(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 71 343
  • 746
  •   1
Отговори
# 600
У наше село уж нямаше слана, пък шумата на пипера почерня и оредя... Обрах по-хубавите чушки, стига толкоз съм ги дебнала да зреят...  http://storage4.album.bg/7cb/dscn8783_ef90a_30105146.jpg  Утре ще раздам на родата и да ми се махат от главата тия чушки, че ми писна тази година... Laughing

Зелето - http://storage4.album.bg/b73/dscn8784_6b5d8_30105152.jpg   Нищо особено, но определено няма общо с пролетното... Тогава от десетина зелки, едвам събрах една за готвене...  Crazy

Кратунките - http://storage4.album.bg/270/dscn8789_3a68b_30105153.jpg  Малко са неугледни в момента, но като ги гледам колко са зелени и тежки, няма да станат по-угледни, очаквам ги да изгният... И хич не съм доволна от кратунките, щото исках някакви малки кратунки, а не тия летящи чинии, някои от които по-големи от главата на малкия ми син....

# 601
Уф тия кестени, дебна ги из всички магазини и няма Sad Гледах онлайн 5$ паунда(без доставката), киселки ми идват  Tired

# 602
  • Пазете Гор
Сложих зеле. Хем три пъти го слагах, щото всеки път ми протичаше бидона. Изобщо направата на канелки за бидони се оказва над българските инженерни възможности.

Открих световната столица на праза - село Исперихово, Брациговско. На входовете ви среща билборд, а на билборда си има праз. Има защо. Много праз, на човешки бой, лек и крехък като чиновническо обещание, ароматен, и надяваме се траен. Купих за половината махала, за роднини и приятели, да не се изложим.

Малко се притеснявам за марулките. Сега са на етап нито за ядене, нито за зимуване. За съжаление вероятно напролет ще източат само онези ми ти тояги за семе. Прораснаха много с тая топла зима.

# 603
  • Варна-София
Рорик, горещи чувства тая към твоята духовност!

Вес, телепатия ли, какво, но аз точно с карбамид пръсках ябълки и круши вчера - 5%. Листата, клонките, земята - всичко. Даже и котетата дето все се въртят около мен и учат занаят.
Много се зарадвах на статията, дето си я пуснала. Разбрах от нея, че с карбамид се пръскали и черешите срещу една болест, сега ще почета за нея, та да видя дали пак ще пръскам.
Аз си разреших въпроса с еко-терзанията по отношение на карбамида. Когато няма правилно решение (в случая дилемата е екология срещу морални задръжки) целево се взема едно от двете решения и това се нарича политическа воля. Е моята политическа воля заложи на карбамида. С изчерпването на природните ресурси той ще поскъпва, но и представите за морал ще се променят. Когато дойде това време - ще му мислим и ... просто ще превключим към другото решение. В края на краищата никой не казва, че естествените нужди трябва да се правят пред очите на шерифа, нали така? Защо изобщо на някого трябва да се обяснява какво има в лейката?

ВАЖНО - след пръскането пръскачката задължително трябва да се измие много добре, защото карбамидът разяжда всички железни части

Стелт, радвам се и на твоя дайкон. Вчера извадих един, дебел, колкото китката ми. Предния ден пък нарязах от бялото в зеленчуковата супа. Специфичната лютивина и дъх напълно изчезват из ароматите на граха, зеления боб, зелето и т.н, и т.н. За броени часове супата изчезна.

Куркума, и ние хрупаме марулки от есенната градинка, ама все обяснявам, че са ни от бога дадени, защото това ми е малко неясна култура. Още трябва да чета за нея - там къс ден, дълъг ден, още не мога да ги оправя.

Последна редакция: пн, 05 ное 2012, 10:18 от amica1

# 604
Амико,Амико...За лейката!  Joy
Сега препрочитам Куркума за праза с човешки ръст и ум не ми побира по какъв бионачин са го отгледали в с.Исперихово?Българският сорт,тънкостебленият не вдигна по-високо от средата на бедрото ми.Уж съм в перфектните условия...
Куркума,ти надникна  ли зад билборда?
Не може всичкия праз да са извадили от полето? Thinking
Днес ще номинирам темата ни в Клюкарника.Да минете,хей!
Персонално-Вили и Стелт. Hug
Авосетт и Лукче-за младежки ентусиазъм,красота и зарзаватчийски мерак.
Още я мисля в най-сушавата година с 1 дка краставички...
Дано да не се отказва! Hug

# 605
Ех, стелт, много ти е хубаво зелето! И кратунките!

Да знаете в момента как ми липсват нашенски тикви - сладки и ароматни. Тук тиквата само на солено я ядат, ама е една безвкусна...

От моето зеле е излезнала една хубава глава, ама някой ми я е откраднал. Ех, упражнявам аз контрол отдалече, баба милата вече е наясно със скайп и само се шегува, че се справя с работата на село, ама й е по-трудно да запомни какво е свършила, за да ми го разкаже, като я "изпитвам".

Много дюли, много черита тази година. Довчера още не бяха попарени черитата, даже цъфтели още. Те и те мераклии като мене.

Казах ли ви, че ми пристигнаха семената за следващия сезон? Да живее пролетната ваканция, дано да успея да се върна за десетина дни. То пък и тоя университет съвсем нетактичен, лепнал ми изпитите баш по време на масовото разсаждане навън. Не знаят те, че ще имам аз домати за садене : ) .

