(Био)зеленчукова градина - тема 19

• 71 353
  • 746
  •   1
Отговори
# 585
  • на пъпа на Златията
Ммм даа,
Амика ,
 Дедо да не е учил 5 години агрономство. Като хванеше чикията  и ние дечурлията с него. Той ашладисва беловици. Много сладки бели сливи ма и вкусни не като сегашните.
Ние понеже бяхме дребни ашладисвахме сливи на сълкъм. То бяха разрези на буквата Т , то беше подпъхване , омотаване с лико. То бяха проверки дали е зелено листенцето.
Вес ,
Миналата година оставих едни пръчки от хамбургски мискет до пипера и ги забравих.Като правих разсада реших че при тоя студ нищо не е останало от тях. Нарязах ги на по 2 педи и ги ползвах да си разделя сортовете пипер като ги боднах в разсада иии покараха листенца. Нооо ги хвана маната и изсъхнаха.
Тая година оставих пръчките  в мазето. Комшията каза да не ги режа и както са си големи да ги заровя поне 2/3 в пясък. За сега ги оставих в мазето върху старото буре. Ама може би ще ги поскъся и ще ги сложа в една кофа с пясък. Напролет ще ги сложа на влажно място, на сянка. Имам 3 главини някакви дивячки.Миналата година ги рязах , рязах тая година пак избиха . Така си мисля че са дивячки.Приличат на каберне или мерло. Какви са подложките на тези сортове?
 Ама гроздето им ситно но сладко на 2-те . На третата беше кисело Дали не беше мръзнало и развило се по-късно. newsm78

# 586
  • Варна-София
Рорик, усещам, че ще се пробваш в хашладисването на грозде. Ако решиш да облагородиш самата дивачка напролет остави само няколко най-силни ластара. Ето ти статия за самото хашладисване, което ще стане през ранното лято.
http://agronet.bg/agro/lozarstvo/3821-prisazhdane-na-lozite-na-zeleno.html
Аз съм правила "на разцеп".
Там накрая има нещо важно за климатичните условия. Баща ми се опитва да ги подобри, като върху цялата хашлама надява и завързва полиетиленова торбичка, на която едното ушенце е отрязано за проветрение. Това е доста хитра хрумка.

За хамбургския мискет не е проблемът във вкореняването. Проблемът е в онази пуста американска въшка, която яде корените на европейските лози - филоксерата. По-добре не рискувай на собствен корен. Имаш шанс само ако расте в пясък.

Вес, как се справяш със Санди? Гледам днес филмчета с акули, които бродят из Ню Йорк.

Хей, слагайте клончета от босилек във вода за вкореняване. Аз вкорених 3 и вече са засадени в терина в офиса. Ще има и за мен и за колегите. Те си имат сокоизстисквачка за цитруси и ще участват с кори за борба с акарите през зимата. От мен поливането.

Последна редакция: вт, 30 окт 2012, 15:45 от amica1

# 587
Къде сте,бре? Laughing
Акули бродят-една тигрова падна на голф игрище в Калифорния от небето ама я спасиха.
граблива птица без обяд,Амико! Joy
Добре сме.И източния бряг ще се оправи.Къде бавно,къде с повече пари.
Вятърът след урагана оголи дърветата без време.И първи снежинки нарисувани по стъклата имам.
Сега се чудя дали да изхвърля шумата или да компостирам.
По липи и дъбици шаваха бръмбари,паяци,че и едни пъпчиви листа имах.
Оставих праз отвън заринат в земя и пясък.Листата му увиснаха,хрускат от замръзналата влага.
Каква коприва имам-за чудо и пълнен ориз.
Ние разбрахме ли где зимува белокрилката? Thinking
Благодаря ви за съветите с лозичките.Амико,Рорик Hug
Сложно ми изглежда за чирак като мен.
Днес кат грейне и ще си закопая оградките.Дървени,дебели летви нанизани на тел.
И Катеринки,и скунксове да разберат коя е чорбаджийката.
Чуден празник имаме днес-на Народните Будители!
Нощес четох песните на Братя Миладинови-за войводи,за любов,за жътва.Ех,галят,вълнуват,разплакват...
Кой гледаше лимец?Поникна ли?
Пишете! Hug

