(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 72 002
  • 746
  •   1
Отговори
# 90
amica1 ,а рецептата за праскови без захар ще я пуснеш ли Praynig

# 91
Веселче, за да пробваш дали ще работи с канапа, трябва да пробваш.  Аз пробвах с някакъв, но нищо не стана.  Натопих единия край в съд с вода и чаках да видя кога ще се пропие водата до другия му край.  Е не се намокри изобщо, така че пробвай.  Също пробвах с плат тип "Американ", също не свърши работа.
На моята поилка не съм ги дебнала да ги снимам, но ето снимки от Уелкъм стейшъна на голям горски парк близо до нас.
http://media.snimka.bg/s1/0904/028052377.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0904/028052381.jpg?r=0
http://media.snimka.bg/s1/0904/028052384.jpg?r=0
Толкова бяха много, че се надпреварваха кое ще пие по-напред.  Този уикенд имаше и фестивал на колибрито.  Хващаха ги в клетка-капан, преглеждаха ги, теглеха, мериха, слагаха им пръстенчета и ги пускаха пак.  Толкова са малки и леки, че две колибрита тежат колкото монета от 25 цента.   Party  След края на прегледа ги поставяха на дланта на чакащите деца и те от там излитаха.  Децата бяха във възторг!   Flutter

# 92
  • Варна-София
amica1 ,а рецептата за праскови без захар ще я пуснеш ли Praynig

Проста работа. Бурканите се пълнят догоре само с парченца праскови (беля, защото лесно се белят), леко притискам и се варят 30 минути, така пише в книгата.
Тя прасковата като си е ароматна и сладка - нищо не й трябва.
Аз вече и сценарий за зимата си направих. Пълня буркани с винтови капачки, за да ми е лесно да ги отварям на работа. В момента мъжо вари "моята доза".

Цял ден днеска сея един дайкон и съм още наполовината. Все нещо излиза по-спешно. С радост чакам утре да дойде дъждът. От месеци не е валяло при нас.

Последна редакция: чт, 09 авг 2012, 21:10 от amica1

# 93
В нашия край/Централна Стара планина, под вр. Ботев/ не е валяло от 25 май. Сините сливи капят, без да са наляли плод. Няколко дни нямахме вода, зелените капии се сбръчкаха от слънцето. Пробвах да суша готварски тиквички - става лесно и бързо.

# 94
Цял ден днеска сея един дайкон и съм още наполовината. Все нещо излиза по-спешно. С радост чакам утре да дойде дъждът. От месеци не е валяло при нас.

Аз от десет дни започвам да сея един дайкон и все нещо ми е по-спешно...  Laughing  Още не съм го започнала, но поне мястото съм си наумила...   Mr. Green

# 95
Тръгнах да въртя пъпеша, за да се изпича равномерно от всички страни и му се скъса дръжката.  Да го оставя ли още на слънце или да го прибирам в хладилника?  Другият голям и той скоро ще стане.
Стъблото на чушката е високо малко над педя, колко голямо може да стане чушлето и как да разбера кога да го късам?  Някои дори нямат още цвят, а други са все още на този етап.  Дали все още има надежда?

# 96
  • на брега на Дунава
Амика : Счуках чесън за акарите,но с люспата или без? Вече го направих с обелките ,но да знам.Сутринта ще  го прецедя и ще пръскам.

# 97
Аз с доматите изоставам не с дни, а с месеци:
Нова, къде се намираш? На каква надморска височина?

# 98
Тук съм, тук съм.
И още точно 1 месец ще съм тук .

Сега въртя едни наивистични планове от типа : "Мамо, тате, нали ще си дойда пролетната ваканция?"
"Дано да имаме пари за билета, но по принцип да, искаме да си с нас за празниците."
"А супер, ще си насадя доматите."  Laughing

От 10 дни не съм си била в градината, баба е командирована там да полива.
Днес нааай-накрая ще си я видя, иначе вече ядем от пъпешите .

Явно е бая суша, толкова съм благодарна за кладенеца, съседът вика, че е направо разхищение моето поливане  Laughing .
Ще видим какво ще заваря, но последно бях така съвсееем скромно доволна от себе си, има си от всичко, даже краставиците се държат.
Ама вкъщи не ядат, всеки път намирам изгнили домати и спаружени краставици и ми става мъчно...

# 99
  • Варна-София
Авосет, слънчице, носиш лятото със себе си. Виждам как ще разцъфтят край теб строгите университетски сгради. Там има много доброволчески инициативи. Пиши къде се включваш.

МХ, с люспите. По най-лесния начин.

Хайде да си правим стафиди. Някой каза, че гроздето било с различни по големина зърна. Малките, всъщност, са неоплодени и съответно без семки. Аз правих компоти асорти, в които сложих големите зърна, а малките, както са си на чепките ги суша на слънце. Тази жега е идеална за целта.

Посях най-сетне дайкона и все си го представях нарязан на кубчета, гушнат с моркови и пиленце във фурната.

# 100
Хайде да си правим стафиди.

Преди като оберяхме лозята, внимателно заделяхме по-здравото грозде за прясна консумация.
Майка нареждаше чепките върху вестници на земята в някоя от стаите в къщата на село. Отваряше леко прозореца за проветрение. Вземахме си от него когато ходехме от време на време. Чистехме загнилите. С времето то се сбръчкваше и ставаше много сладко. Останалото до към нова година заприличваше на стафиди.

# 101
Аз с доматите изоставам не с дни, а с месеци:
Нова, къде се намираш? На каква надморска височина?

870 м, в Люлин планина.
То всяка година си е така, но тази година се надявах заради по-топлото време да дръпнат по-рано, но не би.

Стафиди пробвах да правя миналата година в сушилнята, докато ги пробвахме и свършиха. Embarassed
Малка ми е сушилнята за всичко налично през есента за сушене.
Някой пробвал ли е на радиаторите, централно парно?
Аз така съм сушила чушки и дюли, стават много бързо.

# 102
  • на пъпа на Златията
Амика,  Hug
Ще пробваме да видим , дали са без семки.
Мананди,
режехме ги с  по-голяма част от пръчката ,та смучеха още сокове от нея.

# 103
  • на брега на Дунава
Най-после заваля и в Русе.Утре отивам на Балкана и ще се върна в понеделник вечер.Дано да е валяло ,че ще сея дайкон и друга ряпа.Тогава ще покажа градината си.Спорна работа на всички.

# 104
  • У дома
Ау, не мога да си простя, че ви откривам толкова късно. Имам проблем с доматите тази година, но първо ще попрочета и тогава ще питам.

Общи условия

Активация на акаунт