# 606
От моето зеле е излезнала една хубава глава, ама някой ми я е откраднал.

Теб, колкото пъти те прочета, толкова пъти си шибам главата в стената...  Banghead

# 607
  • Добрич
Здравейте, нашите краставици тази година бяха пълен провал, но не сме се отказали. Бяхме излъгани със семената, и лошото е че не само ние а и доста познати и непознати. Краставичките бяха със странна форма и горчаха. Хора, които разбират от това казаха , че семената са изродени 6-7 поколение, а ги купихме за много хубави и цената им беше за такива. И за да ни спасят от мъките, изгоряха масово след 20-на дена. Боба и той- късно сме го сяли (половин чувал), но поне няма да купуваме. Ядохме дини и пъпеши, докато не ни помогнаха и не обраха бостана , и то така, че нищо не оставиха. Имам и малко тикви.
В двора всичко си беше ОК. Имаше за ядене, раздаване и правене на зимнина. Това е отчета за първата ни година като земеделци.

# 608
  • Варна-София
Лукче, догодина на бостана пъдар трябва да има. Против френски шпиони.

Авосет, я разкажи повече за солените тикви. Рецепти някакви сподели. Ей така, за обща култура.
По въпроса за баба и непомненето, може да ти е полезна долната статия:
http://www.novini.bg/news/93221-%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D1%80%D … %D0%B5%D1%80.html

Последна редакция: вт, 06 ное 2012, 09:02 от amica1

# 609
  • Пазете Гор
Ето тука има една статия.

Хубаво са описани неща, които всъщност знаем от отдавна. Моята част от борбата срещу климатичните промени е каузата за дребно собствено производство на храни. Не става въпрос за мене и двора ми, става въпрос за промяна в начина на мислене на популацията, на концепциите за изработка на устройствени планове на населените места, на навиците за консумация и свръхконсумация.

# 610
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Куркума,
Климата  на земята си е един и същ от милиони години. Ледникови периоди ,затопляния, потопи,  образуване на пустини, земетресения, бури, ......
Човек просто не се съобразява с него.
От дядо зная ,  че къща се прави на баир!
Защо , аз да плащам за циганина решил да си направи къщата до коритото на реката и тя го заляла?
Защо аз да плащам за това , че някой иска да живее в Ню Йорк? Ми погледни картата , светло сините морета и океани- ще го залее.
Защо , аз да плащам за построените язовири и построените къщи по старото корито на реката, за взривените нефтени платформи , които спират морски течения?
Човекът в миналото е имал интуицията какво да прави. От както трупа знания  изгуби интуицията си. Ми тези знания могат да му послужат поне да си направи дом поне за 300 години.Нашите деди са строили къщи  по света и пак намираме руини.И са напускали завинаги тези места при катаклизми. .За това и не може да се открие от къде иде думата българин. Американците строят картонени кутии. Руснаците помпат нефт от Сибир, обръщат теченията на реки, китайците и те побеснели . Но е по-лесно да се създават империи и те да имат геополитически интереси по целия свят, да правят войни и трупат парите на света .Колко , са велики и богати да се грижат за народа си!Ще си го вземат по един или друг начин от останалия свят.   Критериите са збръкани.
Да чукна на дърво , никой не е застрахован дори и да спазва някакви правила да пострада.Ама , защо, да страда невиновния?
Остава ни разкаянието за това което вършим и надеждата Бог - Природата да съди справедливо.   

# 611
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
в събота нагледахме дворчето. Simple Smile набрахме килограм-два черита, има и зелени, днес ще видим как са. имаше и зрели, та чак презрели, смокини - скоростта на унищожаване е около кило на вечер  Crazy
днес ще нагледам чушките рибки и трите райски ябълки, за мушмулите още е ранко  Hug

в баумакс има плодни дръвчета за лев и 30-40 стотинки, взех си черешка, че при нас имат високо текучество  Confused точно като кестенчето, все през тях минават.

стелт, като прочета откъде си все се питам  Blush някъде около връх Балига ли си?

# 612

в баумакс има плодни дръвчета за лев и 30-40 стотинки, взех си черешка, че при нас имат високо текучество  Confused точно като кестенчето, все през тях минават.

Видях и аз дръвчетата в баумакс, имам обаче лош опит от бриколаж и повече от такива места не купувам. Заедно насадих 2 череши от бриколаж и 2 от разсадник. Тези от бриколаж не са мръднали, стоят си по една пръчка вече втора година. Другите са супер. Може и аз да не съм случила де.

# 613
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
в стара тяхна брошура попаднах на това и ми се искаше да се задомим с едно-две  Blush

Laughing нямаха и за компенсация взех черешка Регина, роза дребна, розова катерлива (мога да видя производител и име по-късно) и една много странна луковичка на нещо наподобяващо цветовете на храста yellow bottle brush  Blush и него мога да видя, но следобяд  Hug

# 614
стелт, като прочета откъде си все се питам  Blush някъде около връх Балига ли си?

Не зная къде е този връх...  Thinking   С други думи, може и да съм там, но по-вероятно е да не съм там...  Laughing  Иначе, ние сме покрай бара Огоста и чакаме един прекрасен ден да ни залее, както казва рорик...  Laughing    Плюсовете са, че подземните води са високо и всяка къща си има помпа, водата за поливане поне за сега е безплатна... Минусите са, че по същата причина, при повече валежи мазетата се пълнят с вода и стават вътрешни басейни...  Laughing

Общи условия

Активация на акаунт