# 588
  • Варна-София
Ехо, Вес, радвам се да те прочета, че си жива и здрава и пълна с идеи.
Компостирай и догодина посади тиквички в компоста с няколко лопати оборски тор във всяко гнездо. След още една зима вече там можеш да садиш всичко. Аз правих една година Lasagna bed, но в края на краищата всичко се свежда до едната купчина компост, различна е само формата на купа.
По оранжерийни белокрилки не съм спец. Сигурно в оранжериите, както й е името.
Да станат хубави оградките. Дай една снимка!

# 589
  • на брега на Дунава
Веселче  Белокрилката при мен е голяма напаст и почти не мога да се отърва от нея. Зимата се заселва с прибирането на цветята в къщи.Пръскам и уж съм я уморила , но пак се появява .С разсадите я занесох на Балкана и докато пръсках растенията със содено зехтинената емулсия беше под контрол .Сега по остатъците от домати и пипер има много белокрилки.Зимата ще загинат.Същото става и с оранжериите ,в които успешно зимува и пролетта се пренася в градините.

# 590
Вес, радвам се, че някоя акула не те е изяла.  Simple Smile

Като не си записвам и не съм запомнила, да питам.
Дървените стърготини освен с припикаване с какъв друг метод се докарваха до правилен състав за внасяне в градината? Simple Smile

# 591
Ако броим,че е И студено мероприятие докарването на правилен състав на дървените чипсове чрез препикаване,Люлинче! Laughing
Леле,ако И Шерифът те сгащи.... Embarassed
Затова да приложим 7% разтвор на карбамид по Амика.
http://marica.bg/show.php?id=92686
Четейки статията разбирам,че трябваше да извадя морковите от кошниците преди студовете.
Аз се изплаших,че ще изсъхнат в хладилника и ги зарязах отвън с почвата.
А вие?
ПС.На задушница винаги се сещам за дядо ми Цеко.Баш Газда по душа и кръв.
И плодно дръвче ,и люляк и хризантеми да ти окастри.Домати под конец.Ама много.
А вино по половин тон.
И комшийките не подминаваше.
"Вземи една чепка грозде за мерак ..."
Да му прелея днес.Ех!

# 592
Моите моркови са си отвън в лехата... То всичко си е навън още... Зеле малко сякох днес, че го нападнали едни гъсеници и дълбаят навътре мекото... То от друга страна добре, че го подпукаха гъсениците, иначе зелето щеше да си изпролетее в градината...  Laughing  Зелен боб, пипер, домати - всичко си стои... Само краставиците, тиквичките и кратунките изскубах вчера... От дайкона си поскубвам и го хрупам така... На салата не правя, че като му сложиш олио и оцет и то готиния му естествен вкус отишъл...

# 593
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯

мъжка задушница е днес Sad

Дядо ми е участвал във втората световна. Не искаше да разказва. Само на Архангеловден въздишаше тежко и си "капваше" повечко. "За момчетата" - казваше "И за кончетата". И само тогава баба не го гледаше лошо заради чашката.

# 594
  • на пъпа на Златията
Ммм дааа,
Да прелеем!Бог да прости.
Дедо  е бил  "окупатор" в Скопие - Стара България.Посрещнат с китки и радост.
И едни такива романтични надписи , на  милите ми...   по гърба на снимките, а на снимките едни стегнати,  усмихнати,  войници ,редом с полудивите коне , гледани с любов и развявали буйни гриви свободно по Златията ,  по сребърните криле  на самолетите. И един сандък с книги, със бъквата Ъ в края на думите, които сричах ,  със описани кървави  случки за посръбчването на българи в Македония.
Бог съди , Бог прощава!На Човеците е дадено да живеят заедно на този свят.

