(Био)зеленчукова градина - тема 19

  • 71 364
  • 746
  •   1
Отговори
# 570
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 771
Хей майтапчия Laughing
от виното ще да е Mr. Green

Потърси май ще го намериш Laughing под друго име Wink

що под друго? това си е името, но навън не съм сигурна че ще оцелее, поне не навсякъде  Thinking в Сандански може би  Hug

а виното е започнало да се избистря  Wink тука-тука и го почваме

# 571
  • Мнения: 1 101
 ooooh! Май се заблудих че с Дедо сме си говорили за пасифлората Embarassed

# 572
  • Мнения: 803
Имаме пасифлори бре Laughing Ама не раждат за ядене newsm78
Фейхоето ми таз година за първи път върза. За пазар ще бера догодина Laughing
Добрутроо, ставайте че ще вали!

# 573
  • Мнения: 1 202
От мен няколко идеи за падналите листа:
http://leaveleavesalone.org/Leaf_Mulching_Tips.html

# 574
  • Мнения: 1 101
Имаме пасифлори бре Laughing Ама не раждат за ядене newsm78 

 LaughingАми не ги опрашваш...

# 575
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
  • Мнения: 41 771
Имаме пасифлори бре Laughing Ама не раждат за ядене newsm78 

 LaughingАми не ги опрашваш...

 Joy Joy Joy Лозева!!! заби пирона по темата  Joy



да се пожаля  Confused камбите се оказаха нефела и сега в царската парена туршийка има замацани червени нещица с ципа  Confused

# 576
  • Варна-София
  • Мнения: 428
...
Някой знае ли по-подробно да ми обясни как се потопват пръчки от една главина на мястото на друга изсъхнала?Миналата година бях оставила , но майка ми без да пита викнала циганите та ги извадили.Всичко правя с огромни усилия.Всичко след мен се прави наопаки.

Аз днес от сутринта пея, че вън вали, та чак сега се сещам да вляза във форума.

Рорик, чети в нета за "далдарма" или "отводи".
Лесно става, баща ми много пъти е прибягвал до тази техника и на едно място целия ни ред е от един корен. Все пак да не е  хич без особености да ти кажа никога да не прекъсваш връзката с основния корен. Ще изсъхне отводът, защото коренът на далдармите първо е повърхностен, второ напада се от филоксера.

# 577
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Добри,
Препарили ги тез камби та са на ципи? Аз даже стерилизирам за 10-тина минути и стават по-меки но не стават на ципи
Амика ,
Като се минат 3-4 години , не ги ли махаш връзките със старите главини?
Щото оформям при отриването вади за поливане и при копането се наранявят отводите.
Аз миналата година прерязах 2 , трябва да проверя какво е станало.
Ще прочета.

# 578
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Рорик, да си припомним, че:
1. подложката е специална американска лоза, на чиито корени филоксерата не се развива добре.
2. далдармата е от европейските винени сортове, чиито корени пък буквално се изяждат от филоксерата. 

Само заради филоксерата, това би могло да е форма на размножаване, ако лозите са в пясък - там филоксерата не се развива.
В нормална почва по този начин не се прави размножаване, а разширяване на основната лоза чрез формиране на допълнителни плитки корени от присадката.
Затова никога не трябва да се прекъсва връзката между старата главина и далдармата.
Колкото по-голяма траншея направиш толкова по-сигурно ще бъде, че няма да нараниш връзката.
 

# 579
  • на пъпа на Златията
  • Мнения: 3 212
Ммм дааа,
Четох, четох и още не ми е избистрено.
Избистри ми се че още в 1894 мириканците са ни натресли ГМО.
Що не вярвам че производителите на посадъчен материал си купуват от Америка подложки или си ги произвеждат?
Аз от къде да си намеря мирикански  подложки?От избилите дивячки ли? Имах няколко даже  вкоренени ама ги изчистих.
Явно размножаването от пръчки  и отводи е рисковано занимание и предполага повече грижи за лозето?
А на вън вали , вали ли , най после.

Ле, ле,
даже светка и гърми по Димитровден. Едва ли само хората са виновни.  newsm78

Последна редакция: пн, 29 окт 2012, 12:22 от rorik

# 580
  • Варна-София
  • Мнения: 428
А-а-а, те хората години учат за агрономи. Въпросът с подложките не е много осветен. Носят разни странни буквено-цифрови наименования. И аз имам една дивачка на която й е измръзнала присадката и си я кътам. Някой ден може да вкореня резници от нея, да ги хашладисам и да си направя чисто нови лозички. Но това - някой ден.

По същия начин стои въпросът и с подложките за ябълките. На един съсед му измръзна ябълката, но подложката остана. Затрупа я с една огромна купчина пръст и оттам избиха мно-о-ого подложки. Така се сдобих с 4 бройки, които преместихме при нас и ги хашладисахме успешно. Вече плододават. Хубаво е да се ползват тези подложки, понеже са проверени за съвместимост с повечето популярни сортове.

# 581
  • Мнения: 465
Аз искам да запазя една стара асма,78 годишна.
По кой метод да накарам пръчките да пуснат корен за нов живот? Thinking
...И по-скоро да минава урагана Санди и да заминава,че е тревожно.Не само на източния бряг.
Един Халуин се задава Rolling Eyes

# 582
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Първо какъв е сортът?
Най-лесен е случаят, ако е от непръскаемите американски сортове (Labrusca), тоест от вида "бодеш пръчка, пиеш вино".

Ако е от европейските сортове ще трябва да повторя онова, което вече постнах на Рорик.

Днес от една сравнително скорошна статия подразбрах, че храна замърсена с арсеник е възможно да промени сексуалната ориентация на индивида и от нормален да стане хомосексуален.
http://dailybleach.com/is-chick-fil-a-covering-up-role-in-raging … ity-and-baldness/
В същата статия се казва, че арсеник се дава на пилетата, за да пораснат по-бързо.
Друга статия пък разказва, че в произведените в Унгария за реномирани марки, но предназначени за бившия соцлагер детски храни се открива арсеник.
http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-04-11&article=363881
Който има край себе си мъничета нека купува само български детски храни или да помогне на мамите да ги приготвят. Чудесно време за ябълково-морковени пюренца.
А по въпросите за домашния кокошарник тепърва ще се ограмотявам.

Последна редакция: пн, 29 окт 2012, 15:53 от amica1

# 583
  • Мнения: 465
Амико,мисля че асмата е сорт "Велика".
В село(българското) няма и кого да попитам за подложката... Sad
Вчера четох,че по закон в България може да се продава ГМО продукт,но със задължително обозначение.Беше по повод за намерени пакети с царевица за пуканки.От Чехия били.Тц,тц...

# 584
  • Варна-София
  • Мнения: 428
Чудна десертна.
Вес, не знам кой ще я прави работата, но е на етапи и дългичка. Вкореняват се няколко добре развити пръчки от дивачка, когато направят силни ластари се хашладисват през лятото. Това зеленото хашладисване си е отделна одисея. Няколко пъти ми е показвано, и аз съм хашладисвала под контрол,  и се е хващало, ама не знам дали ще се сетя за всичко, ако трябва да я изпълня сам-сама. Което се прихване и изкара зимата, може да се мести на следващата есен/пролет. Това е най-грубо като етапност.

Общи условия

Активация на акаунт