем да си бъбрим както за консерви, така и за суджуци (ох, каква хубава тема ми показа Люлин в готварски, можем и тях да поканим), но още и за ангорска вълна, събиране на билки, сушене на гъби, направа на домашен сапун и хиляди още неща.

- В подфорума има пчеларска тема, която върви сравнително бавно - а почти всички пчелари за хора земни и с градини. Можем да ги поканим - те да пишат при нас, а ние при тях, или да направим обще тема.

- Много мислех и за заглавието на темата. Ако се получат предложените разширения, то със сигурност ще трябва да се промени, нещо като "Живот при корените" примерно или нещо по-умно  Wink. Трябва изрично да се покаже, че всички са добре дошли, и био-, и не чак толкова био. Логично е, обменяме емоции и идеи, не сме секта.

- приемам като лична вина липсата на снимкова презентация на градината ми на първа страница. Ще се постарая да направя някакво албумче, а може да го направи всеки за своята.

Това са предварителни идеи за размисъл и насока за предложения. Разбира се, промените не са задължителни. Тъй като наближава време за нова тема, нека не бързаме с измененията. Нашите майсторки по оформлението да пуснат новата, пък там ще бистрим и бъбрим, нали.

# 710
чета ви,не ви изпускам,но все не стигам до писане  Mr. Green
аз още бера домати  Grinning -черитата догодина ще са на два етапа и ще правя парник/тази година не им устроих,че все не достига времето  Whistling/
още бера патладжани-3 месеца закръглих във вторник  Grinning
имам втора реколта салатки,имам праз,лук,чесън,цвеклото почти го ометохме-останали са 10тина глави/на място,не ги вадя/
зеле произведох достатъчно за бидона-на 4ти го сложих,вече мирише на кисело  Laughing ,има и още недорасли глави,дето ги наобикалям и чистя гъсеници само  Crazy

като цяло ,цялата година,уж ялова,уж високосна,аз я пиша много успешна  bowuu
само едно не сколасах-карфиола  ooooh! -засадила съм го рано ли,какво ли,5 месеца станаха,не ми е боледувал от нищо,ама педерастки  Mr. Green ...тъкмо се засилих да го давам на кокошките тия дни,и гледам едни мъъънички заформящи се глави  Crazy ,ама сега го нападнаха гъсениците,та вчера се гъзих да ги чистя
и още нещо-вписвам се веднага в новата концепция -имам кокошки   Mr. Green -токачки +обикновени шаренки ,общо 15 са,че  нещо сполетя 6 от тях миналата седмица,така и не разбрахме какво е  Confused как се отнасят кокошките към гъбите  Rolling Eyes Confused Confused

# 711
И ние си гледаме кокошки + петел, зайци и пъдпъдъци. За пъдпъдъците съветват зимата да ги заколим, защото нямало да снасят, и на пролет да вземем нови. А на мен ми е жал.  Sad Колко ще изядат? 5 пиленца са.
За кокошките не ми се говори - противно племе са. Набелязват си една и пристъпват към унищожението и.  Sad А ние пристъпваме към отделното и отглеждане. Така един ден ще се окаже, че си ги гледаме клетъчно.  Laughing

# 712
http://www.fermer.bg/forum/
Вчера бяха пуснали тази статия - http://www.fermer.bg/%D0%B1%D0%B8%D0%BE%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B8% … %B8-news4586.html
И днес вече има небивал интерес към ябълките.  Simple Smile
Смятам да си купя, защото нашите ги изядоха червеите още докато бяха по клоните.  Sad
Амика, може ли на първа страница да сложим и твоите методи за растителна защита на ябълки?