Първият път когато хванах мотичката специално направена за деца , без да искам , нараних главината на лоза. А тя заплака. Показа ми я дядо и каза "Виж,  сине лозата плаче"
Онези  напети мъже ,  с усмихнати очи по снимките с препасаните през кръста саби, Онези мъже , които имаха очи да видят,  че и лозите плачат. Онези мъже в чиито сърца преливаше любов към лози , коне , жени, деца ,  внуци  и Родина. 
 Мммм и тези сега. Прекъснатият им млад живот в една база в Ирак.
Да  сведем глави и да поменем!

Аха и да дигнем глави и да се усмихнем за този който кротко пиел ракийката си и отмарял   в Афганистан , видял с крайчеца на окото си , омразата  в очите  на един свой ученик афганец , когото учил да бъде мъж.   Ииии  му отнесъл главата като куцо пиле домат.
Аха и за тия скорошните тримцата   в люцерновата нива дето помляха от бой , "любителите на екстремни спортове от френския легион " защото си  позволиха да  ги псуват.
Абе , мъже! #2gunfire

# 595
Имаме пасифлори бре Laughing Ама не раждат за ядене newsm78 

LaughingАми не ги опрашваш...

Неее Joy Опрашавам други неща, но за тях не съм се сетил  Laughing

# 596
....Аха и за тия скорошните тримцата   в люцерновата нива дето помляха от бой , "любителите на екстремни спортове от френския легион " ....

Joy Joy Joy четох и аз  Joy 'ба тоА легион, дето се цели в Румъния, пада в България и съвсем случайно е научил български преди това  Crazy
Hug живи да са нашите мъже-земеделци, ама си мисля, че на жени да бяха паднали по-зле щеше да им е. Whistling 
Laughing с престилките щяха да ги пребият от бой, докато с другата ръка сортират компира  Laughing

# 597
  • на пъпа на Златията
 hahaha
Случило се в Петричко.Две женици си копали  на нивата.  Един ахмак със въртолет ръсел  с отрова. Размаха ли му мотичките предупредително.При втория заход нашия герой  се направил на мъж и  им минал на згода. Едната метнала мотичето , то отфръкнало от предното стъкло и струята на перките го увлекла нагоре и счупила перките. Приземил се на 200-тина метра немалко поодраскан
Та така те с борбата с отровите. Става с мотичка, но точно премерено да се плъзне  отфръкне от предното стъкло към перките.  Rolling Eyes   .

# 598
Ох,според мен чилякът е искал да им вдигне полите с перките,Рорик. Joy
Ама на-не е довидял оръдието на труда!
Леле,200 метра с мотиче си е олимпийски рекорд с чук...  bouquet  bouquet
Да не се отвличам,че ще опраша темата.
Четох,че пчелите можели да се тренират в насочено опрашване на плодни растения.Правел се сироп с нектар от желания вид култура.И те му налитат по няколко пъти.
Аз пробвах да опрашвам,ама се омазах цялата.Чалъм си трябва,ей!
Амика гъделичкаше,да сподели. Thinking
С дълга дръжка ли,с къса ,как да застана.Да задържам  ли дъха ?
За тиквени говоря.
Сетих се и за питомните кестени.И те сложни.Многодомни.Че и 30 години може да чакаш  едно дърво и нищо.Някой отглежда ли кестени?
Няма такава радост като варен кестен на селски базар.
Горещ,ароматен в хартиена кесийка.  Heart Eyes Heart Eyes

Последна редакция: нд, 04 ное 2012, 16:07 от Веселчето

# 599
....Някой отглежда ли кестени?
Няма такава радост като варен кестен на селски базар.
Горещ,ароматен в хартиена кесийка.  Heart Eyes Heart Eyes

аз опитвах три пъти Confused и моите найстори, баш като френския легион, все през кестенчето минаваха, аз садя ново, следващия майстор пак там.

варени ги харесваш защото не си опитвала печени на ламарина до книжния пазар на Славейков. мммммм и на вкус и на аромат.... а лятото царевичка .... 

Crazy пак на хранителен полуден минахме  Hug

Общи условия

Активация на акаунт