# 713
.... как се отнасят кокошките към гъбите  Rolling Eyes Confused Confused

С разбиране...  Laughing

# 714
Аз се вписвам с две овце,две шилета,5 месечно мъжко теле,14 кокошки.
Мечтая си за пчели...
Кокошките ще трябва да ги подменям на пролет-старички са и вече не носят.
Миналата година с много усилия ми се излюпиха пилета.Оставих и петел.Който растеше само на хормони и шипове-изпогази ми кокошките докато се усетя.После и бялката отнесе няколко...
С една дума-жива стока.
Люлин, Hugтук по Балкана се намират стари сортове ябълки,които си виреят без човешка намеса.Единствено късните слани увреждат добива.Но са си дребнички.А изброените в статията сортове са съвременни селекции.А те са неустойчиви на болести.
Вчера гледах на сергията,където ми продават доматите някакви италиански ябълки.Тъмночервени,лъскави и  по над половин кило бройката  newsm78.
Куркума,издирвам изпитана рецепта за домашен сапун.Имам над 50 буркана гранясала мас отпреди поне 15 години.А с баба си отиде и технологията.
И в тази връзка-от две седмици търся някой да ми покаже как се плете чорап на 5 куки.За жалост поколението знаещо тази велика тайна вече е в по-добрия свят.А нашите родители така и не са се научили.Добре,че в търсенето си открих един смолясан вълнен чорап.И мисля че му разгадах конструкцията Joy
Mamagemelar ,при вас има ли изобщо мраз?

# 715

Mamagemelar ,при вас има ли изобщо мраз?

има  Laughing, днес сутринта в 9ч.беше 9 градуса и ми мръзнеха шушоните  Embarassed
миналата година падна до -5,но за кратко-около седмица,и нощем!-през деня няма минусови температури  Grinning
аз съм на океана,съответно е по-меко времето,но ветровито и режещо,като в родната ми Варна  Heart Eyes ,а навътре в Алентежо има и мноого по-студено  cold

стелт,ти се смееш,ама аз имам една мисъл на мисъл,та чак ме е срам да кажа  smile3506 -дали не уморих аз кокошките с едни гъби-манатарки бяха,ние ядохме ,но....знам ли  Embarassed

# 716
Споко,животните си подбират какво да ядат-в природата кой им казва кое е отровно и кое -не.А и ако храната беше отровна щяха да се натръшкат всичките.
Завиждам ти за топлото  Laughing.Но пък сме си свикнали на зимния покой тук...Аз лично имам нужда от почивката през декември и януари.А след Свети Трифон яко ме засърбяват ръцете Mr. Green

# 717
  • на пъпа на Златията
Мамагемелар,
Няма ли да ти оцелеят стръкове пипер , за напролет?Да ги позавиеш  като разбереш че стане 4 градуса?
 А в предбалкана  не е падала слана. Те така те.
Кокошчиците са полезен помагач за черния двор. Ако ги имах , нямаше да имам съвлък.
За белката , кученце , зло.

# 718
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
....И в тази връзка-от две седмици търся някой да ми покаже как се плете чорап на 5 куки.За жалост поколението знаещо тази велика тайна вече е в по-добрия свят....

мога да проведа уроци  Laughing в две части. по едната баба - с "купешка" пета, да не ти ръби на петичката; и по другата баба - с триъгълна пета, модел "важното е да ти топли"

куркума, отчитам една груба грешка в поста ти: груба грешка е да пишеш за суджуците, а да не споменеш лубрикантите им: вина и ракии, които също може да са био-еко-земни и неземни; и една неяснота  Laughing лАми или ламИ? че аз ламИ си имам, но май не таквиз гадинки имаш предвид  Hug
жУвотни нямаме, ако не се броят около 100...000 броя комшийски котки, всякакъв цвят, размер и възраст, които безпогрешно надушват кога на скарата нещо цвърчи.

# 719
Рорик,кученце е добре,ама като взе,че се усети,че под перушината има месо  #Crazy.Предната година то ми беше бялката.
st. Dobri,сега ме въведе в дълбок размисъл като купешка ли съм докарала петата или не  newsm78 JoyЗа жалост фотото не ми е тук да изтипосам въпросното произведение.
И в допълнение-на вълнения чорап в моето село му казват "терлик",а в мъжовото -"одило".Интересно по вашите краища как е  Laughing-и това си е връщане към корените,нали?

Общи условия

Активация на акаунт